My Twitter Feed

2 Οκτωβρίου, 2022

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Τα ιερά κειμήλια στο Κ. Θεοδωράκι -

Κυριακή, 2 Οκτωβρίου, 2022

Νεκρή 67χρονη σε “καραμπόλα” -

Κυριακή, 2 Οκτωβρίου, 2022

“Επιβάρυνση για τα φάρμακα” -

Σάββατο, 1 Οκτωβρίου, 2022

Αποζημιώσεις-εξπρές για χαλάζι -

Παρασκευή, 30 Σεπτεμβρίου, 2022

ΚΚΕ: Όχι απολύσεις στην ΑΛΟΥΜΥΛ -

Παρασκευή, 30 Σεπτεμβρίου, 2022

Η θλίψη για τους διασωληνωμένους -

Πέμπτη, 29 Σεπτεμβρίου, 2022

ΣτΕ: Όχι διόδια στο Πολύκαστρο -

Πέμπτη, 29 Σεπτεμβρίου, 2022

Αύξηση “εισαγόμενων” εργατών -

Πέμπτη, 29 Σεπτεμβρίου, 2022

ΟΗΕ: Στηρίζουμε όσους βοηθάνε

Με σημερινή (Δευτέρα) ανακοίνωσή της, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες δηλώνει σχετικά με την ανθρωπιστική βοήθεια στην Ειδομένη ότι θα βρίσκεται στο πλευρό όλων των ομάδων και συλλογικοτήτων, που η προσφορά τους παραμένει εξαιρετικά σημαντική και αναντικατάστατη, και θα στηρίξει, χωρίς να υποκαταστήσει, εκείνες τις προσπάθεις του κρατικού μηχανισμού και της τοπικής αυτοδιοίκησης, που στοχεύουν στη βελτίωση των συνθηκών προσωρινής παραμονής στο χώρο όπου καταλύουν οι πρόσφυγες και μετανάστες”.

prosfyges-eidomeniΗ ανακοίνωση:

Πολλές εκατοντάδες άτομα καταφθάνουν καθημερινά στην Ειδομένη, στα σύνορα Ελλάδας και πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας (πΓΔΜ), στην προσπάθειά τους να συνεχίσουν το μακρύ και μαρτυρικό ταξίδι, που τελικό προορισμό έχει χώρες της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης. Στην πλειοψηφία τους, πρόσφυγες από τη Συρία, ανάμεσά τους πολλά γυναικόπαιδα, ηλικιωμένοι και άτομα με αναπηρίες.

 Για τους Σύρους πρόσφυγες, η διέλευση των συνόρων της πΓΔΜ είναι συνέχεια του επικίνδυνου οδοιπορικού που ξεκίνησε από τη Συρία ή τις γειτονικές της χώρες, ακολούθησε το θαλάσσιο πέρασμα στο Αιγαίο, και θα συνεχιστεί μέσω Σερβίας, Ουγγαρίας και άλλων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.) έχει επανειλημμένα επισημάνει την ανάγκη δημιουργίας νόμιμων τρόπων διέλευσης για τους πρόσφυγες, ώστε να μην αποτελεί μοναδική τους επιλογή το παράτυπο πέρασμα, με όλους τους κινδύνους και την εκμετάλλευση από τα κυκλώματα διακίνησης που αυτό συνεπάγεται.

 Σήμερα στην Ειδομένη καταβάλλεται μια σημαντική προσπάθεια συντονισμού μιας σειράς οργανισμών, φορέων και ομάδων πολιτών, για την αντιμετώπιση των ανθρωπιστικών αναγκών χιλιάδων ανθρώπων σε διατροφή, νερό, ιατρικο-φαρμακευτική στήριξη, συνθήκες στροιχειώδους υγιεινής, προστασία από τα καιρικά φαινόμενα.

 Αξίζει να τονιστεί, πως η κινητοποίηση για την κάλυψη των βασικών ανθρωπιστικών αναγκών των προσφύγων και μεταναστών που συγκεντρώνονται στην Ειδομένη δεν είναι πρόσφατο φαινόμενο. Από το φθινόπωρο του περασμένου χρόνου, στην κατεύθυνση αυτή δραστηριοποιήθηκαν δεκάδες ομάδες εθελοντών, συλλογικότητες και δίκτυα αλληλεγγύης, από το Πολύκαστρο, το Κιλκίς και τη Θεσσαλονίκη. Χωρίς τη δική τους ανιδιοτελή συμβολή και συνεισφορά, χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες θα είχαν παραμείνει όλο αυτό το διάστημα παντελώς αβοήθητοι.

Η Υ.Α. δηλώνει πως βρίσκεται στο πλευρό όλων αυτών των ομάδων και συλλογικοτήτων, που η προσφορά τους παραμένει εξαιρετικά σημαντική και αναντικατάστατη. Παράλληλα, θα στηρίξει, χωρίς να υποκαταστήσει, εκείνες τις προσπάθεις του κρατικού μηχανισμού και της τοπικής αυτοδιοίκησης, που στοχεύουν στη βελτίωση των συνθηκών προσωρινής παραμονής στο χώρο όπου καταλύουν οι πρόσφυγες και μετανάστες. H Ύπατη Αρμοστεία θεωρεί αναγκαίο τον κρατικό σχεδιασμό αντιμετώπισης μιας ενδεχόμενης συγκέντρωσης χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών στην ευρύτερη περιοχή της Ειδομένης, ως αποτέλεσμα της αδυναμίας τους να προχωρήσουν περαιτέρω. Μόνο με συλλογικές προσπάθειες όλων των φορέων μπορούμε να απαλύνουμε τον πόνο των ξεριζωμένων συνανθρώπων μας.

Αθήνα, 31 Αυγούστου 2015

Γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα

Σχολιάστε