My Twitter Feed

20 Μάιος, 2017

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Κινητοποιήσεις εργαζομένων ΟΤΑ -

Σάββατο, 20 Μάιος, 2017

Δράσεις για ιστορικό τουρισμό -

Παρασκευή, 19 Μάιος, 2017

Υπογραφές για Δήμο Γουμένισσας -

Πέμπτη, 18 Μάιος, 2017

Μόνο το ΠΑΜΕ συγκέντρωση -

Τετάρτη, 17 Μάιος, 2017

Διήμερη απεργία της ΠΟΕ-ΟΤΑ -

Τετάρτη, 17 Μάιος, 2017

Τι θέλει η επιχειρηματικότητα -

Τετάρτη, 17 Μάιος, 2017

Διήμερη αποχή των δικηγόροι -

Τετάρτη, 17 Μάιος, 2017

ΕΒΕ: Ημερίδα για εξαγωγές -

Δευτέρα, 15 Μάιος, 2017

Πως ξανάνοιξαν τα δυο σχολεία

Γοργόπης και Τούμπας – Δήλωση του διευθυντή Α/θμιας Εκπ/σης Κιλκίς.

Όπως είναι γνωστό, με απόφαση του υπουργού Παιδείας, Ν. Φίλη, που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ την περασμένη Τετάρτη 22 Ιουνίου, δόθηκε οριστική λύση στο πρόβλημα της λειτουργίας των δημοτικών σχολείων Γοργόπης και Τούμπας, τα οποία επανιδρύονται και από τη νέα σχολική χρονιά θα λειτουργούν απρόσκοπτα.

sxoleio-mathitesΜε αφορμή την θετική αυτή εξέλιξη για τους δυο οικισμούς της Παιονίας, ο διευθυντής της Α/θμιας Εκπ/σης Κιλκίς, Αριστείδης Παπαδόπουλος, προέβη σε δήλωση, στην οποία υπογραμμίζει ότι στη μακρόχρονη προσπάθειά του για αίσιο τέλος της υπόθεσης είχε «αποκλειστικά και μόνο» τη στήριξη από τους γονείς και κατοίκους των δυο χωριών, από τον πρόεδρο της Τ.Κ. Γοργόπης, από τους υπαλλήλους της Α/θμιας Εκπ/σης Κιλκίς, από τον περιφερειακό διευθυντή Εκπ/σης Κ. Μακεδονίας, από τους αρμόδιους υπαλλήλους «και φυσικά από υπηρεσιακούς και πολιτικούς παράγοντες του Υπουργείου Παιδείας και τον Υπουργό Παιδείας που είχε και την τελική απόφαση».

Όπως τονίζει ο κ. Παπαδόπουλος, το γεγονός ότι από τα ελάχιστα σχολεία που ιδρύθηκαν  για τη νέα σχολική χρονιά στην Ελλάδα τα δυο ήταν του νομού Κιλκίς, οφείλεται στο ότι «το Υπουργείο Παιδείας αντιμετώπισε με ιδιαίτερη ευαισθησία το ζήτημα».

Η δήλωση του διευθυντή της Α/θμιας Εκπ/σης Κιλκίς:

Με αφορμή την πρόσφατη απόφαση (ΦΕΚ 1826/22.06.2016, ΤΕΥΧΟΣ Β’) του Υπουργείου Παιδείας θα ήθελα ν’ αναφερθώ στο χρονικό επανίδρυσης του 3/θέσιου Δημοτικού Σχολείου Γοργόπης και του 2/θέσιου Δημοτικού Σχολείου Τούμπας.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Το θέμα της λειτουργίας των δύο δημοτικών σχολείων  Γοργόπης και Τούμπας ταλαιπωρεί κατοίκους και μαθητές των περιοχών εδώ και μια πενταετία όταν ξεκίνησε η συζήτηση για τη συγχώνευσή τους. Στις 19-07-2013 (ΦΕΚ 1760, ΤΕΥΧΟΣ Β΄) το Δημοτικό Σχολείο Γοργόπης συγχωνεύεται με το 1ο Δημοτικό Σχολείο Αξιούπολης και το Δημοτικό Σχολείο Τούμπας με το Δημοτικό Σχολείο Ευρωπού στο πλαίσιο μιας πολιτικής συγχωνεύσεων.  Η δυναμική στάση των κατοίκων έδινε τη δυνατότητα αναστολής στις συγχωνεύσεις που αναγγέλθηκαν. Η φετινή χρονιά όμως  ήταν καθοριστική για τα δύο σχολεία, γιατί λειτουργούσαν για τρίτο συνεχόμενο σχολικό έτος με αναστολή συγχώνευσης και από το επόμενο σχολικό έτος θα έπρεπε  υποχρεωτικά να συγχωνευτούν εκτός εάν επανιδρύονταν εξαρχής.

