My Twitter Feed

11 Αυγούστου, 2022

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Μένουμε στα ίδια υψηλά επίπεδα -

Τετάρτη, 3 Αυγούστου, 2022

Πιστώσεις για νέους γεωργούς -

Τρίτη, 2 Αυγούστου, 2022

Πλημμυρίδα κόσμου για την Ελ. Βιτάλη -

Τρίτη, 2 Αυγούστου, 2022

Νεκρός 23χρονος από συμπλοκή -

Δευτέρα, 1 Αυγούστου, 2022

OMNES: Επιδότηση για Ουκρανούς -

Δευτέρα, 1 Αυγούστου, 2022

“Πλήττεται η Δημοκρατία μας” -

Παρασκευή, 29 Ιουλίου, 2022

Παντού σαρώνει πάλι ο κορονοϊός! -

Τετάρτη, 27 Ιουλίου, 2022

Στον ΟΠΕΚΕΠΕ ο Γ. Γεωργαντάς -

Τετάρτη, 27 Ιουλίου, 2022

Λένε πως ο Γεννηματάς έφυγε…

dimitris-paulakoudisΤου Δημήτρη Παυλακούδη.


Η ώρα έχει περάσει 2 π.μ. και πλέον το ημερολόγιο δείχνει 25 Απρίλη του 2016. Ίσως για τους πολλούς να είναι μια ακόμη μέρα καταιγισμού από τα τηλεπαράθυρα για θέματα όπως η οικονομική κρίση, το ποδόσφαιρο και οι επικείμενες πολιτικές εξελίξεις. Η σημερινή μέρα όμως όπως και κάθε 25 του Απρίλη, μένει πάντα στις ψυχές όλων των Ελλήνων ασχέτως αν τον γνώρισαν από κοντά ή όχι, ως μέρα μνήμης και τιμής του μεγάλου οραματιστή Γιώργου Γεννηματά.

Σαν σήμερα λοιπόν πριν από 22 χρόνια και με νωπές τις δάφνες μιας απίστευτης εκλογικής επιτυχίας για το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου και μοναδικής αναγνώρισης για τον ίδιο, καθώς εξελέγη πρώτος σε ψήφους στη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας, κίνησε για το μεγάλο ταξίδι ένας άνθρωπος που έδωσε με τη ζωή και το ήθος του άλλη διάσταση στον όρο «πολιτικός». Η μάλλον που συνέδεσε τον όρο με την ιδεατή του έννοια, υπηρετώντας μέχρι τέλους το συμφέρον του πολίτη, σχεδιάζοντας και υλοποιώντας έργα πνοής και βάζοντας τη σφραγίδα του σε μεταρρυθμίσεις κοινωνικής αλληλεγγύης.

GenimatasΟ Γιώργος Γεννηματάς από τα νεανικά του χρόνια χαρακτηρίστηκε μοναδικός ωςπρος την αγωνιστικότητά του, ριζοσπαστικός, καινοτόμος και δημοκράτης.Ακολούθησε την καρδιά του και κατόρθωσε να κάνει το συναίσθημα πολιτική. Παίρνοντας μέρος σε όλες τις κυβερνήσεις του Ανδρέα Παπανδρέου, κλήθηκε να αναλάβει δύσκολους ρόλους και απαιτητικά υπουργεία και όχι μόνο κέρδισε όλα τα μεγάλα «στοιχήματα» αλλά δε δίστασε να συγκρουστεί με όλα τα οργανωμένα συμφέροντα. Όχι μόνο με τις συντηρητικές νοοτροπίες και λογικές, ούτε μόνο με τους αντιπάλους του, οι οποίοι σχεδόν στο σύνολό τους τον εκτιμούσαν και τον αναγνώριζαν, αλλά ακόμη και με συναδέλφους και συντρόφους του.

