My Twitter Feed

2 Ιανουαρίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Συνεχίζονται τα αντιπλημμυρικά -

Πέμπτη, 31 Δεκεμβρίου, 2020

Σταθερά στη μαύρη πρώτη θέση! -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

“Γαλάζια νυστέρια” για το ΓΝΚ! -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

ΣΥΡΙΖΑ: Διερεύνηση καταγγελιών -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

To tvxs.gr για το Νοσοκομείο Κιλκίς -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

Εξανέστη από το… βήμα του twitter -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

Την Πέμπτη η Λαϊκή του Κιλκίς -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

Έργα 1,2 εκατ. για συντήρηση δρόμου -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

Mεταλλεία: Επαφή μ` υφυπουργό Περιβάλλοντος

Πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 23.7.2012 στην Αθήνα συνάντηση μεταξύ του Υφυπουργού Περιβάλλοντος, Κλιματικής Αλλαγής και Ενέργειας κ. Ασημάκη Παπαγεωργίου και του Γενικού Γραμματέα κ. Κων/νου Μαθιουδάκη με τον Αντιπεριφερειάρχη Κιλκίς, κ. Χρήστο Κουντενούδη, τον Αντιδήμαρχο Κιλκίς κ.Μιχαήλ Αναστασιάδη, την βουλευτή Κιλκίς του ΣΥΡΙΖΑ κα Ειρήνη Αγαθοπούλου, την εκπρόσωπο της Προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Κιλκίς (ΔΣΚ) κα Ιωάννα Κουφάκη, Δικηγόρο, τον κ. Σαράντη Δημητριάδη, Ομότιμο καθηγητή γεωλογίας ΑΠΘ, επιστημονικό συνεργάτη του ΔΣΚ, την κα Αναστασία Πάγκου, χημικό, επιστημονικό συνεργάτη του ΔΣΚ, ομοίως, με αντικείμενο συζήτησης την επικείμενη λειτουργία των μεταλλείων χρυσού. Στη συνάντηση συμμετείχαν και στελέχη της αρμόδιας Διεύθυνσης του ΥΠΕΚΑ.

Οι εκπρόσωποι των φορέων του Νομού Κιλκίς υπέβαλαν στον Υφυπουργό υπόμνημα, υπογεγραμμένο από εβδομήντα (70) φορείς (επιστημονικούς, επαγγελματικούς, συνδικαλιστικούς κά), οι οποίοι εκφράζουν τη ρητή εναντίωσή τους στην επικείμενη λειτουργία των μεταλλείων, η οποία εδράζεται σε επιστημονικούς, κοινωνικούς και οικονομικούς λόγους, επισημαίνοντας την έλλειψη έγκαιρης ενημέρωσης και ουσιαστικής διαβούλευσης με τους κατοίκους για το θέμα. Προσθέτως, παραδόθηκε επιστολή της Ιεράς Μητρόπολης  Πολυανής και Κιλκισίου, επιστολή των τριών βουλευτών Κιλκίς (κκ Γεωργαντά, Παραστατίδη και Αγαθοπούλου) και αντίγραφα υπογραφών χιλιάδων κατοίκων, οι οποίοι εκφράζουν επίσης την εναντίωσή τους.

 

Ο κ.Υφυπουργός τόνισε ότι αν και ο φάκελος της υπόθεσης έχει ολοκληρωθεί, με μόνη εκκρεμότητα την υπογραφή της κατακύρωσης του διαγωνισμού, μετά από τις επανειλημμένες οχλήσεις του Δικηγορικού Συλλόγου Κιλκίς, θεώρησε απαραίτητο να πραγματοποιήσει την αιτούμενη συνάντηση πριν προβεί σε άλλες ενέργειες.

Ειδικότερα, κατά τη συζήτηση οι εκπρόσωποι των φορέων επισήμαναν την υπονόμευση των αναπτυξιακού σχεδιασμού που έχει εκπονηθεί για την ανάπτυξη του νομού και έχει βασιστεί σε άλλες δραστηριότητες (όπως τον αγροτουρισμό, τη γεωργία, τις βοτανικές και ξηροφυτικές καλλιέργειες κά), τις οποίες και δεν έλαβε υπόψη το ΥΠΕΚΑ, τη βλάβη του φυσικού περιβάλλοντος, την πρόκληση λειψυδρίας εξαιτίας των μεγάλων ποσοτήτων νερού που απαιτούνται για την λειτουργία των μεταλλείων, τη μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα και τις συνέπειες αυτού ακόμη και για τους όμορους δήμους και ιδίως την απειλή της δημόσιας υγείας εξαιτίας των ενδείξεων ύπαρξης ουρανίου, που είναι ραδιενεργός ουσία.

 

Ο κ. Υφυπουργός, μεταξύ άλλων, επισήμανε ότι η συγκεκριμένη δραστηριότητα θα μπορούσε να είναι συμβατή με άλλες υφιστάμενες δραστηριότητες, ενώ αναφέρθηκε ότι η λειτουργία των μεταλλείων θα δημιουργήσει άμεσα πενήντα (50) θέσεις εργασίας και σε πλήρη ανάπτυξη πεντακόσιες (500), θέσεις που όμως υπερκαλύπτονται από τις ήδη υπάρχουσες δραστηριότητες του Νομού Κιλκίς.

