My Twitter Feed

3 Ιανουαρίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Συνεχίζονται τα αντιπλημμυρικά -

Πέμπτη, 31 Δεκεμβρίου, 2020

Σταθερά στη μαύρη πρώτη θέση! -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

“Γαλάζια νυστέρια” για το ΓΝΚ! -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

ΣΥΡΙΖΑ: Διερεύνηση καταγγελιών -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

To tvxs.gr για το Νοσοκομείο Κιλκίς -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

Εξανέστη από το… βήμα του twitter -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

Την Πέμπτη η Λαϊκή του Κιλκίς -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

Έργα 1,2 εκατ. για συντήρηση δρόμου -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

Αντάμωμα Κιζδερβενιωτών

kizderveniotes1Επιτυχία πέρα από κάθε προσδοκία είχαν τα Κιζδερβενιώτικα 2013, που συνδιοργάνωσαν, ο Πολιτιστικός Μορφωτικός Σύλλογος Μικρασιατών Κιζδερβενιωτών «Το Κίζδεβερντ», και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πολυπέτρου. Η 4η Πανελλήνια Συνάντηση Κιζδερβενιωτών Μικρασιατών, πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2013 στο Πολύπετρο Κιλκίς.

Το πρωί τελέσθηκε Θεία Λειτουργία και επιμνημόσυνη δέηση για τους πεσόντες Κιζδερβενιώτες, ακολούθησε στις 10.30πμ κατάθεση στεφάνων και ομιλία.

Το αποκορύφωμα του φετινού ανταμώματος ήταν το γλέντι που διοργανώθηκε στη 1μ.μ., από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Πολυπέτρου στο Πάρκο του Λαογραφικού Μουσείου (γήπεδο καλαθοσφαίρισης), υπό τους ήχους νοσταλγικής μουσικής από την Μικρά Ασία με τη φωνή της Dilek Koç, ενώ οι Κιζδερβενιώτες χόρεψαν και γλέντησαν μέχρι αργά το απόγευμα. Τέλος από όλους δόθηκε ραντεβού για το 1101109επόμενο αντάμωμα των Κιζδερβενιωτών.

Λίγα ιστορικά στοιχεία

Το Κίζδερβεντ ήταν ένα ελληνόφωνο χωριό της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας που βρίσκεται στην ασιατική πλευρά της σημερινής Τουρκίας, στην περιοχή απέναντι από την Κωνσταντινούπολη. Στην ουσία πρόκειται για ένα ακόμη ελληνόφωνο χωριό της οθωμανικής περιόδου που οι Έλληνες κάτοικοί του αναγκάστηκαν να ξεριζωθούν ώστε να γλιτώσουν τις ζωές τους, όταν το 1920 κορυφώθηκαν οι διώξεις εναντίον τους. Σήμερα οι απόγονοι των τότε Κιζδερβενιωτών που ζουν στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες του κόσμου θυμούνται το χωριό των προγόνων τους με συγκίνηση και νοσταλγία και διατηρούν ζωντανή τη μνήμη της ιστορίας του χωριού αυτού με κάθε τρόπο.

zougla.gr

Φωτο: goumenissa.eu

Σχολιάστε