My Twitter Feed

21 Μαΐου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Κλειστά πάντα τα εργαστήρια -

Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024

Σήκω Ψυχή μου στα Ελευθέρια -

Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024

ΑΔΕΔΥ: Κάλεσμα για νέα απεργία -

Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024

Κασσελάκης: Υπέγραψε ομόνοια! -

Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024

Ο γραμματέας ΠΑΣΟΚ στο νομό -

Παρασκευή, 17 Μαΐου, 2024

Εκλογική επιτροπή και μήνυμα -

Παρασκευή, 17 Μαΐου, 2024

Κόντρα δήμου με διευθύντρια ΔΕ -

Παρασκευή, 17 Μαΐου, 2024

Παππάς: Επικίνδυνη μετεστέγαση -

Πέμπτη, 16 Μαΐου, 2024

Για τα δημοτικά τέλη

Του Κώστα Σιωνίδη.


Στις 2 Σεπτεμβρίου 2019 παραλάβαμε το δήμο με ένα απορριμματοφόρο σε λειτουργία, δύο υπό επισκευή και πολλά παροπλισμένα. Το απορριμματοφόρο της ανακύκλωσης είχε ακινητοποιηθεί επίσης από τις 4/9/2018.

Πρώτη μας φροντίδα ήταν να μην διαταραχθεί η ομαλή αποκομιδή των απορριμμάτων, να μην δουν οι δημότες μας ξανά βουνά από σκουπίδια στις γειτονιές τους και να μην επαναλάβουμε τα λάθη της προηγούμενης διοίκησης.

Φροντίσαμε να θέσουμε σε λειτουργία τα απαιτούμενα οχήματα για τις ανάγκες του δήμου και παράλληλα ξεκινήσαμε τις διαδικασίες για την ανανέωση των οχημάτων.

Μέσω του προγράμματος Φιλόδημος προμηθευτήκαμε 4 καινούργια ημιφορτηγά , δύο ηλεκτρικά αυτοκίνητα , ένα καινούργιο σάρωθρο, μηχανήματα έργου και κάδους απορριμμάτων. Σε περίπου ένα μήνα παραλαμβάνουμε τα δύο πρώτα καινούργια απορριμματοφόρα , ακολουθεί ένα τρίτο.

Με άλλο διαγωνισμό που είναι σε εξέλιξη προμηθευόμαστε το τέταρτο καινούργιο απορριμματοφόρο , ένα όχημα πλύσης κάδων, δύο φορτηγά και μία υδροφόρα.

Ανακατασκευάσαμε πλήρως το απορριμματοφόρο της ανακύκλωσης και το θέσαμε σε λειτουργία στις 19/11/2020.

Τοποθετήσαμε μεταλλικούς κάδους και συνεργαστήκαμε με εξωτερικό συνεργάτη για την απομάκρυνση των συσκευασιών από φυτοφάρμακα.

Διευθετήσαμε προσωρινό πράσινο σημείο έως την οριστική κατασκευή του μόνιμου σημείου που σχεδιάζουμε.

Συλλέγουμε αδρανή και μεγάλα αντικείμενα κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας των κατοίκων στην γραμμή του δημότη.

Εφαρμόσαμε το πρόγραμμα ανακύκλωσης ενδυμάτων και υποδημάτων.

Με τις ενέργειες αυτές και με τα νέα απορριμματοφόρα που παραλαμβάνουμε το επόμενο διάστημα, αναβαθμίζουμε τις παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους κατοίκους του δήμου, εξασφαλίζουμε την ομαλή λειτουργία για τα επόμενα χρόνια και μειώνουμε το κόστος λειτουργίας της υπηρεσίας καθαριότητας. Επόμενο βήμα είναι η ενίσχυση του εξοπλισμού μας με κάδους, η αναδιοργάνωση των σημείων περισυλλογής και η αύξηση των ποσοτήτων συλλογής ανακυκλώσιμων απορριμμάτων.

Η δεύτερη συνιστώσα των ανταποδοτικών τελών είναι ο ηλεκτροφωτισμός και στοχεύουμε να παρουσιάσουμε ολιστική πρόταση στο δημοτικό συμβούλιο που να βελτιώνει την ποιότητα του φωτισμού στις πόλεις και τα χωριά ενώ παράλληλα θα δημιουργεί νέα δεδομένα κόστους προς όφελος των δημοτών.

Χωρίς να αυξήσουμε τα δημοτικά τέλη, με σχέδιο και καλή οργάνωση, πετύχαμε τα δύο πρώτα χρόνια της διοίκησης μας να εξασφαλίσουμε την απρόσκοπτη λειτουργία της υπηρεσίας, να θωρακίσουμε τον δήμο με σύγχρονα μέσα και να επενδύσουμε στο μέλλον ώστε οι δημότες μας να μην ξαναζήσουν τις ντροπιαστικές καταστάσεις των τελευταίων ετών, με τα βουνά των σκουπιδιών στους δρόμους να συσσωρεύονται λόγω της παλαιότητας των οχημάτων , της άτολμης διοίκησης και της απουσίας προγραμματισμού.

