My Twitter Feed

17 Μαΐου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Ομόφωνα ο προϋπολογισμός

Ομόφωνα ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός του Δήμου Κιλκίς και το ολοκληρωμένο πλαίσιο δράσης για το οικονομικό έτος 2020 σε ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κιλκίς την Τρίτη 26 Νοεμβρίου.

Ο προϋπολογισμός του Δήμου Κιλκίς για το 2020 ανέρχεται στο ποσό των 31.253,989,70 ευρώ και είναι ισοσκελισμένος.

Όπως τόνισε στην τοποθέτησή του ο Δήμαρχος Κιλκίς Δημήτρης Κυριακίδης ένα σημαντικό τμήμα των διατιθέμενων πιστώσεών του κατευθύνεται σε επενδυτικές δαπάνες εξηγώντας ότι πρόκειται για έργα υποδομής και παρεμβάσεις που θα δώσουν βαθιές ανάσες στην καθημερινότητα του πολίτη της πόλης του Κιλκίς και των οικισμών του Δήμου. Ως τέτοιες ανέφερε τα έργα οδοποιίας, αναπλάσεων, κρασπεδώσεων και πλακοστρώσεων (3.735.000ευρώ), την προμήθεια εξοπλισμού για την καθαριότητα και το φωτισμό, (430.000ευρώ) την επέκταση του δικτύου φωτισμού (550.000ευρώ) την πρόβλεψη εγγραφής ποσού 520.000ευρώ στον προϋπολογισμό για την εκπόνηση μελετών. Με το 1/5 του προϋπολογισμού να αφορά σε επενδυτικές δαπάνες ο Δήμαρχος Κιλκίς επισήμανε ότι το πρόσημό του είναι αναπτυξιακό. Η πραγματική δυναμική του προϋπολογισμού, συμπλήρωσε θα φανεί στην πρώτη αναμόρφωσή του στις αρχές του 2020 καθώς σ’ αυτήν θα συμπεριληφθούν έργα ύψους 3.096.000ευρώ τα οποία βρίσκονται σε διαδικασία δημοπράτησης: το Ανοιχτό Κέντρο Εμπορίου (Open Mall) που εκσυγχρονίζει τις διοικητικές, οικονομικές και πολιτιστικές λειτουργίες του παραδοσιακού εμπορικού κέντρου της πόλης μας ύψους 1.849.000ευρώ, η ανακατασκευή του ταρτάν στο δημοτικό γήπεδο Κιλκίς κόστους 777.000ευρώ, η συντήρηση έργων σχολικής στέγης προϋπολογισμού 290.000ευρώ και η κατασκευή νέων αντιπλημμυρικών έργων δαπάνης 180.000ευρώ.

Την εισήγηση για τον προϋπολογισμό του Δήμου Κιλκίς και το ολοκληρωμένο πλαίσιο δράσης του 2020 παρουσίασε ο Αντιδήμαρχος Διοικητικών & Οικονομικών Υπηρεσιών Γιάννης Χατζηαποστόλου. Υποστήριξε ότι ο προϋπολογισμός του Δήμου Κιλκίς απαντά πειστικά στις ανάγκες της καθημερινότητας και διαθέτει παράλληλα έναν αναπτυξιακό χαρακτήρα. Είναι ρεαλιστικός, εφαρμόσιμος, νοικοκυρεμένος και αποπνέει οικονομική σιγουριά.

Κατά την ψηφοφορία κατεγράφησαν έξι αρνητικές ψήφοι δημοτικών συμβούλων της μείζονος και ελάσσονος αντιπολίτευσης οι οποίες δε θεωρούνται έγκυρες ελλείψει εναλλακτικών προτάσεων πέραν της κατατεθείσας από την Οικονομική Επιτροπή πρότασης (παρ.8 αρ.77 του Ν.4172/2013) και έξι παρών οι οποίες ψήφοι δε λαμβάνονται υπόψη για τον υπολογισμό της πλειοψηφίας (παρ.8 αρ.77 του Ν. 4172/2013).

Η εισήγηση του δημάρχου Δ. Κυριακίδη:

Η κατάρτιση και ψήφιση του προϋπολογισμού αποτελεί μία από τις θεμελιώδεις πράξεις της λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου.

