My Twitter Feed

3 Αυγούστου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Υψηλός ο κίνδυνος για πυρκαγιά -

Δευτέρα, 2 Αυγούστου, 2021

ΠΕΚιλκίς: Επιφυλακή για πυρκαγιές -

Δευτέρα, 2 Αυγούστου, 2021

“Πήρε φωτιά” το Γυναικόκαστρο! -

Κυριακή, 1 Αυγούστου, 2021

ΣΥΡΙΖΑ: Απειλείται το ΑΕΙ Κιλκίς -

Κυριακή, 1 Αυγούστου, 2021

Άνοδος ο ιός, κάθοδος τα εμβόλια! -

Σάββατο, 31 Ιουλίου, 2021

Κοινή εξόρμηση για εμβολιασμούς -

Σάββατο, 31 Ιουλίου, 2021

Κρούσια: Για το νερό και άλλα… -

Σάββατο, 31 Ιουλίου, 2021

Άνοιγμα Παιονίας σε Γερμανία -

Πέμπτη, 29 Ιουλίου, 2021

Ανάδειξη οίνων ΠΟΠ ΓΟΥΜΕΝΙΣΣΑ

Θετική ήταν η ανταπόκριση του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ στην πρωτοβουλία σύστασης ομάδας εργασίας για τη μελέτη της Ζώνης Παραγωγής Ονομασίας Προέλευσης «ΓΟΥΜΕΝΙΣΣΑ» η οποία ελήφθη τον Ιούνιο του 2021 από την Περιφερειακή Ενότητα Κιλκίς (Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής) και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), στη διάρκεια συνάντησης με κλιμάκιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Αναλυτικότερα, ο Οργανισμός ενημέρωσε την αρμόδια Διεύθυνση της Π.Ε. Κιλκίς για την πρότασή του για ένα έργο έρευνας και ανάπτυξης στην αμπελουργική ζώνη της Γουμένισσας. Το Ινστιτούτο Ελαίας, Υποτροπικών Φυτών και Αμπέλου (ΙΕΛΥΑ) μπορεί, όπως αναφέρει ο ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ, να αναλάβει τη σύνταξη της αναλυτικής πρότασης, τη δημιουργία της ερευνητικής ομάδας με πρόσκληση και άλλων φορέων του εσωτερικού και του εξωτερικού και τον συντονισμό του έργου.

Ο ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ υπογραμμίζει πως είναι αναγκαίο ένα τέτοιο έργο που θα αποτελέσει τη βάση για ένα στρατηγικό σχέδιο ανάδειξης των οίνων ΠΟΠ και την περιοχή καταγωγής αυτών.

Το προτεινόμενο έργο “PDO Goumenissa” είναι σύμπραξη μεταξύ αμπελουργικών οργανώσεων, οινοποιητικών επιχειρήσεων, υπηρεσιών της κρατικής διοίκησης και ερευνητικών φορέων και έχει ως αντικείμενο τη διεξαγωγή εφαρμοσμένης έρευνας για την ανάδειξη οίνων ΠΟΠ «ΓΟΥΜΕΝΙΣΣΑ» και την περιοχή καταγωγής αυτών.

Στρατηγικός στόχος είναι η δημιουργία ισχυρού Brand για τους οίνους ΠΟΠ Γουμένισσα για την ανάδειξή τους στην εσωτερική και εξωτερική αγορά στις υψηλές κατηγορίες τιμής.

Το έργο έχει πέντε περιοχές εστίασης που αποτελούν το φυσικό του αντικείμενο : Χαρακτηρισμός Terroir, χαρακτηρισμός των ποικιλιών Ξινόμαυρου και Νεγκόσκας (έμφαση στο αυτόχθονο φυτικό υλικό, ποιοτικοί χαρακτήρες – τυπικότητα και αυθεντικότητα οίνων, καλλιεργητική τεχνική γα την ενίσχυση της έκφρασης του terroir και οινοποιητική τεχνική.

Επισημαίνεται ότι, ενεργό συμμετοχή στην εξέλιξη του προαναφερόμενου έργου θα έχουν οι αμπελουργοί και τα οινοποιεία της περιοχής. Εξάλλου, μετά τις προτάσεις που αφορούν στην παραγωγική διαδικασία τόσο στο αμπέλι, όσο και στο οινοποιείο, η έρευνα θα επικεντρωθεί στη στρατηγική ανάδειξης του ΠΟΠ Γουμένισσα στην αγορά με την ανάδειξη της περιοχής μέσω της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Σχολιάστε