My Twitter Feed

17 Σεπτεμβρίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Ψηλά ο ιός, χαμηλά τα εμβόλια -

Παρασκευή, 17 Σεπτεμβρίου, 2021

Τα είπαν όλα για την Υγεία -

Πέμπτη, 16 Σεπτεμβρίου, 2021

Στη Τούμπα το νέο Ειδικό Σχολείο   -

Τετάρτη, 15 Σεπτεμβρίου, 2021

Εμβαθύνεται η σχέση με Λύση -

Τετάρτη, 15 Σεπτεμβρίου, 2021

Δ. Κιλκίς: Μείωση 5% στα τέλη -

Τρίτη, 14 Σεπτεμβρίου, 2021

Ήλθε ο Ψηφιακός Συμπαραστάτης -

Τρίτη, 14 Σεπτεμβρίου, 2021

Τι συμβαίνει με τον ιό στη Παιονία; -

Δευτέρα, 13 Σεπτεμβρίου, 2021

“Ερημοποίηση νομού σε υποδομές” -

Δευτέρα, 13 Σεπτεμβρίου, 2021

Φραγγίδης: Ελλείψεις φαρμάκων

Για «δραματικές ελλείψεις φαρμάκων στο νομό Κιλκίς» κάνει λόγο ο βουλευτής Κιλκίς του ΚΙΝΑΛ, Γιώργος Φραγγίδης, σε ερώτησή του προς τον υπουργό Υγείας, Βασ. Κικίλια, που κατέθεσε σήμερα Πέμπτη στη Βουλή.

Θυμίζουμε ότι ανάλογη ερώτηση κατέθεσε πριν μέρες κι η βουλευτής Κιλκίς του ΣΥΡΙΖΑ, Ειρήνη Αγαθοπούλου.

Το κείμενο της ερώτησης του κ. Φραγγίδη:

“Μετά από καταγραφή που διενεργήθηκε από τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Κιλκίς, διαπιστώθηκε ότι στο νομό Κιλκίς οι ελλείψεις φαρμάκων υπερβαίνουν τα 100 σκευάσματα, 25 φαρμακευτικών εταιριών.

Πρόκειται για φάρμακα όλων των παθήσεων και πιο συγκεκριμένα για αντιβιώσεις, παιδικά εμβόλια, ινσουλίνες, φάρμακα για το αναπνευστικό, το διαβήτη, την υπέρταση, τις καρδιοπάθειες, τα ουρολογικά, την οστεοπόρωση, το γλαύκωμα, ηρεμιστικά, καθώς και φάρμακα για την ελκώδη κολίτιδα, τον θυρεοειδή, αντιπηκτικές ενέσεις και τοκολυτικά.

Οι ελλείψεις είναι πλέον δραματικές ενώ η κατάσταση συνεχώς χειροτερεύει, με τους φαρμακοποιούς του Νομού να δίνουν καθημερινά μεγάλη μάχη για να εξυπηρετήσουν τους ασθενείς, χωρίς ωστόσο να τα καταφέρνουν πάντα, καθώς στα περισσότερα φάρμακα δεν υπάρχουν αποθέματα.

Κυρία αιτία των ελλείψεων αυτών είναι τόσο οι μειωμένες εισαγωγές όσο και οι αυξημένες εξαγωγές των φαρμάκων. Τα σκευάσματα που βρίσκονται σε έλλειψη είναι κυρίως σκευάσματα πολυεθνικών εταιρειών, τα οποία έχουν εξαγωγικό ενδιαφέρον.

Η έλλειψη φαρμάκων στη χώρα μας οφείλεται σε δύο λόγους. Από τη μια, στο ότι οι ίδιες οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις προμηθεύουν με μειωμένες ποσότητες φαρμάκων την Ελλάδα είτε επειδή φοβούνται την εξαγωγή τους είτε επειδή δεν την θεωρούν εμπορικά συμφέρουσα λόγω χαμηλής τιμής. Από την άλλη, υπάρχουν οι παράλληλες εξαγωγές. Ορισμένες φαρμακαποθήκες δεν διαθέτουν τα φάρμακα στην ελληνική αγορά αλλά τα εξάγουν στο εξωτερικό, σε υψηλότερες τιμές, καθώς υπάρχει σημαντική διαφορά των τιμών στη χώρα μας σε σχέση με άλλες χώρες της ΕΕ. Το φθηνό ελληνικό φάρμακο αφήνει μεγάλά περιθώρια κέρδους στους «εξαγωγείς».

Ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ), όπως προκύπτει από το καταστατικό του, έχει την υποχρέωση να παρεμβαίνει για να καλύπτει τις ανάγκες των Ελλήνων πολίτων σε φάρμακα, όταν αυτά είναι σε έλλειψη στην ελληνική αγορά. Το Υπουργείο Υγείας, ως προϊσταμένη αρχή του ΕΟΦ, έχει την υποχρέωση να ελέγχει αν ο οργανισμός τηρεί τις υποχρεώσεις του και σε ποιον βαθμό. Ο ΕΟΦ δημιούργησε μηχανισμούς ελέγχου, αλλά και απαγόρευσης των παράλληλων εξαγωγών με στόχο την προστασία της δημόσιας υγείας, επιβάλλοντας μάλιστα και χρηματικά πρόστιμα στις εταιρείες που παραβίαζαν τη σχετική νομοθεσία.

Η απαγόρευση του ΕΟΦ για τις παράλληλες εξαγωγές έχει ένα πολύ συγκεκριμένο και σύντομο χρονικό ορίζοντα και γι αυτό το μέτρο δεν αποδίδει. Ο μόνος τρόπος να αποδώσει είναι να απαγορεύσει ο ΕΟΦ τις παράλληλες εξαγωγές για μεγάλο χρονικό διάστημα, ώστε να καταστεί ασύμφορη η αποθεματοποίηση τέτοιων φαρμάκων.

Είναι σαφές ότι το πρόβλημα της έλλειψης φαρμάκων ταλαιπωρεί τους Έλληνες ασθενείς ενώ η υγεία τους μπαίνει σε κίνδυνο.

Με βάση τα παραπάνω, ερωτάσθε κ. Υπουργέ:

Πώς σκοπεύετε να αντιμετωπίσετε το κρίσιμο θέμα της έλλειψης φαρμάκων στην ελληνική αγορά, που ταλαιπωρεί χιλιάδες Έλληνες ασθενείς θέτοντας παράλληλα σε κίνδυνο την υγεία τους;”

Σχολιάστε