My Twitter Feed

19 Μαΐου, 2022

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Άνοιξε πανιά το e-δημοπρατήριο

Όταν ξεκίνησε  σαν ιδέα  φαινόταν  παράτολμη, σχεδόν ουτοπική. Η  κύρια αιτία για τις επιφυλάξεις ήταν ο φορέας που ανέλαβε την πρωτοβουλία για ένα εγχείρημα τέτοιας εμβέλειας.

tonikidis-helexpoΤο μικρό Επιμελητήριο Κιλκίς ήταν ο φορέας που ανέλαβε να υλοποιήσει το πρώτο Ηλεκτρονικό Δημοπρατήριο Αγροτικών Προϊόντων στην Ελλάδα. Η πρώτη ανακοίνωση δια στόματος προέδρου του Επιμελητηρίου Π. Τονικίδη έγινε στα εγκαίνια της Διατροφικής Έκθεσης «ΚΕΡΝΑΜΕ ΚΙΛΚΙΣ» τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Στα πλαίσια της γνωστής Διεθνούς Έκθεσης Τροφίμων-Ποτών (ΔΕΤΡΟΠ) στη Θεσσαλονίκη το Ηλεκτρονικό Δημοπρατήριο είχε την επίσημη πρεμιέρα του. Στο Συνεδριακό Κέντρο («Νικόλαος Γερμανός») της ΔΕΘ, πραγματοποιήθηκε η επίσημη παρουσίαση του Ηλεκτρονικού Δημοπρατηρίου.

Εκτός από τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Κιλκίς και Αντιπροέδρου της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας Π.Τονικίδη, απηύθυναν χαιρετισμό και οι εταίροι του προγράμματος εκπρόσωποι του Ελληνογερμανικού και Ελληνοιταλικού Επιμελητηρίου καθώς και εκπρόσωπος από το Επιμελητήριο των Σκοπίων.

Στο θέμα του Ηλεκτρονικού Δημοπρατηρίου υπήρξε ολοσέλιδη καταχώρηση  στην έγκυρη  εβδομαδιαία εφημερίδα Αγροτικών Θεμάτων «Agrenda».

Το δημοσίευμα

“Ένας στόχος του Επιμελητηρίου Κιλκίς έγινε πραγματικότητα”, ήταν τα λόγια του Προέδρου του Επιμελητηρίου Κιλκίς, κ. Παύλου Τονικίδη, μιλώντας για το Ηλεκτρονικό Δημοπρατήριο Αγροδιατροφικών Προϊόντων e-auction market, το οποίο λειτουργεί στην Έδρα του Επιμελητηρίου στο Κιλκίς.

Η πιλοτική λειτουργία του Ηλεκτρονικού Δημοπρατηρίου έχει ξεκινήσει από τον Αύγουστο του 2014, η μεγάλη πρόκληση, ωστόσο, για το έργο ξεκινάει τώρα, καθώς το Δημοπρατήριο είναι πλέον σε θέση να υποστηρίξει πραγματικές συναλλαγές.

Σ’ αυτό το κομβικό σημείο, ο κ. Τονικίδης μίλησε για τη σημασία του έργου e-Auction για το Επιμελητήριο Κιλκίς, καθώς και για το μέλλον του Ηλεκτρονικού Δημοπρατηρίου:

“Βασικός στόχος των Επιμελητηρίων αυτή την περίοδο, περισσότερο από ποτέ  άλλοτε αποτελεί η αξιοποίηση των Ευρωπαϊκών κονδυλίων. Έτσι, στο πλαίσιο ενός διασυνοριακού προγράμματος INTERREG, δημιουργήσαμε στη βάση στο Επιμελητήριο Κιλκίς το Ηλεκτρονικό Δημοπρατήριο, ένα εργαλείο, πραγματικά, στα χέρια των παραγωγών και των επιχειρήσεων, παραγωγικών και μεταποιητικών”.

