My Twitter Feed

24 Ιανουαρίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Κοινές ασκήσεις Ελλάδας – ΗΠΑ -

Κυριακή, 24 Ιανουαρίου, 2021

Συλημένο ταφικό μνημείο σε Μεσιά -

Παρασκευή, 22 Ιανουαρίου, 2021

“Επικίνδυνο τα άνοιγμα σχολείων” -

Παρασκευή, 22 Ιανουαρίου, 2021

Τρία κρούσματα, 1008 εμβολιασμοί -

Παρασκευή, 22 Ιανουαρίου, 2021

Φραγγίδης: Απαλλαγή από διόδια -

Παρασκευή, 22 Ιανουαρίου, 2021

Νέα κρούσματα: Λίγα αλλά …πολλά! -

Παρασκευή, 22 Ιανουαρίου, 2021

Κινητοποιήσεις για τα διόδια -

Πέμπτη, 21 Ιανουαρίου, 2021

Περί τους 500 οι εμβολιασμοί -

Τετάρτη, 20 Ιανουαρίου, 2021

Ν. Σάντα: Iστορική έδρα του δήμου

nea_santa_kilkisΟ νομός Κιλκίς σε πανελλαδικό επίπεδο κατέχει το ξεχωριστό προνόμιο να κατοικείται στην πλειοψηφία του από πρόσφυγες, με το ποντιακό στοιχείο να υπερέχει. Έτσι η ανακήρυξη της  Ν. Σάντας ως ιστορικής έδρας του Δήμου Κιλκίς είναι σίγουρα μια πράξη απόδοσης τιμής, με ιδιαίτερη ξεχωριστή σημασία, τόσο για τους Σανταίους, αλλά και για όλο το προσφυγικό στοιχείο και ειδικά το ποντιακό.

Η πολιτεία έδωσε αυτόν τον ξεχωριστό  τίτλο στη Ν. Σάντα, αναγνωρίζοντας   και   τιμώντας    έτσι τους αγώνες και τις θυσίες τόσο των Σανταίων, αλλά και όλων των Ποντίων του ιστορικού Πόντου. Αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία και αξία αυτή η ανακήρυξη, γιατί η πολιτεία κατ’ εξαίρεση έλαβε ως κριτήρια επιλογής και ιστορικά γεγονότα τα οποία διαδραματίστηκαν εκτός ελλαδικού χώρου. Το γεγονός αυτό δίνει ξεχωριστή αίγλη και βαρύτητα στην ανακήρυξη της Νέας Σάντας ως ιστορικής έδρας. Έτσι ο ποντιακός ελληνισμός Ελλάδος, μετά την Παναγία Σουμελά στο Βέρμιο, αποκτά και ένα δεύτερο σημείο αναφοράς, την Ν. Σάντα.

Το φορτίο και η ευθύνη πλέον για τους απανταχού Σανταίους και γενικότερα για όλους τους Ποντίους είναι βαρύ. Οι ποντιακοί σύλλογοι, η τοπική αυτοδιοίκηση και ο καθένας από εμάς θα πρέπει να σταθούμε αρωγοί και συμπαραστάτες σε όποια πρωτοβουλία και δράση μάς καλέσει η Ν. Σάντα.

Το πρώτο κάλεσμα έγινε στις 10 Μαρτίου από το σύλλογο ποντίων και την τοπική κοινότητα Ν. Σάντας και στο οποίο ανταποκρίθηκαν νυν και πρώην   Βουλευτές, η δημοτική αρχή, αρχηγοί παρατάξεων, εκπρόσωποι της εκκλησίας, της ταξιαρχίας «Ο Πόντος», των ποντιακών ομοσπονδιών, σύλλογοι και όσοι  από το 1997 στάθηκαν αρωγοί στο αίτημα των Σανταίων, αρχικά για έδρα Δήμου και τελευταία για ιστορική έδρα.

Ο Δημήτρης Πιπερίδης με την μεστή ομιλία και τις εύστοχες παραινέσεις του, έβαλε τους Σανταίους μπροστά στη μεγάλη ευθύνη που έχουν απ’ εδώ και πέρα, τους κάλεσε να σταθούν αντάξιοι των προγόνων τους, αλλά και να δικαιώσουν όλους αυτούς που προσπάθησαν και συνέβαλαν στην ανακήρυξη της Ν. Σάντας ως έδρα ιστορική, με όραμα, προγραμματισμό και πράξεις.

Στόχος των διοργανωτών μεταξύ των άλλων ήταν και η καταγραφή προτάσεων για την όσο το δυνατόν καλύτερη αξιοποίηση του γεγονότος αυτού. Ακούστηκαν και καταγράφηκαν πολλές και σημαντικές προτάσεις.

Η τοπική κοινότητα, ο σύλλογος Ποντίων Ν. Σάντας και η δημοτική αρχή, θα πρέπει να επιλέξουν, λαμβάνοντας υπ’ όψιν και τη δύσκολη συγκυρία, το εφικτό, αποφεύγοντας στόχους ανέφικτους και μαξιμαλιστικούς. Παράλληλα θα πρέπει να αποφασίσουν και να επιλέξουν τον ρόλο που θα διαδραματίσει η Ν. Σάντα στα ποντιακά δρώμενα από εδώ και μπρος, ένα ρόλο αντάξιο της τιμής που της έγινε.

pontos-news.gr

Σχολιάστε