My Twitter Feed

5 Δεκεμβρίου, 2022

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

SOS παραγωγών από Γουμένισσα -

Κυριακή, 4 Δεκεμβρίου, 2022

Φραγγίδης: Διαλύουν το ΕΣΥ -

Σάββατο, 3 Δεκεμβρίου, 2022

ΔΕΥΑΚ: Συμβασιοποίηση έργων -

Σάββατο, 3 Δεκεμβρίου, 2022

Ενθουσιώδης υποδοχή σε Τσίπρα -

Παρασκευή, 2 Δεκεμβρίου, 2022

Στάση εργασίας για την Υγεία -

Πέμπτη, 1 Δεκεμβρίου, 2022

“Όχι στο τερατούργημα για Υγεία” -

Τετάρτη, 30 Νοεμβρίου, 2022

Διήμερο για τη βία κατά γυναικών -

Τετάρτη, 30 Νοεμβρίου, 2022

Εκκρεμούν ακόμα οι αποζημιώσεις -

Τετάρτη, 30 Νοεμβρίου, 2022

Αναφορά Μανιάτη στα Κρούσια, σε ημερίδα

Γ. Παπακωνσταντίνου: Απλοποιήσαμε τις περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις

 

Τα σχεδιαζόμενα μεταλλεία στο Κιλκίς είχαν την “τιμητική” τους σήμερα σε ημερίδα του υπουργείου για την «Εθνική πολιτική αξιοποίησης ορυκτών πρώτων υλών», που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα. Μιλώντας στην ημερίδα, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης, έκανε μια και μόνη συγκεκριμένη αναφορά σε εν δυνάμει μεταλλευτικούς χώρους, κι αυτή η …τιμή ήταν για τα Κρούσια!

Επιτροπή του ΥΠΕΚΑ και του ΙΓΜΕ, όπως είπε, έχει ξεκινήσει από πέρυσι την καταγραφή και αξιολόγηση των 120 δημόσιων μεταλλευτικών χώρων που είχαν παραχωρηθεί στο παρελθόν για εκμετάλλευση σε ιδιώτες, αλλά δεν χρησιμοποιούνται, προκειμένου να διαπιστωθεί πόσοι και ποιοι έχουν προοπτικές προσέλκυσης επενδύσεων ώστε να προκηρυχθούν οι σχετικοί διαγωνισμοί. Η επιτροπή έχει ολοκληρώσει την καταγραφή για 50 από αυτούς και για 7 που κρίνονται ως ενδιαφέρουσες περιπτώσεις θα προχωρήσουν σύντομα διαγωνισμοί. Ήδη στο πλαίσιο αυτό προκηρύχθηκε το μεταλλείο χρυσού και χαλκού στο Κιλκίς, με εκτιμώμενα αποθέματα αξίας 1,5 δισ. ευρώ“, είπε ο κ. Μανιατης, εξαγγέλοντας τη δημιουργία Εθνικού Μεταλλευτικού Κτηματολογίου σε ορίζοντα λίγων μηνών.

Ο κ. Μανιάτης επανέλαβε ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΙΓΜΕ η αξία του ορυκτού πλούτου της χώρας χωρίς τους υδρογονάνθρακες υπερβαίνει τα 28 δισ. ευρώ και παρουσίασε τις πρωτοβουλίες του ΥΠΕΚΑ για την αξιοποίησή του.

Σε μήνυμά του προς το συνέδριο ο υπουργός ΠΕΚΑ, Γ. Παπακωνσταντίνου, τόνισε ότι το υπουργείο κάνει αγώνα δρόμου για την αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου με σεβασμό στο περιβάλλον, μεταξύ άλλων με την απλοποίηση των περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων, το ξεμπλοκάρισμα συγκεκριμένων επενδύσεων και το νέο πλαίσιο για την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων.

Χαιρετισμούς προς το συνέδριο απηύθυναν εκπρόσωποι των πολιτικών κομμάτων:

– Η Κ. Μπατζελή (ΠΑΣΟΚ), τόνισε ότι η εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου με διαφάνεια θέτει το ζήτημα της ανάπτυξης σε νέες βάσεις.

