My Twitter Feed

1 Φεβρουαρίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Κορονοϊός: Η ύφεση συνεχίζεται… -

Δευτέρα, 1 Φεβρουαρίου, 2021

Με ένα κλικ περιήγηση στο “Κήπο” -

Δευτέρα, 1 Φεβρουαρίου, 2021

Διασωληνωμένος ο Εμμανουήλ -

Δευτέρα, 1 Φεβρουαρίου, 2021

Κ. Κιλτίδης με θλίψη και θυμηδία! -

Δευτέρα, 1 Φεβρουαρίου, 2021

ΚΚΕ: Όχι στη μονάδα αποβλήτων -

Δευτέρα, 1 Φεβρουαρίου, 2021

Ξεκινούν εμβόλια και για τους 75+ -

Κυριακή, 31 Ιανουαρίου, 2021

Ιδρύθηκε το Σχολείο 2ης Ευκαιρίας -

Κυριακή, 31 Ιανουαρίου, 2021

“Κίτρινοι” σε καθεστώς επιτήρησης -

Παρασκευή, 29 Ιανουαρίου, 2021

Ο απολογισμός και το πλεόνασμα

Με τις ψήφους της πλειοψηφούσας παράταξης και την καταψήφιση απ` το σύνολο της αντιπολίτευσης, πλην του Κ. Σβέρκου της μείζονος μειοψηφίας, το Δημοτικό Συμβούλιο Κιλκίς ενέκρινε τον απολογισμό της Δημοτικής αρχής για το οικονομικό έτος 2015, στην ειδική συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε χθες  Δευτέρα 3 Οκτωβρίου.

dimarxeio-kilkis-001Στην σχετική εισήγησή του, ο δήμαρχος Δ. Σισμανίδης έκανε λόγο για πλεόνασμα ύψους 10,5 εκατ. ευρώ και για «δεκάδες δρομολογημένα έργα με διασφαλισμένη απορροφητικότητα των προγραμμάτων της Ε. Ένωσης».

Ταυτόχρονα υπογράμμισε ότι η καθαρή περιουσία του δήμου «σημειώνει αξιοπρόσεκτη άνοδο», οι συνολικές υποχρεώσεις του έχουν μειωθεί κατά 500 χιλ. ευρώ, τα ταμειακά διαθέσιμα έχουν αυξηθεί σημαντικά, ενώ το κεφάλαιο κίνησης του Δήμου Κιλκίς κρίνεται ικανοποιητικό.

Για τον απολογισμό, ο Κ. Ζώτος που αναπλήρωνε τον απουσιάζοντα λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων επικεφαλή της μείζονος μειοψηφίας, Π. Τονικίδη, καθώς κι η επικεφαλής του «Αλλάζω» Ιω. Ρούσσου, έκαναν λόγο για διαδικασία ρουτίνας που στερείται ουσιαστικού νοήματος.

Όσο για τον εκπρόσωπο της Λαϊκής Συσπείρωσης,  Γ. Φαχουρίδη, απέδωσε το πλεόνασμα στην απραξία της Δημ. Αρχής, υπογραμμίζοντας ότι «ο δήμος θα `πρεπε να `ναι εργοτάξιο, με αξιοποίηση του αποθεματικού, το οποίο δεν πρέπει να είναι αυτοσκοπός».

Η τοποθέτηση του κ. Σισμανίδη

Συζητάμε το σημερινό οικονομικό απολογισμό της διοίκησης για το 2015 σε μια περίοδο ιδιαίτερα κρίσιμη για την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Για άλλη μια χρονιά ο Δήμος μας κλήθηκε να αντιμετωπίσει τις ίδιες μνημονιακές δημοσιονομικές πολιτικές λιτότητας. Το θέμα που συζητούμε λοιπόν απόψε δεν είναι άσχετο με όλα όσα συμβαίνουν στην εθνική μας οικονομία. Διότι, εάν όλοι οι φορείς του δημοσίου, εάν όλα τα υπουργεία και τα νομικά τους πρόσωπα, εάν όλοι οι Ο.Τ.Α. επεδείκνυαν τα οικονομικά αποτελέσματα και τη συνετή διαχείριση του Δήμου Κιλκίς, τότε δε θα μιλούσαμε σήμερα για κρίση αλλά για μια ακμάζουσα οικονομία και για μια χώρα όπου θα ευημερούσαν και οι άνθρωποι και οι αριθμοί.

Με πλεόνασμα ύψους 10 εκατομμυρίων και πλέον ευρώ, με δεκάδες δρομολογημένα έργα, με διασφαλισμένη απορροφητικότητα των προγραμμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Κάποιοι προσπάθησαν, και προσπαθούν ακόμη και σήμερα να μας πείσουν ότι η συνετή διαχείριση, το νοικοκύρεμα, το αποθεματικό είναι κακό πράγμα. Κάποιοι μας λένε ότι ”το χρήμα πρέπει να κινείται”. Κάποιοι εμμένουν στη λογική του ”δώστα όλα”. Προφανώς δεν έχουν καταλάβει γιατί φτάσαμε ως χώρα στο χείλος του γκρεμού. Δε διδάχθηκαν τίποτα από αυτά που περνά ο ελληνικός λαός εδώ και επτά χρόνια.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι

Το πιο εύκολο είναι να γκρεμίσεις. Το δύσκολο είναι να χτίσεις. Και το πλεόνασμα που φτιάξαμε δε δημιουργήθηκε ξαφνικά. Είναι αποτέλεσμα μιας συνετής και νοικοκυρεμένης διαχείρισης.

Ο Δήμος Κιλκίς παρουσιάζει πλεόνασμα της τάξης του 1,3 εκατ. ευρώ, η καθαρή του περιουσία σημειώνει αξιοπρόσεκτη άνοδο, οι συνολικές υποχρεώσεις μας έχουν μειωθεί κατά μισό εκατ ευρώ, τα ταμειακά διαθέσιμα έχουν επίσης αυξηθεί σημαντικά ενώ το κεφάλαιο κίνησης του Δήμου Κιλκίς, που αποτελεί κρίσιμο δείκτη για την πιστοληπτική ικανότητά του, κρίνεται ικανοποιητικό.

Αυτό που θέλω να τονίσω επίσης και πρέπει να γνωρίζει το Δημοτικό Συμβούλιο Κιλκίς, είναι ότι η έγκριση του οικονομικού απολογισμού, δεν αφορά και ούτε ασχολείται καθόλου με την αξιολόγηση της λειτουργίας και την πολιτική των δράσεων του Δήμου και της διοίκησής του γενικότερα. Η έγκριση του οικονομικού απολογισμού έχει να κάνει ξεκάθαρα με τον έλεγχο της νομιμότητας της κάθε δαπάνης και του κάθε εσόδου αντίστοιχα, και γενικότερα με την οικονομική θέση του Δήμου.

Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή μου, θέλω ως Δήμαρχος Κιλκίς να διαβεβαιώσω τόσο το Δημοτικό Συμβούλιο όσο και τους δημότες του Δήμου μας ότι παρά τη νέα συρρίκνωση των εσόδων του προϋπολογισμού του οικονομικού έτους 2016, λόγω της νέας μείωσης των κατανομών από την κεντρική Διοίκηση, η οικονομική διαχείριση του Δήμου θα συνεχίσει να γίνεται με σεβασμό στο δημόσιο χρήμα, με το βλέμμα στραμμένο στην επιζητούμενη ανάπτυξη αλλά και με την αναγκαία προνοητικότητα για το μέλλον του Δήμου και των δημοτών μας.

Σχολιάστε