My Twitter Feed

11 Ιουνίου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Ανάγκη προοδευτικής πρότασης -

Δευτέρα, 10 Ιουνίου, 2024

Ν. Κιλκίς: Κεντρο-ακρο-δεξιά 57%! -

Δευτέρα, 10 Ιουνίου, 2024

Ζάλτος: Με τη πρώτη σε τελικό -

Σάββατο, 8 Ιουνίου, 2024

Ιδού οι ελλείψεις στα σχολεία -

Πέμπτη, 6 Ιουνίου, 2024

Παγκόσμιος από τα χωράφια! -

Πέμπτη, 6 Ιουνίου, 2024

Περιφρούρηση από εργαζόμενους -

Πέμπτη, 6 Ιουνίου, 2024

Παραιτήσεις και απειλή λουκέτου -

Τετάρτη, 5 Ιουνίου, 2024

Πρόσληψη 26 “οχταμηνιτών” -

Τρίτη, 4 Ιουνίου, 2024

Η μεγάλη γιορτή είναι πάλι εδώ!

Ο Οκτώβριος είναι ο μήνας του Κουκλοθεάτρου και της Παντομίμας στο Δήμο Κιλκίς, η εποχή με τα γλυκά χρώματα του φθινοπώρου που δίνει ζωή στα όνειρα των παιδιών απλώνοντας μπροστά στα έκπληκτα μάτια τους παραμυθένιες παραστάσεις, στολισμένες με τα μαγικά σύνεργα της τέχνης του κουκλοθεάτρου.

Ακουμπισμένο στους αρμούς της παιδικής φαντασίας και αθωότητας, το Διεθνές Φεστιβάλ Κουκλοθεάτρου και Παντομίμας του Δήμου Κιλκίς έρχεται και πάλι στην πόλη του Κιλκίς, με ανανεωτική και παιχνιδιάρικη διάθεση, για να σκορπίσει χαρά στους μικρούς φίλους και στους ενήλικες φανατικούς οπαδούς του, με νέες σαγηνευτικές ιστορίες από τις πολύβουες γειτονιές του πλανήτη μας, και να τους χαρίσει την κοσμοπολίτικη αύρα του.

Το Διεθνές Φεστιβάλ Κουκλοθεάτρου και Παντομίμας του Δήμου Κιλκίς συμπληρώνει είκοσι χρόνια δημιουργικής παρουσίας στην πολιτιστική σκηνή του τόπου μας και η νεανική του λάμψη είναι εμφανής στη φετινή διοργάνωση.

Από την ερχόμενη Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου έως και τη Δευτέρα 10 Οκτωβρίου η πόλη του Κιλκίς θα κινηθεί στους γιορταστικούς ρυθμούς του 20ου Διεθνούς Φεστιβάλ, παρέα με τους πολύχρωμους επισκέπτες του, με νέους και παλιούς καλλιτεχνικούς θιάσους, με ποιοτικές και βραβευμένες παραστάσεις κουκλοθεάτρου και παντομίμας για το παιδί και για όλη την οικογένεια, με σύγχρονες τάσεις του κουκλοθεάτρου, με επιμορφωτικά σεμινάρια και εργαστήρια που υπογραμμίζουν την παιδαγωγική και καλλιτεχνική διάσταση του Φεστιβάλ.

Το Συνεδριακό Κέντρο του Δήμου Κιλκίς εξακολουθεί να είναι η ‘’ψυχή’’ του Φεστιβάλ. Στους χώρους του θα φιλοξενηθεί πλήθος παραστάσεων για κάθε ηλικία ενώ στο Δημοτικό Πάρκο – Κήπο και στην πλατεία Ειρήνης θα παρουσιαστούν παραστάσεις δρόμου και θεατρικό παιχνίδι με τη συνδρομή για δεύτερη συνεχή χρονιά των φοιτητών του παιδαγωγικού τμήματος προσχολικής εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Το Φεστιβάλ ανοίγεται ξανά στην Περιφέρεια με παραστάσεις που θα δοθούν στα Δημοτικά Σχολεία Χέρσου, Ευκαρπίας και Νέας Σάντας. Η πλούσια σε αντικείμενα έκθεση, το ‘’Περιπλανώμενο Μουσείο των Πολιτισμών’’, που πραγματεύεται ζητήματα πολυπολιτισμικότητας, θα είναι επισκέψιμη για το κοινό και για τους μαθητές στην Καπναποθήκη της Αυστροελληνικής,όπου θα υλοποιηθούν και επιμορφωτικά σεμινάρια για ενήλικες και εκπαιδευτικούς.

Όλες οι παραστάσεις και οι καλλιτεχνικές και επιμορφωτικές δραστηριότητες της διοργάνωσης είναι ανοιχτές για το κοινό και προσφέρονται δωρεάν.

