My Twitter Feed

3 Ιανουαρίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Συνεχίζονται τα αντιπλημμυρικά -

Πέμπτη, 31 Δεκεμβρίου, 2020

Σταθερά στη μαύρη πρώτη θέση! -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

“Γαλάζια νυστέρια” για το ΓΝΚ! -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

ΣΥΡΙΖΑ: Διερεύνηση καταγγελιών -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

To tvxs.gr για το Νοσοκομείο Κιλκίς -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

Εξανέστη από το… βήμα του twitter -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

Την Πέμπτη η Λαϊκή του Κιλκίς -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

Έργα 1,2 εκατ. για συντήρηση δρόμου -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

Ορυκτός πλούτος: Στο χορό κι η Figaro!

Δεν είναι μόνο το εγχώριο ΕΘΝΟΣ, αλλά και η γαλλική FIGARO που αναφέρεται στον ορυκτό πλούτο της Ελλάδας και την εκμετάλλευσή του! Στην ηλεκτρονική της σελίδα δημοσιεύεται σχετικό άρθρο της Hayat Gazzane, που βασίζεται σε στοιχεία που έθεσε στη διάθεση της δημοσιογράφου – ποιός άλλος; – ο πρώην υφυπουργός Περιβάλλοντος,  Γιάννης Μανιάτης.

Μάλιστα, στον επίλογό του, το δημοσίευμα μας κάνει την τιμή ν` αναφερθεί και στην περιοχή μας, υπογραμμίζοντας ότι ξεκίνησε ανοιχτή διεθνής πρόσκληση ενδιαφέροντος για την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων χαλκού και χρυσού στη περιοχή της Βάθης  και ότι η νέα Κυβέρνηση θα πρέπει σύντομα να ανακοινώσει το αποτέλεσμα και να δώσει το πράσινο φως για την έναρξη των εργασιών!

Το δημοσίευμα, στο οποίο υπάρχει εκτενής αναφορά και στη Χαλκιδική, αναφέρει σύμφωνα με το argolikeseidiseis.gr τα εξής:

Ο πλούσιος ορυκτός πλούτος της Ελλάδας προσελκύει ξένους επενδυτές και παρά τις αντιδράσεις του τοπικού πληθυσμού απέναντι στην εκμετάλλευσή του, έχουν ληφθεί μέτρα για την αξιοποίησή του, γράφει στο άρθρο της η Gazzane.

Η Ελλάδα διαθέτει σημαντικά αποθέματα ορυκτών μεταλλευμάτων, σύμφωνα με έκθεση των Ηνωμένων Εθνών. Μάλιστα, η Ελλάδα είναι πέμπτη παραγωγός χώρα λιγνίτη στον κόσμο και ο μεγαλύτερος παραγωγός βωξίτη στην Ευρώπη. Ο βωξίτης, όπως εξηγεί ο κ. Μανιάτης, είναι σημαντική πρώτη ύλη για την ελληνική οικονομία, καθώς τροφοδοτεί τη βιομηχανία αλουμινίου και είναι σημαντικό εξαγωγικό προϊόν. Επίσης, η Ελλάδα διαθέτει σημαντικά αποθέματα σιδηρονικελιούχων μεταλλευμάτων, τα οποία καλύπτουν το 7% των αναγκών της ευρωπαϊκής αγοράς ανοξείδωτου χάλυβα, μπετονίτη και μαγνεσίτη, ενώ είναι η πρώτη χώρα παραγωγής περλίτη παγκοσμίως. Επιπλέον, οι διαφορετικές ποικιλίες χρώματος και ποιότητας του ελληνικού μαρμάρου έχουν γίνει διάσημες παγκοσμίως. Υπάρχουν επίσης σημαντικά αποθέματα χρυσού, αργύρου και χαλκού.

Η παραγωγή μεταλλευμάτων, που προορίζεται κυρίως για εξαγωγές, σημειώνει πτώση από το 2009, λόγω της κρίσης, όμως οι προοπτικές είναι καλές, σχολιάζει το άρθρο. Η ελληνική βιομηχανία μεταλλευμάτων θα ανακάμψει από το δεύτερο εξάμηνο του 2013, σύμφωνα με εκτιμήσεις της αμερικανικής εταιρείας ReportsnReports. Άλλη έκθεση δείχνει πως η βιομηχανία έχει ήδη αρχίσει να ανακάμπτει, εξαιτίας της ζήτησης για μεταλλεύματα. Οι ελληνικές εξαγωγές θα αυξηθούν έως το 2015, εφόσον και οι γειτονικές οικονομίες αρχίσουν να ανακάμπτουν, αναφέρει η ίδια εταιρεία.

