My Twitter Feed

2 Ιουλίου, 2022

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

“Κίνδυνος για τη δημόσια υγεία” -

Παρασκευή, 1 Ιουλίου, 2022

ΚΚΕ: Μέτρα για τις καταστροφές -

Παρασκευή, 1 Ιουλίου, 2022

Κιλτίδης: Είμαι όπως πάντα παρών -

Παρασκευή, 1 Ιουλίου, 2022

ΣΥΡΙΖΑ: Αγωνία των αγροτών μας -

Πέμπτη, 30 Ιουνίου, 2022

Ο κορονοϊός είναι πάντα εδώ! -

Τετάρτη, 29 Ιουνίου, 2022

Έφυγε νωρίς κι ο Γ. Λιαρετίδης -

Δευτέρα, 27 Ιουνίου, 2022

Πρόταση μέτρων για πλημμύρες -

Δευτέρα, 27 Ιουνίου, 2022

Κατεβαίνει στις εκλογές ο Σάββας -

Δευτέρα, 27 Ιουνίου, 2022

Κίνδυνος για μεταφορά του ΤΕΙ!

Το ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας πήρε την απόφαση να λειτουργήσει το τμήμα του Κιλκίς στις Σέρρες αν δεν αλλάξει κάτι μέχρι τη 1η Σεπτεμβρίου!

Αυτό αναφέρει σε δήλωσή του ο βουλευτής Κιλκίς της ΝΔ, Γιώργος Γεωργαντάς, επικαλούμενος δήλωση του αναπληρωτή του ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας, Αναστάσιου Μωυσιάδη.

Και τί είναι αυτό που το μητρικό πλέον ΤΕΙ περιμένει ν` αλλάξει; Σύμφωνα με τον κ. Γεωργαντά, η ανάγκη χρηματοδότησης του νέου κτιριακού συγκροτήματος του Κιλκίς, η οποία υπολογίζεται σε 250.000 ευρώ ετησίως,  η μη πληρωμή από το ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας τυχόν εκκρεμότητας που υπάρχει με την παλιά εργολαβία και η χρηματοδότηση της μετακόμισης καθώς και κάποιων παρεμβάσεων στο κτίριο και στον περιβάλλοντα χώρο του νέου κτηρίου.

Η δήλωση Γεωργαντά

Η δήλωση του κ. Γεωργαντά με τίτλο «ο λογαριασμός της ασχετοσύνης και της ανευθυνότητας ήρθε: η Διοίκηση του ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας θέλει να μεταφέρει τους φοιτητές στις Σέρρες», έχει ως εξής:

“Ευτυχώς που υπάρχουν γραπτά κείμενα και ανακοινώσεις για να θυμίζουν σε κάποιους την πορεία των πραγμάτων. Στις 19 Φεβρουαρίου 2017 η Νομαρχιακή Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ είχε βγει με μια διθυραμβική ανακοίνωση-δέσμευση σύμφωνα με την οποία το Τμήμα Σχεδιασμού και Τεχνολογίας Ένδυσης «θα λειτουργούσε από την 1 Σεπτεμβρίου 2017 στις «νέες του εγκαταστάσεις».

Στην περίφημη εκείνη σύσκεψη η οποία έγινε στο Κιλκίς ανάμεσα στους Προέδρους των δυο ΤΕΙ και τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Παιδείας κ. Παντή παρουσία του Υφυπουργού Εξωτερικών Γιάννη Αμανατίδη απουσίαζαν -καθώς δεν είχαν κληθεί- οι Βουλευτές του Κιλκίς.

Τότε με ανακοίνωση την οποία εξέδωσα στις 1 Μαρτίου 2017 με θέμα «Κρίμα να μας κυβερνάει η ασχετοσύνη» απαντώντας στο δελτίο τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Κιλκίς ανέφερα μεταξύ άλλων:

«Χάρηκα πράγματι που το ολοκληρωμένο εδώ και δύο χρόνια Τ.Ε.Ι. Κιλκίς ΘΑ καταφέρει, όπως δεσμεύτηκε ο ΣΥΡΙΖΑ, να υποδεχτεί τους φοιτητές του τον Σεπτέμβριο του 2017. Δεν χάρηκα που στην περίφημη συνάντηση της προηγούμενης Κυριακής ουδείς εκ των παρισταμένων εκπροσώπων της κυβέρνησης σκέφτηκε να ζητήσει η συνέχιση της λειτουργίας του προς κατάργηση τμήματος «Αρχιτεκτονικής και Διακόσμησης Εσωτερικού χώρου» να γίνει υπό τον όρο ότι έδρα του πλέον θα  είναι το Κιλκίς. Με αυτό τον τρόπο οι «Σερραίοι» θα το έπαιρναν απόφαση ότι πρέπει να αλλάξουν τακτική ως προς το Τ.Ε.Ι. Κιλκίς και ταυτόχρονα πολύ γρήγορα θα είχαμε δημιουργία Σχολής με δύο εν λειτουργία Τμήματα. Αυτή η ευκαιρία δυστυχώς χάθηκε και ήδη η Διοίκηση του Τ.Ε.Ι. Κεντρικής Μακεδονίας έχοντας τακτοποιήσει τα δικά της ζητήματα ψάχνει τρόπους να απεμπλακεί από το κτίριο του Κιλκίς».