Η επίσημη τελετή έναρξης του 20ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κουκλοθεάτρου και Παντομίμας του Δήμου Κιλκίς θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 2 Οκτωβρίου στις 19:00 στο Συνεδριακό Κέντρο Κιλκίς με την παράσταση παντομίμας και κουκλοθεάτρου ‘’Cuentos Pequenos’’.

Το Διεθνές Φεστιβάλ διοργανώνεται από τον Δήμο Κιλκίς και τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, το οποίο αναγνωρίζοντας την πολιτιστική και εκπαιδευτική αίγλη του κορυφαίου θεσμού επιχορηγεί από φέτος τις εκδηλώσεις του, με προγραμματική σύμβαση πολιτισμικής ανάπτυξης, διάρκειας έξι ετών.

Η αποτύπωση του Φεστιβάλ σε αριθμούς:

– 11 ημέρες

-31 παραστάσεις κουκλοθεάτρου και παραστάσεις δρόμου στην πόλη του Κιλκίς

-3 παραστάσεις σε Περιφερειακά Δημοτικά Σχολεία (Χέρσου, Ευκαρπίας, Νέας Σάντας)

– 1 έκθεση – εργαστήριο Το ‘’Περιπλανώμενο Μουσείο των Πολιτισμών’’ στην Καπναποθήκη της Αυστροελληνικής ανοιχτή για το κοινό και για σχολικές επισκέψεις

– 2 δωρεάν επιμορφωτικά σεμινάρια δεκαέξι ωρών για εκπαιδευτικούς

– 1 δωρεάν επιμορφωτικό σεμινάριο δώδεκα ωρών για ενήλικες

– 13 καλλιτεχνικοί θίασοι, (εννέα από το εξωτερικό και τέσσερις από την Ελλάδα)

– 9 συμμετέχουσες χώρες (Ισπανία, Περού, Βοσνία- Ερζεγοβίνη, Γαλλία, Ιταλία, Βραζιλία, Αργεντινή,Ουρουγουάη, Ελλάδα)

Το ταξίδι στη χαρά του κουκλοθεάτρου και της παντομίμας, στους δρόμους της διαπολιτισμικότητας και της καλλιτεχνικής δημιουργίας όπου να ‘ναι ξεκινά…

Πρόγραμμα παραστάσεων 

LHOME DIBUIXAT (Pais Valenciano-Ισπανία)

‘’Καινούρια παπούτσια’’

Συνεδριακό Κέντρο Κιλκίς

Παρασκευή 30/09 στις 09:00 & 11:00

Πρωινές παραστάσεις για τα Νηπιαγωγεία

Παρασκευή 30/09 στις 19:00

Απογευματινή παράσταση για το κοινό

Είδος παράστασης: Κουκλοθέατρο

Κοινό: Από 3 ετών και για όλη την οικογένεια

Γλώσσα: Λίγα λόγια στα ελληνικά

Διάρκεια: 35 λεπτά

Ένα αγόρι παίρνει καινούργια παπούτσια και πηγαίνει στο ποτάμι για να φάει ένα σνακ. Στη διαδρομή του ανακαλύπτει τον κόσμο γύρω του: δρόμους, σπίτια, τοπία, ανθρώπους και ζώα. Τα παπούτσια του συσσωρεύουν εμπειρίες και σιγά σιγά μεγαλώνει.

Το μέγεθος των παπουτσιών,μας συνοδεύει με τα χρόνια. Το μέγεθος μετράει το πόδι, αλλά και την ηλικία, τις εμπειρίες, τον τρόπο που περπατάμε στη ζωή. Οι μέρες περνούν, τα χρόνια περνούν και τα κουτιά παπουτσιών περνούν. Μικρό, μεσαίο, μεγάλο…

ΟΜΑΔΑ ΠΛΕΥΣΙΣ (Ελλάδα)

‘’Απουσία το σώμα’’

Συνεδριακό Κέντρο Κιλκίς

Σάββατο 1/10 στις 19:00

Για γενικό κοινό

Είδος παράστασης:Εικαστική performance σε 7 σκηνές.

Σωματικό θέατρο, κούκλες, αντικείμενα και ζωντανή μουσική – Σύγχρονο κουκλοθέατρο

Κοινό: Για όλα τα ακροατήρια άνω των 10 ετών

Γλώσσα: Χωρίς λόγια

Διάρκεια: 90 λεπτά

Η ομάδα Πλεύσις σε συνύπαρξη και συνδημιουργία με το Κουκλοθέατρο Αγιούσαγια και το Θέατρο Μαριονέτας Ανταμαπανταχού παρουσιάζει μια performance σωματικού θεάτρου με συνοδοιπόρο το σύγχρονο κουκλοθέατρο.

