My Twitter Feed

1 Φεβρουαρίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Ξεκινούν εμβόλια και για τους 75+ -

Κυριακή, 31 Ιανουαρίου, 2021

Ιδρύθηκε το Σχολείο 2ης Ευκαιρίας -

Κυριακή, 31 Ιανουαρίου, 2021

“Κίτρινοι” σε καθεστώς επιτήρησης -

Παρασκευή, 29 Ιανουαρίου, 2021

Να μη γίνουμε χωματερή της χώρας -

Παρασκευή, 29 Ιανουαρίου, 2021

Πέντε σε Κιλκίς, αύξηση στη χώρα -

Παρασκευή, 29 Ιανουαρίου, 2021

Θερμομέτρηση και στα σχολεία -

Παρασκευή, 29 Ιανουαρίου, 2021

Δ. Κιλκίς: 600 τάμπλετ σε μαθητές -

Παρασκευή, 29 Ιανουαρίου, 2021

Κι η ΕΠΣ Κιλκίς κατά του Αυγενάκη -

Πέμπτη, 28 Ιανουαρίου, 2021

ΣΥΝΕΚ – ΝΟΔΕ για επιλογές διευθυντών

Με θέμα την επιλογή διευθυντών από το σύλλογο διδασκόντων και την ακυρωτική απόφαση του ΣτΕ, οι ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ  ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ  ΚΙΝΗΣΕΙΣ (ΣΥΝΕΚ), που πρόσκεινται στον ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσαν ανακοίνωση με την οποία ζητούν να δοθεί μαχητική απάντηση από συλλόγους, ΕΛΜΕ και  ΟΛΜΕ, ενώ ο Τομέας Παιδείας της ΝΟΔΕ Κιλκίς της ΝΔ σε δική του ανακοίνωση επιτίθεται ενάντια στο Υπουργείο Παιδείας

Η ανακοίνωση των ΣΥΝΕΚ:

“Η επιλογή διευθυντών/ντριών από τους Συλλόγους διδασκόντων που ξεκίνησε το 2015,  αποτέλεσε μια δημοκρατική τομή στη διοίκηση των σχολείων. Μετά από δεκαετίες αυταρχισμού και πελατειακών σχέσεων δόθηκε η δυνατότητα –αν και όχι πλήρως- οι Σύλλογοι των εκπαιδευτικών να επιλέγουν το διευθυντή τους. Ανοίγει έτσι ένας δρόμος μιας μεγάλης δημοκρατικής αλλαγής στο σύγχρονο δημόσιο σχολείο, που μπορεί να ολοκληρωθεί με την κατάργηση του καθηκοντολογίου και την παραπέρα αναβάθμιση του ρόλου του Συλλόγου των εκπαιδευτικών, πράγμα που διεκδικεί επί χρόνια  το εκπαιδευτικό κίνημα μέσα από τους αγώνες του.

Όμως, η «πολλή» δημοκρατία βλάπτει για τους μηχανισμούς της συντήρησης,  που θέλουν το δημόσιο σχολείο αυταρχικό μηχανισμό αναπαραγωγής των κάθε λογής ανισοτήτων και διαιώνισης της καθεστηκυίας τάξης. Αυτοί οι μηχανισμοί, επέλεξαν τη δικαστική οδό για την επαναφορά με δικαστικές αποφάσεις  στο «γνώριμο» παρελθόν, με αποτέλεσμα  την ακυρωτική απόφαση του ΣτΕ.

Η πρόκληση είναι μεγάλη! Πρέπει να δοθεί μαχητική απάντηση από Συλλόγους, ΕΛΜΕ,  ΟΛΜΕ, και  να πάρουν, άμεσα, ξεκάθαρη θέση όλες οι παρατάξεις.

Το οργανωμένο συνδικαλιστικό κίνημα πρέπει να πάρει την υπόθεση στα χέρια του, απαιτώντας να διευρυνθεί και να ολοκληρωθεί με αποφασιστικότητα και με βάση τις θέσεις του κλάδου η δημοκρατική στροφή στη διοίκηση των σχολείων, με κυρίαρχο το ρόλο του Συλλόγου διδασκόντων, όχι μόνο στην επιλογή των διευθυντών, αλλά και στα διοικητικά, εκπαιδευτικά και παιδαγωγικά ζητήματα.”

Η ανακοίνωση της ΝΟΔΕ:

Από τη πλευρά του, ο Τομέας Παιδείας της ΝΟΔΕ Κιλκίς της ΝΔ εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση με τίτλο “Επιλογές  Στελεχών Διοίκησης”:

“Είχαμε εξ αρχής κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου ότι οι μεθοδεύσεις  που προωθούν την αναξιοκρατία και την αδιαφάνεια στο Δημόσιο  δεν μακροημερεύουν. Τόσο η διοικητική ιεραρχία της εκπαίδευσης όσο και το σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας θα υποστούν τις ανυπολόγιστες επιπτώσεις της αντισυνταγματικής και εξαιρετικά πρόχειρης νομοθέτησης της Κυβέρνησης που αφορά τις επιλογές στελεχών, δεδομένου ότι αυτές έχουν ήδη γίνει βάσει αυτού του νόμου και τα στελέχη αυτά έχουν ήδη πάρει αποφάσεις οι οποίες τώρα μπορούν να προσβληθούν. Το Συμβούλιο της Επικρατείας αποφάνθηκε. Μένει τώρα να φανεί αν η ηγεσία του Υπουργείου θα προβεί στα αυτονόητα, δηλαδή, να σεβαστεί τη  δικαστική απόφαση και να προχωρήσει στη θεσμοθέτηση ενός νέου πλαισίου, νόμιμου και συνταγματικού κατόπιν διαβούλευσης με τους αρμόδιους φορείς στην κρίσιμη αυτή χρονική  συγκυρία, ενόψει, δηλαδή, των πανελλαδικών εξετάσεων.

Πέραν, όμως, των οικονομικών και διοικητικών επιπτώσεων, το μεγαλύτερο ζήτημα είναι τα μηνύματα που στέλνει το υπουργείο Παιδείας προς μαθητές και γονείς σχετικά με την εφαρμογή του Συντάγματος, μηνύματα που πλήττουν το κύρος και την αξιοπιστία του Υπουργείου Παιδείας.

Μια τέτοια διοίκηση δεν αρμόζει στο σχολείο του 21ου αιώνα, μέσα στο διεθνοποιημένο και εξαιρετικά ανταγωνιστικό περιβάλλον. «Εμείς έχουμε μια διαφορετική οπτική για το πνεύμα που πρέπει να διαπνέει το σύγχρονο σχολείο.  Σχολεία και Πανεπιστήμια των οποίων τα στελέχη θα μπορούν να αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες, να διαφοροποιούνται και να αυτενεργούν. Οι έννοιες της αυτονομίας, της αξιολόγησης, της αριστείας συνθέτουν αξιακά την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας.»

 

 

Σχολιάστε