My Twitter Feed

2 Ιανουαρίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Συνεχίζονται τα αντιπλημμυρικά -

Πέμπτη, 31 Δεκεμβρίου, 2020

Σταθερά στη μαύρη πρώτη θέση! -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

“Γαλάζια νυστέρια” για το ΓΝΚ! -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

ΣΥΡΙΖΑ: Διερεύνηση καταγγελιών -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

To tvxs.gr για το Νοσοκομείο Κιλκίς -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

Εξανέστη από το… βήμα του twitter -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

Την Πέμπτη η Λαϊκή του Κιλκίς -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

Έργα 1,2 εκατ. για συντήρηση δρόμου -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

ΟΤΑ: Τέλη, φόροι και απολύσεις με…αυτόματο πιλότο

dimarxeioΑυτόματες αυξήσεις σε τέλη και φόρους και απολύσεις εργαζομένων χωρίς αποφάσεις δημοτικών ή περιφερειακών συμβουλίων φέρνει μεταξύ άλλων το νέο Οικονομικό Παρατηρητήριο που βάζει σε εφαρμογή από σήμερα το υπουργείο Εσωτερικών κατ’ επιταγήν των μνημονιακών δεσμεύσεων της Ελλάδας.

Πρόκειται για έναν νέο μηχανισμό που θα λειτουργεί σαν το «μακρύ χέρι» του κράτους και θα επιτηρεί την εκτέλεση των προϋπολογισμών των δήμων και των περιφερειών σε ολόκληρη τη χώρα. Το βασικότερο όμως είναι πως θα καταργεί το αυτοδιοίκητο των ΟΤΑ και θα έχει τη δυνατότητα να παρεμβαίνει άμεσα στη λειτουργία τους, θέτοντάς τους σε «καθεστώς εξυγίανσης» με απόφαση του υπουργού Εσωτερικών.

Ελεγκτικός μηχανισμός

Οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα πρέπει μέσα στον επόμενο μήνα να καταθέσουν τα απαραίτητα στοιχεία εκτέλεσης των προϋπολογισμών και τους ανάλογους μηνιαίους και τριμηνιαίους στόχους στις αρμόδιες υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης. Σύμφωνα με το σχέδιο του υπουργείο Εσωτερικών που παρουσιάστηκε χτες, οι υπηρεσίες αυτές θα ελέγχουν τη νομιμότητα των προϋπολογισμών και θα τους επιστρέφουν στους ΟΤΑ.

Το Οικονομικό Παρατηρητήριο, το οποίο θα αποτελείται από έναν σύμβουλο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, στελέχη των υπουργείων Εσωτερικών και Οικονομικών και έναν εμπειρογνώμονα, θα ελέγχει παράλληλα τα στοιχεία. Σε περίπτωση που εντοπίζει αποκλίσεις πάνω από 10% από τον προϋπολογισμό που έχουν συντάξει οι ΟΤΑ, τότε το Παρατηρητήριο θα προχωρά σε μια προληπτική σύσταση προτείνοντας οδηγίες και μέτρα για τον απαιτούμενο ισοσκελισμό. Σε περίπτωση που η απόκλιση συνεχιστεί για δύο συνεχόμενα τρίμηνα, το Παρατηρητήριο θα θέτει τον ΟΤΑ «τιμωρητικά» σε ειδικό καθεστώς εξυγίανσης και θα τον υποχρεώνει να προχωρήσει στη λήψη συγκεκριμένων μέτρων.

Στα μέτρα αυτά συμπεριλαμβάνονται αυτόματες αυξήσεις στα τέλη που πληρώνουν οι πολίτες, η επιβολή εντελώς καινούργιων φόρων, μειώσεις προσωπικού και αναστολή προσλήψεων. Επιπλέον θα προβλέπεται περιορισμός των δαπανών στα απολύτως απαραίτητα (μισθοδοσία εργαζομένων), κάτι που ουσιαστικά θα βάλει τέλος μεταξύ άλλων στα κοινωνικά και προνοιακά προγράμματα που «προκαλούν» ελλείμματα στους προϋπολογισμούς των δήμων και των περιφερειών. Σε περίπτωση που κάποιος ΟΤΑ αρνηθεί να στείλει εξαρχής στοιχεία για τους προϋπολογισμούς του, τότε θα αντιμετωπίσει άμεση διακοπή των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ) που διανέμει το υπουργείο Εσωτερικών.