– Ο Σ. Καλαφάτης (ΝΔ) επισήμανε ότι στον τομέα της αξιοποίησης του ορυκτού πλούτου γίνονται προσπάθειες προς τη σωστή κατεύθυνση, άσκησε ωστόσο κριτική στην πολιτική του ΥΠΕΚΑ για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, τις ανανεώσιμες πηγές και την εγκατάλειψη της διπλωματίας των αγωγών.

– Ο Η. Πολατίδης (ΛΑΟΣ) ανέφερε ότι η εξορυκτική βιομηχανία έχει χάσει τη μάχη των δημοσίων σχέσεων με τις τοπικές κοινωνίες και θα πρέπει να γίνει προσπάθεια προσέγγισης των πολιτών ώστε να καμφθούν οι αντιδράσεις.

– Η Ηρώ Διώτη (ΣΥΡΙΖΑ), άσκησε κριτική λέγοντας ότι το ΥΠΕΚΑ πρωτοστατεί στο ξήλωμα της περιβαλλοντικής νομοθεσίας και εφαρμόζει σχέδιο εκποίησης του ορυκτού πλούτου της χώρας χωρίς προστασία του περιβάλλοντος και δημόσιο όφελος.

– Ο Τ. Κρομμύδας (Οικολόγοι Πράσινοι), είπε ότι οι οικολόγοι δεν αδιαφορούν για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, αλλά ανησυχούν γιατί επαναλαμβάνονται οι συνταγές που μας οδήγησαν στη σημερινή οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική κρίση.

Σχόλια
13 Σχόλια to “Αναφορά Μανιάτη στα Κρούσια, σε ημερίδα”
 1. Ο/Η ευα λέει:

  2. Την καταγραφή και αξιολόγηση πάνω από 120 Δημόσιων Μεταλλευτικών Χώρων, με σκοπό την πλήρη αξιοποίησή τους, μέσω ομάδας εργασίας επιστημόνων του ΥΠΕΚΑ και του ΙΓΜΕ, η οποία αναμένεται να ολοκληρώσει το έργο της εντός του 2012. Ήδη, έχουν αξιολογηθεί οι πρώτοι 50 από τους χώρους αυτούς και έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες εκμίσθωσης δημόσιων μεταλλείων με διεθνείς πλειοδοτικούς διαγωνισμούς, για χρυσό, χαλκό, μόλυβδο, ψευδάργυρο, άργυρο, αντιμονίτη, κ.α. Στις 14 Μαρτίου προβλέπεται η κατάθεση δεσμευτικών προσφορών για την περιοχή Βάθης – Γερακαριού του Κιλκίς όπου τα βεβαιωμένα αποθέματα εκτιμώνται σε 1,5 δις ευρώ και τα δυναμικά σε περίπου 7 δις ευρώ. Με απόλυτα καινοτόμο τρόπο αξιολογούμε με συνολική βαρύτητα άνω του 25%, νέα κριτήρια, όπως ο αριθμός των θέσεων πλήρους απασχόλησης, οι δράσεις Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, οι πρόσθετες περιβαλλοντικές δαπάνες (πέραν όσων προβλέπονται ήδη από την υφιστάμενη εθνική και κοινοτική νομοθεσία), η πρόσληψη εργαζομένων από την τοπική κοινωνία, κ.ά.

 2. Ο/Η ΑΝΘΡΩΠΟΣ λέει:

  ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΑΣ :

  ΜΕΤΑΞΥ ΑΛΛΩΝ ΕΙΝΑΙ ή ΟΧΙ ΒΕΒΑΙΩΜΕΝΑ ΤΑ ΑΠΟΘΕΜΑΤΑ ΣΤΟ ΚΙΛΚΙΣ ;

  ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΜΑΣ ΛΕΤΕ ΠΩΣ ΘΑ ΠΡΟΒΕΙΤΕ ΣΕ ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΘΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ.