Ολοκληρώντας τη συνάντηση, η οποία διήρκησε σχεδόν δύο ώρες, οι  εκπρόσωποι των φορέων επανέλαβαν το πάγιο αίτημά τους να επανεξεταστεί η απόφαση της προηγούμενης ηγεσίας του Υπουργείου, να σταματήσει κάθε διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη, να ερευνηθούν οι συνέπειες σε όλα τα επίπεδα που θα έχει η τυχόν λειτουργία των μεταλλείων και να τεθεί το θέμα προς πραγματική διαβούλευση με τους επιστημονικούς, επαγγελματικούς, πολιτιστικούς και συνδικαλιστικούς φορείς και κυρίως με τους κατοίκους, ώστε να τεθούν τα θεμέλια της αναζήτησης της βιώσιμης ανάπτυξης του Νομού, που θα  ικανοποιεί ισομερώς και τις τρεις διαστάσεις της (οικονομική, κοινωνική, περιβαλλοντική), η οποία προφανώς δεν μπορεί να περιορίζεται και να εξαντλείται για τα επόμενα τριάντα χρόνια στη λειτουργία των μεταλλείων.

 

Ο κ. Υφυπουργός δεσμεύτηκε ότι θα επαναξιολογήσει το φάκελο με τα νέα δεδομένα που του τέθηκαν υπόψη και θα ανακοινώσει την απόφασή του τις επόμενες μέρες.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΙΛΚΙΣ, ΔΗΜΟ ΚΙΛΚΙΣ ΚΑΙ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΙΛΚΙΣ

 

Συνάντηση με τον υφυπουργό Περιβάλλοντος κ. Παπαγεωργίου και υπηρεσιακούς παράγοντες του ΥΠΕΚΑ, πραγματοποίησε στις 23 Ιουλίου  το συντονιστικό φορέων του Νομού Κιλκίς για το θέμα της μεταλλείας χαλκού και χρυσού στην περιοχή, με την παρουσία θεσμικών παραγόντων   της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε πρώτο και δεύτερο βαθμό και εκπροσώπων του Δικηγορικού Συλλόγου, καθώς και της κ. Ειρήνης Αγαθοπούλου, βουλευτίνας του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ.

Η. κ. Αγαθοπούλου συντάχθηκε με τους εκπροσώπους του νομού και μετέφερε την έντονη αντίθεση του συνόλου της τοπικής κοινωνίας στην εκμετάλλευση του χαλκού, χρυσού.  Δήλωσε πως ο ΣΥΡΙΖΑ εγκαίρως είχε τοποθετηθεί την προηγούμενη περίοδο ότι πιθανή έναρξη των μεταλλευτικών δραστηριοτήτων στην περιοχή θα οδηγήσει στην ολοκληρωτική καταστροφή του περιβάλλοντος, των υπόγειων υδάτων, των αρχαιολογικών τόπων ενώ θα έχει ανυπολόγιστες βλάβες στην υγεία των πολιτών.

Συγκεκριμένα η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αγαθοπούλου τόνισε ότι: Η κοινωνία του Κιλκίς έχει εκφράσει την έντονη δυσαρέσκειά της στην τακτική που ακολούθησε η προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου στο στάδιο της διαβούλευσης και γι’ αυτό είναι πολύ επιφυλακτική και δύσπιστη σε κάθε επόμενη ενέργεια του Υπουργείου.

Η κ. Αγαθοπούλου έθεσε συγκεκριμένα ερωτήματα που αφορούν την οικονομοτεχνική μελέτη και τα υποτιθέμενα κέρδη που θα υπάρξουν  για τον τόπο συγκριτικά με τις υπάρχουσες δραστηριότητες των κατοίκων,  όπως και ερωτήματα σχετικά με την αύξηση της απασχόλησης για την οποία διατείνεται το υπουργείο.  Με δεδομένο ότι δεν υπάρχει ακόμα Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων δεν μπορούν να απαντηθούν κρίσιμα ερωτήματα που τίθενται, όπως το με ποιο τρόπο αποτιμά το Υπουργείο την καταστροφή φυσικού πλούτου, δασικής έκτασης και βοσκοτόπων 91.000 στρεμμάτων που διεκδικούνται από τις εταιρείες. Τονίστηκε ιδιαίτερα από την βουλευτίνα του ΣΥΡΙΖΑ πως ενώ μοιράζονται υποσχέσεις  για 500 μελλοντικές θέσεις εργασίας  στα μεταλλεία,  ποτέ δεν αξιοποιήθηκαν οι αναπτυξιακές μελέτες για το νομό που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν πλείστες θέσεις εργασίας σε πολλούς τομείς.

Όλοι οι φορείς τοποθέτησαν με έμφαση  το κρίσιμο ζήτημα του νερού και της λειψυδρίας που αντιμετωπίζει ο νομός καθώς και της απειλούμενης ερημοποίηση, λέγοντας χαρακτηριστικά πως για τους κατοίκους του νομού το νερό είναι πολυτιμότερο από το χρυσό.

Ο Υπουργός από την πλευρά του δήλωσε πως θα εξετάσει τις τοποθετήσεις των παρευρισκόμενων και ισχυρίστηκε πως οι μεταλλευτικές δραστηριότητες θα μπορούσαν να είναι συμβατές με άλλες τοπικές και οικονομικές δραστηριότητες,  κάτι το οποίο αντέκρουσε η αντιπροσωπεία του Κιλκίς.

Απ` το γραφείο τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Ν. ΚΙΛΚΙΣ 

                                                                        

Σχολιάστε