Την παράσταση διατρέχει μία ‘’χειροποίητη αφήγηση’’, η οποία έχει ως επίκεντρο τη σωματικότητα των ερμηνευτών και τις θεατρικές κούκλες. Μέσα σε μία ατμόσφαιρα ονείρου οι performers,οι μαριονέτες διαφόρων μεγεθών με σύνθετες τεχνικές χειρισμού και τα φυσικά υλικά θα συναντηθούν, θα μιλήσουν για την μοναξιά, για την εγγύτητα των σωμάτων, την απουσία της σωματικής επαφής, για την δυστοπία που βιώνει η ανθρώπινη ύπαρξη σήμερα. Η αναζήτηση, η σύνδεση και η μνήμη είναι τα μοτίβα που καθορίζουν και συνδέουν τις εικόνες και τις καταστάσεις της αφήγησης.

HUGO E INES (Περού και Βοσνία Ερζεγοβίνη)

Cuentos Pequeños

Συνεδριακό Κέντρο Κιλκίς

Επίσημη έναρξη του 20ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κουκλοθεάτρου και Παντομίμας

Κυριακή 2/10 στις 19:00

Απογευματινή παράσταση για το κοινό

Δευτέρα 3/10 στις 09:00 & 11:00

Πρωινές παραστάσεις για τα Δημοτικά Σχολεία

Είδος παράστασης: Παντομίμα και κουκλοθέατρο

Κοινό: Από 7 ετών

Γλώσσα:Χωρίς λόγια

Διάρκεια: 45 λεπτά

Πρόκειται για μια πολύχρωμη παρέλαση διασκεδαστικών χαρακτήρων που, στο σύντομο πέρασμα της ύπαρξής τους στη σκηνή, προσπαθούν να μας μεταφέρουν αυτές τις μικρές ποιητικές στιγμές που κρύβονται στην καθημερινή ζωή. Αυτοί οι χαρακτήρες, με τα όνειρα και τις απογοητεύσεις τους, με τις επιτυχίες και τις αποτυχίες τους, αφηγούνται το αιώνιο δράμα της ανθρώπινης τραγωδίας…

Το Θέατρο Hugo και Ines ιδρύθηκε από τον Hugo Suarez και την Ines Pasic το 1986. Από το 1989 ερευνούν τις εκφραστικές δυνατότητες κάθε μέρους του σώματος: το πόδι, το γόνατο, την κοιλιά, το πρόσωπο, τον αγκώνα, κ.λπ., διαμορφώνοντας κούκλες με σάρκα και οστά και δίνοντας ζωή σε εκπληκτικούς χαρακτήρες.

DROMOCOSMICAS (Γαλλία, Βραζιλία, Ιταλία)

“Το δάγκωμα του σκύλου”

Δημοτικό Πάρκο – Κήπος

Κυριακή 2/10 στις 12:00

Είδος παράστασης: Παράσταση δρόμου με κουκλοθέατρο, παντομίμα και τσίρκο

Κοινό: Για όλες τις ηλικίες από 5 ετών

Γλώσσα: Ελληνικά

Διάρκεια: 45 λεπτά

Στους δρόμους της Αθήνας περιπλανιέται ένας ξυπόλυτος άνθρωπος με ένα ραβδί και ένα πιάτο στο χέρι, παρεμβαίνοντας στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων. Θα μπορούσε να είναι ένας ερημίτης ή ένας προφήτης ή ένας τρελός ή ακόμη και ένας κλόουν. Είναι όλα αυτά και κάτι ακόμα: είναι ο Διογένης της Σινώπης.

‘’Vagor & Bellavita’’

Συνεδριακό Κέντρο Κιλκίς

Τρίτη 4/10 στις 09:00 & 11:00

Πρωινές παραστάσεις για τα Δημοτικά Σχολεία

Δημοτικό Σχολείο Χέρσου Τετάρτη 5/10 στις 11:00

Δημοτικό Σχολείο Ευκαρπίας Πέμπτη 6/10 στις 11:00

Είδος παράστασης: Παράσταση δρόμου ή κλειστού θεάτρου με κουκλοθέατρο, παντομίμα και τσίρκο

Κοινό: Για όλες τις ηλικίες από 5 ετών

Γλώσσα: Χωρίς λόγια

Διάρκεια: 45 λεπτά

Η Μπελλαβίτα ζει κάτω από μία γέφυρα σε μια μεγάλη πόλη. Μοναδική της συντροφιά το ραδιόφωνο. Αυτό την ξυπνάει, τη φέρνει σε επαφή με την πραγματικότητα και την κοιμίζει! Μια μέρα κάτι αλλάζει στη ρουτίνα της ζωής της.

