My Twitter Feed

18 Ιανουαρίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Επιτυχής ο αποχιονισμός σε Κιλκίς -

Κυριακή, 17 Ιανουαρίου, 2021

Ξεκίνησε ο εμβολιασμός των 85+ -

Σάββατο, 16 Ιανουαρίου, 2021

Ξανά στη μαύρη πρώτη θέση! -

Παρασκευή, 15 Ιανουαρίου, 2021

Τα είπαν για έργα υποδομών -

Παρασκευή, 15 Ιανουαρίου, 2021

Κιλκίς: Ετοιμότητα για τον “Λέανδρο” -

Παρασκευή, 15 Ιανουαρίου, 2021

Ξανά στις πρώτες θέσεις το Κιλκίς -

Παρασκευή, 15 Ιανουαρίου, 2021

Έτοιμοι για ακραία καιρικά φαινόμενα -

Παρασκευή, 15 Ιανουαρίου, 2021

“Όχι στη μονάδα του Μυτιληναίου” -

Πέμπτη, 14 Ιανουαρίου, 2021

Οι αδιόρθωτοι!

mardas-dimitrisΤου Δημήτρη Μάρδα*


Ο Economist μας κατατάσσει, για το 2014, στις χώρες του υψηλού κινδύνου μαζί με την Βοσνία, την Υεμένη, τη Ζιμπάμπουε κ.ά. Ο κος Βενιζέλος σε δήλωση του, – που την άκουσα χαλαρός στο Euronews πρωί – πρωί στις 1/1/14 και με συνέφερε απότομα – δήλωνε σχεδόν κατά λέξη τα εξής:

«Η Ελλάδα έχει (1ο λάθος: εκτιμάται ότι θα έχει) πρωτογενές πλεόνασμα… της τάξης του 6% του ΑΕΠ, το 2014. Είναι λοιπόν η καλύτερη οικονομία της ΕΕ (!!!) και από τις καλύτερες σε όλον τον κόσμο (!!!!!)», με 1,5 εκατομμύρια άνεργους, με 50 δις μείωση της συνολικής παραγωγής μέσα σε 6 χρόνια, με κράτος πρόνοια που καταρρέει, με διαφθορά που θερίζει (η 80η πιο διεφθαρμένη χώρα του πλανήτη), κ.ά.

Και όλα αυτά λόγω του πιθανού πρωτογενούς πλεονάσματος στον κρατικό προϋπολογισμό! Από μια ένδειξη προκύπτει ένα γενικευμένο συμπέρασμα! Ιδιαίτερα επιστημονική η εν λόγω προσέγγιση! Η άγνοια για την οικονομία συμπληρώνεται και με νέες μεθοδολογικές προσεγγίσεις!

Ο Economist γιατί έχει άραγε άλλη άποψη; Μάλλον ανήκει στους συνωμότες…

Συχνά μας δημιουργείται η εντύπωση, μάλλον λάθος βέβαια, ότι η παραγωγή των «ευγενών φυτών» στα Ζωνιανά της Κρήτης, έχει εισβάλλει στη Βουλή αποκτώντας πολλούς ένθερμους φίλους, που λένε – λόγω της όποιας επίπτωσης – διάφορα ωραία ανάλεκτα!… Χρειάζεται και λίγο χιούμορ η πολιτική!

Μια φίλη μου στο fb συμπληρώνοντας το παραπάνω σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «…και δεν βγαίνουν με τίποτα από εκεί!».

Να σημειώσω ότι μεγαλοβαρόνος της πολιτικής, με σημαίνοντα λόγο στην σημερινή τύχη της χώρας, (μαντέψτε ποιος είναι και μην εξαιρείτε οποιονδήποτε, απ’ όσους αναφέρομαι στο παρόν ή σε προηγούμενα κείμενά μου) και που δεν ανήκει στη Ν.Δ., (σας διευκολύνω…) πριν 10 περίπου χρόνια στο γραφείο του, μου έλεγε χαρακτηριστικά:

«Και τι είναι το Δημόσιο χρέος Δημήτρη μου, μια απλή λογιστική έγγραφή και τίποτα άλλο!», υπονοώντας ότι το έχουμε, το βλέπουμε, το αισθανόμαστε, αλλά μόνο στα χαρτιά, μιας και ουδείς θα ζητήσει ποτέ τα δανεικά πίσω…

Και αυτοί μας κυβερνούν…

Το ερώτημα που εύλογα προκύπτει είναι το εξής: Oι εν δυνάμει επόμενοι, επίδοξοι κυβερνήτες της χώρας, που επενδύουν σε προϊόντα χρηματοοικονομικών κολοσσών, π.χ. της G.P Morgan και ειδικότερα σε ομόλογα, η απόδοση των οποίων εξαρτάται από τη χρεοκοπία των χωρών, εγγυώνται κάτι καλύτερο;

* Ο Δημήτρης Μάρδας είναι Καθηγητής Τμήματος Οικονομικών Επιστημών στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

Σχολιάστε