My Twitter Feed

14 Ιανουαρίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Μονάδα επεξεργασίας αποβλήτων -

Πέμπτη, 14 Ιανουαρίου, 2021

Πρώτοι σε θνησιμότητα το 2020! -

Πέμπτη, 14 Ιανουαρίου, 2021

Έξοδος από τη καυτή πρώτη 7άδα -

Πέμπτη, 14 Ιανουαρίου, 2021

Πυροπροστασία σε 75 σχολικές μονάδες -

Πέμπτη, 14 Ιανουαρίου, 2021

Νέες αναρτήσεις για δασικ. χάρτες -

Τετάρτη, 13 Ιανουαρίου, 2021

“Ριγμένες” οι επιχειρήσεις του Κιλκίς -

Τρίτη, 12 Ιανουαρίου, 2021

Υγειονομικοί: Εμβόλιο μόνο το 33%! -

Τρίτη, 12 Ιανουαρίου, 2021

Μονοψήφιοι αριθμοί κρουσμάτων -

Τρίτη, 12 Ιανουαρίου, 2021

Αντιπεριφέρεια: Ειμαστε κατά, αλλά συνεχιζουμε!

Για τη Αντιπεριφέρεια Κιλκίς το θέμα των μεταλλείων δεν έκλεισε. Με ανακοίνωση που εξέδωσε πριν λίγο, αναφερόμενη στη μεγάλη ενημερωτική εκδήλωση της Δευτέρας στο Συνεδριακό, λέει ότι “παρά την πολύωρη διάρκειά της, κρίνεται ότι δεν απέδωσε τα αναμενόμενα αποτελέσματα”, επειδή “το κλίμα έντασης, που επικράτησε εξ αρχής, δεν επέτρεψε στο τέλος το σχηματισμό έγκυρης και σφαιρικής άποψης για το θέμα της εκδήλωσης“.

Παρά το γεγονός ότι υπηρεσιακός παράγοντας του Υπουργείου Περιβάλλοντος μετέφερε στη συγκέντρωση δέσμευση του κ. Μανιάτη ότι αν το Δημοτικό Συμβούλιο Κιλκίς ταχθεί κατά των μεταλλείων θα κηρυχθεί ο διαγωνισμός άκυρος, και παρά το γεγονός ότι σύσσωμο το Δ.Σ. τάσσεται πλέον εναντίον των μεταλλείων, ο αντιπεριφερειάρχης Χρήστος Γκουντενούδης και οι περιφερειακοί σύμβουλοι Παύλος Θωμαΐδης, Ανδρέας Βεργίδης και Χρήστος Ανθρακίδης, στην κοινή ανακοίνωση που υπογράφουν λένε ότι “η  Περιφερειακή Ενότητα Κιλκίς πιστεύοντας ακράδαντα στην αξία της άρτιας επιστημονικής ενημέρωσης και στην αξιοποίηση κάθε εμπειρίας, προτίθεται να συνεχίσει την προσπάθεια της προς την κατεύθυνση της πλήρους διαφωτίσεως της κοινωνίας για όλες τις πτυχές του θέματος“.

Παρ` όλα αυτά, και αφού οι “τέσσερις” υποστηρίζουν ότι “η ενημερωτική διαδικασία δεν υπέχει θέση δημόσιας δίκης προθέσεων με διαζευκτικά ερωτήματα που δεν υφίστανται”, υπογραμμίζουν ότι δεν έχουν πεισθεί “από την παράθεση επιχειρημάτων και απόψεων από την επίσημη Πολιτεία μέσω του αρμόδιου Υπουργείου” και δηλώνουν στο τέλος της ανακοίνωσής τους: “Σε κάθε περίπτωση λαμβάνοντας υπόψη τα σημερινά δεδομένα, δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι είμαστε αντίθετοι στη δημιουργία μεταλλείων στην περιοχή μας”.

Ολόκληρη η ανακοίνωση έχει ως εξής:

      “Την Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2012 πραγματοποιήθηκε στο Κιλκίς η προγραμματισθείσα ενημερωτική εκδήλωση για το ζήτημα του Διεθνούς Διαγωνισμού που προκήρυξε το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ) σχετικά με πιθανές εξορυκτικές διαδικασίες σε περιοχές του νομού.

     Η εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία Περιφερειακής Ενότητας και Δήμου Κιλκίς είχε προκληθεί με παρέμβαση προς το ΥΠΕΚΑ ώστε να υπάρξει μια κατά το δυνατόν επίσημη ενημέρωση από πλευράς Πολιτείας για ένα τόσο μείζον θέμα που έχει αναστατώσει την τοπική κοινωνία του νομού.

     Η διαδικασία της περασμένης Δευτέρας μπορεί να θεωρηθεί ότι πρόσθεσε κάτι θετικό στην όλη υπόθεση αφού η προσέλευση των πολιτών, παρά τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες, ήταν εντυπωσιακή. Παρά την πολύωρη διάρκειά της όμως, κρίνεται ότι δεν απέδωσε τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Το κλίμα έντασης, που επικράτησε εξ αρχής, δεν επέτρεψε στο τέλος το σχηματισμό έγκυρης και σφαιρικής άποψης για το θέμα της εκδήλωσης.