  Η ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ ΣΑΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΟΡΙΑ

 3. Ο/Η ΑΕΕΕΡΑΑΑΑ λέει:

  ¨ευα¨χωρίς φύλλο συκής, ΔΕ ΚΑΤΑΛΑΒΕΣ! ΔΕ ΘΑ ΠΑΡΟΥΜΕ!! ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΤΟΥ ΥΠΕΚΑ, αρΠΑΧΤικά του Δήμου Αριστοτέλη, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΛΕΣ ΟΙ ΜΕΡΕΣ ΣΑΣ! Μας κάνατε να ζούμε στην ανέχεια, την προσφυγιά δε θα την αντέξουμε! Αφού μας γράφετε στα παλιά σας τα παπούτσια θα΄χετε πόλεμο … με νύφες και μ΄αγγόνια. Από ¨διαφάνεια¨ χορτάσαμε Μπατζελή, ¨να καμφούν οι αντιδράσεις¨ Πολατίδη του ΛΑΟΣ, …μαζευτείτε!!! ΕΔΩ ΔΕ ΘΑ ΔΟΥΛΕΨΕΙ γεωτρύπανο!! Ο ΔΙΑΛΛΟΓΟΣ ΕΚΛΕΙΣΕ._

  ΥΓ. ΟΠΟΙΟΣ ΣΥΝΤΟΠΙΤΗΣ ΜΑΣ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΔΙΑΠΡΑΞΕΙ ΠΑΝΤΟΣ ΕΙΔΟΥΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΗ ΜΕ ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΚΑΙ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΣ ΑΥΤΩΝ ΘΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΕΙ ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΟΣ ΚΑΙ ΠΡΟΔΟΤΗΣ!!

  • Ο/Η ευα λέει:

   AEEEEΡΑ
   απο το γραπτο σου αντιλαμβανομαι το νεο της ηλικιας σου….και αερα στο βρακι σου. ΔΛΔ ,μπουρδολογια του επαναστατη του 2012…..

 4. Ο/Η Σ. Δημητριάδης λέει:

  Αντιγράφω:

  Ο/Η ΑΝΘΡΩΠΟΣ (27 Φεβρ. 18:25)
  …”Και αλήθεια, γιατί στην παραπάνω δέσμευση αναφέρετε το στέλεχος στη μεταλλουργία χαλκού και όχι χρυσού;”
  ΖΑΦΕΙΡΑΤΟΣ (27 Φεβρ. 18:25) -σε χρόνο dt-
  “Αντιληφθείτε οτι έχω ευθύνη να υπηρετώ το δημόσιο, τη γνώση και την αλήθεια και όταν γράφω χαλκού δεν θα είναι παρά μόνο χαλκού και συγκεκριμένα εμπλουτισμός χαλκού. Το ορυκτό του χαλκού επειδή περιέχει κάποιο χρυσό -(δική μου παρεμβολή:”κάποιο”, τι επιστημονικός όρος είναι αυτός;)- θα πωλείται σε καλύτερη τιμή.
  ΜΑΝΙΑΤΗΣ (29 Φεβρ. ώρα δεν ξέρω):
  “Ήδη στο πλαίσιο αυτό προκηρύχθηκε το μεταλλείο χρυσού και χαλκού στο Κιλκίς, με εκτιμώμενα αποθέματα αξίας 1,5 δισ ευρώ”.

  Ανοικτό για σχολιασμό.

 5. Ο/Η Στράτος λέει:

  Εύα από το σχόλιό σου υποθέτω πως μάλλον είσαι εκπρόσωπος κάποιας μεταλλευτικής εταιρίας. Έχεις κάθε δικαίωμα να υπερασπίζεις τα συμφέροντα της εταιρίας σου, όμως το ίδιο δικαίωμα έχουμε και μεις να υπερασπιστούμε τα συμφέροντα του τόπου και της ζωής μας. Να το σκεφτείτε λοιπόν πολύ καλά αν και όταν θα πατήσετε το πόδι σας στη γη μας. Η Κερατέα θα φαντάζει παιδική χαρά μπροστά σε αυτό που θα γίνει στο Κιλκίς.
  Χωρίς εκτίμηση καμία.

