My Twitter Feed

22 Ιανουαρίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Νέα κρούσματα: Λίγα αλλά …πολλά! -

Παρασκευή, 22 Ιανουαρίου, 2021

Κινητοποιήσεις για τα διόδια -

Πέμπτη, 21 Ιανουαρίου, 2021

Περί τους 500 οι εμβολιασμοί -

Τετάρτη, 20 Ιανουαρίου, 2021

Και πάλι το λιανεμπόριο στη λαϊκή -

Τετάρτη, 20 Ιανουαρίου, 2021

Έξι τα νέα κρούσματα σε ν. Κιλκίς -

Τετάρτη, 20 Ιανουαρίου, 2021

ΔΕΥΑΠ: Απάντηση στη ΛΑΣΥ -

Τετάρτη, 20 Ιανουαρίου, 2021

Χαμόγελα απ`τα 2 μόνο κρούσματα -

Τρίτη, 19 Ιανουαρίου, 2021

Η Σ. Μπεκατώρου δεν είναι η μόνη -

Τρίτη, 19 Ιανουαρίου, 2021

Ο Paul Wright κι η Eldorado

dimitriadis-290x350Του Σαράντη Δημητριάδη.


Έγραφα σήμερα το πρωϊ το εξής μήνυμά στον πανεπιστημιακό (του ΑΠΘ) “Διάλογο”:

Ο κ. Paul Wright (σήμερα στις 11 π.μ. στο Χίλτον) θα μας πληροφορήσει  για το μέλλον των επενδυτικών σχεδίων της Ελληνικός Χρυσός, θυγατρικής  της Eldorado Gold στην Ελλάδα, που θα είναι, μέχρι νεωτέρας, περιοριστικό.

hellas-gold.com/press-room/news/202-eldorado-gold-anakoinonei-allages-sta-ependitika-tis-sxedia-stin-ellada

Φυσικά και θα ρίξει όλο το βάρος για τον περιορισμό των δραστηριοτήτων της Ελληνικός Χρυσός στις καθυστερήσεις από μέρους της ελληνικής κυβέρνησης να εγκρίνει κάποιες άδειες “ρουτίνας”. Και φυσικά θα κρύψει εντελώς τα σχετικά με τη διεθνή οικονομική συγκυρία που πνίγει κυριολεκτικά τον κλάδο εξόρυξης μετάλλων. Με άλλα λόγια, θα βρεί το κατάλληλο άλλοθι για να δικαιολογήσει τον περιορισμό των επιχειρηματικών σχεδίων της εταιρείας του, που έτσι κι’ αλλιώς επιβάλλεται εκ των πραγμάτων. Και θα στρέψει έξυπνα τη δυσαρέσκεια αυτών από τους εργαζόμενους στα εργοτάξιά της που θα απολυθούν προς την ελληνική κυβέρνηση -που καθυστερεί να δώσει τις άδειες “ρουτίνας”- και όχι προς την ίδια την εταιρεία και το κακό της ριζικό.

Το βράδι πάλι σήμερα το συνεχίζω ως εξής:

Ασφαλώς και τίποτα δεν ανέφερε ο κ. Paul Wright στη σημερινή του συνέντευξη για τη δραματική εικόνα που παρουσιάζει η εξέλιξη των τιμών των μετάλλων στη διεθνή αγορά, κάτι που κάνει τη συνέχιση της εξόρυξής τους στην παρούσα φάση μια ασύμφορη και στην καλύτερη περίπτωση παρακινδυνευμένη επιχειρηματική δραστηριότητα. Και που δημιουργεί την
ανάγκη ηθελημένου από την πλευρά των εταιρειών περιορισμού της δραστηριότητας αυτής όσο γίνεται περισσότερο, εν αναμονή καλύτερων ημερών. Δέστε τα σχετικά διαγράμματα:

