My Twitter Feed

24 Μαΐου, 2022

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Οι νονοί και η Φαμίλια

Του Κώστα Βαξεβάνη.


Εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που έχουν αναστείλει τη ζωή τους και βασικές ανάγκες και λειτουργίες τους, παρακολούθησαν υπουργό της κυβέρνησης να καυχάται για όσα δε μπορούν να κάνουν οι ίδιοι

Νονός έγινε ο Άδωνης Γεωργιάδης και το ανακοίνωσε στο τουίτερ. Και όταν λέει νονός, εννοεί ανάδοχος, ανεξάρτητα με το τι καταλαβαίνουν οι υπόλοιποι για τη λέξη και για την πράξη όπως την περιέγραψε. Ο Άδωνης έγινε νονός, ενώ αυτό θεωρητικά είναι απαγορευμένο και παράνομο, με ειδική άδεια. Και στις ταινίες που παρακολουθούμε, έτσι γίνονται οι νονοί. Παίρνουν μια άδεια για να κάνουν πράγματα που δεν μπορούν να κάνουν άλλοι και μάλιστα ατιμώρητα.

Ο Υπουργός Ανάπτυξης (ο οποίος πριν από μερικές μέρες ψήφισε νόμο ώστε οι επενδύσεις της κυρίας Λάτση να φορολογούνται μόνο με 1,7% και μηδενικό ΦΠΑ, ένεκα της ανάπτυξης αλλά αυτό δεν το είπε στο τουίτερ) ανάρτησε μάλιστα στο διαδίκτυο την «ειδική άδεια» της Πολιτικής Προστασίας για να αποδείξει τη νομιμότητα της πράξης του. Η ειδική άδεια δεν είναι παρά ένα ανορθόγραφο χαρτί με φραστικά λάθη, που αποκαλεί τον Άγιο Διονύσιο Αρεοπαγίτη ως Αεροπαγίτη (μπουντιάσαμε από τον αέρα) και δεν έχει ούτε αριθμούς πρωτοκόλλου, ούτε το λεκτικό και τη μορφή των Δημοσίων Εγγράφων. Κάποιος δηλαδή πάσαρε στον Άδωνη ένα χαρτί για να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα ως νονός που είναι.

Εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που έχουν αναστείλει τη ζωή τους και βασικές ανάγκες και λειτουργίες τους, παρακολούθησαν τον Υπουργό της κυβέρνησης Μητσοτάκη, να καυχάται για όσα δε μπορούν να κάνουν οι ίδιοι. Άνθρωποι που δεν μπόρεσαν να πάνε ούτε στην κηδεία του πατέρα τους εξαιτίας των μέτρων, έβλεπαν την πατσαβούρα (για το έγγραφο μιλάω) να δικαιολογεί τα αδικαιολόγητα.

Ποια είναι αυτή η ειδική άδεια και πώς δίνεται; Ποιος την προβλέπει και με ποια κριτήρια απονέμεται και από ποιους; Κανένας δεν απάντησε. Ούτε για τη πλαστότητα του εγγράφου που φαίνεται να γράφτηκε με εντολή κάποιου νονού του Δημοσίου χωρίς το υπηρεσιακό τυπικό. Πρακτικά δηλαδή πλαστογραφήθηκε.

Με ειδική άδεια είχε μεταβεί προ καιρού και η σύζυγος του πρωθυπουργού Μαρέβα Γκραμπόφσκι στη Μεσσηνία για «τις ανάγκες μιας collection». Όταν ο κόσμος αναρωτήθηκε πώς αυτοί κινούνται ελεύθεροι όταν οι άλλοι πήζουν στην καραντίνα, εφευρέθηκε η ειδική άδεια. Η οποία άδεια όμως είναι μια αόρατη έννοια χωρίς νομική υπόσταση αλλά με ξεκάθαρη λειτουργία: να εξυπηρετεί τους νονούς τύπου Άδωνη ή τους Νονούς της εξουσίας.

Σε όλα αυτά υπάρχει μία και μόνο άδεια. Το δικαίωμά τους να κάνουν αυτό που θέλουν ως κάτοχοι της εξουσίας και εκφραστές της κοινωνικής ανισότητας. Τα μέτρα ισχύουν αλλά όχι γι’ αυτούς. Οι θυσίες είναι απαραίτητες αλλά αυτοί εξαιρούνται. Η νομιμότητα επιβάλλεται αλλά νόμος είναι η αφεντιά τους.

Την ώρα που ο Άδωνης Γεωργιάδης αναρτούσε την «ειδική άδεια» για να είναι νονός, ο φωτογραφικός φακός κατέγραφε το δημοσιογράφο Χρήστο Ράπτη, ιδιοκτήτη του site iefimerida, να πίνει τσίπουρα στην Πλάκα, σε κατάστημα που θεωρητικά ήταν κλειστό.

Ο δημοσιογράφος που μήνες τώρα αποδίδει ευθύνες στην κοινωνία για την πανδημία με τη μορφή των δημοσιευμάτων για την ατομική ευθύνη, έτρωγε και έπινε (χωρίς μάσκα φυσικά και ευθύνη) με την παρέα του, με ειδική άδεια. Αυτή που του δίνει η σχέση του με την εξουσία και η βεβαιότητα πως δεν κινδυνεύει να εκτεθεί από το σύστημα που άλλωστε εκπροσωπεί.

Ο κόσμος θα τρώει ξύλο και αυτοί θα εμφανίζουν πως έκαναν επίθεση σε αστυνομικούς. Οι άνθρωποι πεθαίνουν εκτός ΜΕΘ και αυτοί γράφουν για τις επιτυχίες του Κυριάκου. Ο κτηνίατρος Πρύτανης του ΑΠΘ εμβολιάζεται εκτός σειράς ως παθολόγος του ΕΣΥ και αυτοί γράφουν πως τον συκοφαντεί το Documento. Αν όλα αυτά δεν αξίζουν μια ειδική άδεια, ένα τσίπουρο ή ένα εμβόλιο εκτός σειράς, τότε είσαστε άδικοι. Μια πολιτική Φαμίλια είναι και αλλοίμονο αν δεν υπήρχαν οι νονοί της.

Άρθρο στο koutipandoras.gr

Σχολιάστε