My Twitter Feed

3 Ιανουαρίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Συνεχίζονται τα αντιπλημμυρικά -

Πέμπτη, 31 Δεκεμβρίου, 2020

Σταθερά στη μαύρη πρώτη θέση! -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

“Γαλάζια νυστέρια” για το ΓΝΚ! -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

ΣΥΡΙΖΑ: Διερεύνηση καταγγελιών -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

To tvxs.gr για το Νοσοκομείο Κιλκίς -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

Εξανέστη από το… βήμα του twitter -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

Την Πέμπτη η Λαϊκή του Κιλκίς -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

Έργα 1,2 εκατ. για συντήρηση δρόμου -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

Στη Βουλή το θέμα των Εργατικών Αξιούπολης

ergatikes-katoikies-axioupoliseirini-agathopoulou-001Στην χθεσινή (Πέμπτη) συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής, για τη συζήτηση σχετικά με την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ για επανασύσταση των οργανισμών ΟΕΕ και ΟΕΚ, που καταργήθηκαν, παρενέβη κι η βουλευτής Κιλκίς του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ, Ειρήνη Αγαθοπούλου, για το θέμα των εργατικών κατοικιών Αξιούπολης.

Παίρνοντας υπόψη τη δήλωση του υφυπουργού Εργασίας κ. Παναγιωτόπουλου, ότι «η Προσωρινή Διοικούσα Επιτροπή έχει διεκπεραιώσει τις εκκρεμότητες των οργανισμών που καταργήθηκαν», αλλά και  την αρνητική εμπειρία και την αγωνία των δικαιούχων των εργατικών κατοικιών Αξιούπολης Κιλκίς,  η κ. Αγαθοπούλου κατέθεσε στα πρακτικά χθεσινές φωτογραφίες από την κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι Εργατικές Κατοικίες της Αξιούπολης και το πρόσφατο ομόφωνο αίτημα  του Δημοτικού Συμβουλίου της Παιονίας για την κατά απόλυτη προτεραιότητα ολοκλήρωση, αποπεράτωση και παράδοση των κατοικιών στους δικαιούχους.

Ολόκληρη η τοποθέτηση της βουλευτή:

«Ερχόμαστε να συζητήσουμε την επανίδρυση δύο πολύ σημαντικών οργανισμών, λίγους μήνες μετά την οριστική κατάργησή τους από την τρικομματική κυβέρνηση. Σχήμα πολύ οξύμωρο, αφού σε μια σοβαρή χώρα, με σοβαρή κυβέρνηση, ένα τέτοιο σχέδιο νόμου, που είχε κατατεθεί είναι η αλήθεια πολύ νωρίτερα, θα συζητιόταν πριν κλείσουν οριστικά οι δύο οργανισμοί.

Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν κάποια ζητήματα που ακόμη και τώρα χρήζουν απαντήσεων, απαντήσεις που οφείλει η Κυβέρνηση και ο Υπουργός εργασίας σε χιλιάδες πολίτες και που μέχρι σήμερα δεν έχει δώσει.

Τα ερωτήματα αυτά έχουν να κάνουν με τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας και αφορούν δικαιούχους κατοικιών που δεν έχουν πάρει ακόμη τα οριστικά συμβόλαια κυριότητας για τις κατοικίες τους, διότι εκκρεμεί η ολοκλήρωση του έργου ή διότι εκκρεμούν γραφειοκρατικές διαδικασίες, όπως η κοστολόγηση οικισμών ή η κλήρωση για τους δικαιούχους ή ακόμη και για κάποιους δικαιούχους οι οποίοι ήταν σε διαδικασία δανειοδότησης, μέσω τραπεζών. Σε αυτούς τους ανθρώπους οφείλει η Κυβέρνηση μια απάντηση, μια απάντηση που αποφεύγει επιμελώς να δώσει, παρατείνοντας την αγωνία των εργαζομένων.

Στις 21/12/12 είχαμε κάνει ερώτηση προς το Υπ. Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, για τις καθυστερήσεις στην αποπεράτωση των εργατικών κατοικιών Αξιούπολης Παοινίας. 25 διαμερίσματα, για ισάριθμες οικογένειες, για τις οποίες έχει πραγματοποιηθεί η κλήρωση, αλλά εκκρεμεί ο έλεγχος των δικαιολογητικών και φυσικά, το κυριότερο από όλα, εκκρεμεί η αποπεράτωση του έργου.

