My Twitter Feed

18 Ιουνίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

TV και για τα 31 “λευκά” χωριά -

Πέμπτη, 17 Ιουνίου, 2021

Ατέρμων: Συνεργασία με Βαλένθια! -

Πέμπτη, 17 Ιουνίου, 2021

Συλλαλητήριο κατά “αντεργατικού ν/σ” -

Πέμπτη, 17 Ιουνίου, 2021

Κιλκίς: Ένταξη δυο νέων σχολείων -

Τετάρτη, 16 Ιουνίου, 2021

Συνεργασία για ένταξη έργων -

Τετάρτη, 16 Ιουνίου, 2021

“Πρωτοφανής λαθροχειρία στο ΔΣ” -

Τετάρτη, 16 Ιουνίου, 2021

Καταγραφή προβλημάτων Παιονίας -

Τετάρτη, 16 Ιουνίου, 2021

Νομιμοποίηση κατάργησης 8ωρου -

Τρίτη, 15 Ιουνίου, 2021

Αντιπαράθεση επί της ουσίας…

…και πολιτικός πολιτισμός.

Του Δημήτρη Αγαθόπουλου*


Σε κάθε εκλογική αναμέτρηση και ιδίως σε αυτές της Τ.Α, θα έπρεπε να τίθενται στο τραπέζι από τις παρατάξεις και τους υποψηφίους Δημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους, τα προγράμματα, οι βραχυπρόθεσμοι και μακροπρόθεσμοι στόχοι των συνδυασμών, οι προτεραιότητες, οι διαδικασίες και άλλα χαρακτηριστικά που θα ήθελε ο κάθε ένας υποψήφιος Δήμαρχος ή παράταξη, να προσδώσει στην πορεία προς τις εκλογές. Απαραίτητα συστατικά στοιχεία μιας προεκλογικής περιόδου για να μπορέσουν οι πολίτες αβίαστα να κάνουν τις επιλογές τους, τόσο στα πρόσωπα όσο και στα προγράμματα.

Είναι λογικό επίσης, ότι σε κάθε εκλογική αναμέτρηση θα υπάρξουν αντιπαραθέσεις, που βασίζονται πάνω στις διαφορετικές προσεγγίσεις και επιλογές της κάθε παράταξης, με βάση το περιεχόμενο των προγραμμάτων και των προτεραιοτήτων της καθεμιάς. Σε αυτές τις αντιπαραθέσεις, θα μπορούσε κάποιος, να δικαιολογήσει και τις επικοινωνιακού χαρακτήρα υπερβολές των υποψηφίων, χωρίς όμως αυτές να προσβάλουν, να μηδενίζουν ή να απαξιώνουν τον αντίπαλο.

Εάν αυτή θα είναι η πορεία προς τις εκλογές, βασισμένη σε μια κουλτούρα πολιτικού πολιτισμού, τα οφέλη της θα τα καρπωθούμε όλοι.

Δυστυχώς όμως δεν συμβαίνει πάντα έτσι. Στην διάρκεια της προεκλογικής περιόδου η αντιπαράθεση, πολλές φορές παίρνει διαστάσεις αθέμιτου ανταγωνισμού, που προσβάλλει όχι μόνο τον αντίπαλο, αλλά την νοημοσύνη και την κοινή λογική των πολιτών στους οποίους απευθυνόμαστε.

Όπως επίσης η τακτική του μηδενισμού του αντιπάλου, ως προσωπικότητα, ως διαχειριστική αρχή, ως επαγγελματία ή ότι βάλει ο νους του καθενός, μόνο καλό αποτέλεσμα δεν μπορεί να έχει στην χειραγώγηση της κοινής γνώμης και αύριο-μεθαύριο στην λειτουργία του Δήμου. Η στείρα αντιπαράθεση μπορεί να ερεθίζει τις ευαίσθητες χορδές της κοινής γνώμης, υπερθεματίζοντας το κλίμα της αντιπαράθεσης, δεν μπορεί όμως ένα τέτοιο κλίμα να μην έχει αρνητικές επιπτώσεις στην όλη λειτουργία του Δήμου, πολύ περισσότερο όταν ο νέος εκλογικός νόμος ‘’επιβάλλει’’ τις συγκλίσεις, την συνεργασία και την συνεννόηση μεταξύ των συνδυασμών.

Εμείς, μετά από συλλογική και συνειδητή επιλογή, επιλέγουμε τον πρώτο τρόπο αντιπαράθεσης. Θα κάνουμε ό, τι περνάει από το χέρι μας προκειμένου το επίπεδο πολιτικής αντιπαράθεσης μεταξύ των υποψηφίων και των παρατάξεων να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων με σεβασμό απέναντι στους πολίτες, τους οποίους σε τελική ανάλυση εκπροσωπούμε.

Ο προεκλογικός αγώνας, τον οποίο φιλοδοξεί να δώσει η παράταξη “ΣΥΜΜΕΤΕΧΩ – Ο δήμος Κιλκίς στα χέρια του Πολίτη” δεν θα βασίζεται – όπως συχνά συμβαίνει – στο πλήθος των χειραψιών ή στην πληθώρα δελτίων τύπου επικοινωνιακού και μόνον χαρακτήρα, για την παρουσία μας σε εκδηλώσεις κοπής πίτας – που θα είναι και πολλές – ή άλλων εκδηλώσεων. Έχουμε πολύ πιο σημαντικά θέματα να αναδείξουμε και θα το κάνουμε.

Ο πολιτικός πολιτισμός και η αντιπαράθεση ουσίας, ως συστατικό στοιχείο της Δημοκρατίας, επιβάλλεται και για λόγους αρχής από πρόσωπα και θεσμούς που βρίσκονται στην εγγύτερη βαθμίδα εξουσίας με τον πολίτη.

Χωρίς να υπάρξει μέχρι στιγμής κάποια αφορμή, καλούμε τους συνυποψήφιους Δημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους, άνδρες και γυναίκες, να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων όπως επιβάλλουν οι κανόνες της Δημοκρατίας, της πολιτικής και προσωπικής αξιοπρέπειας. Να δώσουμε ένα μήνυμα στους πολίτες, σεβασμού της προσωπικότητάς τους και της νοημοσύνης τους. Η όποια αντιπαράθεση επιβάλλεται να γίνει στις προγραμματικές προτάσεις των συνδυασμών βάσει των οποίων θα κριθούμε όλοι και όλες εκ του αποτελέσματος.

*Επικεφαλής συνδυασμού “Συμμετέχω – Ο δήμος Κιλκίς στα χέρια του πολίτη”

Σχολιάστε