Αν αναλογιστεί κανείς πως τα τελευταία χρόνια του Μνημονίου οι ΟΤΑ έχουν υποστεί μειώσεις 60% στους προϋπολογισμούς τους, ενώ την ίδια στιγμή αντιμετωπίζουν ληξιπρόθεσμα χρέη που οφείλουν να ξεπληρώσουν κατά προτεραιότητα, είναι σχεδόν βέβαιο πως η πλειονότητά τους θα ενταχθεί αργά ή γρήγορα σε καθεστώς εξυγίανσης.

Αυτή τη στιγμή μόλις 20-25 δήμοι της χώρας από τους 325 εμφανίζουν θετικούς προϋπολογισμούς και αυτό λόγω της ύπαρξης εσόδων από άλλες δραστηριότητες όπως η ενοικίαση μαρίνων, παραλιών ή η λειτουργία χωματερών στην επικράτειά τους. Ο Δήμος της Αθήνας π.χ., που «κουβαλά» χρέη δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ ακόμα και σήμερα από τις δημαρχίες της κ. Μπακογιάννη και του κ. Κακλαμάνη, θεωρείται δεδομένο ότι θα παρουσιάσει αποκλίσεις.

«Αυτή τη στιγμή δεν έχουν δοθεί στους δήμους όλα τα χρήματα που χρωστά το υπουργείο Εσωτερικών μέσω των ΚΑΠ, που υπολογίζονται σε δεκάδες εκατομμύρια. Συνεπώς μπορεί να έχουμε αποκλίσεις από τους προϋπολογισμούς χωρίς την ευθύνη των ίδιων των ΟΤΑ» λέει στην «Εφ.Συν.» το μέλος του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ, Σπύρος Τζόκας.

Αντιδρούν οι δήμαρχοι

Οι δήμαρχοι της χώρας έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους στη λειτουργία του Παρατηρητηρίου και μέχρι στιγμής αρνούνται να στείλουν εκπρόσωπο στον νέο μηχανισμό επιτήρησης όπως προβλέπει και το σχέδιο που παρουσίασε χθες το υπουργείο Εσωτερικών. Αντίθετα, η Ενωση Περιφερειών Ελλάδας, που αρχικά είχε ταχθεί μαζί με τους δημάρχους, αποφάσισε τελικά να συμμετάσχει με εκπρόσωπο στο Παρατηρητήριο.

Από την πλευρά του το υπουργείο Εσωτερικών αρνείται ότι τίθεται θέμα αντισυνταγματικότητας τους Οικονομικού Παρατηρητηρίου και υποστηρίζει ότι στόχοι του είναι ο διαχωρισμός των ΟΤΑ σε συνεπείς και ασυνεπείς, η «αποφυγή συσσώρευσης νέων υποχρεώσεων των ΟΤΑ και η διασφάλιση της οικονομικής βιωσιμότητας των δήμων». Ταυτόχρονα με τη λειτουργία του μηχανισμού θα δημιουργηθεί και ένα νέο πληροφοριακό σύστημα με την ονομασία «Κόμβος Διαλειτουργικότητας». Το σύστημα αυτό θα συλλέγει αυτόματα από τους δήμους και τις περιφέρειες τα οικονομικά στοιχεία τους, τα στοιχεία μισθοδοσίας και τα στοιχεία των εκτελούμενων από αυτούς έργων.

efsyn.gr

Σχόλια
One Response to “ΟΤΑ: Τέλη, φόροι και απολύσεις με…αυτόματο πιλότο”
  1. Ο/Η Ταγματασφαλίτης λέει:

    Αν παρουν ποδι πάντως 200.000 δημόσιοι το κράτος θα κερδίζει 5 δις το χρόνο

Σχολιάστε