Ένας επισκέπτης,ο Βάγκορ, περιπλανώμενος ταξιδιώτης, έχει ανάγκη να μοιραστεί τον ίδιο χώρο μαζί της.

Μοιράζονται το ψωμί, τις καθημερινές δυσκολίες και ζουν την κάθε μέρα σαν να είναι η τελεταία τους, επειδή δεν ελπίζουν τίποτα από το αύριο. Ένα μαγικό βράδυ όμως, ‘’ονειρεύονται’’ κάτι που ίσως τους αλλάξει τη ζωή…

Κουκλοθίασος Katamaya

‘’Πεταλούδα’’

Δημοτικό Πάρκο – Κήπος

Κυριακή 2/10 στις 13:00

Είδος παράστασης: Κουκλοθέατρο στο δρόμο

Κοινό:Απευθύνεται σε κοινό κάθε ηλικίας

Είδος κούκλας: Μαριονέτες

Διάρκεια: 20 λεπτά

Πως θα καταφέρεις να μεταμορφωθείς όταν όλα μοιάζουν να σε κρατάνει κάτω; Μία μπαλαρίνα θέλει να ζήσει χορεύοντας, να θυμηθεί ποια είναι και να πετάξει ψηλά. Η παράσταση πραγματεύεται με ποιητικό τρόπο τις ψυχικές δυσκολίες που συναντούν στην καθημερινότητά τους οι άνθρωποι κάθε ηλικίας. Ελπίζει να μας θυμίσει ότι μέσα μας κρύβουμε μια τίγρη. ‘’Καταμάγια’’ στα ποντιακά είναι η σκούπα από υφάσματα που καθαρίζει τον φούρνο του ψωμιού.

Η Δέσποινα Καρούτα γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Κιλκίς. Σπούδασε ψυχολογία, θέατρο των αισθήσεων και ανθρωπολογία του φύλου και έχει εργαστεί σε δομές φιλοξενίας προσφύγων. Μαθήτευσε στο εργαστήρι θεατρικής μαριονέτας Αγιούσαγια. Από το 2021 παίζει παραστάσεις κουκλοθεάτρου στο δρόμο. Ερευνά τη σύνδεση της τέχνης και της τελετουργίας με τη θεραπεία κι αναζητά την ποίηση στο καθημερινό.

Teatrino dei Piedi (Αργεντινή, Ουρουγουάη, Ισπανία, Ιταλία)

‘’Γυναίκες που αφήνουν ίχνη’’

Συνεδριακό Κέντρο Κιλκίς

Τρίτη 4/10 στις 19:00

Για γενικό κοινό και συζήτηση στο τέλος της παράστασης με τους θεατές

Είδος παράστασης:Κουκλοθέατρο με πόδια

Κοινό: Για όλα τα ακροατήρια άνω των 8 ετών

Γλώσσα: Χωρίς λόγια

Διάρκεια: 35 λεπτά (work in progress)

Παίζουν:Verónica González & Carina Calderón

Προ-πρεμιέρα. Έργο σε φάση δημιουργίας, που υλοποιήθηκε στο πλαίσιο συμπαραγωγής μεταξύ Αργεντινής, Ουρουγουάης, Ισπανίας και Ιταλίας, με την οικονομική υποστήριξη του προγράμματος ιβηροαμερικανικής συνεργασίας “Iberescena”.

Αυτή η παράσταση ανακαλεί την ιστορική μνήμη και το γυναικείο βλέμμα για να δώσει φωνή, φως, σώμα και αναγνώριση στο έργο που επιτελούν γυναίκες από διάφορα μέρη του κόσμου και σε διαφορετικές στιγμές της ιστορίας μας.

LES CICLIQUES (Καταλονία – Ισπανία)

Συνεδριακό Κέντρο Κιλκίς

‘’Tabula’’

Τετάρτη 5/10 στις 11:00

Για μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων

Τετάρτη 5/10 στις 19:00

Για γενικό κοινό

Είδος παράστασης: Σωματικό θέατρο, χορός, κούκλα, θέατρο σκιών

Κοινό: Για όλα τα ακροατήρια άνω των 12 ετών

Γλώσσα: Χωρίς λόγια

Διάρκεια: 60 λεπτά

Έχουμε μεγαλώσει περιτριγυρισμένες και εκπαιδευμένες από τον ατομικισμό, τον εγωισμό, το ψέμα και τις συνεχείς επιβολές για το πώς πρέπει να είμαστε, πώς πρέπει να σκεφτόμαστε και πώς πρέπει να αισθανόμαστε, και πολύ περισσότερο για το γεγονός ότι είμαστε γυναίκες. Έχουμε την ανάγκη να ξεφύγουμε από τα στερεότυπα και να ξεκινήσουμε πάλι από το μηδέν.

