My Twitter Feed

14 Ιανουαρίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Νέες αναρτήσεις για δασικ. χάρτες -

Τετάρτη, 13 Ιανουαρίου, 2021

“Ριγμένες” οι επιχειρήσεις του Κιλκίς -

Τρίτη, 12 Ιανουαρίου, 2021

Υγειονομικοί: Εμβόλιο μόνο το 33%! -

Τρίτη, 12 Ιανουαρίου, 2021

Μονοψήφιοι αριθμοί κρουσμάτων -

Τρίτη, 12 Ιανουαρίου, 2021

Αδειάζει από ασθενείς covid το ΓΝΚ -

Τρίτη, 12 Ιανουαρίου, 2021

Νέα οχήματα στο Δήμο Παιονίας -

Τρίτη, 12 Ιανουαρίου, 2021

Χωρίς δομή Αναφοράς το Κιλκίς -

Τρίτη, 12 Ιανουαρίου, 2021

Ανδρίτσος: Ανακρίβειες ΠΟΕΔΗΝ -

Τρίτη, 12 Ιανουαρίου, 2021

Τα «μύρια» κι οι κερκόπορτες

Του Παναγιώτη Φλωρίδη.


Κάποτε-όχι πολύ πίσω-στο Κιλκίς κυκλοφόρησε η λέξη «μύρια». Ηταν η μάγκικη εκφορά της χρυσοφόρου έννοιας «εκατομμύρια». Τα «μύρια» εκείνα ήταν δύο (2). Με άριστη προοπτική να γίνουν τρία (3). Και τέσσερα (4). Και πέντε (5) και…και…

Τα «μύρια» εκείνα αναζήτησαν… «Α.Φ.Μ. νομιμοποίησης: «Πολλά τα λεφτά Αρη». Δεν βρήκαν όμως, παρά τις αριστοτεχνικές πιρουέτες τύπου Τζέιμς Μποντ. Προκάλεσαν μέχρι και εξώδικα…

Η υπόθεση «μύρια» για την εγκατάσταση προσφύγων-μεταναστών σε πόλεις και κυρίως χωριά εγκαταλειμμένα, κάποια στιγμή ατόνησε. Δεν εγκαταλείφθηκε όμως «Πολλά τα λεφτά «Αρη» (ξανά). Τα «μύρια» ανοίγουν πόρτες. Και ενίοτε κερκόπορτες. Όπως τώρα στο Κιλκίς. Οπου οι ΟΜΝΕΣ με τους φανερούς και γνωστούς συμπολίτες μας να εργάζονται συστηματικά, είναι οι μόνοι που δεν ευθύνονται. Ούτε συνιστά παράβαση και ντροπή, ότι οι υπηρεσίες τους αμείβονται. Η περίθαλψη και η διαχείριση μιας ασύμμετρης κατάστασης, όπως το Προσφυγικό, απαιτούν επαγγελματισμό, οργάνωση, διαφάνεια. Και όλα αυτά κοστίζουν. Και κοστίζουν πολύ. Δεν γίνεται αλλιώς.

Το θέμα όμως είναι αλλού. Ότι, επειδή σίγουρα «πολλά τα λεφτά Αρη», κάποιες καταστάσεις θα ξεφύγουν, τουλάχιστον αριθμητικά. Η ιδιωτική πρωτοβουλία, η αρπαχτή, η μίζα είναι αναπόφευκτα στοιχεία του υποελληνικού γίγνεσθαι. Το Προσφυγικό θα κρατήσει πολύ και πολλοί θα ωφεληθούν. Αδίστακτοι και εκ τούτου μεθοδικοί. Με διαρκώς ανακαλυπτόμενα «νέα μονοπάτια». Με τα «μύρια» για αντικλείδι, «πασπαρτού».

Η κατάσταση στο Κιλκίς θα ξεφύγει, πρώτα αριθμητικά. Ηδη υπάρχουν δείγματα. Ηδη η ιδιωτική πρωτοβουλία για την ενοικίαση σπιτιών δεν μπορεί να απαγορευθεί (Πως θα μπορούσε άλλωστε σε μια ελεύθερη Οικονομία;) Ηδη και σε χωριά εκδηλώνεται ενδιαφέρον και αναζήτηση σπιτιών για ενοικίαση. Και ήδη κάποιοι ιδιοκτήτες εγκαταλελειμμένων οικιών, ενδιαφέρονται. Εισοδήματα 200-300 ευρώ το μήνα, κάθε άλλο παρά αμελητέα είναι τη σήμερον ημέρα.

Τα «μύρια» επανέρχονται. Δεν έφυγαν ποτέ, εξ άλλου. Αυτό που δεν χρειάζεται είναι αψιμαχίες δημόσιες, δημοσίων προσώπων και φορέων. Αυτό που δεν χρειάζεται είναι λάδι στη φωτιά, την ώρα που κάποιοι μια χαρά κάνουν τη δουλειά τους.

Οι κερκόπορτες άνοιξαν ήδη. Εθελοτυφλία δεν χρειάζεται. Μόνο ψυχραιμία και επαγρύπνηση για τους πονηρούς.

Για κοτζάμ Πόλη χρειάσθηκε μόνο μια κερκόπορτα. Για το αμελητέο Κιλκίς…

Άρθρο στην ΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Σχολιάστε