My Twitter Feed

2 Ιανουαρίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Συνεχίζονται τα αντιπλημμυρικά -

Πέμπτη, 31 Δεκεμβρίου, 2020

Σταθερά στη μαύρη πρώτη θέση! -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

“Γαλάζια νυστέρια” για το ΓΝΚ! -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

ΣΥΡΙΖΑ: Διερεύνηση καταγγελιών -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

To tvxs.gr για το Νοσοκομείο Κιλκίς -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

Εξανέστη από το… βήμα του twitter -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

Την Πέμπτη η Λαϊκή του Κιλκίς -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

Έργα 1,2 εκατ. για συντήρηση δρόμου -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

“Ναι μεν αλλά” της Περιφέρειας, για μεταλλεία

metalleia-kroysiaΥπέρ της ανάπτυξης της μεταλλευτικής δραστηριότητας στην ευρύτερη περιοχή δηλώνει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, θέτει ωστόσο αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις, διαμηνύοντας ότι οι εξορύξεις πρέπει να γίνουν με σεβασμό στο περιβάλλον, με πλήρη προστασία της δημόσιας υγείας και αφού έχει διασφαλιστεί η κοινωνική συναίνεση.

Το θέμα της μεταλλευτικής δραστηριότητας εντάσσεται στην πρόταση που κατέθεσε η περιφερειακή διοίκηση για την αναθεώρηση της α’ φάσης του χωροταξικού σχεδίου της Κ. Μακεδονίας, η οποία ψηφίστηκε προχθές Πέμπτη κατά πλειοψηφία από το Περιφερειακό Συμβούλιο.

Η αρχική εισήγηση της διοίκησης της ΠΚΜ επί της μελέτης, που έχει εκπονήσει το υπουργείο Περιβάλλοντος για τον χωροταξικό σχεδιασμό, είναι προσανατολισμένη στο θέμα της αξιοποίησης του ορυκτού πλούτου στις περιοχές της Χαλκιδικής και του Κιλκίς. Ωστόσο, στη προχθεσινή τελική της πρόταση, η περιφερειακή διοίκηση εμφανίζεται να θέτει ένα αυστηρό πλαίσιο για τη μεταλλευτική δραστηριότητα και να ζητά πλήρως αιτιολογημένο προσδιορισμό θέσεων και επιλογή μεθόδων εξόρυξης, που θα εξασφαλίσει θέσεις εργασίας και θα ενισχύσει την εθνική οικονομία.

«Η αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου πρέπει να γίνεται με σεβασμό στο φυσικό περιβάλλον, με προστασία της δημόσιας υγείας των κατοίκων και εργαζομένων, ενώ θα πρέπει να διασφαλίζεται η συμβατότητα προς άλλες δραστηριότητες της τοπικής κοινωνίας και να υπάρχει κατά το δυνατό η κοινωνική συναίνεση», τόνισε στη συνεδρίαση του Περιφ. Συμβουλίου, ο τομεάρχης Υποδομών και Χωρικού Σχεδιασμού Γιάννης Μωυσιάδης.

Ενστάσεις επί της μελέτης του ΥΠΕΚΑ για το αναθεωρημένο χωροταξικό σχέδιο της Περιφέρειας σχετικά με τη μεταλλευτική δραστηριότητα διατύπωσε στη συνεδρίαση ο αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής, Γιάννης Γιώργος.

Την πρόταση της διοίκησης για α’ φάση του αναθεωρημένου χωροταξικού σχεδίου ψήφισαν οι επικεφαλής των παρατάξεων της αντιπολίτευσης, Μιχ. Τρεμόπουλος και ο Αδάμ Δράγας, καθώς και ο περιφερειακός σύμβουλος Κώστας Μπούμπας. Παρών δήλωσαν οι της μείζονος αντιπολίτευσης, ενώ καταψήφισαν οι επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΚΕ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

Σχόλια
5 Σχόλια to ““Ναι μεν αλλά” της Περιφέρειας, για μεταλλεία”
  1. Ο/Η Σ. Δημητριάδης λέει:

    Ας μου επιτραπεί ένα σχόλιο για την απόφαση αυτή της Περιφέρειας:

    Η θέση λοιπόν οτι η Περιφέρεια είναι υπέρ μεν της μεταλλευτικής δραστηριότητας αλλά υπό τους όρους που αυτή θέτει, καθόλου δεν εξασφαλίζει οτι η μεταλλευτική δραστηριότητα δεν θα εγκατασταθεί και προχωρήσει χωρίς την πλήρη εξασφάλιση οτι τελικά αυτοί οι όροι θα ισχύσουν, για τον εξής απλούστατο λόγο:

    Ο σεβασμός ή όχι στο περιβάλλον θα φανεί μετά από αρκετό χρόνο από την έναρξη της εξορυκτικής και μεταλλευτικής δραστηριότητας, ή μετά το πέρας της. Το ίδιο θα συμβεί και με την προστασία της δημόσιας υγείας. Το ίδιο και με τη συμβατότητα ή μη με τις άλλες παραγωγικές δραστηριότητες. Όσο για την κοινωνική συναίνεση, η μέχρι τώρα εμπειρία στη χώρα μας δείχνει οτι κανείς από αυτούς που παίρνουν αποφάσεις δεν την υπολογίζει στο ελάχιστο, έστω και αν την επικαλείται συνεχώς.

