My Twitter Feed

5 Οκτωβρίου, 2022

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Τα ιερά κειμήλια στο Κ. Θεοδωράκι -

Κυριακή, 2 Οκτωβρίου, 2022

Νεκρή 67χρονη σε “καραμπόλα” -

Κυριακή, 2 Οκτωβρίου, 2022

“Επιβάρυνση για τα φάρμακα” -

Σάββατο, 1 Οκτωβρίου, 2022

Αποζημιώσεις-εξπρές για χαλάζι -

Παρασκευή, 30 Σεπτεμβρίου, 2022

ΚΚΕ: Όχι απολύσεις στην ΑΛΟΥΜΥΛ -

Παρασκευή, 30 Σεπτεμβρίου, 2022

Η θλίψη για τους διασωληνωμένους -

Πέμπτη, 29 Σεπτεμβρίου, 2022

ΣτΕ: Όχι διόδια στο Πολύκαστρο -

Πέμπτη, 29 Σεπτεμβρίου, 2022

Αύξηση “εισαγόμενων” εργατών -

Πέμπτη, 29 Σεπτεμβρίου, 2022

ΠΕΚ: “Πυρ” κατά κυβέρνησης!

Σε μια ανακοίνωση με έντονο αντικυβερνητικό χρώμα, η Αντιπεριφέρεια Κιλκίς γίνεται “μάντης κακών” για το Προσφυγικό και δηλώνει ότι αρνείται πλέον να συμμετέχει σε Όργανα όπως τα Συντονιστικά για τη διαχείριση του προσφυγικού-μεταναστευτικού.

antiperifereia-kilkisΚάνοντας λόγο για “ανερμάτιστη, αφερέγγυα και ύπουλη τακτική της κυβέρνησης” με προφανή στόχο την “εκκένωση της Ειδομένης και των παρακείμενων καταυλισμών με διοχέτευση του πληθυσμού σε σημεία εντός του νομού Κιλκίς”, η ΠΕΚ δηλώνει εξ` άλλου ότι θα δείξει κατανόηση σε κάθε διαμαρτυρία, “η οποία θα κινηθεί εντός ειρηνικών και νομίμων πλαισίων”.

Κι αυτό, επειδή κατά την ΠΕΚ η κυβέρνηση “οδηγεί στα άκρα έναν νομό” και “σε καταστάσεις ανεξέλεγκτες”, καθώς “η κατάσταση έχει φθάσει στα έσχατα όρια αντοχής”.

Η ανακοίνωση της ΠΕ Κιλκίς, που υπογράφουν οι “γαλάζιοι” Ανδρέας Βεργίδης (αντιπεριφερειάρχης), Παύλος Θωμαΐδης, Μιχαλία Καραμισάκη και Κώστας Γιαννόπουλος (περιφερειακοί σύμβουλοι) έχει ως εξής:

“Ως Περιφερειακή Ενότητα Κιλκίς θεωρούμε ότι περιττεύει πλέον η επίκληση των προσπαθειών και της προσφοράς των συμπολιτών μας στη διαχείριση της πρωτοφανούς και ασύμμετρης εισροής προσφυγικών πληθυσμών στον νομό Κιλκίς.

Η Περιφερειακή Ενότητα λειτούργησε εξ αρχής παράλληλα και συντασσόμενη απολύτως με το πνεύμα της άμεσης, μαζικής και ανιδιοτελούς προσπάθειας των Κιλκισιωτών. Ο ρόλος της ήταν συντονιστικός και πάντα σε συνεργασία με τους θεσμοθετημένους και τους καινοφανείς για τον νομό μας οργανισμούς.

Σήμερα η Περιφερειακή Ενότητα Κιλκίς είναι υποχρεωμένη και συντασσόμενη με το κοινό αίσθημα, να σταθεί αρωγός στην προσπάθεια υπεράσπισης των αυτονόητων δικαιωμάτων του κάθε Κιλκισιώτη πολίτη. Και αυτό, χωρίς να αρνηθεί τον ανθρωπιστικό της ρόλο ο οποίος πηγάζει όχι από εξωτερικές ή άνωθεν εντολές, αλλά από το ίδιο το DNA των κατοίκων αυτού του τόπου.

Σήμερα η Περιφερειακή Ενότητα είναι υποχρεωμένη να καταγγείλει την ανερμάτιστη, αφερέγγυα και ύπουλη τακτική της κυβέρνησης, η οποία, εν τέλει, αποβαίνει εις βάρος των πολιτών του νομού, εις βάρος της αξιοπρέπειάς τους, εις βάρος του αισθήματος δικαίου που αποτελεί πυλώνα και όρο απαράβατο της τοπικής κοινωνικότητας.

Από την πρώτη μέρα της δοκιμασίας ο νομός Κιλκίς σύσσωμος ανέλαβε τις ευθύνες του. Ευθύνες που δεν του αναλογούσαν. Η τοπική κοινωνία υπερέβη τις δυνάμεις της κατά πολύ, λαμβάνοντας πάντα τις κυβερνητικές υποσχέσεις για εφαρμογή της ισονομίας, της δίκαιης κατανομής του βάρους, της αποσυμφόρησης του νομού. Και στη διαρκή αναβλητικότητα, πάντα η ίδια επωδός: Δεν υπάρχουν ακόμη έτοιμοι χώροι στο εσωτερικό της χώρας για υποδοχή και φιλοξενία των προσφύγων-μεταναστών της Ειδομένης και των πλησίον της ΠΑΘΕ «αχαρτογράφητων» καταυλισμών.