  • Ο/Η ευα λέει:

   Κυριε Στρατο,
   δεν ειμαι αυτο που γραφεις. εδω και χρονια αναρωτιομαι για την πορια της χωρας μας.( τα εβλεπα τα shit οταν ακομα καναμε την δυτικη “πλουσια ” χωρα). ειμαι πολυ θυμωμενει με την κατασταση και την πριν αλλα και την τωρινη. Αυτη η διαλυση των παντων αυτη η αδυναμια συλληψης της σημερινης καταστασης.
   Να σε ρωτησω ανθρωπε. απο που εβγαλες συμπερασμα οτι γινετε το τελος του κοσμου σας??? Πως ειναι δυνατον να πιστευεις μονοπλευρα. Μια ερωτηση και σκεψου . Γιατι γινετε τωσο μεγαλος ντορος για τα μεταλλεια . Γιατι δεν γινετε κατι τετοιο με τα πετρελαια? Που στο Κατακωλο εχουν και πολυ τουρισμο . Μηπως εχει σχεση αυτο το παραλογο με τον πνευματικο σας πατερα ???
   γιατι γινεσε το προβατο?? Και αν θα καταλαβεις μεθαυριο (οχι σε σας, βλεποντας τα αλλα μεροι) οτι ειχες αδικο οτι υπερβαλεις?
   πολεμαω την οπιστθοδρομηση και τα μη ανοιχτα μυαλα. ειμαι μητερα 3 παιδιων ενηλικων, οικιακα , αλλα με φρεσκο αερα στα μυαλα μου. Οχι σαν εσενα, νεος αλλα γερος. Παντα φιλικα.

 6. Ο/Η Στράτος λέει:

  Μπορείς να με αποκαλείς Στράτο. Δεν με ενδιαφέρουν οι ψεύτικες ευγένειες.
  Λοιπόν Εύα τι σε κάνει να πιστεύεις ότι τρέχω πίσω από πνευματικούς πατέρες (θρησκευτικούς ή ιδεολογικούς) και γίνομαι πρόβατο; Όποιος είναι ενάντια στα μεταλλεία και γενικά ενάντια σε οποιαδήποτε παρέμβαση που βλάπτει το περιβάλλον είναι πρόβατο; Όχι αυτό που συμβαίνει στην περίπτωση σου είναι ότι αρνείσαι να δεχτείς οτιδήποτε αντιβαίνει στη δική σου λογική. Έτσι λοιπόν με κατηγορείς και μιλάς υποτιμητικά λέγοντας πως είμαι πρόβατο, οπισθοδρομικός, και γέρικο μυαλό.
  Λοιπόν μάθε πως δεν υπάρχει ούτε ένας άνθρωπος που να με πείσει ότι οποιοδήποτε χρηματικό όφελος μπορεί να είναι πιο σημαντικό από οποιαδήποτε περιβαλλοντικό κόστος. Γιατί ξέρω ότι αυτό περιβαλλοντικό κόστος το πληρώνουμε και θα το πληρώνουμε και το τίμημα θα είναι η ζωή μας. Αν όχι η δική μας, σίγουρα αυτή των επόμενων γενεών. Αυτή είναι η δικιά μου πεποίθηση και το δικό μου σύστημα αξιών. Και γι αυτό θα πολεμήσω. Τελεία και παύλα.
  Κι αν αυτό το θεωρείς το θεωρείς οπισθοδρόμηση, τότε ναι χαίρομαι να είμαι οπισθοδρομικός παρά να είμαι άπληστος. Γιατί ναι, άπληστος είναι όποιος δέχεται να ξεπουλά τη γη του για λίγη και προσωρινή ευμάρεια.

 7. Ο/Η Komotini λέει:

  προς ‘Ευα”. Αν αναρωτιέσαι γιατί “Γιατι γινετε τωσο μεγαλος ντορος για τα μεταλλεια ” η απάντηση είναι επειδή τα τελευταία 12 χρόνια η τιμή του χρυσού στα διεθνή χρηματηστήρια ανέβηκε 6 φορές. και αυτές είναι ΟΛΑ ΚΕΡΔΟΣ ΓΙΑ ΤΙς ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ. ΟΛΑ ΓΙΑ ΑΥΤΟΥΣ. Λαδώνουν με το παραπάνω και τα παίζουν όλα για όλα.
  Ειναι πολλά τα λεφτά Αρη, που λεει και μια παλια ελληνική ταινία.
  Ειναι γλοιώδης στον τρόπο που κινούνται και διαφθείρουν. Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΤΟΝ ΕΒΡΟ ΚΑΙ ΣΤΗ ΡΟΔΟΠΗ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗ ΣΥΝΤΡΙΠΤΙΚΗ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΣΚΕΤΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΚΑΙ ΥΠΑΝΑΠΤΥΞΗ. Δες μόνο τι άφησαν εκεί που πήγαν.