Στο Ηλεκτρονικό Δημοπρατήριο μπορούν να συμμετέχουν παραγωγοί και επιχειρήσεις του Αγροδιατροφικού τομέα, με δραστηριότητα που σχετίζεται με αρωματικά φυτά και βότανα, γαλακτοκομικά και αμπελοοινικά προϊόντα, δημητριακά καθώς και οπωρολαχανικά, σε πρωτογενή μορφή ή και μεταποιημένα. Προϋπόθεση αποτελεί οι επιχειρήσεις να λειτουργούν νόμιμα στην Ελλάδα ή άλλη χώρα εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου και την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, και να είναι εγγεγραμμένες στο μητρώο του οικείου επιμελητηρίου τους.

Για τη συμμετοχή στο Ηλεκτρονικό Δημοπρατήριο, οι επιχειρήσεις αρκεί να δημιουργήσουν το λογαριασμό τους συμπληρώνοντας τα στοιχεία τους στη δικτυακή πύλη του Ηλεκτρονικού Δημοπρατηρίου, στο www.e-auctionmarket.eu, ενώ για την ενεργοποίηση του λογαριασμού τους θα πρέπει να πιστοποιήσουν τα στοιχεία που έχουν δηλώσει με την αποστολή βεβαίωσης εγγραφής στο μητρώο ΦΠΑ της χώρας και μία βεβαίωση εγγραφής στο οικείο τους επιμελητήριο. 

“Είναι ένα εργαλείο το οποίο μπορεί να δώσει ώθηση στις πωλήσεις και κατ’ επέκταση και στην ανάπτυξη του τόπου, και όχι μόνο, γιατί το Ηλεκτρονικό Δημοπρατήριο μπορεί να έχει την έδρα του στο Κιλκίς, αλλά είναι ένα εργαλείο στα χέρια όλου του κόσμου” συνέχισε ο κ. Τονικίδης, έχοντας στο νου του τη διεθνή διάσταση που προσδίδει στο έργο η συμμετοχή του Ελληνο-Ιταλικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, συντονιστή του έργου και του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου.

Κλείνοντας, ο κ. Τονικίδης αναφέρθηκε στα επόμενα βήματα του Ηλεκτρονικού Δημοπρατηρίου ως “[…] ένα εργαλείο το οποίο θα πρέπει εμείς από δω και πέρα να το αξιοποιήσουμε στο έπακρο και να το προβάλλουμε, όπου υπάρχουν δυνατότητες, ξεκινώντας από τη χώρα μας και την Ευρώπη. Ήδη έχει γίνει μια επαφή με τα Βαλκανικά επιμελητήρια σε μια συνάντηση στα Σκόπια, όπου ενημερώθηκαν σχετικά με το Ηλεκτρονικό Δημοπρατήριο, με σκοπό να επικοινωνηθεί από το επιμελητήρια σε όλες τις βαλκανικές χώρες και να αρχίσει να δουλεύει προς όφελος των παραγωγών και των επιχειρήσεων”.

Εκπρόσωποι του Επιμελητηρίου Κιλκίς, αλλά και των λοιπών εταίρων του έργου, βρισκόταν στη Διεθνή Έκθεση Τροφίμων, Ποτών, Μηχανημάτων Εξοπλισμού & Συσκευασίας (ΔΕΤΡΟΠ) στο Περίπτερο 13, όπου έγινε η παρουσία του Ηλεκτρονικού Δημοπρατηρίου, ενώ εκδήλωση για την προβολή του e-Auction πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 28 Φεβρουαρίου, στις 13.00, στην Αίθουσα D του Συνεδριακού Κέντρου Νικόλαος Γερμανός της HELEXPO.

Η Ηλεκτρονικό Δημοπρατήριο δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του διασυνοριακού έργου “e-Auction: Ανάπτυξη Ενός Ηλεκτρονικού Δημοπρατηρίου στη Διασυνοριακή  περιοχή”, με την συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ενωσης και Εθνικών Πόρων, υπό το ΙΡΑ Διασυνοριακό Πρόγραμμα “Ελλάδα-πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας 2007-2013”.

Σχολιάστε