Είναι το κατεξοχήν εργαλείο χάραξης των πολιτικών που οργανώνει ο Δήμος Κιλκίς. Αποτυπώνει με ευκρίνεια τους στόχους και τις προτεραιότητες της Δημοτικής Διοίκησης για μια οριοθετημένη περίοδο, εκφράζει τον τρόπο επίτευξης του σχεδιασμού της, πάντοτε σε συνάρτηση με τα οικονομικά μεγέθη του Δήμου. Η ακριβής εκτίμηση των εσόδων και εξόδων που θα προκύψουν για το οικονομικό έτος 2020 καθιστά εφικτό το διοικητικό και οικονομικό προγραμματισμό, οι δε ακολουθούμενες οδηγίες από την κεντρική Διοίκηση και ο έλεγχος του Παρατηρητηρίου Οικονομικής Αυτοτέλειας των ΟΤΑ ισχυροποιούν περαιτέρω την υλοποίηση του προϋπολογισμού. Οι εμπειρότεροι από εμάς γνωρίζουμε ότι πιθανή απόκλιση από τους στόχους του προϋπολογισμού έχει δυσάρεστες συνέπειες για έναν Δήμο καθώς μπαίνει σε καθεστώς επιτροπείας από το Παρατηρητήριο και υπάγεται υποχρεωτικά σε πρόγραμμα εξυγίανσης. Ασφαλώς κάτι τέτοιο δεν ισχύει στην περίπτωση του δικού μας προϋπολογισμού.

Διαβάζοντας τον προϋπολογισμό του Δήμου Κιλκίς για το οικονομικό έτος 2020 θα διαπιστώσουμε ότι:

– 1ον) Επηρεάζεται αλλά και προσαρμόζεται στην οικονομική συγκυρία της χώρας. Η εξέλιξη αυτή, διόλου ευχάριστη για όλους τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, διασταυρώνεται με την μείωση της ετήσιας τακτικής επιχορήγησής τους από τα κρατικά ταμεία από το 2011 και εντεύθεν και αντιστοίχως με τη μεγάλη βουτιά σε ότι αφορά το πρόγραμμα επενδύσεων για έργα από την ίδια χρηματοδοτική πηγή στην αιχμή της οικονομικής κρίσης.

– 2ον) Ο προϋπολογισμός καλύπτει όλες τις διευθύνσεις και υπηρεσίες του Δήμου. Όπως θα έχετε ήδη παρατηρήσει μεγάλο κομμάτι της πίτας δίνεται σε υπηρεσίες που θεωρούνται η ατμομηχανή της ανάπτυξης του Δήμου, όπως η Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών, η Υπηρεσία Καθαριότητας Ηλεκτροφωτισμού & Πρασίνου, η Διοικητική και Οικονομική Υπηρεσία ενώ αρκούντως ικανοποιητικοί είναι οι κατευθυνόμενοι πόροι για τον τομέα του Πολιτισμού και της Κοινωνικής Πολιτικής.

Στον Πολιτισμό διακρίνουμε ότι διατίθενται σημαντικές πιστώσεις για θεσμοθετημένες εκδηλώσεις του Δήμου μας που θέλουμε να βελτιωθούν ακόμη περισσότερο όπως το Διεθνές Φεστιβάλ Κουκλοθεάτρου & Παντομίμας, οι εκδηλώσεις της Εμποροπανήγυρης, των Απόκρεων, των Χριστουγέννων, οι επιχορηγήσεις σε Πολιτιστικούς και Αθλητικούς Συλλόγους κ.α. Ως προς την ασκούμενη κοινωνική πολιτική το κοινωνικό δίχτυ αλληλεγγύης του Δήμου μας απλώνεται με τη στήριξη των ευπαθών ομάδων πληθυσμού, των απόρων, τη συνέχιση του προγράμματος ‘’Βοήθεια στο Σπίτι’’, τη χρηματοδότηση των δραστηριοτήτων της ΚΔΕΚ, την ενίσχυση των παιδικών σταθμών.

Είναι εμφανής σε κάθε σημείο των οικονομικών δεικτών η προσπάθεια για την επιτυχή αντιμετώπιση της καθημερινότητας και κατ’ επέκταση τη βελτίωση της ποιότητας ζωής του συνδημότη μας.

– 3ον) Ο προϋπολογισμός επιχειρεί από τη μια να είναι συνεπής με το υφιστάμενο οικονομικό περιβάλλον και από την άλλη να βάλει θετικό πρόσημο στην αναπτυξιακή κατεύθυνση του Δήμου μας.