 8. Ο/Η vaso λέει:

  Aρπαχτες παντου θελουν να κανουν τα τσιρακια των εταιρειων! Δεν ειναι μονο τα μεταλλεια! Ολη τη χωρα θα ξεπουλησουν! Πηγες , λιμνες , ποταμια, βουνα , παραλιες , νησια! Οι τοπικες κοινωνιες οφειλουν να αντισταθουν! Γιατι αντιδρουν? Ρωτα τους κατοικους της Χαλκιδικης! Ολυμπιαδα, Στρατωνι! Γιατι προκειται για αρπακτικα που ρημαζουν τον τοπο! Αν δεν αλλαξουν αυτοι που αποφασιζουν για τον τοπο μας και τις ζωες μας, δεν εχουμε να περιμενουμε τιποτε παρα καταστροφη! Κανεις δεν ειναι αντιθετος σε επενδυσεις που σεβονται τη φυση και τις τοπικες κοινωνιες! Αλλα ποιος θα πιστεψει πια οτι στον καιρο των μνημονιων θα εφαρμοστουν περιβαλλοντικοι νομοι! Θα μας κανουν τριτο κοσμο, οσοι δουλευουν, θα δουλευουν με τους νεους μισθους του μνημονιου και φευγοντας θ αφησουν πισω τους καμμενη γη! Ελεος πια, εχει βασανιστει αρκετα αυτος ο λαος!

 9. Ο/Η I.Ζαφειράτος λέει:

  κ. Δημητριάδη
  Αφού είναι ανοικτό μπορώ να σχολιάσω. Τα επιλεκτικά αποκόμματα δεν βοηθούν.
  Ο ανώνυμος παραπάνω με ρώτησε γιατί το έγγραφο με τη δέσμευση για το κυάνιο αναφέρεται μόνο στη μεταλλουργία χαλκού γιατί το θεώρησε σαν παραθυράκι ώστε να επιτραπεί στη μεταλλουργία χρυσού. Τέτοιο σχέδιο βέβαια θα έπρεπε να είναι κάποιος πολύ κακεντρεχής για να το καταστρώσει. Τον καταλαβαίνω τον άνθρωπο όμως γιατί η ανάγνωσή του εντάσσεται στη γενική αναξιοπιστία και έλλειψη εμπιστοσύνης που απολαμβάνουμε εδώ στην “άλλη” πλευρά. Εσάς όμως, το συνάδελφο επιστήμονα, δε σας καταλαβαίνω. Eσεις μπορείτε να διακρίνετε μεταξύ μεταλλουργίας, και αποθεμάτων. Γιατί τώρα βάζετε και μια δήλωση για τα αποθέματα χρυσού και χαλκού, για να περιπλέξετε την κατάσταση?
  Δεν είμαι ελέφαντας (το γράφω για να το πιστέψω)..
  Η αλήθεια που διευκρίνισα (μα πόσο δύσκολο είναι αυτό!) και θα την επαναλάβω εδώ είναι ότι η κύρια μεταλλική αξία στα μεταλλεύματα του διαγωνισμού είναι ο χαλκός. Η αλήθεια που, ίσως με ακατανόητους και κουραστικούς όρους, τεκμηρίωσα στα προηγούμενα είναι ότι αν πρόκειται για επεξεργασία αυτή θα είναι με κύριο προϊόν το χαλκό και παραπροϊόν το χρυσό.
  Η ΜΕΤΑΛΛΟΥΡΓΙΑ ΧΡΥΣΟΥ ΜΕ ΚΥΑΝΩΣΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΛΛΗΛΗ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΤΑΛΛΕΥΜΑ ΧΑΛΚΟΥ-ΧΡΥΣΟΥ ΤΗΣ ΥΠΟΨΗ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΤΟΥ ΚΙΛΚΙΣ. ΤΟ ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΗΡΙΟ ΚΥΑΝΙΟ ΘΑ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΕΙ ΜΕ ΣΥΜΒΑΤΙΚΟ ΟΡΟ ΣΕ ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΣΤΑΔΙΟ ΤΗΣ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ.
  Όσο για την επιστημονική ορολογία προς στιγμήν την παρέλειψα διότι απευθυνόμουν προς τον ανώνυμο και όχι προς εσάς τον επώνυμο καθηγητή. Μεταξύ μας γίνεται η κουβέντα όμως? Από τον τρόπο που την κάνετε εσείς δεν προκύπτει.