ALMA KALMA (Ελλάδα)

‘’Ιστορίες από το Γατουχάν: Ίδια έχουμε μαμά’’

Συνεδριακό Κέντρο Κιλκίς

Πέμπτη 6/10 στις 09:00 & 11:00

Πρωινές παραστάσεις για Δημοτικά Σχολεία

Πέμπτη 6/10 στις 19:00

Για γενικό κοινό

Είδος παράστασης: Παράσταση με ηθοποιούς και μαριονέτες

Κοινό: Από 4 ετών

Γλώσσα: Ελληνικά

Διάρκεια: 60 λεπτά

‘’Ιστορίες από το Γατουχάν: Ίδια έχουμε μαμά’’ μια παραγωγή του Εργαστηρίου Έρευνας Παραστατικών Τεχνών (L.R.P.ALaboratory of Research οf Performing Arts).  

Η παράσταση έγινε στο πλαίσιο του θεσμού “ΟΛΗ Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΝΑΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ” -Πρόγραμμα 2022- του ΥΠΠΟΑ. Πρόκειται για μια θεατρική παράσταση που βασίζεται στο διασκευασμένο παραμύθι της Στέλλας Μιχαηλίδου με τον ομώνυμο τίτλο.

Η παράσταση φωτίζει μέσα από τα μάτια των παιδιών, με έναν πολύ ουσιαστικό, τρυφερό και ταυτόχρονα παιγνιώδη τρόπο, πλευρές του προσφυγικού θέματος. Εκεί όπου οι ενήλικες γάτες βλέπουν μόνο προβλήματα, οι μικρές αναγνωρίζουν πλούτο και μοναδικά δώρα! Μια ιστορία που ενώνει το χθες με το σήμερα, εστιάζοντας στο θέμα της υποδοχής των προσφύγων, των πραγματικών προβλημάτων, των προκαταλήψεων που υπάρχουν, αλλά και στην πολύτιμη αξία του μοναδικού Άλλου.

PERIFERIA TEATRO (Μούρθια – Ισπανία)

Συνεδριακό Κέντρο Κιλκίς

‘’Nube Nube’’ (Σύννεφο – Σύννεφο)

Παρασκευή 7/10 στις 11:00

Για Δημοτικά Σχολεία

Παρασκευή 7/10 στις 19:00

Για γενικό κοινό

Είδος παράστασης:Παράσταση με ηθοποιούς και μαριονέτες

Κοινό: Από 4 ετών

Γλώσσα: Λίγα λόγια στα ελληνικά

Διάρκεια: 50 λεπτά

Το ” Σύννεφο – Σύννεφο ” είναι ένα ποιητικό έργο για την ιδέα της πλατωνικής αγάπης που μας μεταδίδεται από τα πρώτα παιδικά μας χρόνια. Εμπνευσμένοι από την ιστορία της “Μικρής Γοργόνας”, στο “Σύννεφο – Σύννεφο” επανεξετάζουμε, με χιούμορ και αγάπη, τι είμαστε ικανοί να κάνουμε για να αγαπήσουμε και να αγαπηθούμε.

Παραγωγή με την υποστήριξη του Teatro Circo de Murcia, του Instituto de las Industrias Culturales de Murcia/ICA και του Centro Internacional de la Marioneta de Tolosa/TOPIC.

Το “Σύννεφο – Σύννεφο’’ κέρδισε το βραβείο Drac D’Or ως η καλύτερη παιδική και οικογενειακή παράσταση (Fira titelles de Lleida 2021).

Έχει τιμηθεί με βραβείο της κριτικής επιτροπής ως η καλύτερη παράσταση για παιδιά στο 33ο Festitíteres Alicante 2020 καθώς και με βραβείο ως η καλύτερη παράσταση κουκλοθέατρου και αντικειμένων FETEN 2020.

COMPAGNIA LAFABIOLA (Ιταλία)

‘’Προσοχή σε αυτούς τους δύο’’

Παρασκευή 7/10 στις 11:00 στο Δημοτικό Σχολείο Νέας Σάντας

Σάββατο 8/10 στις 11:30 και στις 13:00 στην Πλατεία Ειρήνης

Κυριακή 9/10 στις 11:00 και στις 13:00 στο Δημοτικό Πάρκο –Κήπο

Είδος παράστασης: Παράσταση με μαριονέτες

Κοινό: Για όλα τα ακροατήρια

Γλώσσα: Χωρίς λόγια

Διάρκεια: Περίπου 35 λεπτά, επαναλαμβανόμενη

Μια παράσταση με πρωταγωνιστές δύο ιδιαίτερες μαριονέτες, σχεδιασμένες και αναπτυγμένες με τα χρόνια και συνεχώς εξελισσόμενες:

Ο Giulio, ένας παιχνιδιάρης, περίεργος σκύλος με γλυκό δόντι. Η Φαμπιόλα, ένα γλυκό, σκανταλιάρικο παιδί με την αφοπλιστική δύναμη ενός κλόουν.