     Η Περιφερειακή Ενότητα Κιλκίς πιστεύοντας ακράδαντα στην αξία της άρτιας επιστημονικής ενημέρωσης και στην αξιοποίηση κάθε εμπειρίας, προτίθεται να συνεχίσει την προσπάθεια της προς την κατεύθυνση της πλήρους διαφωτίσεως της κοινωνίας για όλες τις πτυχές του θέματος. Και αυτό κυρίως επειδή στην δημοσιευθείσα διακήρυξη του διαγωνισμού υπάρχουν πλείστα όσα σημεία που χρήζουν διευκρινίσεων και, κυρίως, ρητών και γραπτών δεσμεύσεων και εγγυήσεων.

     Σε κάθε περίπτωση πάντως η Περιφερειακή Ενότητα πιστεύει, ότι η ενημερωτική διαδικασία δεν υπέχει θέση δημόσιας δίκης προθέσεων με διαζευκτικά ερωτήματα που δεν υφίστανται. Οι οικολογικές, περιβαλλοντικές ή ακόμη και πατριωτικές ευαισθησίες του καθενός μας επ’ ουδενί δεν μπαίνουν σε αμφισβήτηση, διαβάθμιση και ζυγαριά.

     Η Περιφερειακή Ενότητα Κιλκίς μέχρι στιγμής δεν έχει πεισθεί από την παράθεση επιχειρημάτων και απόψεων από την επίσημη Πολιτεία μέσω του αρμόδιου Υπουργείου. Για το λόγο αυτό και δηλώνει ότι εμμένει στην πλήρη διασφάλιση γραπτών εγγυήσεων και δεσμεύσεων οι οποίες θα περιληφθούν στην ενδεχόμενη σύμβαση με τον όποιο ανάδοχο του διεθνούς διαγωνισμού.

     Ζητήματα, όπως η έκταση και ο βαθμός της πιθανής επέμβασης θα πρέπει να αποτελέσουν ρητό όρο που θα περιληφθεί στην ενδεχόμενη σύμβαση. Παρόμοια δέσμευση να υπάρξει και για τον τρόπο επεξεργασίας με ρητό αποκλεισμό μεθόδων, όπως η χρήση κυανίου, που αποδεδειγμένα επιβαρύνουν αναπόφευκτα το περιβάλλον και διαταράσσουν ανεπανόρθωτα το Οικοσύστημα. Παρόμοιες δεσμεύσεις μέσω της σύμβασης θα πρέπει να υπάρξουν και για τη διαδικασία αποκατάστασης του Περιβάλλοντος στην ευρύτερη περιοχή.

    Τα παραπάνω είναι μερικά ενδεικτικά ζητήματα για τα οποία η Περιφερειακή Ενότητα έχει θέσει ανεξίτηλες “κόκκινες γραμμές”. Σε διαφορετική περίπτωση η αποτροπή της όλης διαδικασίας με σθεναρή αντίδραση της Περιφερειακής Ενότητας, θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη και ανυποχώρητη.

     Επισημαίνεται, ότι κατά την πρόσφατη σύσκεψη στο Υπουργείο ο Αντιπεριφερειάρχης Χρ. Γκουντενούδης υπέβαλε προς τον αρμόδιο υφυπουργό κ. Γ. Μανιάτη Υπόμνημα έντεκα (11) σημείων για τα οποία ζητήθηκε έγγραφη απάντηση από τις Υπηρεσίες και δέσμευση του Υπουργείου. Η απάντηση στο υπόμνημα αυτό με ικανοποιητικές και σαφείς δεσμεύσεις θα αποτελέσει απαράβατο όρο για τη συνέχιση κάθε διαδικασίας.

     Σε κάθε περίπτωση λαμβάνοντας υπόψη τα σημερινά δεδομένα, δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι είμαστε αντίθετοι στη δημιουργία μεταλλείων στην περιοχή μας.”

Σχόλια
5 Σχόλια to “Αντιπεριφέρεια: Ειμαστε κατά, αλλά συνεχιζουμε!”
 1. Ο/Η Μεταλλεία STOP! λέει:

  Θα μπορούσε άραγε να δημοσιοποιηθεί το έγγραφο των 11 σημείων το οποίο έχει υποβληθεί από τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Χρ. Γκουντενούδη προς τον υφυπουργό κ. Γ. Μανιάτη; Για να γνωρίζουμε όλοι μας ποια είναι τα σημεία αυτά και να τα λάβουμε υπόψη μας. Όπως φυσικά θέλουμε τη δημοσιοποίηση και της απάντησης του ΥΠΕΚΑ (όταν τελικά έρθει.)

