My Twitter Feed

14 Σεπτεμβρίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Τι συμβαίνει με τον ιό στη Παιονία; -

Δευτέρα, 13 Σεπτεμβρίου, 2021

“Ερημοποίηση νομού σε υποδομές” -

Δευτέρα, 13 Σεπτεμβρίου, 2021

Επίσκεψη Μηταράκη σε Ν. Καβάλα -

Δευτέρα, 13 Σεπτεμβρίου, 2021

Διαμαρτυρία εργαζομένων Υγείας -

Δευτέρα, 13 Σεπτεμβρίου, 2021

Αδικημένα πάντα τα μικρά χωριά -

Δευτέρα, 13 Σεπτεμβρίου, 2021

“Μπερδεύουν ΔΕΘ με φιέστες” -

Δευτέρα, 13 Σεπτεμβρίου, 2021

Ερώτηση ΚΚΕ για τα ολιγομελή -

Σάββατο, 11 Σεπτεμβρίου, 2021

Ο Γ. Γεωργαντάς στη Περιφέρεια -

Παρασκευή, 10 Σεπτεμβρίου, 2021

Εκδηλώσεις μνήμης για γενοκτονία

*Δήλωση του αντιπεριφερειάρχη Κιλκίς Ανδρέα Βεργίδη.

Οι εκδηλώσεις για την ημέρα Εθνικής Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου 2021, με το ακόλουθο πρόγραμμα:

Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου 2021

Ώρα 10:15 π.μ.

Επίσημη δοξολογία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Κιλκίς.

Την ομιλία θα εκφωνήσει ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου της Περιφέρειας ΚεντρικήςΜακεδονίας , κ.Καρακωστάνογλου Βενιαμίν.

Ώρα 11:00 π.μ.

Επιμνημόσυνη δέηση στο Μνημείο Ηρώων και Πεσόντων, στο νέο δημοτικό πάρκο Κιλκίς. Θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων, σιγή ενός λεπτού και ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.

Να σημειωθεί ότι βάσει του ισχύοντος υγειονομικού πρωτοκόλλου, η είσοδος στον Ιερό Ναό επιτρέπεται μόνο με τη χρήση μάσκας ενώ είναι επιβεβλημένη η τήρηση των απαιτούμενων αποστάσεων μεταξύ των παρευρισκόμενων.

Δήλωση του αντιπεριφερειάρχη Κιλκίς Ανδρέα Βεργίδη

«Ενενήντα εννέα χρόνια συμπληρώνονται, σήμερα, από τη Μικρασιατική καταστροφή, τη μεγαλύτερη καταστροφή που υπέστη το έθνος μας στην ιστορία του, την ημέρα που γράφτηκε η ματωμένη αυτή σελίδα στο βιβλίο της ιστορίας μας.

Οι διηγήσεις των Ελλήνων που έζησαν την καταστροφή είναι συγκλονιστικές. Αμέτρητες αυθεντικές μαρτυρίες, παραμένουν ζωντανές για να μας υπενθυμίζουν το θλιβερό ορόσημο του Σεπτεμβρίου του 1922: Ένα έγκλημα που παραβιάζει το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και ως τέτοιο πλήττει ολόκληρη την ανθρωπότητα.

Είναι χρέος μας να τιμούμε τους εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες που σφαγιάστηκαν, αφανίστηκαν και εκτοπίστηκαν από τις πατρογονικές τους εστίες, με τον πλέον βάρβαρο τρόπο.

Η ιστορική μνήμη είναι ζωντανή, όχι μόνο για να μας θυμίζει, αλλά και για να μας καθοδηγεί. Είναι ημέρα όχι μόνο μνήμης, τιμής και σεβασμού για τους εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς και διωγμένους από τις πατρογονικές τους εστίες Έλληνες της Μικράς Ασίας, αλλά και ημέρα διδαχής. Είναι, επίσης, ημέρα χρέους για τη διαφύλαξη της ιστορικής αλήθειας.

Η Μικρασιατική Καταστροφή δεν αποτελεί μόνο ένα σημαντικό κεφάλαιο της ιστορίας της πατρίδας μας. Για όσους ζούμε σε πόλεις που δέχθηκαν πρόσφυγες, αποτελεί κομμάτι της τοπικής, αλλά και -σε αρκετές περιπτώσεις- της οικογενειακής μας ιστορίας.

Είναι χρέος μας να κρατήσουμε τις μνήμες ζωντανές και για τις επόμενες γενιές, υπερασπιζόμενοι έτσι την ανάγκη του ανθρώπου να νοιώθει ασφαλής και να δημιουργεί, αντλώντας έμπνευση και δύναμη από τους προγόνους μας».

Σχολιάστε