 10. Ο/Η Σ. Δημητριάδης. λέει:

  Αγαπητέ κ. Ζαφειράτε,
  Νάμαστε πάλι. Απέφυγα να σχολιάσω κάποιες πικρόχολες αναφορές σας για μένα σε άλλη διαδικτυακή συζήτηση (το κάνω σύντομα εδώ τώρα) και την κατ’ αντιδιαστολή, και ως πρόκληση, αναλυτική παράθεση του επιστημονικού έργου της “ομάδας ” σας. Χαράς το κουράγιο σας να πληκτρολογήσετε τους τίτλους και τα περιοδικά των τόσων δημοσιεύσεών σας. Θα το καταλάβαινα αν διεκδικούσατε μια θέση σε κάποιο ερευνητικό ίδρυμα. Στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν το καταλαβαίνω καθόλου, και ξέρετε γιατί; Γιατί εμέσως πλην σαφέστατα μου υποδεικνύετε πως ως μη ειδικός (παρόλο που είμαι γεωλόγος, τουλάχιστον αυτό το αναγνωρίζετε) “δεν δικαιούμαι δια να ομιλώ” επι θεμάτων μεταλλείων. Αν ήταν έτσι όμως κ. Ζαφειράτε, τότε για το θέμα εγκατάστασης, ας πούμε, ενός πυρηνικού σταθμού παραγωγής ενέργειας, δεν θα έπρεπε να έχουν λόγο παρά μονο οι πυρηνικοί φυσικοί και καθόλου οι επιστήμονες άλλων ειδικοτήτων και, κυρίως ίσως, και οι απλοί πολίτες. Όσο για το αλάθητο των ειδικών, ο αρχιμηχανικός της BP θα ήταν ασφαλώς ο καθ’ ύλην αρμόδιος και ο ειδικότερος που θα μπορούσε να σχεδιάσει και να επιβλέψει τη γεώτρηση στον κόλπο του Μεξικού. Την πατάτα του όμως την έφαγαν όλοι, ειδικοί και μη. Το ίδιο και οι μηχανικοί που εγκατέστησαν τον πυρηνικό σταθμό στη Φουκοσίμα δεν ήταν τίποτα δευτεράντζες εργοδηγοί, αλλά “Γιαπωνέζοι μηχανικάρες”, που έλαβαν υπόψη τους όλους τους παράγοντες και κατασκεύασαν με βάση το δυσμενέστερο σενάριο, για να μάθουν μετά στην πράξη πως από το δυσμενέστερο σενάριο υπάρχει πάντα και ένα άλλο, ακόμα δυσμενέστερο.
  Έρχομαι τώρα σε όσα γράφετε παραπάνω (3 Μαρτίου, 8.57)
  Δεν χρησιμοποίησα επιλεκτικά αποκόμματα αλλά πλήρεις προτάσεις με αυτόνομο νόημα η κάθε μία. Δεν τις σχολίασα, τη δουλειά αυτή την άφησα στον καθένα. Δεν μίλησα για διάκριση μεταξύ μεταλλουργίας και αποθεμάτων. Αυτά μπορεί να απορρέουν από τα δικά σας λεγόμενα, όχι από τα δικά μου.
  Γράφετε, και εξανίσταστε που δεν το καταλαβαίνουν κάποιοι, πως η κύρια μεταλλική αξία στα μεταλλεύματα του διαγωνισμού είναι ο χαλκός. Κύριο προϊόν ο χαλκός και παραπροϊόν ο χρυσός, όπως λέτε.
  Αλλά τώρα, και σε σχέση με το παραπάνω, με βάζετε στον πειρασμό να επανέλθω στο θέμα της πληροφόρησης και της παραπληροφόρησης.