Η τελευταία αυτή παράμετρος εξηγείται από τον αριθμοδείκτη του 22,23% το οποίο προορίζεται για επενδυτικές δαπάνες οι οποίες συναρθρώνονται σε τεχνικά έργα, μελέτες και προμήθειες. Το 1/5 του επόμενου προϋπολογισμού, ήτοι 6.947.711ευρώ θα απορροφηθούν σε έργα υποδομής, σε παρεμβάσεις ενίσχυσης και διευκόλυνσης του έργου των δημοτικών διοικητικών και τεχνικών υπηρεσιών οι οποίες ευελπιστούμε ότι θα δώσουν βαθιές ανάσες στην καθημερινότητα του πολίτη της πόλης και των χωριών μας. Ως τέτοιες ενδεικτικά μπορούν να αναφερθούν έργα οδοποιίας, αναπλάσεων, κρασπεδώσεων και πλακοστρώσεων (3.735.000ευρώ), η προμήθεια απορριμματοφόρου, σάρωθρου, επιστήλιων κάδων απορριμμάτων,ιστών φωτισμού (430.000ευρώ) η επέκταση του δικτύου φωτισμού (550.000ευρώ) η πρόβλεψη ποσού 520.000ευρώ για την εκπόνηση μελετών αναφορικά με την έκδοση άδειας λειτουργίας σε κοιμητήρια του Δήμου μας, μελετών στατικής επάρκειας παιδικών σταθμών, και πολεοδομικές μελέτες στην περιοχή του Δημοτικού Αθλητικού Κέντρου και στην περιοχή του στρατοπέδου Δογάνη.

Ο προϋπολογισμός ανέρχεται στο ποσό των 31.253.989,70ευρώ και εμφανίζεται ισοσκελισμένος. Η αύξησή του σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά οφείλεται στην αύξηση του χρηματικού υπολοίπου με τελευταίο σημείο αναφοράς την 31η Ιουλίου 2019, το οποίο μας δείχνει πως είχαν διαμορφωθεί τα ποσά με βάση τις αναμορφώσεις του προϋπολογισμού. Ολοκληρωμένη εικόνα για τη συνολική απόδοσή του θα έχουμε σχηματίσει στις 31.12.2019.

Η πραγματική δυναμική του προϋπολογισμού θα φανεί στην πρώτη αναμόρφωσή του στις αρχές του 2020 καθώς σ’ αυτήν θα συμπεριληφθούν έργα ύψους 3.096.000ευρώ και αναφέρομαι σε υπό δημοπράτηση ή δημοπρατηθέντα έργα: στο Ανοιχτό Κέντρο Εμπορίου (Open Mall) που εκσυγχρονίζει τις διοικητικές, οικονομικές και πολιτιστικές λειτουργίες του παραδοσιακού εμπορικού κέντρου της πόλης μας ύψους 1.849.000ευρώ, στην ανακατασκευή του ταρτάν στο δημοτικό γήπεδο Κιλκίς κόστους 777.000ευρώ, στη συντήρηση έργων σχολικής στέγης προϋπολογισμού 290.000ευρώ και στην κατασκευή νέων αντιπλημμυρικών έργων δαπάνης 180.000ευρώ.

Προφανώς, ο προϋπολογισμός θα μπορούσε να καλύπτει και άλλα προτεινόμενα έργα, όπως η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δήμου μας από τις δωρεές συμπολιτών, η εφαρμογή νέου σύγχρονου συστήματος φωτισμού, η ανάπλαση των εισόδων της διοικητικής έδρας του Δήμου Κιλκίς και οικισμών μας, τα Πράσινα Σημεία, ο Σταθμός Μεταφόρτωσης Ανακυκλώσιμου Υλικού, αλλά αντιλαμβάνεσθε ότι είμαστε στην εκκίνηση της προσπάθειάς μας ως Δημοτική Αρχή και ο χρόνος των τριών μηνών είναι πολύ μικρός για την υλοποίηση αυτών των ιδεών.

Στον επόμενο προϋπολογισμό θα είμαστε σαφώς πιο έτοιμοι για περισσότερα έργα υποδομής και βελτίωσης της ποιότητας ζωής του πολίτη.

Με βάση τα δεδομένα που σας περιέγραψα και την οπτική των περιγραμμάτων που έχετε στα χέρια σας, ο προϋπολογισμός του οικονομικού έτους 2020 είναι ρεαλιστικός, υλοποιήσιμος, έχει τη δική του δυναμική και κινείται σε αναπτυξιακή τροχιά.

Σας καλώ να δείξετε αυξημένο αίσθημα ευθύνης και να υπερψηφίσετε τον προϋπολογισμό του Δήμου Κιλκίς για το 2020.

Σχολιάστε