Αυτοί οι δύο εκπληκτικά επικοινωνιακοί χαρακτήρες πολλαπλασιάζουν τις δυνατότητές τους και δίνουν ζωή σε μια εξαιρετικά συναρπαστική συνάντηση που εμπλέκει, ενθουσιάζει και μεταφέρει το κοινό σε έναν διαφορετικό κόσμο, αυτόν των κούκλων με σπάγκο, ο οποίος στη συλλογική φαντασία απευθύνεται συνήθως μόνο στα παιδιά, αλλά στην πραγματικότητα καταφέρνει να καταπλήξει τους πάντες, υπενθυμίζοντας σε όλους την ανάγκη για το θαύμα ως απαραίτητη τροφή για την ψυχή.

NANI ROSSI (Ιταλία)

‘’Sogni in scatola’’ (Όνειρα σε κουτί)

Συνεδριακό Κέντρο Κιλκίς

Σάββατο 8/10 στις 19:00

Για γενικό κοινό

Είδος παράστασης: Παράσταση με τεχνικές τσίρκου, θέατρο με αντικείμενα και κλόουν.

Κοινό: Για όλες τις ηλικίες από 5 ετών

Γλώσσα:Χωρίς λόγια

Διάρκεια: 50 λεπτά

Η παράσταση “Sogni in scatola” είναι η τελευταία δημιουργία των Nanirossi. Το θεμελιώδες θέμα της παράστασης είναι κουτιά από χαρτόνι και γενικά το υλικό συσκευασίας που κυριολεκτικά θα εισβάλει και θα γεμίσει το σκηνικό χώρο.

Σε έναν κόσμο που ζει στο ρυθμό της καταναλωτικής επανάστασης μιας χρήσης, όπου οι ανθρώπινες ανάγκες έχουν γίνει ουσιαστικές και το παράλογο αντικαθιστά τη λογική, είναι φυσικό να υπερασπιστεί κανείς τον εαυτό του με απλές συμπεριφορές όπως η επιστροφή στην αθωότητα, η φαντασία και η επιστροφή στα παιδικά χρόνια…. βασικά χρειαζόμαστε πολύ λίγα για να είμαστε ευτυχισμένοι.

Nani rossi show

Πλατεία Ειρήνης

Σάββατο 8/10 στις 12:30

Δημοτικό Πάρκο – Κήπος

Κυριακή 9/10 στις 12:00

Είδος παράστασης: Θέατρο δρόμου με τεχνικές τσίρκου και κλόουν

Κοινό: Για όλες τις ηλικίες

Γλώσσα: Χωρίς λόγια

Διάρκεια: 40 λεπτά

Είναι μια παράσταση “tout public” με τους τυπικούς χαρακτήρες του θεάτρου δρόμου.

KOYKΛΟΘΙΑΣΟΣ «ΝΙΣΤΑ» (Ελλάδα)

‘’Η μύγα’’

Πλατεία Ειρήνης

Σάββατο 8/10 στις 12:00

Είδος παράστασης: Παράσταση δρόμου με γιγαντόκουκλες

Κοινό: Για όλες τις ηλικίες

Γλώσσα: Χωρίς λόγια

Διάρκεια: 30 λεπτά

Μια μύγα αποδεικνύεται πολύ ενοχλητική για τη γριά μάγισσα… κάτι πρέπει να κάνει για να απαλλαγεί από αυτήν. Μια μάγισσα γιγαντόκουκλα προσπαθεί ανάμεσα στον κόσμο της πλατείας να πιάσει την μύγα που δεν την αφήνει σε ησυχία. Σκοπός: Να κάνει την πλατεία άνω κάτω!