Ο τομέας μεταλλευμάτων αντιπροσωπεύει το 3 με 5% του ΑΕΠ, απασχολεί άμεσα 20.000 και έμμεσα 60.000 άτομα και όπως επιβεβαιώνει ο κ. Μανιάτης, είναι πεποίθηση της κυβέρνησης πως η απασχόληση στον τομέα θα αυξηθεί πάνω από 20% μετά τα μέτρα που τέθηκαν σε εφαρμογή. Στις 29 Φεβρουαρίου 2012, η Ελλάδα υιοθέτησε την εθνική πολιτική για την αξιοποίηση των ορυκτών πρώτων υλών, η οποία οριοθετεί τους στόχους και τους πολιτικούς άξονες ανάπτυξης. «Οι φυσικοί πόροι της Ελλάδας μας επιτρέπουν να τους αξιοποιήσουμε για την αντιμετώπιση της κρίσης» διαβεβαιώνει ο κ. Μανιάτης.

Ωστόσο, σημειώνει το άρθρο, η αγορά κυριαρχείται ακόμη από ελληνικές εταιρείες όπως ο όμιλος Μυτιληναίου. Η χώρα επίσης διατηρεί ταραχώδεις σχέσεις με εταιρείες που δεν προέρχονται από χώρες της Ε.Ε., θέτοντας πιο περιοριστικούς όρους για την είσοδό τους στην αγορά και επιβάλλοντας τους πιο χρονοβόρες διαδικασίες απόκτησης αδειών. Το 1990 η καναδική European Goldfields ήταν η πρώτη ξένη εταιρεία που εισήλθε στην ελληνική αγορά. Όμως μεσούσης της κρίσης, υπάρχουν εμφανή δείγματα ανοίγματος της αγοράς, ειδικά στον τομέα εκμετάλλευσης του χρυσού, ενός άξονα ανάπτυξης, σύμφωνα με το Invest in Greece. Τα αποθέματα χρυσού που έχουν εντοπιστεί σε περιοχές της βόρειας Ελλάδας (Χαλκιδική, Ροδόπη, Έβρος) υπολογίζονται σε 8,5 εκ. ουγγιές χρυσού και 65 εκ. ουγγιές αργύρου. Η European Goldfields, που λειτουργεί στην Ελλάδα μέσω της θυγατρικής της Hellas Gold, υλοποιεί προγράμματα εκμετάλλευσης των ορυχείων χρυσού της Ολυμπιάδας και των Σκουριών στη Χαλκιδική. Τα δύο αυτά ορυχεία διαθέτουν 7,7 εκ ουγγιές χρυσού. Όταν θα φθάσουν σε πλήρη δυνατότητα παραγωγής το 2015, θα παράγουν ετησίως 350.000 ουγγιές, γεγονός που θα καταστήσει την Ελλάδα έναν από τους σημαντικότερους παραγωγούς χρυσού στην Ευρώπη.

Η εκμετάλλευση των κοιτασμάτων προκάλεσε αντιδράσεις στην τοπική κοινωνία για περιβαλλοντικούς και τουριστικούς λόγους. Οι αντιδράσεις συχνά υποστηρίχθηκαν και από πολιτικούς που δεν επιθυμούσαν την ανάληψη του πολιτικού κόστους που συνεπάγονταν η αδειοδότηση εκμετάλλευσης, όμως όπως σημειώνει ο κ. Μανιάτης «αυτή η στάση άρχισε να αλλάζει λόγω καλύτερης επικοινωνίας μεταξύ κυβέρνησης και τοπικής κοινωνίας, των οφελών προς την τοπική κοινωνία και των δράσεων κοινωνικής ευθύνης των εταιρειών».

Οι ξένες εταιρείες, γνωρίζοντας τις δυσκολίες, δε σπεύδουν να έλθουν στην Ελλάδα. Οι Βρυξέλλες φοβούνται ότι η Ελλάδα θα πωλήσει τον πλούτο της σε χαμηλή τιμή για να προσελκύσει ξένους επενδυτές. Πέρυσι καταδίκασε την Ελλάδα επειδή το 2003 πούλησε ορυχεία στη Χαλκιδική σε υποτιμημένη τιμή, χωρίς διαγωνισμό, στην European Goldfields. «Οι κατηγορίες για ξεπούλημα του ορυκτού πλούτου όχι μόνο δεν είναι αληθείς, αλλά αντίθετα αλλοιώνουν την πραγματικότητα» δηλώνει ο κ. Μανιάτης. Η πρόσκληση ενδιαφέροντος, διαβεβαιώνει ο κ. Μανιάτης, γίνεται με ανοιχτούς διεθνείς πλειοδοτικούς διαγωνισμούς και με αυστηρούς κανόνες, όπως η υποχρέωση καταβολής εσόδων στην τοπική κοινωνία από την ημέρα υπογραφής του συμβολαίου». Εν κατακλείδι, «οι βάσεις έχουν τεθεί, αναμένεται μια ομαλή συνέχεια και παράλληλα συγκομιδή των καρπών από την εφαρμογή των μέτρων» προσθέτει.

