My Twitter Feed

25 Φεβρουαρίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Ο Δ. Κυριακίδης σε κέντρα εμβολίων -

Πέμπτη, 25 Φεβρουαρίου, 2021

Πιάσαμε πάλι διψήφιο αριθμό -

Τετάρτη, 24 Φεβρουαρίου, 2021

Δικηγόροι: Φτάνουν λόγια και ευχές -

Τετάρτη, 24 Φεβρουαρίου, 2021

Αντικυβερνητικά βέλη από πέντε -

Τετάρτη, 24 Φεβρουαρίου, 2021

Στο στόχαστρο τα δικαιώματα -

Τετάρτη, 24 Φεβρουαρίου, 2021

ΕΝΙΚ: Στηρίξτε το νοσοκομείο μας -

Τετάρτη, 24 Φεβρουαρίου, 2021

Περιπατητές: Υπέρ της μονάδας αλλά… -

Τρίτη, 23 Φεβρουαρίου, 2021

Ιός: Πήραμε πάλι την ανιούσα; -

Τρίτη, 23 Φεβρουαρίου, 2021

ΤΕΧΝΗ: Η ομιλία για τον Αριστοτέλη

 

dsc_1299Ενώπιον πολυπληθούς ακροατηρίου πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2016, η εκδήλωση για τα «γενέθλια», τα 2.400 χρόνια από τη γέννηση του Οικουμενικού Φιλοσόφου, του Αριστοτέλη, που διοργάνωσε η ΤΕΧΝΗ Κιλκίς σε συνεργασία με τη Δ/νση Α/θμιας Εκπαίδευσης, τον Συμβουλευτικό Σταθμό Νέων Β/θμιας Εκπαίδευσης και το Σύλλογο Επιστημόνων «Αριστοτέλη» φορέα του Λαϊκού Πανεπιστημίου Κιλκίς-Παιονίας.

Στην αίθουσα «Μ. Ανδρόνικος» της ΤΕΧΝΗΣ, η ομότιμη καθηγήτρια της Φιλοσοφίας της Επιστήμης και Πρόεδρος του «Διεπιστημονικού  Κέντρου Αριστοτελικών Μελετών» ΑΠΘ, κ. Δήμητρα Σφενδόνη-Μέντζου, με πολύ γλαφυρό και κατανοητό τρόπο παρουσίασε στο εκλεκτό κοινό της, τα σημαντικότερα κατορθώματα της αριστοτελικής φιλοσοφίας. Τόνισε ιδιαίτερα την επικαιρότητα του πανεπιστήμονα Μακεδόνα φιλοσόφου texni-kilkis-ekdilosiστους τομείς της φυσικής. Η θεωρία του για το «εν δυνάμει» και «ενεργεία» βρίσκει σήμερα την επιβεβαίωσή της στην δυσερμήνευτη κβαντική θεωρία, γεγονός που αποδεικνύει τη μεγαλοφυία του Αριστοτέλη.

Η αναφορά της κ. Σφενδόνη στην πολιτική και ηθική φιλοσοφία του Σταγειρίτη κατέδειξε τον πλούτο της σκέψης του, αλλά και την φτώχεια της τωρινής πολιτικής, που αδιαφορεί για την ηθική διάσταση του λειτουργήματος. Ζητούμενο σήμερα στην κοινωνία των πολιτών είναι και η αρετή της «μεσότητος», το «μέτρον άριστον» των αρχαίων, που υπήρξε η γενέθλια ιδέα του λαμπρού πολιτισμού τους.

Χαρακτηριστικό της ανταπόκρισης της ομιλίας της κας Σφενδόνη ήταν το γεγονός των πολλών ερωτήσεων που ακολούθησαν και το αμείωτο ενδιαφέρον του κοινού.

Σχολιάστε