  Η ορθή και έγκαιρη ενημέρωση και πληροφόρηση του κόσμου στο Κιλκίς ήταν δικό σας πρωταρχικό καθήκον και κατά γενική, και δική σας, ομολογία το παραμελήσατε, για να μην πω πως απαξιώσατε τον κόσμο που έπρεπε να ενημερώσετε. Αποτύχατε λοιπόν νωρίς νωρίς στον πρώτο κανόνα ορθής πολιτικής που αφορά την εγκατάσταση μιας εξορυκτικής-μεταλλευτικής μονάδας. Αποτύχατε στο πρώτο σκαλοπάτι μιας σκάλας που μας λέτε πως θα την ανεβείτε χωρίς λάθη.
  Δεν παραμελήσατε όμως απλά να ενημερώσετε έγκαιρα και έγκυρα. Παραμελήσατε ιδίως να αποκαλύψετε την πραγματική παραπληροφόρηση, που δεν ήταν η δική μας όπως ισχυριζεστε, αλλά εκείνη που γινόταν επί ένα και πλέον χρόνο συνεχώς και αδιαλείπτως από εφημερίδες και κανάλια, που μιλούσαν για τις τεράστιες ποσότητες χρυσού στο Κιλκίς-Eldorado και συνόδευαν τις μπουρδολογίες τους με ιλουστρασιόν εικόνες από σωρούς ράβδων χρυσού. Δεν υπέπεσε στην αντίληψή μου, αν το έχετε κάνει διορθώστε με παρακαλώ, να έχετε επεμβεί με κείμενό σας σε εφημερίδες ή με άμεση παρέμβασή σας σε τηλεοπτική συζήτηση όπου λεγόταν αυτές οι μπούρδες από μεγαλόσχημους δημοσιογράφους, παραεπιστήμονες και βουλευτές. Δεν ήσασταν τότε τόσο ευαίσθητοι όλοι σας στην ορθή πληροφόρηση όσο είστε σήμερα, γιατί άραγε; Πάντως το να κυκλοφορούν τα χρυσά παραμύθια βόλευε εκ των πραγμάτων την κατάσταση για τις μεταλλευτικές εταιρίες και άμβλυνε τα αντανακλαστικά της κοινωνίας. Μπροστά στο θάμπος των βουνών του χρυσού κάθε αντίρρηση στις εξορύξεις στο Κιλκίς θα ακούγονταν αιρετική.
  Τελικά βέβαια δεν καταλαβαίνω και την ιδιαίτερη πρεμούρα σας (όχι μόνο, ή κυρίως, τη δική σας προσωπικά). Αφού αποφασίσατε (όχι πιστεύω και πάλι εσείς προσωπικά) να ενεργήσετε αγνοώντας ουσιαστικά την τοπική κοινωνία, και αφού λίγες μόνο μέρες μείνανε μέχρι τας ειδούς του Μαρτίου, γιατί δεν καταπαύετε πυρ περιμένοντας απλώς τις εξελίξεις (εμείς βεβαίως ως αμυνόμενοι δεν μπορούμε να επαναπαυτούμε). Γιατί ενεργείτε σαν να είσαστε μέλη του μεταλλευτικού λόμπι. Επαναλαμβάνω, σαν να είσαστε.
  Οι σωστοί κρατικοί υπάλληλοι, όπως προσωπικά εσείς θέλω ακόμα να πιστεύω -γενικά είμαι καλόπιστος- δεν πρέπει μόνο να μην ανήκουν στο μεταλλευτικό λόμπι, αλλά και να φαίνονται πως δεν ανήκουν.
  Χάρηκα που τα ξαναείπαμε.
  Σ.Δ.