 

 

Σχόλια
3 Σχόλια to “Ορυκτός πλούτος: Στο χορό κι η Figaro!”
  1. Ο/Η Σ. Δημητριάδης. λέει:

    Η αναφορά σε σχετική έκθεση του ΟΗΕ, τόσο στο αρχικό δημοσίευμα του ΕΘΝΟΥΣ, (και της Figaro), όσο και πολύ περισσότερο στην ομιλία του νέου ΥΠΕΚΑ κ. Λιβιεράτου κατά τη συζήτηση επί των προγραματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης, προσδίδει ένα φαινομενικό κύρος στα στοιχεία που παρατίθενται. Ο ΟΗΕ είναι ένας παγκόσμιος οργανισμός και έχει κατ’ αρχήν το τεκμήριο της ουδετερότητας και της αντικειμενικότητας. Γράφω παρόλα αυτά για “φαινομενικό κύρος”, γιατί περί αυτού ακριβώς προκειται. Τα στοιχεία πράγματι εκπορεύονται από έκθεση του ΟΗΕ, την οποία όμως δεν συνέταξαν τρίτοι ουδέτεροι εμπειρογνώμονες, αλλά παρασχέθηκαν από τους εξής παρακάτω, όπως μνημονεύεται στην έκθεση ακριβώς αυτή:

    α. Ministry of Environment, Energy and Climate Change, δηλαδή το γνωστό μας ΥΠΕΚΑ των Παπακωσταντίνου – Μανιάτη.
    β. Mineral Resources Policy Directorate, δηλαδή τη Δ/νση Πολιτικής Ορυκτών Πρώτων Υλών, του ΥΠΕΚΑ και πάλι.
    γ. Greek Mining Enterprices Association (GMEA), δηλαδή τον Σύνδεσμο Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων (με την “Ελληνικός Χρυσός” και τα “Χρυσορυχεία Θράκης” να ξεχωρίζουν ως μέλη του.

    Οι παραπάνω λοιπόν συνέταξαν την περι των ορυκτών μας πόρων έκθεση του ΟΗΕ. Πώς λοιπόν να μην θεοποιείται στην έκθεση αυτή η εξόρυξη των πάντων. Γιάννης κερνάει και Γιάννης πίνει λοιπόν. Πήραν τη βούλα του ΟΗΕ και έντεχνα εξαφάνισαν τα ονόματά τους. Με τέτοιες κουτοπονηριές προσπαθούν να ξεγελάσουν τους πολίτες αυτής της χώρας.

    Ο νέος υπουργός ΠΕΚΑ θα μπορούσε αντί να αναφερθεί σε έκθεση του ΟΗΕ, να αναφερθεί στην έκθεση του υπεύθυνου συντάκτη της που καθόταν απέναντί του. Εξάλλου οι δυο τους είναι συντεχνίτες και παλιοί γνώριμοι.
    Σ.Δ.

    • Ο/Η eυα λέει:

      μηπως, λεω μηπως , επρεπε και εσεις ως γεωλογος , καθηγητης στα ανωτατα εκπαιδευτικα ιδρημαα να μας ενημερωσετε και εσεις για τον ορυκτο πλουτο? για να μην λετε Γιαννης καιρναει , γιαννης πεινει. εχετε κανει ena sxolio στο antigoldgreece, που “μαλωσατε” το blog να μην βαζουν τον χαρτη με το ορυκτο πλουτο !!!!!1 γιατι κυριε Δημητριαδη? Εισαστε οπαδος του σκοταδισμου? μας θελετε μια αγελη αμορφωτη? Αλλος ητανε ο ρολος σας στο πανεπιστημειο , η κανω λαθος? $

  2. Ο/Η kilkis λέει:

    http://www.oryktosploutos.net/2012/07/by-tzeferis-petros-figaro.html

    Εδώ υπάρχουν και τα υπόλοιπα για την έκθεση.

Σχολιάστε