My Twitter Feed

25 Ιανουαρίου, 2022

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Ιός: Μια εξαιρετικά μικρή κάμψη -

Δευτέρα, 24 Ιανουαρίου, 2022

Σημαντικές οι ελλείψεις φαρμάκων -

Δευτέρα, 24 Ιανουαρίου, 2022

Κιλκίς κλειστά, Παιονία ανοιχτά! -

Δευτέρα, 24 Ιανουαρίου, 2022

Διανομή προϊόντων ΤΕΒΑ στη Παιονία -

Δευτέρα, 24 Ιανουαρίου, 2022

ΔΣ Κιλκίς στις 26 Ιανουαρίου -

Δευτέρα, 24 Ιανουαρίου, 2022

Κλειστά σχολεία λόγω… κρύου! -

Δευτέρα, 24 Ιανουαρίου, 2022

Ακόμα πετάς καφέ στα σκουπίδια; -

Κυριακή, 23 Ιανουαρίου, 2022

ΚΚΕ: Ντοκιμαντέρ για τη Μακρόνησο -

Σάββατο, 22 Ιανουαρίου, 2022

Παραβιάσεις για φωτοβολταϊκά

«Σοβαρές νομοθετικές παραβιάσεις στη διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης έργων που θα υλοποιηθούν σε περιοχές του δικτύου προστατευόμενων περιοχών Natura 2000, που βρίσκονται υπό την ευθύνη του», καταγγέλλει ο Φορέας Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Θερμαϊκού Κόλπου.

Ειδικότερα, όπως τονίζει ο Φορέας σε ανακοίνωσή του, το Περιφερειακό Συμβούλιο Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης (ΠΕΣΠΑ) Κεντρικής Μακεδονίας, σε προ ημερών συνεδρίασή του, έδωσε θετική γνωμοδότηση για την εγκατάσταση δύο μεγάλων φωτοβολταϊκών συστημάτων στις προστατευόμενες περιοχές Έλους Αρτζάν και Ανθοφύτου στο νομό Κιλκίς, παρά την αρνητική γνωμοδότηση του Φορέα Διαχείρισης επί της μελέτης ειδικής οικολογικής αξιολόγησης στην πρώτη περίπτωση και παρά την απαίτηση του Φορέα να συνταχθεί αντίστοιχη μελέτη στη δεύτερη περίπτωση, σύμφωνα με το νόμο.

Ο Φορέας υπογραμμίζει, μεταξύ άλλων, ότι «τα έργα ηλιακής ενέργειας σε μεγάλη κλίμακα καλύπτουν μεμονωμένα και σωρευτικά μεγάλες εκτάσεις και επιφέρουν κατακερματισμό των οικοτόπων σε προστατευόμενες περιοχές υψηλής βιοποικιλότητας». Τονίζει ακόμη ότι η «πρόσφατη ταχεία αύξηση των έργων αιολικής και ηλιακής ενέργειας σημαίνει ότι συχνά η κατανόησή μας για τις επιπτώσεις στην βιοποικιλότητα δεν είναι επαρκής», ενώ εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικά κενά γνώσης.

Συγκεκριμένα, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση εξέδωσε ΑΕΠΟ για την εγκατάσταση των εξής έργων:

  • Εγκατάσταση και λειτουργία σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκό σύστημα ισχύος 248,963 MW στη θέση Κοτύλη, στο Πολύκαστρο Κιλκίς, που βρίσκεται εντός της περιοχής του δικτύου Natura 2000 με κωδική ονομασία «Περιοχή Έλους Αρτζάν» (GR1230005), η οποία αποτελεί Ζώνη Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ).
  • Εγκατάσταση και λειτουργία σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκό σύστημα ισχύος 460,239MW, και συνοδά έργα στη θέση Νέο Σιράκιο, της ΠΕ Κιλκίς.

