My Twitter Feed

1 Δεκέμβριος, 2020

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Χειροτερέψαμε κατά μια θέση! -

Δευτέρα, 30 Νοέμβριος, 2020

Το Σ/Κ έφερε μικρότερους αριθμούς -

Δευτέρα, 30 Νοέμβριος, 2020

ΓΝΚ: Τι απαντούν στις καταγγελίες -

Δευτέρα, 30 Νοέμβριος, 2020

Έφυγε από covid ο Θωμάς Χανοζίδης -

Δευτέρα, 30 Νοέμβριος, 2020

Kαταγγελίες-σοκ για Νοσοκομείο Κιλκίς! -

Δευτέρα, 30 Νοέμβριος, 2020

Αγωνία για την εξέλιξη του covid -

Δευτέρα, 30 Νοέμβριος, 2020

Πρωτοποριακά drones από Κιλκίς -

Σάββατο, 28 Νοέμβριος, 2020

10η χειρότερη περιοχή ο ν. Κιλκίς -

Σάββατο, 28 Νοέμβριος, 2020

Οι… φιλορώσοι

Του Απόστολου Λυκεσά.


Οποιος εξετάσει, με στοιχειώδη υπομονή, ένα ένα τα πρόσωπα που φέρεται, έστω, να είχαν σχέσεις με τους Ρώσους πράκτορες στην Ελλάδα, όποιος διαβάσει τα αναρτημένα σε όλο το διαδίκτυο κείμενα των επίκαιρων εγχώριων «φιλορώσων», δεν μπορεί παρά να χαμογελάσει πικρά για έναν και μόνο, αλλά βασικό λόγο: δεν μαθαίνει από δαύτους απολύτως τίποτα για τη Ρωσία. Ας το πω ευγενικά: μοιάζουν με την πηγή της αμηχανίας του Ουίνστον Τσόρτσιλ, ο οποίος, για τελείως διαφορετικούς λόγους, διαπίστωνε ότι «η χώρα αυτή παραμένει ένα μυστήριο».

Παρακάμπτω δε το αποτρόπαιο, να εμφανίζονται ως «φιλορώσοι» καθαρόαιμοι φασίστες, εκπρόσωποι μιας ιδεολογίας που έστρωσε τη ρωσική γη με 20, κατ’ άλλους με 40, εκατομμύρια νεκρούς.

Δεν έχω την απαίτηση να ξέρουν τον θρύλο του Ρούρικ ή αν ο Περούν ήταν ο θεός της βροντής, τους πρώτους αγίους Βόρις και Γκλεμπ ή τι έκαναν οι Πετσενέγκοι με το κρανίο του Σβιατοσλάβου. Διατηρώ αμφιβολίες ακόμη και για ιεράρχες νομών της Βορείου Ελλάδος, οι οποίοι εμφανίζονται να ακκίζονται σε κάθε ευκαιρία με Ρώσους.

Αν θα έμπαιναν στον κόπο να εξηγήσουν στο εκκλησίασμα τι ήταν εκείνος ο Μιχαήλ Τριβώλης ή τι στα κομμάτια συνέβη στ’ αλήθεια με τον ξακουστό Μπόρις Γκοντούνοφ… και λέω ξακουστό, διότι δεν μπορεί, μην τα ισοπεδώνω όλα, οι ξαναμμένοι επιχειρηματίες θα πήγαν σε καμιά συναυλία κλασικής μουσικής στη Μόσχα να ακούσουν το ομώνυμο έργο του Μουσόργκσκι.

Αλλά γι’ αυτούς τους «φιλορώσους» οι Ρώσοι πράκτορες στην Ελλάδα είναι τόσο σπάνιοι στη φύση όσο και οι Αμερικανοί όμοιοί τους. Εχουν και το ακαταμάχητο πρετεντέρειο επιχείρημα διατυπωμένο με λογικές συνεπαγωγές που σε αφήνουν σέκο: «Με το 75-80% των Ελλήνων αντίθετους στη συμφωνία με τα Σκόπια, γιατί να τους πληρώσουν οι Ρώσοι για να διαδηλώσουν». Αυθορμήτως σκέφτηκα «για τον ίδιο λόγο που ρίχνεις ξύλα στη φωτιά», αλλά η δημοσιογραφία δεν σηκώνει μεταφορές, και υπάρχει κίνδυνος οι φερόμενοι και φέροντες την πρετεντέρειο λογική να νόμιζαν ότι τους καλώ να ρίξουν στη φωτιά τα λεφτά.

Οι οικείοι επίκαιροι «φιλορώσοι» εννοείται ότι ούτε που έχουν ακούσει ποτέ για τον Γιάννη Μότσιο, αλλά αυτό είναι καλό για τον κ. Μότσιο. Δεν γνωρίζω αν οι Ρώσοι που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια έχουν πλήρη και καθαρή εικόνα όσων τους περιτριγυρίζουν με κραυγές και σάλια ενόσω τους κοιτάζουν στην τσέπη. Αν όμως έχουν όντως καταλήξει ότι μ’ αυτούς θα δουν προκοπή, τότε δυστυχώς μοιάζουν με τον Ναπολέοντα που περιμένει στον Λόφο των Σπουργιτιών τον Κουτούζοφ για να παραδοθεί.

Άρθρο στην ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

Σχολιάστε