‘’Το σποράκι’’

Δημοτικό Πάρκο – Κήπος

Κυριακή 9/10 στις 11:30

Είδος παράστασης: Παράσταση δρόμου με μάσκες

Κοινό: Για όλες τις ηλικίες

Γλώσσα;Χωρίς λόγια

Διάρκεια:30 λεπτά

Τι μπορεί να συμβεί όταν δύο παιδιά βρουν ένα σποράκι και τραβώντας το, το κόβουν στη μέση;

MICHELE CAFAGGI (Ιταλία)

Controvento

Συνεδριακό Κέντρο Κιλκίς

Κυριακή 09/10 στις 19:00

Για γενικό κοινό (Τελετή Λήξης)

Δευτέρα 10/10 στις 11:00

Για Δημοτικά Σχολεία

Είδος παράστασης: Παράσταση κλόουν με σαπουνόφουσκες και με αντικείμενα

Κοινό:Για όλο το κοινό από 3 ετών

Γλώσσα: Χωρίς λόγια

Διάρκεια: 60 λεπτά

Σήμερα έχει ένα μεγάλο πάρτι στο θέατρο! Είναι 15 Ιουλίου 1913 και στη σκηνή βρίσκεται ένα πανέμορφο διπλάνο, που έχει κατασκευαστεί εξ ολοκλήρου από τον ίδιο τον αεροπόρο μας, ο οποίος, μετά από μια σύντομη ομιλία, θα ξεκινήσει για τη Μεγάλη Περιπέτεια! Εν μέσω του σκεπτικισμού κάποιων και του ενθουσιασμού άλλων, ο Ήρωάς μας θα απογειωθεί σύντομα και θα μας ταξιδέψει σε άγνωστους, υπέροχους και μακρινούς κόσμους, ίσως πολύ μακριά…

Θύελλες ανέμου, απαλά, αφρώδη σύννεφα, γιγάντιες σαπουνόφουσκες θα μας συνοδεύσουν σε ένα ταξίδι πέρα από τα όρια της γης, παρέα με τον Ήρωα αεροπόρο μας. Ένας σύγχρονος Ίκαρος, φοβισμένος και γενναίος, ριψοκίνδυνος και αδέξιος, αλλά αποφασισμένος να πραγματοποιήσει τους στόχους του με κόστος να θυσιάσει τα πιο αγαπημένα του πράγματα.

Αφιερωμένο σε όλους τους ονειροπόλους, λιγότερο ή περισσότερο ηρωικούς, που δεν άφησαν ποτέ καμία πέτρα αναποδογυρισμένη.

SOVINT CULTURA Y DESARROLLO (Ισπανία)

Έκθεση–Εργαστήριο ‘’Το Περιπλανώμενο Μουσείο των Πολιτισμών’’

Καπναποθήκη της Αυστροελληνικής

Από 1/10 έως 9/10

16:00 έως 18:00

Για γενικό κοινό

Από 3/10 έως 7/10

9:00 έως 13:00

Για σχολικές επισκέψεις

Ομάδα εμψυχωτών: Pep Beltrán y Petrina Vasou

Για σχολικό κοινό: Όλες οι ηλικίες (Δημοτικό Σχολείο και Γυμνάσιο) σε ομάδες ως 25 ατόμων

Διάρκεια: 60 λεπτά κάθε ξενάγηση και εργαστήριο

Το ‘’Περιπλανώμενο Μουσείο των Πολιτισμών’’ έχει ως σκοπό του, την ευαισθητοποίηση σε ζητήματα πολυπολιτισμικότητας. Αυτό που πιστεύουμε είναι πως χρειάζεται να αναγνωρίσουμε και να αποδεχτούμε τον ‘’άλλο’’ προκειμένου να βρούμε ή και να δημιουργήσουμε γέφυρες αλληλοκατανόησης μεταξύ των πολιτισμών. Σ’ έναν κόσμο που τείνει να γίνει εικονικός, με οθόνες αφής , αντιπροτείνουμε την ανάκτηση του χαμένου συναισθήματος μέσα από την επαφή μας με το αυθεντικό αντικείμενο. Αυτό που προτείνουμε είναι να μάθουμε μέσα από το αισθητηριακό και το συναισθηματικό βίωμα. Το Περιπλανώμενο Μουσείο μας, διαθέτει πάνω από 1000 αντικείμενα από όλο τον κόσμο τα οποία εκτίθενται σε διάφορες εκθέσεις ή και εργαστήρια.

Το κάθε έκθεμα δεν είναι ένα απλό αντικείμενο. Είναι ένας λόγος να μιλήσουμε για τους ανθρώπους, να κινήσουμε την περιέργειά τους, να προκαλέσουμε τη δημιουργικότητά τους.

Συνεργασία με το Παιδαγωγικό Τμήμα Προσχολικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

“Θεατρο-παίζοντας με γνωστούς ήρωες παραμυθιών”

Δημοτικό Πάρκο – Κήπος  

Κυριακή 2/10 στις 11:00

Θεατροπαιδαγωγική δράση από φοιτήτριες/ες του Παιδαγωγικού Τμήματος Προσχολικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Η δράση απευθύνεται σε παιδιά 4-12 ετών και θα λάβει χώρα σε επιλεγμένα σημεία του Πάρκου – Κήπου.  

