My Twitter Feed

30 Απριλίου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Κάλεσμα φορέων για τη 1η Μάη -

Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

ΑΟΚ: Απίστευτη ανατροπή από το ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ -

Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

Βροντερό “παρών” για την Υγεία -

Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Ερώτηση ΚΚΕ για τη Παθολογική -

Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Επισκέψεις ενόψει ευρωεκλογών -

Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

10 προσλήψεις για πυροπροστασία -

Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Είδε και τον βασιλιά της Ισπανίας -

Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Ο υφυπουργός ΜΑΘ στο Δημαρχείο Κιλκίς -

Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Χωρίς πρόσβαση για έλεγχο μαστού

Με πρωτοβουλία της βουλεύτριας Κιλκίς και αν. τομεάρχισσας Δικαιοσύνης, αρμόδιας για θέματα ισότητας, Ειρήνης Αγαθοπούλου, 55 βουλευτές/τριες του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ κατέθεσαν ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας με θέμα: «Χωρίς πρόσβαση σε προσυμπτωματικό έλεγχο για τον καρκίνο του μαστού μέσω του προγράμματος «Φώφη Γεννηματά» οι γυναίκες σε πολλές Περιφερειακές Ενότητες της χώρας». Στην ερώτηση επισημαίνονται τα σοβαρά προβλήματα πρόσβασης των γυναικών – δικαιούχων του προγράμματος (ηλικίες 50-69) στις διαγνωστικές υπηρεσίες.

Συγκεκριμένα, ενώ βρίσκεται στον αέρα μεγάλη καμπάνια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των γυναικών, η ηλεκτρονική πλατφόρμα προγραμματισμού των ραντεβού (mastografia.gov.gr) δεν διαθέτει συνεργαζόμενα κέντρα (δημόσια ή ιδιωτικά) σε πολλές περιφερειακές ενότητες της χώρας όπως στις Π.Ε. Ευρυτανίας, Κιλκίς, Φλώρινας, Φωκίδας και πολλών νησιών. Επίσης, παρατηρείται το φαινόμενο δημοσίων δομών που, ενώ διαθέτουν υλικοτεχνική υποδομή (ψηφιακό μαστογράφο), δε συμμετέχουν στο πρόγραμμα, γεγονός το οποίο παρατηρείται και στην Περιφερειακή Ενότητα Κιλκίς.

Τέλος, στηλιτεύεται η λογική ενός Εθνικού προγράμματος προσυμπτωματικού ελέγχου που αντί να αίρει τα εμπόδια πρόσβασης στο σύστημα υγείας, στην πραγματικότητα εντείνει τις υγειονομικές ανισότητες εις βάρος των γυναικών εκτός αστικού ιστού. Σε αυτό το πλαίσιο ερωτάται ο Υπουργός για τα μέτρα που προτίθεται να λάβει προκειμένου να είναι διαθεσιμος ο καθολικός και δωρεάν προσυμπτωματικός έλεγχος για τον καρκίνο του μαστού σε όλες τις γυναίκες ανεξαρτήτου τόπου κατοικίας ή/και οποιουδήποτε άλλου παράγοντα.

Σχολιάστε