My Twitter Feed

25 Ιανουαρίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Κοινές ασκήσεις Ελλάδας – ΗΠΑ -

Κυριακή, 24 Ιανουαρίου, 2021

Συλημένο ταφικό μνημείο σε Μεσιά -

Παρασκευή, 22 Ιανουαρίου, 2021

“Επικίνδυνο τα άνοιγμα σχολείων” -

Παρασκευή, 22 Ιανουαρίου, 2021

Τρία κρούσματα, 1008 εμβολιασμοί -

Παρασκευή, 22 Ιανουαρίου, 2021

Φραγγίδης: Απαλλαγή από διόδια -

Παρασκευή, 22 Ιανουαρίου, 2021

Νέα κρούσματα: Λίγα αλλά …πολλά! -

Παρασκευή, 22 Ιανουαρίου, 2021

Κινητοποιήσεις για τα διόδια -

Πέμπτη, 21 Ιανουαρίου, 2021

Περί τους 500 οι εμβολιασμοί -

Τετάρτη, 20 Ιανουαρίου, 2021

Με τέτοιες επενδύσεις…

kartalis-kostas…ζήτω που καήκαμε!

Του Κώστα Καρτάλη (ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ)

—————————————————————————————————————————————————————————————-Μάθανε πως επενδυόμαστε, πλακώσανε και οι χρυσοθήρες. Παραφράζοντας τη λαϊκή παροιμία, θα μπορούσαμε να περιγράψουμε το κλίμα που δημιουργεί η αποφασιστικότητα και η σπουδή του πρωθυπουργού για τις επενδύσεις του χρυσού σε Χαλκιδική, Κιλκίς και Θράκη.

Λίγες ώρες μετά την καταστροφή από αγνώστους των εγκαταστάσεων της εταιρείας στις Σκουριές Χαλκιδικής, ο κ. Σαμαράς διαβεβαίωσε ότι οι επενδύσεις θα γίνουν κανονικά και στη Χαλκιδική και στη Θράκη.

Και όλα αυτά όταν εκκρεμεί στο ΣτΕ η απόφαση για την ορθότητα της μελέτης των περιβαλλοντικών όρων. Μια μελέτη την οποία αμφισβήτησαν έντονα και το ΤΕΕ και το ΑΠΘ.

Και αν στη Χαλκιδική τα χρυσωρυχεία υπήρχαν και είναι ελεγκτέα η επέκτασή τους στις Σκουριές, στη Θράκη, στο χωριό Πέραμα, στα όρια Εβρου και Ροδόπης, η κατάσταση είναι διαφορετική.

Αν στη Χαλκιδική η επένδυση εγκρίνεται από την περιφέρεια (Κεντρικής Μακεδονίας) και τον τοπικό δήμο (Αριστοτέλης), στη Θράκη συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Το Περιφερειακό Συμβούλιο Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, σε αλλεπάλληλες συνεδριάσεις, ψήφισε «Οχι» στη συγκεκριμένη επένδυση, κρίνοντας ότι θα αποβεί καταστροφική για την περιοχή.

Μετά την κατηγορηματική διαβεβαίωση του πρωθυπουργού στη «Wall Street Journal» ότι σε 10 μέρες θα προχωρήσει η επένδυση στη Θράκη, ο Εβρος και η Ροδόπη είναι καθημερινά σε αναβρασμό.

Τοπικοί παράγοντες κατηγορούν την εταιρεία ότι προσπαθεί να βρει ερείσματα, τάζοντας θέσεις εργασίας σε κάθε άνεργο και σε κάθε πικραμένο. Ο πλέον αρμόδιος φορέας για να αποφανθεί, το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΓΕΩΤΕΕ), με τα παραρτήματά του στη Θράκη και στην Ανατολική Μακεδονία, έχει εκφραστεί αρνητικά και παλαιότερα σε οποιαδήποτε εξόρυξη χρυσού με τη χρήση κυανιούχων αλάτων, «λόγω των τεράστιων κινδύνων που ελλοχεύουν τόσο για το δηλητηριασμό ανθρώπων και ζώων όσο και τη μη αντιστρεπτή ρύπανση του υπέργειου και υπόγειου περιβάλλοντος».

Και στα υπ’ όψιν του πρωθυπουργού: στη Θράκη δεν απειλείται μόνο δάσος, όπως στις Σκουριές, αλλά ακυρώνεται ουσιαστικά η δραστηριότητα των κατοίκων των γύρω χωριών και κωμοπόλεων, όπως η γεωργία, η κτηνοτροφία, η αλιεία, αλλά και κάθε προοπτική τουριστικής ανάπτυξης.

Θέλει να μάθει ο πρωθυπουργός ποιοι αντιδρούν; Οι πάντες. Ανάμεσά τους ο περιφερειάρχης, οι δήμαρχοι, βουλευτές της περιοχής, δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι, οι γραμματείς των Νομαρχιακών Επιτροπών του ΠΑΣΟΚ και οι πρόεδροι των ΝΟΔΕ, καθώς και ο μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως Ανθιμος. Αλλά και οικονομικοί παράγοντες, όπως ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Ροδόπης, Νίκος Αγγελίδης, λένε «όχι».

Στη μεγαλύτερη πόλη που βρίσκεται κοντά στην επίμαχη περιοχή, τις Σάππες Ροδόπης, συγκεντρώθηκαν όλοι για να δηλώσουν την ανησυχία τους. Αν είναι έτσι οι επενδύσεις που θα μας σώσουν, τότε ζήτω που καήκαμε, λένε.

Σχολιάστε