http://www.infomine.com/investment/metal-prices/

Ο κ. Paul Wright είχε έτοιμη τη συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα και βεβαίως δεν θα περίμενε μια προηγούμενη συνάντησή του με τον αρμόδιο υπουργό, για την οποία δεν ήταν και πολύ σίγουρος πώς θα εξελισσόταν. Προτίμησε να το παίξει στα σίγουρα, ως αδικημένος και παραπονούμενος, αλλά και αποφασισμένος, δημιουργώντας αυτός πρώτος τις εντυπώσεις, επισκεπτόμενος στη συνέχεια τους άλλους πανπρόθυμους πολιτικούς αρχηγούς και γνωρίζοντας το τι θα επακολουθήσει σήμερα σε κανάλια και στα σχόλια ταγμένων δημοσιογράφων. Ωστε αύριο να συναντήσει τον υπουργό με τον αέρα μιας δήθεν εκπεφρασμένης ήδη υπέρ της εταιρείας του “κοινής, πλην κυβέρνησης, γνώμης” να φουσκώνει τα πανιά του.

Ανέφερε ο κ. Paul Wright στη συνέντευξή του πως η Eldorado “έχει υπάρξει ένας αφοσιωμένος, υπεύθυνος και υπομονετικός εταίρος προς την Ελληνική πολιτεία”, όμως “έχει αντιμετωπίσει από το 2012 τη μη εκπλήρωση από πλευράς του Υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος και λοιπών Δημόσιων Υπηρεσιών των υποχρεώσεών τους για την έκδοση των απαιτούμενων αδειών και εγκρίσεων”.

Και τα πράγματα κατ’ αυτόν χειροτέρεψαν από το 2015 με την “αναστολή ορισμένων βασικών αδειών χωρίς κανένα προφανή λόγο”. Αλήθεια, χωρίς κανέναν προφανή λόγο; Ξεχνάει ο κ. Paul Wright και θέλει μαζί του να ξεχάσουμε και εμείς την παράλειψη (άρνηση καλύτερα) από μέρους της εταιρείας του να εκπληρώσει την κομβική υποχρέωση της έναντι της υπομονετικής ελληνικής Πολιτείας να έχει, εντός της τριετίας που έληξε στις αρχές του 2015, εκτελέσει επί τόπου πιλοτική εφαρμογή σε ημιβιομηχανική κλίμακα της μεταλλουργικής μεθόδου που η ίδια η εταιρεία του πρότεινε, με τη χρήση των μεταλλευτικών εμπλουτισμάτων που πρόκειται να χρησιμοποιηθούν στην πλήρη παραγωγική φάση της δραστηριότητάς της; Ωστε να ελεγχθεί επί τόπου και από τα αρμόδια όργανα της ελληνικής Πολιτείας η σφοδρά αμφισβητούμενη από άποψη ασφάλειας μεταλλουργική αυτή μέθοδος.

Και βέβαια, ξεχνάει επίσης ο κ. Paul Wright πως και οι υπόλοιπες άδειες και εγκρίσεις δεν είναι, ούτε έπρεπε να είναι, απλά “ρουτίνα”, όπως τις χαρακτήρισε με τη σημερινή πρωϊνή ανακοίνωση της η Hellas Gold, αλλά πράξεις για τις οποίες η Διοίκηση οφείλει να είναι πολύ προσεκτική, αν δεν θέλει να βρεθεί στο μέλλον κατηγορούμενη για την έκδοσή τους.

Πέρα από την παράθεση των οικονομικών θυσιών που μέχρι τώρα έκανε η εταιρεία του για να στηθεί η επένδυσή της στη Ελλάδα -μόνο εκείνα τα 20 εκατομμύρια για την πιλοτική εφαρμογή της μεταλλουργικής μεθόδου εδώ με τα ντόπια μεταλλεύματα και όχι στη Φινλανδία με υποκατάστατά τους δεν κατάφερε η εταιρεία να εξοικονομήσει και να διαθέσει- μας  φανέρωσε ο κ. Paul Wright και το μελλοντικό του όραμα για τον τόπο μας. Είπε:”η Ελλάδα διαθέτει τα δομικά στοιχεία για να γίνει ένα εξαιρετικό μεταλλευτικό πεδίο”. Ένα απέραντο μεταλλευτικό πεδίο ήθελε να πει.

Σχολιάστε