Στην πρώτη περίπτωση ο Φορέας Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Θερμαϊκού Κόλπου είχε εκδώσει αρνητική γνωμοδότηση για την Ειδική Οικολογική Αξιολόγηση του έργου, επειδή η ΕΟΑ είχε ελλείψεις ως μελέτη, αλλά κυρίως γιατί τα φωτοβολταϊκά θα καλύψουν 1.467,15 στρέμματα της έκτασης της προστατευόμενης περιοχής, που αντιστοιχούν στο 8,54% αυτής της περιοχής Natura 2000. Παρ’ όλα αυτά, η ΑΔΜΘ εξέδωσε την ΑΕΠΟ του έργου με ΑΔΑ 9745ΟΡ1Υ-ΝΞΒ.

Όπως εξηγεί στην ανακοίνωσή του ο Φορέας Διαχείρισης, τα έργα ηλιακής ενέργειας σε μεγάλη κλίμακα, όπως το συγκεκριμένο, καλύπτουν μεμονωμένα και σωρευτικά μεγάλες εκτάσεις και επιφέρουν κατακερματισμό των οικοτόπων σε προστατευόμενες περιοχές υψηλής βιοποικιλότητας, όπως η ΖΕΠ «Περιοχή Έλους Αρτζάν». Η πρόσφατη ταχεία αύξηση των έργων αιολικής και ηλιακής ενέργειας σημαίνει ότι συχνά η κατανόησή μας για τις επιπτώσεις στη βιοποικιλότητα δεν είναι επαρκής. Εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικά κενά γνώσης και με βάση το άρθρο 6, παράγραφος 3 της Οδηγίας 92/43/ΕΟΚ και την αρχή της πρόληψης, εφόσον δεν είναι επιστημονικά τεκμηριωμένο το ελάχιστο επιτρεπόμενο ποσοστό κάλυψης του εδάφους με πάνελ, ώστε να αποφεύγονται οι αρνητικές συνέπειες στα ενδιαιτήματα των ειδών ορνιθοπανίδας, το έργο δεν θα πρέπει να χωροθετηθεί εντός ή σε άμεση γειτνίαση με την Προστατευόμενη Περιοχή.

Ως προς το δεύτερο έργο, ο Φορέας Διαχείρισης είχε ζητήσει να συνταχθεί ΕΟΑ βάσει του ν. 4014/2010, καθώς η έκταση των 4.797 στρεμμάτων του γηπέδου του βρίσκεται σε απόσταση μόλις 9 μ. από τη Ζώνη Ειδικής Προστασίας «Περιοχή Ανθοφύτου», περιοχή του ευρωπαϊκού οικολογικού δικτύου Natura 2000 με κωδικό GR1230006. Και πάλι, η ΑΔΜΘ εξέδωσε ΑΕΠΟ για το έργο (με ΑΔΑ: Ω5Υ3ΟΡ1Υ-ΣΨΡ), με όρο να συνταχθεί ΕΟΑ εκ των υστέρων.

«Είναι καταφανές ότι έχουν καταστρατηγηθεί και οι σχετικές ευρωπαϊκές οδηγίες 92/43/ΕΟΚ και 2009/147/ΕΚ) και η εθνική νομοθεσία (ν. 4014/2011 για την περιβαλλοντική αδειοδότηση), ενώ δικαιώνεται η Ευρωπαϊκή Ένωση που καταδίκασε την Ελλάδα για ελλιπή προστασία της βιοποικιλότητάς της και των προστατευόμενων περιοχών το φθινόπωρο του 2020», λέει η πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Θερμαϊκού Κόλπου, Αθηνά Παναγιώτου. Η ίδια τονίζει ότι σε καταστάσεις όπως αυτή συντελεί η απαξίωση των 36 Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών που καταργούνται από την κυβέρνηση, με αποτέλεσμα το ελληνικό φυσικό περιβάλλον να γίνεται φτωχότερο και να υποβαθμίζεται. «Το αποτέλεσμα είναι να μην έχουμε ξεκάθαρους κανόνες για τις χρήσεις γης και ολοκληρωμένη προστασία στις περιοχές Natura 2000, αλλά ελλιπή προστασία και διαχείριση, που θα αφήσουν αυτές τις περιοχές έρμαιο στα συμφέροντα ιδιωτών», αναφέρει η κ. Παναγιώτου.

Πηγή: terranews.gr

Σχολιάστε