     Η απάντηση που δόθηκε από το Υπουργείο στις 29/1/13 αναφέρει ότι η Προσωρινή Ενιαία Διοικούσα Επιτροπή, η οποία ορίστηκε για να διεκπεραιώσει εκκρεμότητες των εν ενεργεία συμβάσεων του ΟΕΚ, και είχε πάρει παράταση λειτουργίας μέχρι 28/2/13, είχε στο αντικείμενό της και το έργο Αξιούπολη ΙΙ του νομού Κιλκίς. Η 28/2 πέρασε για την πορεία των εργατικών κατοικιών που βρίσκονται σε εκκρεμότητα. Στην δε εν λόγω απάντηση της ερώτησής μας αναφέρεται ότι με την υπ αριθμόν 25/16-7-12 απόφαση της επιτροπής χορηγήθηκε παράταση ολοκλήρωσης των εργασιών για τις συγκεκριμένες εργατικές κατοικίες, μέχρι 3/11/12 ενώ εκκρεμούσε απόφαση για τον καθορισμό της τελικής προθεσμίας αποπεράτωσης του έργου. Ούτε όμως γι αυτό υπήρξε κάποια ενημέρωση μέχρι σήμερα. Μήπως έχετε σήμερα εσείς κάποιο νεώτερο να μας πείτε;

Είναι σε θέση η Κυβέρνηση να δώσει απαντήσεις στους δικαιούχους εργατικών κατοικιών ανά την Ελλάδα, οι οποίοι εν μέσω κοινωνικής αλλά και οικονομικής κρίσης συνεχίζουν να βρίσκονται σε αβεβαιότητα και να υποχρεούνται να πληρώνουν υψηλά ενοίκια σε σχέση με το εισόδημά τους, ενώ την ίδια στιγμή υπάρχουν σχεδόν έτοιμα κτήρια, τα οποία μένουν ανεκμετάλλευτα και ρημάζουν διότι κανείς κρατικός μηχανισμός δεν ενδιαφέρεται για την αποπεράτωσή τους;

     Κ. Υπουργέ, σύμφωνα με στοιχεία τα οποία το Υπουργείο σας μας απάντησε τον περασμένο Ιανουάριο, αυτή τη στιγμή εκκρεμούν 16 εργολαβίες ανά την επικράτεια, που αφορούν περίπου 1000 κατοικίες, δηλαδή 1000 οικογένειες που έχουν πραγματική ανάγκη στέγασης. Επίσης υπάρχουν ακόμη 15.000 εργατικές κατοικίες που δεν έχουν κοστολογηθεί και για τις οποίες δεν υπάρχουν οριστικά παραχωρητήρια.

Παρ’ όλα αυτά, κρίνεται αναγκαίο σήμερα όσο ποτέ, να μεριμνήσει με σοβαρότητα η Πολιτεία για την ολοκλήρωση των διαδικασιών παραχώρησης των οικιών στους δικαιούχους το συντομότερο δυνατό. Θα παρακαλούσαμε λοιπόν τον Υπουργό για μια απάντηση για το συγκεκριμένο θέμα, καθώς και για την λειτουργία ή μη της εν λόγω επιτροπής, αφού η παράταση μοιάζει προσχηματική, τη στιγμή που δεν υπάρχει καμία πρόοδος στα έργα.

Επίσης, παρακαλώ να κατατεθεί στα πρακτικά ομόφωνο αίτημα του Δημοτικού Συμβουλίου Παιονίας, για την κατά απόλυτη προτεραιότητα συνέχιση των εργασιών ολοκλήρωσης, αποπεράτωσης και παράδοσης των Εργατικών Κατοικιών Αξιούπολης στους δικαιούχους. Η απόφαση αναφέρει επίσης: Η ανάγκη αυτή σήμερα, λόγω της κακής οικονομικής συγκυρίας, είναι επιτακτικότερη αν αναλογισθούμε ότι οι περισσότεροι δικαιούχοι των κατοικιών πλήττονται από την ανεργία, είναι ειδικών κατηγοριών (π.χ πολύτεκνοι) και γενικά είναι καιρός πλέον, η Πολιτεία να σκύψει στα σοβαρότατα αυτά προβλήματα των κατοίκων της ακριτικής μας περιοχής δίνοντας άμεσα λύση.

Πολλά ακόμη τέτοια αιτήματα  θα έπρεπε να έχει λάβει το Υπουργείο Εργασίας εάν δεν το έχει ήδη κάνει, και γι’ αυτό το λόγο κρίνεται αναγκαίο να σταματήσει η κυβέρνηση να κωφεύει και να κλείνει τα μάτια και να δώσει μια απάντηση, τόσο συνολικά όσο και μεμονωμένα για κάθε περίπτωση, το συντομότερο δυνατό, και να αναλάβει φυσικά και την ευθύνη για την ολοκλήρωση των έργων».

Σχολιάστε