My Twitter Feed

28 Ιανουαρίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Aντικατάσταση δικτύων ύδρευσης -

Τετάρτη, 27 Ιανουαρίου, 2021

Πρώτα αστυνομία, μετά σχολεία -

Τετάρτη, 27 Ιανουαρίου, 2021

Διόδια: Κατατέθηκαν ασφαλιστικά -

Τρίτη, 26 Ιανουαρίου, 2021

Αύξηση κρουσμάτων – 5 σε Κιλκίς -

Τρίτη, 26 Ιανουαρίου, 2021

Συνεχίζουμε να πηγαίνουμε καλά -

Τρίτη, 26 Ιανουαρίου, 2021

Kαταγγελία απολύσεων σε ALUMIL -

Τρίτη, 26 Ιανουαρίου, 2021

“Το Κιλκίς, χαβούζα της χώρας”! -

Τρίτη, 26 Ιανουαρίου, 2021

Αναφορά Φραγγίδη για Εσπερινό -

Δευτέρα, 25 Ιανουαρίου, 2021

“Καμπανάκι” από Διεθνή Αμνηστία

Ερευνητές της Διεθνούς Αμνηστίας πραγματοποίησαν 10ήμερη περιοδεία σε κέντρα φιλοξενίας της χώρας μας, μεταξύ των οποίων κι αυτό της Νέας Καβάλας στο νομό Κιλκίς, με στόχο την αξιολόγηση των συνθηκών διαβίωσης προσφύγων και μεταναστών.

Οι ερευνητές, που βρέθηκαν επίσης στο Ελληνικό, τη Ριτσώνα, το παλιό κτίριο της Softex στη Θεσσαλονίκη, στη Μόρια και το Καρά Τεπέ στη Λέσβο, συνομίλησαν με πρόσφυγες και μετανάστες, υπεύθυνους λειτουργίας των δομών, ακτιβιστές και εκπροσώπους ΜΚΟ.

Μιλώντας για τα ευρήματα της επίσκεψής τους, έκαναν λόγο στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για «συνθήκες που συνεχίζουν να αποτελούν παράγοντα ανησυχίας» και «ανεπαρκή διαμονή».

Συγκεκριμένα, η επικεφαλής της αποστολής Μόνικα Κόστα Ρίμπα, τόνισε ότι παρά το γεγονός πως οι σκηνές έχουν αντικατασταθεί από κοντέινερ, αυτό δεν είναι απαραίτητα μεγάλη βελτίωση. Για παράδειγμα στη Νέα Καβάλα τα κοντέινερ «ήταν άδεια κουτιά. Οι πρόσφυγες μας είπαν πως όταν βρέχει το νερό μπαίνει μέσα και δεν έχουν ηλεκτρικό. Μέσα στα κοντέινερ έχει ακόμα κρύο.

Στη Ριτσώνα οι ερευνητές εντόπισαν ανεπαρκείς ιατρικές υπηρεσίες, ενώ για την κατάσταση που επικρατεί στο Ελληνικό έκαναν λόγο για «συνθήκες κόλασης». Όσο για τους πρόσφατους θανάτους στη Μόρια η επικεφαλής της αποστολής τόνισε ότι «δεν θα έπρεπε να εξεταστούν ανεξάρτητα από τις τρομερές συνθήκες που επικρατούν στο hotspot του νησιού».

Από την άλλη πλευρά οι ερευνητές της Διεθνούς Αμνηστίας εντόπισαν σε σχέση με την προηγούμενη επίσκεψή τους τον περασμένο Ιούλιο μια αύξηση στον αριθμό των ανθρώπων που ζουν σε ξενοδοχεία και διαμερίσματα στην Ελλάδα. Αν και η κ. Κόστα Ρίμπα χαρακτηρίζει την αύξηση αυτή «θετική κίνηση», ωστόσο συμπληρώνει ότι «δεν είναι αρκετή, καθώς χιλιάδες εξακολουθούν να μαραζώνουν σε ακατάλληλα κέντρα φιλοξενίας».

Η Διεθνής Αμνηστία καλεί τις χώρες της Ε.Ε. να επιταχύνουν τις διαδικασίες μετεγκατάστασης και οικογενειακής επανένωσης και να χορηγήσουν βίζες για ανθρωπιστικούς και άλλους λόγους ώστε να μεταφέρουν πρόσφυγες σε άλλες χώρες. Επιπλέον, καλεί την Ελλάδα και την Ε.Ε. να μεταφέρουν πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο στη ενδοχώρα για να εξεταστούν τα αιτήματα ασύλου τους, «έτσι ώστε να μπορούν να ταξιδέψουν στη συνέχεια σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα χωρίς να διακινδυνεύουν τη ζωή τους».

Πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχολιάστε