My Twitter Feed

21 Μάιος, 2017

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

«Μπλε φάλαινα» και στο Κιλκίς! -

Σάββατο, 20 Μάιος, 2017

Κινητοποιήσεις εργαζομένων ΟΤΑ -

Σάββατο, 20 Μάιος, 2017

Δράσεις για ιστορικό τουρισμό -

Παρασκευή, 19 Μάιος, 2017

Υπογραφές για Δήμο Γουμένισσας -

Πέμπτη, 18 Μάιος, 2017

Μόνο το ΠΑΜΕ συγκέντρωση -

Τετάρτη, 17 Μάιος, 2017

Διήμερη απεργία της ΠΟΕ-ΟΤΑ -

Τετάρτη, 17 Μάιος, 2017

Τι θέλει η επιχειρηματικότητα -

Τετάρτη, 17 Μάιος, 2017

Διήμερη αποχή των δικηγόροι -

Τετάρτη, 17 Μάιος, 2017

Σάλος σε Χαλκιδική, ζητούν παρέμβαση της πολιτείας

xalkidikiΗ εταιρεία απάντησε στο χθεσινό δημοσίευμα της “Εφ.Συν.”, για το αρσενικό και τα βαρέα μέταλλα στα νερά της Ολυμπιάδας, πετώντας την μπάλα στην εξέδρα και προκαλώντας νέα ερωτήματα από τους ειδικούς και διαψεύσεις από τους κατοίκους: “Το ρέμα εδώ και έξι μήνες μυρίζει θειάφι και αφρίζει”.

Σάλο έχουν προκαλέσει οι καταγγελίες κατοίκων και του ΣΥΡΙΖΑ για την ύπαρξη επικίνδυνων τοξικών στις εγκαταστάσεις της Ελντοράντο στην Ολυμπιάδα. Η τοπική κοινωνία έχει αναστατωθεί, ενώ στο θέμα παρεμβαίνουν και τοπικοί φορείς. «Θορυβηθήκαμε πάρα πολύ με τα αποτελέσματα του ελέγχου που μας κοινοποιήθηκαν», δήλωσε στο Ράδιο Θεσσαλονίκη ο δήμαρχος Βόλβης, Δημήτρης Γαλαμάτης. «Ηδη στέλνεται διαβιβαστικό προς το υπουργείο Ανάπτυξης και προς κάθε αρμόδιο φορέα. Το θέμα θα συζητηθεί την Παρασκευή στη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου Κ. Μακεδονίας όπου ούτως ή άλλως το θέμα συζήτησης είναι η επένδυση χρυσού στη Χαλκιδική», ανέφερε ο κ. Γαλαμάτης.

«Το γνωρίζω το εργαστήριο, είναι πιστοποιημένο. Τα ευρήματα είναι πολύ πάνω από τα επιτρεπτά όρια. Πρέπει αμέσως να επέμβουν οι αρχές», δήλωσε επίσης στο Ράδιο Θεσσαλονίκη ο Κώστας Φυτιάνος, καθηγητής Χημείας και διευθυντής του Εργαστηρίου Ρύπανσης Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ενδελεχείς έλεγχους στο νερό και στα τρόφιμα από την Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος και τον Ενιαίο Φορέα Ελέγχου Τροφίμων ζητά ο επίκουρος καθηγητής Χημείας Τροφίμων στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Γιάννης Ζαμπετάκης, τονίζοντας πως κάθε περίπτωση έχει τις γεωγενείς και ανθρωπογενείς ιδιομορφίες της. «Η παγκόσμια ιστορία της επίδρασης της ανθρωπογενούς ρύπανσης στη διατροφική αλυσίδα βρίθει παραδειγμάτων όπου τοξικοί ρυπαντές που υπάρχουν στο νερό και στη θάλασσα και δι’ αυτών στα τρόφιμα έχουν προκαλέσει καρκίνο και σοβαρές, νευρολογικής φύσεως, ασθένειες όπως για παράδειγμα η ασθένεια Minamata-Niigata (λόγω βιοσυσσώρευσης στη διατροφική αλυσίδα μεθυλιωμένων ενώσεων του υδραργύρου). Μέχρι το 2001, είχαν παρουσιασθεί 2.265 περιπτώσεις στην περιοχή του κόλπου Minamata [στην Ιαπωνία] ακόμα και σε νεαρά παιδιά που γεννήθηκαν με νευρολογικές διαταραχές!»

Δεν αμφισβητούν την ουσία της καταγγελίας

Η εταιρεία εξέδωσε δελτίο Τύπου όπου σημειώνει ότι «το θέμα της επιφανειακής απορροής των παλαιών σωρών αρσενοπυρίτη δεν συνδέεται σε καμία περίπτωση με τις τρέχουσες δραστηριότητες της Ελληνικός Χρυσός». «Η ανακοίνωση είναι αποπροσανατολιστική» λέει από την πλευρά του ο αν. καθηγητής στο Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Παν/μίου Αθηνών, Γιάννης Αλεξόπουλος. «Οι συγκεντρώσεις σε βαρέα μέταλλα είναι πολύ επάνω από τα επιτρεπτά όρια. Η εταιρεία δεν αμφισβητεί την ουσία της καταγγελίας, την ύπαρξη τοξικών λυμάτων. Και γεννά μεγάλα ερωτήματα: Ποιες διαδικασίες θα ακολουθήσουν για την επεξεργασία των υπαρχουσών τοξικών λασπών; Πού θα εναποτεθούν; Τι θα κάνουν με τις μελλοντικές εναποθέσεις; Ποιος μας διαβεβαιώνει πως δεν θα περιέχουν τοξικά; Και, πηγαίνοντας ένα βήμα παραπέρα: Από την ανοιχτή εκσκαφή παράγονται δεκάδες τόνοι σκόνης που περιέχει ένα στοιχείο που λέγεται τρεμολύτης. Είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο και καρκινογόνο. Εχει εγκαταστήσει η εταιρεία όργανα μέτρησης της σκόνης και της σύστασής της; Και ποια μέτρα παίρνει για την προστασία της δημόσιας υγείας;»

«Οι μαρτυρίες των κατοίκων διαψεύδουν τους ισχυρισμούς της εταιρείας ότι η δραστηριότητά της δεν σχετίζεται με τα τοξικά», λέει ο κάτοικος και μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα, Γιώργος Ζουμπάς. «Το ρέμα άρχισε να αφρίζει εδώ και λίγο καιρό, από τότε που άρχισε να επαναλειτουργεί το εργοστάσιο. Κι είναι ιδιαίτερα σημαντικό πως ούτε τα ίδια τα στελέχη δεν τολμούν να διαψεύσουν πως από τις εγκαταστάσεις τους φεύγουν τα τοξικά. Αυτό σημαίνει πως δεν μπορούμε να πιστέψουμε οποιαδήποτε διαβεβαίωση μας δίνουν για το μέλλον. Περιμένουμε άμεσα η πολιτεία με τα αρμόδια όργανά της να ελέγξει».

Ούτε βατράχι…

Κατηγορηματικός είναι και ο κάτοικος που πρώτος παρατήρησε ότι κάτι δεν πάει καλά στην Ολυμπιάδα. Για ευνόητους λόγους θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία του (τα πλήρη στοιχεία του βρίσκονται στη διάθεση της «Εφ.Συν.»): «Οσο λειτουργούσε εδώ η TVX, στο ρέμα δεν έβλεπες ούτε βατράχι. Το 2006 μια μεγάλη πλημμύρα καθάρισε το ποτάμι. Εδώ κι ένα εξάμηνο άρχισε να μυρίζει θειάφι και να αφρίζει. Εβγαλα κάποιες φωτογραφίες και τις έδωσα στην κυρία Ιγγλέζη. Εκείνη, την επόμενη μέρα ήρθε με κλιμάκιο και πήραν τα δείγματα».

«Θα στηρίξουμε και νομικά και κοινοβουλευτικά όλες τις ενέργειες που κάνουν οι κάτοικοι της Χαλκιδικής. Θα φέρουμε το θέμα άμεσα στη Βουλή. Οφείλει απαντήσεις ο υπουργός», δήλωσε η επικεφαλής του Τομέα Περιβάλλοντος του ΣΥΡΙΖΑ Ηρώ Διώτη. «Η εταιρεία επιχειρεί να πετάξει την μπάλα στην εξέδρα με μια αστεία απάντηση σε σοβαρότατες καταγγελίες», δηλώνει η βουλευτής του Σύριζα Χαλκιδικής Κατερίνα Ιγγλέζη. «Προσπαθούν να μεταστρέψουν το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης, λέγοντας πως πρόκειται για παλαιότερες δραστηριότητες και άρα δεν φέρουν καμία ευθύνη, χωρίς να απαντούν: Είναι 49.000 φορές πάνω από τα όρια το αρσενικό; Κι αν όλα έχουν γίνει σωστά, γιατί προσπαθούν να μπαζώσουν άρον άρον τα ρέματα με χαλίκια, όπως αποδεικνύεται από το φωτογραφικό υλικό;»

………………………………………………………………………………

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΛΝΤΟΡΑΝΤΟ….

ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΤΗΣ «ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ»

Στρατώνι, 3 Απριλίου 2013 –
Το θέμα της επιφανειακής απορροής των παλαιών σωρών αρσενοπυρίτη της Ολυμπιάδας δεν συνδέεται σε καμία περίπτωση με τις τρέχουσες δραστηριότητες της εταιρείας μας ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ. Αφορά μια ανθρωπογενή επίπτωση στο περιβάλλον, η οποία δημιουργήθηκε τη δεκαετία του ’80 (όταν μεταλλειοκτήτρια εταιρεία ήταν η «ΑΕΕΧΠ&Λ») και η πλήρης αποκατάσταση της οποίας έχει ενταχθεί, και μάλιστα κατά προτεραιότητα, στο επενδυτικό μας πλάνο.