Το έργο του μιλά από μόνο του: Αναγνώριση της Εθνικής Αντίστασης και Προσπάθεια για εθνική συμφιλίωση, Εξίσωση αμοιβής και επαγγελματικών δικαιωμάτων άνδρα-γυναίκας στο δημόσιο τομέα, Καθιέρωση Κοινωνικών Ασφαλίσεων και αποζημίωσης σε περίπτωση απόλυσης ή εργατικού ατυχήματος.Ακόμη ήταν ο εμπνευστής και θεμελιωτής του ΕΣΥ, του Εθνικού Συστήματος Υγείας και ως Υπουργός Υγείας μερίμνησε για τον εξοπλισμό ,τη στελέχωση και τη λειτουργία των Κέντρων Υγείας σε όλη τη χώρα, ακόμη και σε νησιά με ελάχιστους κατοίκους ή απομακρυσμένες περιοχές.

Ο μόνος πολιτικός που κατόρθωσε να κάθεται ως φίλος δίπλα στους εργαζομένους και να χαράσσουν μαζί πορεία για την εργατική ή οικονομική πολιτική. Ο πρώτος που μερίμνησε να ληφθούν μέτρα κατά της εργασίας ανηλίκων, της νυκτερινής εργασίας και της ανεργίας των νέων. Δυστυχώς ως υπουργός Οικονομίας δεν πρόλαβε να ολοκληρώσει το μεγάλο του όραμα που ήταν η ανάπτυξη της περιφέρειας, η αποκέντρωση και η κοινωνική αλληλεγγύη με την αναλογική φορολόγηση, που στόχευε στην ελάφρυνση των χαμηλών στρωμάτων.

Παρά τη χρόνια μάχη του με τον καρκίνο και παρά το γεγονός ότι μέχρι τέλουςαγωνίστηκε και πάλεψε για την πατρίδα με κάθε του δύναμη, λίγο καιρό αφούέχασε τη σύζυγό του, την αγαπημένη του Κάκια λύγισε και ο ίδιος. Η επάρατοςνόσος τον νίκησε και στέρησε την πατρίδα από έναν πολιτικό που είχε αναμφίβολανα προσφέρει πολλά.

Ο πατριωτισμός του, η ηθική του, η βαθιά δημοκρατική του συνείδηση, σε συνδυασμό με τη μαχητική του διάθεση, τον αλτρουισμό και το γνήσιο χάρισμα του να πείθει ακόμη και τους αντιπάλους του , τον κατέταξαν και διαχρονικά θα τον κατατάσσουν πρώτο ή ανάμεσα στους πρώτους στις καρδιές όλων. Άλλωστε ειδικά σήμερα που η πολιτική αλλά και οι πολιτικοί αμφισβητούνται περισσότερο από ποτέ, σήμερα που η οικονομική και κοινωνική κρίση έχουν διχάσει και βυθίσει τον Ελληνισμό, η παρουσία και το παράστημα του Γιώργου Γεννηματά λείπουν όσο ποτέ, όμως παράλληλα φωτίζουν …ως φάρος και μας δείχνουν το δρόμο ως πυξίδα πορείας για ένα μέλλον ΕΝΟΤΗΤΑΣ , ΕΛΠΊΔΑΣ και ΑΝΘΡΩΠΊΑΣ.

Άλλωστε και ο ίδιος αν και ιδιαίτερα μετριοπαθής, όταν τον ρωτούσαν πως εξηγεί την τόσο υψηλή δημοτικότητά του και την αγάπη που του έδειχναν όλοι έλεγε : «Στη ζωή μου κάνω δύο πράγματα: σέβομαι τους άλλους, σέβομαι τον εαυτό μου. Μήπως μου το ανταποδίδουν; Δεν ξέρω…».

*Πρόεδρος Δ.Σ. Πολιτιστικού Συλλόγου Φανού Κιλκίς, ΦΙΛΟΛΟΓΟΣ – ΜΑ Μεσαιωνικής και Βυζαντινής Φιλολογίας ΑΠΘ

Σχολιάστε