Τα καθήκοντά μου ως Διευθυντής Π.Ε. Κιλκίς ξεκίνησαν την 1η Φεβρουαρίου 2016. Από τις πρώτες επισκέψεις που δεχτήκαμε ήταν του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 2/θέσιου Δημοτικού Σχολείου Τούμπας και του Τοπικού Προέδρου της Γοργόπης.  Μας μεταφέρθηκε η αγωνία τους για τη μελλοντική λειτουργία των δυο σχολείων. Σε προσωπική τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε με τον Πρόεδρο του Συλλόγου και Κηδεμόνων του Δημοτικού Σχολείου Γοργόπης κ. Χρήστο Αλέκογλου, έλαβε την υπόσχεση από την πλευρά μας ό,τι θα κάνουμε ότι είναι δυνατόν να ιδρυθούν εξαρχής τα σχολεία. Του ζητήθηκε να μεταφέρει τις προθέσεις μας στους κατοίκους της  Γοργόπης και ότι δε χρειάζεται να συναντηθούμε με όλους τους εκπροσώπους των γονέων, γιατί θα πράξουμε το αυτονόητο και αν έχει θετική έκβαση η προσπάθεια μας θα δοθεί η ευκαιρία να συναντηθούμε με «ανοιχτό» το σχολείο. 

Από την επόμενη ημέρα ξεκίνησε ένας μαραθώνιος αγώνας των υπαλλήλων της Δ/νσης Α/θμιας Εκπ/σης Κιλκίς να ετοιμάσουν την πρόταση για την  επανίδρυση των δυο σχολείων. Ο φάκελος με τα απαραίτητα δικαιολογητικά και η εισήγηση μας ως πρωτοβάθμια Εκπαίδευση τεκμηριώθηκε και ολοκληρώθηκε πλήρως. Παρακολουθούσαμε το θέμα σχεδόν καθημερινά βήμα προς βήμα. Ακολούθησε η έγκριση του θέματος από τον Περιφερειακό Δ/ντή Α/θμιας και Β/θμιας Εκπ/σης Κεντρικής Μακεδονίας και κατατέθηκε πλήρης ο φάκελος,  με την εισήγησή του στο Υπουργείο Παιδείας.

Το Υπουργείο Παιδείας αντιμετώπισε με ιδιαίτερη ευαισθησία το ζήτημα. Έδωσε την ανάλογη σημασία στο αίτημα επανίδρυσης και αποδεχόμενο τις εισηγήσεις μας αλλά και την επιθυμία των κατοίκων της τοπικής κοινωνίας που του μεταφέραμε προχώρησε στην απόφαση της επανίδρυσης  των δυο σχολείων. Η σημασία που δόθηκε από πλευράς πολιτικής ηγεσίας αναδεικνύεται από το γεγονός πως από τα ελάχιστα σχολεία που ιδρύθηκαν  για τη νέα σχολική χρονιά στην Ελλάδα τα δυο ήταν του Νομού Κιλκίς. Η επικοινωνία με το Υπουργείο Παιδείας ήταν τακτικότατη για να παρακαμφθεί οποιοδήποτε εμπόδιο.

Στο μεσοδιάστημα πραγματοποιήθηκαν διαδοχικές επισκέψεις και συναντήσεις με Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων όπως του Αγίου Πέτρου, του Άσπρου, της Ποντοηράκλειας, του Πεδινού, της Γουμένισσας κ.α. και σε όλους μεταφέρθηκε η πεποίθηση και πολιτική βούληση του Υπουργείου Παιδείας να στηρίξει τα σχολεία της επαρχίας και να δώσει στους μαθητές/τριες μας την εκπαίδευση που δικαιούνται.

Για την εξέλιξη του θέματος υπήρξε πλήρης ενημέρωση των Δ/ντών των σχολείων του Δήμου Παιονίας στις συναντήσεις μας, της Προϊσταμένης του Δημοτικού Σχολείου Γοργόπης, του Σχολικού Συμβούλου της 3ης Περιφέρειας Κιλκίς και του Προέδρου της Τοπικής Κοινότητας Γοργόπης.

Σε όλη αυτή τη διαδρομή, στήριξη είχα αποκλειστικά και μόνο, από τους γονείς  και κατοίκους των δυο χωριών, από τον Πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Γοργόπης,   από τους υπηρεσιακούς υπαλλήλους της Α/θμιας Εκπ/σης Κιλκίς  που ετοίμασαν με πολύ μεγάλη υπευθυνότητα όλα τα έγγραφα που απαιτούνταν, από τον Περιφερειακό Δ/ντή Εκπ/σης Κεντρικής Μακεδονίας, από τους αρμόδιους υπαλλήλους και φυσικά από υπηρεσιακούς και πολιτικούς παράγοντες του Υπουργείου Παιδείας και τον Υπουργό Παιδείας που είχε και την τελική απόφαση.

Τις επόμενες ημέρες θα ακολουθήσει έτσι όπως διαφαίνεται, εκτός απροόπτου, μια ακόμη δικαίωση για θέματα δομών εκπαίδευσης, που αποτελούν χρόνιο αίτημα των κατοίκων του δήμου Παιονίας. Είναι  η ίδρυση του 3/θέσιου Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Γουμένισσας, του 1/θέσιου Ειδικού  Νηπιαγωγείο Γουμένισσας και των Τ.Ε. σχολείων των δήμων Κιλκίς και Παιονίας. Στις παραπάνω ιδρύσεις έχει δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα από τη Δ/νση Α/θμιας Εκπ/σης Κιλκίς  και αποτελούν δικαιώματα των μαθητών και των κατοίκων του νομού μας. Πεποίθηση μας είναι ότι σε λίγες ημέρες να έχουμε την τελική υπογραφή για να λυθεί ένα ακόμη χρονίζον εκπαιδευτικό θέμα.

 

Σχολιάστε