    Το να δοθεί λοιπόν μια υπόσχεση από την Πολιτεία πριν την έναρξη των εξορυκτικών και μεταλλευτικών εργασιών οτι το όλο έργο σε μια περιοχή βεβαίως και θα γίνει με πλήρη σεβασμό στο περιβάλλον και στη δημόσια υγεία και οτι θα είναι συμβατό με τις άλλες παραγωγικές δραστηριότητες είναι το απλούστερο πράγμα. Αυτό έγινε και σε όλες τις ανάλογες περιπτώσεις σε άλλα μέρη, στη Ελλάδα αλλά και αλλού, όπου στην πορεία και το περιβάλλον πληγώθηκε βαθειά και η δημόσια υγεία βλάφτηκε ανεπανόρθωτα και άλλες παραγωγικές δραστηριότητες πλην της μεταλλείας μαράζωσαν, παρότι και εκεί είχαν αρχικά δοθεί όλες οι αντίστοιχες διαβεβαιώσεις.

    Όσο για τη διατύπωση του “να υπάρχει κατά το δυνατό κοινωνική συναίνεση”, αυτό το “κατά το δυνατό” τι να σημαίνει άραγε;

  2. Ο/Η Κωστας λέει:

    Ακουσαμε οτι ειχε ενστασεις ο αντιπεριφερειαρχης Χαλκιδικης. Αληθεια, ο Γκουντενουδης τι ειπε; Συμφωνει σε αυτο που η κοινωνια του Κιλκις λεει ΟΧΙ; Ποτε δεν ξεκαθαρισε τη θεση του . Παντως το Κιλκις λεει για αποχαρακτηρισμο της περιοχης απο μεταλλευτικη ζωνη! Αυτο που προκαλει εντυπωση ειναι οτι την Α’ φαση ψηφισε και ο Μιχαλης Τρεμοπουλος! Γιατι αραγε;

  3. Ο/Η katarina λέει:

    Επίσης εντύπωση προκαλεί η ψήφος του Αδάμ Δράγα αφού την Τετάρτη 20/3/2013 στην σχετική ημερίδα της Δημάρ εξέφραζε τον προβληματισμό του για το νέο χωροταξικό!

    ΥΓ: Ο κ.Γκουντενούδης πού ήταν ; Είναι τώρα σίγουρος ότι το θέμα αφορούσε στα μεταλλεία ή ακόμη το ψάχνει;

  4. Ο/Η OIME λέει:

    Αυτοί με τα κούφια λόγια εκεί μέσα, ας διαβάσουν εδώ με πόση μέριμνα προς το περιβάλλον έκαναν τη δουλειά στον Καναδά – τον ίδιο !

    http://www.ottawacitizen.com/news/Arsenic+release+fears+federal+government+seeks+emergency/8111397/story.html#.UUa_0IxrZdI.facebook

    «Ομοσπονδιακοί υπάλληλοι προσπαθούν να βρουν λύση για τον καθαρισμό εγκαταλελειμμένου μεταλλείου χρυσού που είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο καθώς απελευθερώνει τεράστιες ποσότητες αρσενικού, ασβεστίου και άλλα τοξικά»! 237.000 τόνοι ισχυρών τοξικών λημμάτων! Ξέρετε πότε γράφτηκε αυτό το άρθρο; Στις 17 Μαρτίου 2013 – μόλις πριν μερικές ημέρες!!!!!!!!!

    Και εσείς εκεί μέσα δήθεν ψηφίζετε !!!!!!!!!!!!!!!!!

  5. Ο/Η Κ.Ε vs Ε.Ε λέει:

    Ήμουν στην συνεδρίαση, ως παρατηρητης. Κατ ευφημισμό συνεδρίαση…όμως, Ανάμεσα στα πολλά θέματα της Η.Δ ήταν και το “χωροταξικό”, όπου “…απλά καθορίζεται το πεδίο της οικονομικής ανάπτυξης…” (με τις όποιες κοινωνικές και περιβαλλοντικές συνέπειες). Στη “συνεδρίαση” αυτή λοιπόν, οι σύνεδροι- Περιφερειακοί Σύμβουλοι, ιδίως οι celebrities,-, ήταν ως εί παρόντες. Άλλος μιλούσε στο τηλέφωνό του, άλλος χαιρετούσε τον απέναντι, άλλος μιλούσε στο διπλανό του, άλλος φώναζε “που είσαι ρε μεγάλε…, , άλλος περπατούσε, άλλος διάβαζε εφημεριδα… και κανείς δεν άκουγε τον ομιλητή. Χάος με μια λέξη. Δεν ήταν εικόνα “μικρής βουλής” αυτή… (ακόμη και που το γράφω, γελώ).

    Πέρασε η ιδέα ότι για να αλλαξει κάτι θα πρέπει το “χωροταξικό” να περάσει στην επόμενη φάση, το ψήφισαν ουσιαστικά λοιπόν όλοι, χωρίς (και είμαι απόλυτα σίγουρος γι αυτο) να το διαβάσουν οι περισσότεροι. (Εδώ έγινε το ίδιο με τα μνημόνια όπου ο Υπουργός Ανάπτυξης δεν μπήκε στον κόπο να διαβάσει το τι γράφεται εκεί… στην Περιφέρεια για ένα “Χωροταξικό” θα κάνουμε θεμα;
    Απόλυτη απογοήτευση..

Σχολιάστε