Έχοντας πετύχει τον ένα στόχο της πολιτικής μας για την επόμενη διετία στραφήκαμε στον προσδιορισμό του κόστους λειτουργίας των ανταποδοτικών υπηρεσιών με τα νέα δεδομένα, προκειμένου να μετακυλήσουμε τα οφέλη στους δημότες με μειώσεις στα δημοτικά τέλη, διατηρώντας όμως την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Για το 2022 προχωρήσαμε σε στοχευμένες μειώσεις δημοτικών τελών που αφορούν όμως πάρα πολλούς κατοίκους του δήμου μας . Το 2022 με την εφαρμογή των νέων αυτών δεδομένων θα μας δοθεί η δυνατότητα να προσδιορίσουμε με ακρίβεια τα έσοδα – έξοδα της υπηρεσίας, προκειμένου να προχωρήσουμε σε εξορθολογισμό των δημοτικών τελών με οριζόντια μείωση των συντελεστών για τα επόμενα χρόνια.

Όπως έχουμε ήδη αναφέρει, η διοίκηση μας από την 1η Σεπτεμβρίου 2019 δεν επέβαλε καμία αύξηση δημοτικών τελών, αντιθέτως προχώρησε με αποφάσεις δημοτικού συμβουλίου το 2020 και 2021 σε σημαντικές μειώσεις με αποφάσεις δημοτικού συμβουλίου:

Για τους αποθηκευτικούς χώρους των κατοικιών, υπόγειους και εξωτερικούς, -γκαράζ, ημιυπαίθριους χώρους, υπόστεγα και λοιποί ανοιχτοί χώροι και πυλωτές- όπως αυτοί αναγράφονται στο Ε9, που η χρήση τους δεν ακολουθεί την χρήση του κυρίου κτίσματος, προβλέψαμε έκπτωση 70% και έτσι η τιμή συντελεστή υπολογισμού διαμορφώνεται στο 0,50€/τ.μ., άλλως η τιμολόγηση τους θα ακολουθεί την χρέωση της κύριας κατοικίας.

Για ακίνητα που χρησιμοποιούνται για κοινωφελείς, μη κερδοσκοπικούς και φιλανθρωπικούς σκοπούς, προβλέψαμε έκπτωση 70% και έτσι η τιμή συντελεστή υπολογισμού διαμορφώνεται στο 0,86€/τ.μ.

Για βιοτεχνίες, εργαστήρια εκτός σχεδίου πόλης ως 1.000 τ.μ., προβλέψαμε μείωση κατά 40% της κατηγορίας τους και ο συντελεστής υπολογισμού διαμορφώνεται στο 1,72€/τ.μ

Για τους αποθηκευτικούς χώρους με αποκλειστική χρήση αγροτικής αποθήκης που βρίσκονται εκτός οικισμών λόγω έλλειψης ανταποδοτικότητας προβλέψαμε έκπτωση 80% και έτσι η τιμή συντελεστή υπολογισμού διαμορφώνεται στο 0,57€/τ.μ.

Για το τέλος καθαριότητας και φωτισμού για τις σταυλικές –κτηνοτροφικές και λοιπές παρεμφερείς εγκαταστάσεις που βρίσκονται εκτός οικισμών με την αριθ. 66/2021 απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου εγκρίναμε την απαλλαγή – αναστολή επιβολής τελών λόγω έλλειψης ανταποδοτικότητας.

Λάβαμε δε τις υπ’ αριθ. 110γ/2020 και 28/2021 αποφάσεις Δημοτικού Συμβουλίου για τη μείωση τέλους κοινόχρηστων χώρων λόγω των συνεπειών της πανδημίας.

Τον Αύγουστο του 2022 γνωρίζοντας πλέον τα νέα οικονομικά δεδομένα, που θα προκύψουν στα μεν έσοδα από τις μειώσεις των τελών που αναφέραμε και από τις διορθωτικές δηλώσεις των κατοίκων στα τ.μ , στα δε έξοδα από την λειτουργία των νέων απορριμματοφόρων και λοιπών οχημάτων, θα προχωρήσουμε σε περαιτέρω μειώσεις των δημοτικών τελών μετακυλώντας έτσι το όφελος στους δημότες.

Η αναβάθμιση της ποιότητας των υπηρεσιών, ο εκσυγχρονισμός των οχημάτων και του εξοπλισμού και οι μειώσεις των δημοτικών τελών, συνθέτουν το τρίπτυχο της πολιτικής που υλοποιούμε με σχέδιο και συνέπεια.

Σχολιάστε