My Twitter Feed

5 Ιουλίου, 2022

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Ζητούνται άμεσα αποζημιώσεις -

Δευτέρα, 4 Ιουλίου, 2022

ΣΥΡΙΖΑ: Τι θα κάνουμε για αγροτικά -

Δευτέρα, 4 Ιουλίου, 2022

35 νέα κρούσματα κάθε μέρα -

Δευτέρα, 4 Ιουλίου, 2022

Κλιμάκιο στις πληγείσες περιοχές -

Δευτέρα, 4 Ιουλίου, 2022

Τι λένε για τις καταστροφές -

Δευτέρα, 4 Ιουλίου, 2022

Aλλαγές συμβάσεων στην ALUMIL -

Σάββατο, 2 Ιουλίου, 2022

“Κίνδυνος για τη δημόσια υγεία” -

Παρασκευή, 1 Ιουλίου, 2022

ΚΚΕ: Μέτρα για τις καταστροφές -

Παρασκευή, 1 Ιουλίου, 2022

Η 1η εκδήλωση για 100χρονα

DSC_1075anastasios-amanatidisΜε την περιεκτική και εμπεριστατωμένη ομιλία ιστορικού περιεχομένου “ΚΙΛΚΙΣ 1913: Ορόσημο ελευθερίας και ζωής”, άνοιξε την περασμένη Κυριακή 27 Ιανουαρίου 2013 το πρόγραμμα των εορταστικών εκδηλώσεων του Δήμου Κιλκίς για την συμπλήρωση 100 χρόνων από την απελευθέρωση της πόλης του Κιλκίς. Κεντρικός ομιλητής υπήρξε ο βαθύς γνώστης της τοπικής ιστορίας κ. Αναστάσιος Αμανατίδης, πρώην Δήμαρχος, Πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού Νέας Γενιάς και Αθλητισμού του Δήμου Κιλκίς και Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής “Κιλκίς 1913-2013”.

Ο κ. Αμανατίδης μεταξύ άλλων, χαρακτήρισε το Κιλκίς “άγιο τόπο, καθότι η επική μάχη του Κιλκίς – Λαχανά τον Ιούνιο του 1913 όχι μόνο σφράγισε οριστικά την ένταξη της Θεσσαλονίκης και Μακεδονίας στον εθνικό κορμό, αλλά δημιούργησε και  τις προϋποθέσεις εγκατάστασης στη Μακεδονία Ελλήνων προσφύγων, που προερχόταν από προαιώνιες εστίες Ελληνισμού εκτός των ορίων της σημερινής Ελληνικής επικράτειας”. Μάλιστα, αναλύοντας την σπουδαιότητα της Μάχης του Κιλκίς τόνισε ότι “δεν είναι υπερβολή να λεχθεί, ότι πάνω στον χαλασμό του Κιλκίς, οικοδομήθηκε η σημερινή βόρεια Ελλάδα”.

DSC_1120

Παράλληλα, ο ομιλητής παρουσίασε πολλά και ενδιαφέροντα στοιχεία για τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν οι πρώτοι οικιστές και τα επόμενα κύματα των προσφύγων, με τις κακές συνθήκες διαβίωσης, την φτώχεια και τις επιδημικές αρρώστιες, την κρατική μέριμνα, κ.ά.

 Η ομιλία έκλεισε με αναφορά στην μαζική συμμετοχή των προσφύγων στον πόλεμο του ΄40 και καυτηρίασε τα γεγονότα του εμφύλιου σπαραγμού, που στο Κιλκίς πήραν την σκληρότερη μορφή απ’ όλη την Ελλάδα και πήγαν τον τόπο πίσω για πολλές δεκαετίες.

Την ομιλία, που έλαβε χώρα στο Συνεδριακό Κέντρο του Δήμου Κιλκίς παρουσία πλήθους κόσμου, εκπροσώπων της δημοτικής, πολιτικής και εκκλησιαστικής αρχής του τόπου, καθώς και φορέων και συλλόγων, προλόγισε ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κιλκίς κ. Κωνσταντίνος Γιαννόπουλος.

Κατά το χαιρετισμό του ο κ. Γιαννόπουλος αναφέρθηκε στη φιλοσοφία του εορτασμού, που όπως προσέθεσε στοχεύει πρώτα και κύρια στην ενδυνάμωση της ιστορικής μνήμης και γνώσης -ιδιαίτερα των νέων-, και στην τόνωση του εθνικού φρονήματος, ενώ προανήγγειλε και την υλοποίηση σημαντικών και πρωτοποριακών επετειακών εκδηλώσεων που θα λάβουν χώρα με τη  συνεργασία του Δήμου Κιλκίς και πολλών τοπικών αλλά και υπερτοπικών συλλόγων και φορέων, την οργάνωση εκπαιδευτικών προγραμμάτων στα σχολεία, τη διοργάνωση ιστορικού συνεδρίου και συνεδρίου για το προσφυγικό ζήτημα, μεγάλων αθλητικών αγώνων, διαγωνισμών (μαθητικών, φωτογραφίας, καινοτομίας και επιχειρηματικότητας), εκδηλώσεων τέχνης & πολιτισμού (φεστιβάλ μουσικής, κινηματογράφου, έκθεση έργων ζωγραφικής), κ.ά.

Την εκδήλωση, πλαισίωσε μουσικά η χορωδία του Πολιτιστικού Μορφωτικού Συλλόγου Μικροκάμπου.

Σημειώνεται τέλος, ότι στο πλαίσιο της ομιλίας, στήθηκε στο φουαγιέ του Συνεδριακού  φωτογραφική έκθεση σε επιμέλεια του Κιλκισιώτη Χρήστου Κυμπαρίδη.

Δελτίο τύπου

Σχολιάστε