 2. Ο/Η ANNA-MAΡΙΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΙΔΟΥ λέει:

  ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ :
  1) Γιατί περιμένανε οι εν λόγω κύριοι να λάβουν ενημέρωση, να σχηματίσουν έγκυρη και σφαιρική άποψη από την ημερίδα της Δευτέρας και δεν έχουν λάβει ενημέρωση τόσο καιρό; Δεν έχουν μελετήσει μόνοι τους τόσον καιρό;
  2) Γιατί επιμένουν να πιστεύουν πώς οι γραπτές εγγυήσεις από μέρους της Πολιτείας γίνονται αποδεκτές από εμάς τους απλούς πολίτες που κάθε άλλο παρά εμπιστοσύνη τρέφουμε πια στις προφορικές ή / και έγγραφες υποσχέσεις;
  3) Γιατί πιστεύουν ότι οι όποιες δεσμεύσεις θα μπορούν σε περίπτωση που εμείς ή τα παιδιά μας αρρωστήσουμε να μας κάνουν καλά στην υγεία μας;
  Τέλος προς ενημέρωσή σας θέτω τους ακόλουθους συνδέσμους:

  ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ
  http://antigoldgreece.wordpress.com/2011/04/15/argentina-2/

  http://www.concienciasolidaria.com.ar/

  ΚΑΝΑΔΑΣ – ΚΙ ΧΩΡΑ
  http://rabble.ca/news/2012/02/stop-mining-ki-lands-what-part-no-does-ontario-not-understand?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+rabble-news+%28rabble.ca+-+News+for+the+rest+of+us%29

  ΤΟΥΡΚΙΑ
  http://antigoldgreece.wordpress.com/2011/02/21/kisladag/

  ΡΟΥΜΑΝΙΑ
  http://www.reuters.com/article/2012/01/28/us-romania-protests-rosiamontana-idUSTRE80R0QJ20120128

  ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
  http://pulitzercenter.org/reporting/bulgaria-gold-mining-tobacco-environment-pollution

 3. Ο/Η Λούκυ Λούκ λέει:

  Ενώ Λαός και Δήμος έκλεισαν το θέμα με τα μεταλλεία, η Αντιπεριφέρεια, “κατόπιν εορτής”, θέλει με το στανιό να κρατήσει ανοιχτό το θέμα και ανακοινώνει..: ” Είμαστε κατά των μεταλλείων, αλλά χρειαζόμαστε πολύ περισσότερη διαφώτιση”. Ζούμε την εποχή της πλήρους παράνοιας των αρχόντων ή μήπως μας προτείνουν μιά νέα περίοδο διαφωτισμού, μετά από εκείνην του Γαλλικού διαφωτισμού; Μπορεί να μην είναι σαφές αυτό, αλλά στα σίγουρα…” κάτι σάπιο υπάρχει στο βασίλειο της Δανιμαρκίας”, καθώς ξαφνικά και με περισσό θράσος, οι 4 της Αντιπεριφέρειας συμπεριφέρονται ως…οι 4 βασιλικώτεροι του Βασιλέως υποκρινόμενοι ταυτόχρονα οτι είναι με τον Λαό.
  ΑΦΕΡΊΜ ΩΡΕ ΜΠΕΗΔΕΣ…ΑΦΕΡΊΜ !

 4. Ο/Η Το όνομα δεν έχει σημασία λέει:

  Στην εποχή του Internet, της πολυφωνίας στην τηλεόραση-το ραδιόφωνο & τον τύπο κάποιοι εξακολουθούν να δηλώνουν ανενημέρωτοι. Τη λέξη αυτενέργεια και τη φράση ατομική ευθύνη, την γνωρίζει κανείς σ’ αυτόν τον τόπο. Γιατί φάνηκε ότι οι πολίτες τις γνωρίζουν. Οι πολιτικοί; Αλλά μάλλον ξέχασαν τί θα πει να αφουγκράζονται την ανησυχία της κοινωνίας.

 5. Ο/Η Το όνομα δεν έχει σημασία λέει:

  Και συμπληρώνω το πιο πάνω σχόλιο, αφιερώνοντας σε όλους όσους περιμένουν να ενημερωθούν χωρίς να ενεργούν οι ίδιοι, τους στίχους του ποιητή.

  Κώστας Βάρναλης, Οι μοιραίοι.

  – Φταίει το ζαβό το ριζικό μας!
  – Φταίει ο Θεός που μας μισεί!
  – Φταίει το κεφάλι το κακό μας!
  – Φταίει πρώτ’ απ’ όλα το κρασί!
  Ποιος φταίει; ποιος φταίει; Κανένα στόμα
  δεν το βρε και δεν το ‘πε ακόμα.

  Έτσι στη σκότεινη ταβέρνα
  πίνουμε πάντα μας σκυφτοί.
  Σαν τα σκουλήκια, κάθε φτέρνα
  όπου μας εύρει μας πατεί.
  Δειλοί, μοιραίοι κι άβουλοι αντάμα,
  προσμένουμε, ίσως, κάποιο θάμα!

Σχολιάστε