Δυστυχώς οι φόβοι μου για την εξέλιξη της υπόθεσης επιβεβαιώθηκαν με τον πιο επίσημο τρόπο χθες από τα χείλη του Αναπληρωτή Προέδρου του ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας Αναστάσιου Μωυσιάδη ο οποίος δήλωσε ότι «ΑΝ ΔΕΝ ΑΛΛΑΞΕΙ ΚΑΤΙ ΠΗΡΑΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΩΣ ΤΕΙ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ 1Η ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ ΣΤΙΣ ΣΕΡΡΕΣ».

Τι μπορούσε να γίνει που δεν έγινε; Υπάρχουν δυο κεντρικά ζητήματα σε αυτή την υπόθεση κι ένα μικρότερο που όλα είναι υποχρέωση της Κυβέρνησης να τα επιλύσει και κατά βάση αφορούν χρήματα:

1) H ανάγκη αύξησης της χρηματοδότησης του ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας, με δεδομένη τη λειτουργία του νέου κτιριακού συγκροτήματος, η οποία ετησίως υπολογίζεται σε επιπλέον 250.000 ευρώ απ’ όσα σήμερα χρειάζονται.

2) Δέσμευση της Κυβέρνησης ότι εάν η εκκρεμότητα που υπάρχει με την παλιά εργολαβία οδηγήσει τελικώς σε υποχρέωση για πληρωμή επιπλέον χρημάτων αυτή να μη γίνει από το ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας που πράγματι δεν ευθύνεται για την πορεία της εργολαβίας.

3) Το τρίτο ζήτημα αφορά την ανάγκη χρηματοδότησης της μετακόμισης και κάποιων παρεμβάσεων στο κτίριο και στον περιβάλλοντα χώρο η οποία όμως από μόνη της δεν θα μπορούσε να αποτρέψει τη μετεγκατάσταση.

Η Κυβέρνηση λοιπόν ενώ οφείλει να δώσει λύσεις στα ζητήματα αυτά και να ασκήσει πίεση στη Διοίκηση του ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας ουδέν έπραξε όλο αυτό το διάστημα. Αντιθέτως όπως άλλωστε στην ανακοίνωση μου στις 1 Μαρτίου ανέδειξα αποφάσισαν τη συνέχιση της λειτουργίας του υπό κατάργηση τμήματος «Αρχιτεκτονικής και Διακόσμησης Εσωτερικού Χώρου» στις Σέρρες ενώ η ίδια η Διοίκηση του ΤΕΙ προηγούμενα και σε ανύποπτο χρόνο είχε διατυπώσει γραπτώς την άποψη ότι η έδρα αυτού του Τμήματος θα μπορούσε να είναι στο Κιλκίς. Η ευκαιρία λοιπόν για την Κυβέρνηση στην αναθεώρηση του σχεδίου «ΑΘΗΝΑ» πριν λίγους μήνες να μεταφέρει την έδρα στο Κιλκίς και να «υποχρεώσει» τις Σέρρες να πάρουν απόφαση ότι είναι μονόδρομος η μετεγκατάσταση στο νέο κτίριο χάθηκε, με ευθύνη όσων ή δεν ασχολήθηκαν καθόλου ενώ είχαν τη σχετική αρμοδιότητα ή δεν είχαν τη γνώση των πραγμάτων.

Φρόντιζα πάντα οι παρεμβάσεις μου για το μεγάλο αυτό θέμα να είναι θεσμικές και δημόσιες για να ενημερώνονται οι πολίτες του Κιλκίς. Θυμίζω ότι και οι δυο τροπολογίες η μια για τη μεταφορά του προσωπικού και η άλλη για τη μεταφορά του κτιρίου και του οικοπέδου έχουν τη δική μου υπογραφή. Στο σημείο που φτάσαμε πρέπει όλοι να αναλογιστούν τις ευθύνες τους και πρώτη από όλους η Κυβέρνηση δια του Υπουργού Παιδείας να φροντίσει για τη διασφάλιση των συνθηκών εκείνων που μέσω συγκεκριμένων πρωτοβουλιών θα οδηγήσουν στη μεταφορά των φοιτητών από το Σεπτέμβριο στο νέο κτίριο. Οι εκκρεμότητες που απομένουν είναι κατά βάση μόνο οικονομικές και κανείς δεν δικαιούται να ακυρώσει μια προσπάθεια τόσων ετών.

Αν άμεσα με πρωτοβουλία της Κυβέρνησης δεν ανακληθεί η απόφαση αυτή της Διοίκησης του ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας είμαι υποχρεωμένος να προβώ στη μοναδική ενέργεια που μου απομένει, δηλαδή στην επίσημη ενημέρωση των αρμοδίων Ευρωπαϊκών Αρχών -που χρηματοδότησαν το έργο αυτό- ότι το κτίριο δεν λειτουργεί για το σκοπό για τον οποίο ανεγέρθηκε. Η επιλογή αυτή είναι μονόδρομος προκειμένου να πιεστούν κάποιοι να κάνουν τη δουλειά τους αναλογιζόμενοι τις ευθύνες τους τόσο σε σχέση με την ιδιότητά τους όσο και σε σχέση με μια ολόκληρη κοινωνία την οποία εμπαίζουν.”

Σχολιάστε