My Twitter Feed

1 Φεβρουαρίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Ξεκινούν εμβόλια και για τους 75+ -

Κυριακή, 31 Ιανουαρίου, 2021

Ιδρύθηκε το Σχολείο 2ης Ευκαιρίας -

Κυριακή, 31 Ιανουαρίου, 2021

“Κίτρινοι” σε καθεστώς επιτήρησης -

Παρασκευή, 29 Ιανουαρίου, 2021

Να μη γίνουμε χωματερή της χώρας -

Παρασκευή, 29 Ιανουαρίου, 2021

Πέντε σε Κιλκίς, αύξηση στη χώρα -

Παρασκευή, 29 Ιανουαρίου, 2021

Θερμομέτρηση και στα σχολεία -

Παρασκευή, 29 Ιανουαρίου, 2021

Δ. Κιλκίς: 600 τάμπλετ σε μαθητές -

Παρασκευή, 29 Ιανουαρίου, 2021

Κι η ΕΠΣ Κιλκίς κατά του Αυγενάκη -

Πέμπτη, 28 Ιανουαρίου, 2021

Κιλκίς: “Καραντίνα” για καταρροϊκό

Όλος ο νομός Κιλκίς βρίσκεται από προχθές Τρίτη 29 Ιουλίου σε καθεστώς προστασίας για τον Καταρροϊκό Πυρετό, όπως ανακοίνωσε το Τμήμα Κτηνιατρικής της Αντιπεριφέρειας Κιλκίς.

provataΠαρόμοια απόφαση πάρθηκε και για τον γειτονικό νομό Σερρών, ενώ συναγερμός έχει σημάνει και στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας με δεδομένο ότι υπάρχουν μέχρι στιγμής έξι επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Π.Ε Αχαΐας και δύο στην Π.Ε Ηλείας.

Στην ανακοίνωση της ΠΕ Κιλκίς αναφέρονται για την ασθένεια τα εξής:

Ο Καταρροϊκός Πυρετός είναι μία ασθένεια που μεταδίδεται με αρθρόποδα αιματοφάγα κουνούπια τόσο στα αιγοπρόβατα όσο και στα βοοειδή. Τα πρόβατα μπορούν να παρουσιάσουν έντονο πυρετό (μέχρι και 44 οC), πρήξιμο στην περιοχή του στόματος των ματιών και των αυτιών, διαυγές ρινικό έκκριμα το οποίο γίνεται βλεννοπυώδες και φράζει τους μυκτήρες, φλεγμονή και πληγές στο στόμα, σιελόρροια, μπλε γλώσσα (σπάνια). Εάν το ζώο δεν πεθάνει σε 8-10 ημέρες τότε παρατηρείται έντονη απώλεια βάρους τα ζώα στέκονται με κυρτωμένη ράχη και κινούνται με δυσκολία. Αυτά τα συμπτώματα διατηρούνται για αρκετό καιρό και λίγο πριν το θάνατο παρατηρούνται σπασμωδικές κινήσεις του κεφαλιού και στροφή του προς τη μία κατεύθυνση. Οι αίγες προσβάλλονται σπανιότερα και με λιγότερο έντονα συμπτώματα. Τα μολυσμένα βοοειδή σπάνια εκδηλώνουν κλινικά συμπτώματα. Αν παρατηρήσεις κάτι από τα παραπάνω επικοινώνησε άμεσα με το Κτηνιατρικό Κέντρο της περιοχής σου και ενημέρωσε τον υπεύθυνο κτηνίατρο.

Δεν υπάρχει καμία αποτελεσματική θεραπεία για τα ζώα.

Προληπτικά μέτρα.

Η καταπολέμηση των εντόμων είναι πολύ σημαντική για την αντιμετώπιση της νόσου. Γι’ αυτόν το λόγο είναι σημαντικό να χρησιμοποιούνται τακτικά εγκεκριμένα εντομοκτόνα-εντομοαπωθητικά στους χώρους όπου βρίσκονται τα ευαίσθητα είδη ζώων καθώς επίσης και στα μεταφορικά μέσα που πρόκειται να χρησιμοποιηθούν για κάποια μετακίνηση ζώων (προς το σφαγείο, προς άλλη εκμετάλλευση κτλ).

Απαγορεύεται η διακίνηση ζώντων ζώων χωρίς την έγγραφη άδεια της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας.

Η συνεργασία σας για την προστασία του ζωικού πληθυσμού της χώρας είναι απαραίτητη.

Για οποιαδήποτε σχετική πληροφορία επικοινωνήστε άμεσα με τις τοπικές Κτηνιατρικές Υπηρεσίες.”

Σχολιάστε