 11. Ο/Η I.Ζαφειράτος λέει:

  Αξιότιμε κ. Δημητριάδη
  Η εκτίμησή μου στο πρόσωπό σας είναι δεδομένη, αφού είστε από τις λίγες εξαιρέσεις επιπέδου στο αντιμεταλλευτικό λόμπυ και επιμένω να συζητάω μαζί σας γιατί την επικοινωνία αυτή παρότι προσπάθησα δεν ήταν εφικτό να την έχω στο παρελθόν, λόγω προκαταλείψεων και δικών μου και δικών τους. Κάλλιο αργά παρά ποτέ…Συγχωρήστε μου τις όποιες πικρόχολες αναφορές.
  Η παράθεση του επιστημονικού έργου δεν ήταν κόπος, ένα απλό κόπυ πέιστ. Δεν υποδεικνύει όμως την πόρτα σε άλλους ειδικούς και μη να βγουν από τη συζήτηση. Είχε γίνει απλώς ερώτημα που αμφισβητούσε εμάς, από το φίλο Νίκο Π. που και αυτός ο άνθρωπος είναι ένας λόγος που επιμένω να συζητάω εδώ, σε πείσμα (όπως θα δείτε και σε άλλο ποστ) της έκθεσής μου σε οριακά για την υπαλληλική δεοντολογία μονοπάτια, σε βαθμό παρεξήγησης του ρόλου μου.
  Εκείνο που επισημαίνω πάντα σε όλους όσους κάνετε κριτική στη μεταλλευτική δραστηριότητα είναι η αποφυγή της υπερβολής, ο μετριασμός των τόνων και η κίνηση εντός ορίων της επιστημονικής αρμοδιότητας. Αναμφισβήτητα κάνατε κι εσείς, πολύ λιγότερο από όλους τους άλλους, την υπέρβαση πέραν της γεωλογίας με την άποψη που είχατε (πιστεύω να μην την έχετε πλέον μετά τη συζήτηση) περί επεξεργασίας, εμπλουτισμού, μεταλλουργίας κλπ. Και μη μου φέρνετε ως παράδειγμα τον πυρηνικό σταθμό γιατί υπάρχουν απλοί πολίτες που θα τον συσχετίσουν με τα παραπάνω εργοστάσια και τότε να δούμε αν θα μπορώ να αποδείξω ότι δεν είμαι ελέφαντας.
  Για τα γενικότερα περί ορθής και έγκαιρης ενημέρωσης και πληροφόρησης του κόσμου στο Κιλκίς δεν έχω παρά να συμφωνήσω απόλυτα μαζί σας. .
  Για τα ακόμη γενικότερα περί πραγματικής παραπληροφόρησης, που γινόταν από εφημερίδες και κανάλια, που μιλούσαν για τις τεράστιες ποσότητες χρυσού στο Κιλκίς δεν έχω παρά να συμφωνήσω απόλυτα μαζί σας.
  Υπερβολή όμως υπήρξε και από τη δική σας πλευρά.
  Για την ενημέρωσή σας, δεν είναι αυτή η πρώτη παρουσία μου με άποψη για τα θέματα αυτά και μπορείτε να βρείτε την παρέμβασή μου και στο oryktosploutos.net και σε επίσημα έγγραφα. Ιδίως σε απαντήσεις στη Βουλή των Ελλήνων. Η αδιάλειπτη παρουσία μου ξεκινάει επαγγελματικά από το 1998 στη Χαλκιδική και δημόσια από το 2000 στην Κομμοτηνή, με πρόσκληση μάλιστα του κ. Τριανταφυλλίδη. Αν θυμάστε κρατούσε τα πρακτικά της διημερίδας εκείνης και την 6/2 στο Κιλκίς. Μερικές σελίδες από εκεί είναι δικές μου και των καθηγητών μου.
  Μετά από όλα αυτά το “ενεργείτε σαν να είσαστε μέλη του μεταλλευτικού λόμπι – δεν πρέπει μόνο να μην ανήκουν (οι υπάλληλοι) στο μεταλλευτικό λόμπι, αλλά και να φαίνονται πως δεν ανήκουν” φαίνεται αιρετικό. Ανάμεσα στα δύο λόμπι υπάρχει μην ξεχνάτε ένα τριτο, του δημοσίου συμφέροντος, του πολίτη, της χώρας και του τόπου. Νομίζω πως φαίνεται καθαρά ότι σε αυτό το τελευταίο ανήκω, έμπρακτα και ανεξάρτητα από τα όποια άλλα λόμπι.
  Καταπαύω πυρ, αλλά δεν καταθέτω τα όπλα.
  Ζηλεύω όλα τα παιδιά που θα κάνουν ποδηλασία στη Βάθη
  Εις το επανειδείν
  ιζ

Σχολιάστε