Την ίδια ώρα, ακόμη και σήμερα, γίνονται απόπειρες από το επίσημο κράτος για ίδρυση νέων κέντρων φιλοξενίας, εντός του νομού με διαδικασία ταχύτατη. Παράδειγμα η απόπειρα ίδρυσης κέντρου στην Ξυλοκερατιά με εντολή ίδρυσης εντός πέντε ημερών. Ο στόχος της κυβέρνησης είναι προφανής: επιχειρείται η εκκένωση της Ειδομένης και των παρακείμενων καταυλισμών με διοχέτευση του πληθυσμού σε σημεία εντός του νομού Κιλκίς. Προσπάθεια απαράδεκτη και επικίνδυνη, αφού η επιχειρούμενη διασπορά των προσφύγων-μεταναστών σε όλο τον νομό δυναμιτίζει εκρηκτικά το ήδη τεταμένο κλίμα. Εξοργίζει και οδηγεί στα άκρα έναν νομό που έχει αποτελέσει παράδειγμα απαράμιλλου αγώνα αρωγής στους χιλιάδες απρόσμενους πρόσφυγες-μετανάστες. Ένας αγώνας, που μέχρι στιγμής, έχει υποκαταστήσει επάξια ένα ανίκανο και πλήρως ανέτοιμο κράτος.

Η κατάσταση όμως έχει φθάσει στα έσχατα όρια αντοχής. Η ανερμάτιστη, αφερέγγυα και, εν τέλει, επικίνδυνη τακτική της κυβέρνησης οδηγεί σε καταστάσεις ανεξέλεγκτες. Οδηγεί μια ενωμένη, αλληλέγγυα, ειρηνική τοπική κοινωνία σε δρόμους διχασμού, αντιπαλότητας και διάρρηξης του συνεκτικού κοινωνικού ιστού.

Η Περιφερειακή Ενότητα Κιλκίς, χωρίς ίχνος αισθημάτων ξενοφοβίας, ρατσισμού και εσωστρέφειας, οφείλει και θα σταθεί στο πλευρό των πικραμένων, αδικημένων και περιφρονημένων εν τέλει πολιτών του νομού. Θα σταθεί στο πλευρό τους δείχνοντας κατανόηση σε κάθε διαμαρτυρία τους η οποία θα κινηθεί εντός ειρηνικών και νομίμων πλαισίων. Θα σταθεί στο πλευρό των Κιλκισιωτών ανιδιοτελών πολιτών, οι οποίοι το μόνο που ζητούν είναι η ίση μεταχείριση με τους άλλους πολίτες αυτής της χώρας. Η κραυγή της τοπικής κοινωνίας «Ως εδώ» δεν είναι ένα σύνθημα προς εντυπωσιασμό. Είναι κραυγή αδικημένων αλλά αξιοπρεπών ανθρώπων. Ανθρώπων που επιτέλους απαιτούν τα αυτονόητα, προς όφελος, όχι μόνο της τοπικής κοινωνίας αλλά και της δοκιμαζόμενης πατρίδας γενικότερα.

Η ύστατη έκκλησή μας προς την κεντρική εξουσία για άμεση εκκένωση της Ειδομένης και των μη οργανωμένων καταυλισμών πέριξ της ΠΑΘΕ, δεν επιδέχεται πλέον αναβολή και νέες δικαιολογίες.

· Η «υγειονομική βόμβα» που πλησιάζει στην απασφάλισή της, δεν είναι κινδυνολογία.

· Η διαφαινόμενη εκμετάλλευση της οργής και αγανάκτησης των τοπικών κοινωνιών, από ακραίους κύκλους, δεν είναι ευφάνταστο πολιτικό σενάριο.

· Η ζημιά της τοπικής και πανελλήνιας οικονομίας από την κατάληψη της σιδηροδρομικής γραμμής επί 70 ημέρες δεν είναι προπαγάνδα αντικυβερνητική.

· Η τραγική «πρώτη εικόνα» της Ελλάδας από τα επικείμενα εκατομμύρια των τουριστών-επισκεπτών, δεν επιδέχεται αμφισβήτησης.

Για όλους αυτούς τους λόγους η Αντιπεριφέρεια Κιλκίς παραμένει μεν στην πρώτη γραμμή του αγώνα για την αντιμετώπιση του μείζονος ζητήματος, αλλά αρνείται πλέον τον ρόλο του απλού θεατή των επιλογών της Κεντρικής Διοίκησης. Δεν νομιμοποιεί καμία ενέργεια επιβάρυνσης του νομού με αιφνιδιαστικές και ύπουλες επιλογές ατόμων και φορέων εν τη απουσία της. Διεκδικεί τον αυτονόητο θεσμικό της ρόλο και αρνείται να συμμετέχει σε Όργανα με βαρύγδουπους τίτλους, αλλά χωρίς περιεχόμενο όπως τα λογής Τοπικά ή Κεντρικά Συντονιστικά Όργανα για τη διαχείριση του προσφυγικού-μεταναστευτικού.

Η απόφαση αυτή δεν υπέχει, ούτε συνιστά απειλή. Απλά είναι προειδοποίηση για ανεξέλεγκτες καταστάσεις που είναι προ των πυλών. Σε κάθε εμφανή και ειλικρινή αλλαγή πολιτικής, είμαστε πάντα εδώ.”

 

Σχολιάστε