Το θέμα έχει αναδειχθεί στη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) της συνολικής επένδυσης, όσο και στην «Τεχνική Μελέτη Εκμετάλλευσης των Μεταλλευτικών Εγκαταστάσεων Ολυμπιάδας», οι οποίες έχουν αξιολογηθεί και εγκριθεί από την Ελληνική Πολιτεία. Πρόκειται για την επιφανειακή απορροή της περιοχής που βρίσκεται 400 μ. βορειοδυτικά του εργοστασίου εμπλουτισμού Ολυμπιάδας, όπου το 1988 διαμορφώθηκε ένας χώρος για την αποθήκευση του συμπυκνώματος χρυσοφόρων πυριτών. Σήμερα, μετά την απομάκρυνση του συμπυκνώματος που ήταν η βασική πηγή του προβλήματος, στην περιοχή έχουν απομείνει υπολείμματα, τα οποία χρήζουν επίσης πλήρους απομάκρυνσης και εναπόθεσης εντός κατάλληλα προστατευμένου χώρου.

Πρόκειται για μία συγκεκριμένη περιοχή, για τη οποίαν έχουμε και εμείς μετρήσεις, οι οποίες είναι κοινοποιημένες αρμοδίως και στη διάθεση οποιουδήποτε. Και βέβαια έχουμε και διαχρονικό έλεγχο όλου του ρέματος Μαυρόλακκα μέχρι και τις εκβολές του στη θάλασσα, για να τεκμηριωθεί πόσο συστηματικά εξυπηρετούνται τα θεσμοθετημένα όρια ποιότητας για τα επιφανειακά νερά του Νομού Χαλκιδικής (Νομαρχιακή Απόφαση Χαλκιδικής 96400/1985).

Εχουμε ήδη ξεκινήσει την απομάκρυνση των εν λόγω αποθέσεων που άφησαν πίσω τους οι προηγούμενες εταιρείες. Η αποκατάσταση της λεκάνης της Ολυμπιάδας συνεχίζεται σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμά μας και στα επόμενα πέντε χρόνια θα επανέλθει συνολικά στην πρότερη κατάστασή της.

Ο γενικός διευθυντής της Ελληνικός Χρυσός Πέτρος Στρατουδάκης σχολίασε το δημοσίευμα ως εξής: «Για άλλη μία φορά οι γνωστοί πια αυτόκλητοι θεματοφύλακες του περιβάλλοντος ανασύρουν φαντάσματα από το βαθύ παρελθόν, τα οποία μάλιστα εμείς αναδείξαμε στην εγκριθείσα μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, καθώς βλέπουν τις κατά καιρούς κατασκευαζόμενες αιτιάσεις τους να καταρρέουν η μία μετά την άλλη. Ωδινεν όρος και έτεκε μυν».

………………………………………………………………………………………………………..

…ΔΕΝ ΕΠΕΙΣΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ

«Οι συγκεντρώσεις σε βαρέα μέταλλα είναι πολύ επάνω από τα επιτρεπτά όρια. Η εταιρεία δεν αμφισβητεί την ουσία της καταγγελίας, την ύπαρξη τοξικών λυμάτων» επισημαίνει ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Παν/μίου Αθηνών, Γιάννης Αλεξόπουλος. Και θέτει μια σειρά από ερωτήματα:

1. Ποιες διαδικασίες θα ακολουθήσουν για την επεξεργασία των υπαρχουσών τοξικών λασπών;

2. Πού θα εναποτεθούν;

3. Τι θα κάνουν με τις μελλοντικές εναποθέσεις;

4. Ποιος μας διαβεβαιώνει πως δεν θα περιέχουν τοξικά;

5. Και, πηγαίνοντας ένα βήμα παραπέρα: Από την ανοιχτή εκσκαφή παράγονται δεκάδες τόνοι σκόνης που περιέχει ένα στοιχείο που λέγεται τρεμολύτης. Είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο και καρκινογόνο. Εχει εγκαταστήσει η εταιρεία όργανα μέτρησης της σκόνης και της σύστασής της; Και ποια μέτρα παίρνει για την προστασία της δημόσιας υγείας;

«Το γνωρίζω το εργαστήριο, είναι πιστοποιημένο. Τα ευρήματα είναι πολύ πάνω από τα επιτρεπτά όρια. Πρέπει αμέσως να επέμβουν οι αρχές», δήλωσε στο «Ράδιο Θεσσαλονίκη» ο Κώστας Φυτιάνος, καθηγητής Χημείας και διευθυντής του Εργαστηρίου Ρύπανσης Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.n

Ενδελεχείς έλεγχους στο νερό και στα τρόφιμα από την Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος και τον Ενιαίο Φορέα Ελέγχου Τροφίμων ζητά ο επίκουρος καθηγητής Χημείας Τροφίμων στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Γιάννης Ζαμπετάκης.

omartarif.blogspot.gr 

Σχολιάστε