Οι μικροί συμμετέχοντες θα συναντήσουν γνωστούς ήρωες των παραμυθιών και μέσα από θεατρικά παιχνίδια, ρόλους και αυτοσχεδιασμούς, καλούνται να πάρουν μέρος στις φανταστικές ιστορίες τους. 

Σεμινάρια για ενήλικες

Καπναποθήκη της Αυστροελληνικής

“ΤΟ ΚΩΜΙΚΟ ΣΩΜΑ”

Με τους Byron Skouris (βραζιλια) & Camila Bombardini (Ιταλία)

Στις 29, 30/09 & 01/10 από τις 15:00 έως τις 19:00

Διάρκεια: 12 ώρες

Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων:10

Συμμετοχή:Το σεμινάριο απευθύνεται σε ενήλικες που αγαπούν την θεατρική έκφραση.

Αντικείμενο: Ένα σεμινάριο για να διερευνήσουμε τις δυνατότητες της κωμικότητας μέσω του σώματός μας εξερευνώντας μηχανισμούς και καταστάσεις που μπορούν να προκαλέσουν γέλιο. Περνώντας μέσα από την Commedia DellArte, το Κουκλοθέατρο και την τέχνη του κλόουν θα χρησιμοποιήσουμε παραδείγματα για να παρουσιάσουμε τους τρόπους κατασκευής μιας κωμικής σκηνής.

https://dromocosmicas.com/el/

‘’Εργαστήριο Κατασκευής και Εμψύχωσης muppets και επιτραπέζιων κουκλών’’

Με τον Στάθη Μαρκόπουλο, Κουκλοθέατρο Αγιούσαγια! (Ελλάδα)

Στις 2, 3 & 4 Οκτωβρίου, από τις 16:00 έως τις 19:00

Διάρκεια: 10 ώρες

Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων:10

Συμμετοχή: Το σεμινάριο απευθύνεται σε ενήλικες. Δεν προϋποθέτει προηγούμενη εμπειρία και είναι ιδανικό για εκπαιδευτικούς, θεραπευτές και κουκλοπαίκτες.

Αντικείμενο: Εκμάθηση τεχνικών κατασκευής με βασικό υλικό το αφρολέξ. Οι κούκλες που θα κατασκευαστούν θα είναι ‘’muppets’’ και ‘’επιτραπέζιες’’. Οι κούκλες αυτές είναι εξαιρετικά δυναμικές και πολύ κατάλληλες για χρήση σε σχολικό περιβάλλον, αλλά και για παραγωγή ολοκληρωμένων παραστάσεων. http://ayusaya.blogspot.com/

‘’Ιχνηλάτες ιστοριών- Τα αντικείμενα ως φορείς μνήμης και γνώσης’’ (αφορά αποκλειστικά εκπαιδευτικούς)

Με τον Pep Beltran (Ισπανία)

Στις 6 & 7 Οκτωβρίου, από τις 16:00 έως τις 19:00

Διάρκεια: 6 ώρες

Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων: 20

Συμμετοχή: Το σεμινάριο απευθύνεται σε ενήλικες. Δεν προϋποθέτει προηγούμενη εμπειρία και είναι ιδανικό για εκπαιδευτικούς και θεραπευτές.

Αντικείμενο: Ένα από τα χαρακτηριστικά που διαφοροποιούν  τους ανθρώπους από τα υπόλοιπα θηλαστικά είναι η απίστευτη ικανότητα τους να συσσωρεύουν και να μεταδίδουν γνώση. Στις αρχές της ιστορίας του ανθρώπου, η προφορική μετάδοση υπήρξε το κύριος τρόπος για τη διάδοση και διατήρηση της γνώσης . Τα αντικείμενα,  κρύβουν πολύτιμες ιστορίες που μπορούμε να αποκωδικοποιήσουμε αν είμαστε σε θέση να συνδεθούμε με αυτά.

Σε αυτό το μικρό σεμινάριο, θα δώσουμε κάποια παιδαγωγικά εργαλεία για να αναπτύξουμε τις δικές μας αφηγήσεις, βασισμένες στην γνώση των πληροφοριών που περιέχουν τα παραδοσιακά αντικείμενα των διαφορετικών πολιτισμών του πλανήτη μας.

https://sovint.org/

Τα σεμινάρια προσφέρονται δωρεάν. Δηλώσεις συμμετοχής υποβάλονται στο Δήμο Κιλκίς (politismos@dhmoskilkis.gr τηλ. επικοινωνίας 23413 52209) μέχρι την Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου.

Στους συμμετέχοντες θα δοθεί βεβαίωση συμμετοχής στο πλαίσιο του 20ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κουκλοθεάτρου και Παντομίμας Δήμου Κιλκίς.

Σχολιάστε