My Twitter Feed

20 Οκτώβριος, 2020

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Ξεφεύγει πια ο κορονοϊός! -

Τρίτη, 20 Οκτώβριος, 2020

«Εργολάβοι πάλι στα νοσοκομεία» -

Τρίτη, 20 Οκτώβριος, 2020

Δωρεάν μάσκες από Φαρμακευτικό -

Τρίτη, 20 Οκτώβριος, 2020

Ένα το νέο κρούσμα του 24ώρου -

Δευτέρα, 19 Οκτώβριος, 2020

25 εκ. για έργα ύδρευσης σε Κιλκίς -

Δευτέρα, 19 Οκτώβριος, 2020

Κιλτίδης: Ευτράπελα με τ`αρδευτικά -

Δευτέρα, 19 Οκτώβριος, 2020

Θύμα κλοπής ο Χρ. Γκουντενούδης -

Δευτέρα, 19 Οκτώβριος, 2020

Πρεμιέρα στις νίκες για το ΓΑΣΚ -

Δευτέρα, 19 Οκτώβριος, 2020

Ξεκαθάρισμα λογαριασμών

Του Τάσου Παππά.


Κλίμα σύγκρουσης επικρατεί στο ΠΑΣΟΚ. Ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής Στ. Ξεκαλάκης (άνευ αρμοδιοτήτων του λοιπού) έχει διαφορετική αντίληψη για την πορεία του κόμματος και του ευρύτερου χώρου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης από την πρόεδρο Φώφη Γεννηματά.

Με τον κ. Ξεκαλάκη συντάσσονται ο ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης, τρία μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου (καταργήθηκε), αρκετά μέλη της Κεντρικής Επιτροπής και ένας υπολογίσιμος αριθμός οργανώσεων.

Οι διαφωνίες που έχουν κατατεθεί δεν είναι τόσο μεγάλες που να δικαιολογούν τη ρήξη. Στο παρελθόν πάντως, τόσο στα κόμματα της ιστορικής Αριστεράς όσο και στο ΠΑΣΟΚ της πρώτης περιόδου, η αντιπαράθεση είχε πάρει μετωπικό χαρακτήρα κι ας μην ήταν πολλές φορές μείζονος σημασίας το διακύβευμα. Θα έχουμε επανάληψη της ιστορίας; Κατά πώς φαίνεται.

Η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ δεν δείχνει διάθεση να συζητήσει με την άλλη πλευρά για να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση. Αντιθέτως κλιμακώνει. Η κ. Γεννηματά με τις χτεσινές αποφάσεις της οδηγεί τα πράγματα στα άκρα. Το μήνυμα προς τους διαφωνούντες είχε σταλεί από προχτές μ’ ένα non paper που ήταν στη λογική «ή εμείς ή εσείς».

Η φρασεολογία θυμίζει κομμουνιστικά κόμματα σε περίοδο κρίσης, αλλά και το ΠΑΣΟΚ επί Ανδρέα Παπανδρέου, όταν ο ιδρυτής αντιμετώπιζε τους διαφωνούντες με διαγραφές αφού προηγουμένως είχε φροντίσει να τους απαξιώσει στο κομματικό ακροατήριο εκτοξεύοντας βαριές μομφές.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η σημερινή ηγεσία. Κατηγορούνται οι αντιρρησίες ότι: Στήνουν μηχανισμούς για να εξυπηρετήσουν προσωπικούς στόχους (δεν αναφέρονται). Είναι δούρειοι ίπποι εξωπαραταξιακών συμφερόντων (δεν κατονομάζονται, προφανώς για να διαχυθεί η υποψία). Επιχειρούν να ανακόψουν την ανοδική πορεία της παράταξης (άρα είναι δολιοφθορείς).

Δρουν ουσιαστικά ως χορηγοί του καταρρέοντος ΣΥΡΙΖΑ (πάντως η ρητορική του κ. Ανδρουλάκη και του κ. Ξεκαλάκη κάθε άλλο παρά φιλική προς τον ΣΥΡΙΖΑ είναι, αφού και οι δύο εγκαλούν την κυβέρνηση με κάθε ευκαιρία και μιλούν για τον λαϊκισμό του ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος πρέπει να ηττηθεί).

Και βεβαίως στην τελευταία παράγραφο του ανεπίσημου κειμένου υπάρχει και η σχετική απειλή: «Θα αναληφθούν άμεσα οι επιβεβλημένες πολιτικές αποφάσεις και πρωτοβουλίες σε αυτή την κατεύθυνση» (με τη φράση αυτή προαναγγέλλονταν διοικητικά μέτρα τα οποία ήρθαν σε 48 ώρες).

Συμπέρασμα: Σύμφωνα με την ηγεσία, στο κόμμα υπάρχει εσωτερικός εχθρός. Παρέα με τον εξωτερικό εχθρό επιχειρεί να υπονομεύσει τη δυναμική της παράταξης, τώρα που αυτή κάνει τη μεγάλη προσπάθεια να επιστρέψει στο κέντρο της πολιτικής σκηνής. Ολα δείχνουν ότι στο ΠΑΣΟΚ θα έχουμε ξεκαθάρισμα λογαριασμών.

Η μέχρι τώρα ειρηνική συνύπαρξη γίνεται μαχητική και σ’ αυτές τις περιπτώσεις δεν χωράνε και οι δύο κάτω από την ίδια στέγη. Οι συσχετισμοί ευνοούν την ηγεσία. Η ζημιά όμως που θα γίνει από μια διάσπαση θα βλάψει συνολικά το εγχείρημα.

Ανάγωγα

Γερμανική εταιρεία στην αγορά του ΟΛΘ, γερμανική εταιρεία πήρε τα 14 αεροδρόμια, γερμανική εταιρεία ελέγχει τον ΟΤΕ, γερμανική εταιρεία ενδιαφέρεται για την ΕΛΒΟ (Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων). Εντάξει, καταλάβαμε.

Άρθρο στην ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

Σχολιάστε