My Twitter Feed

14 Φεβρουάριος, 2019

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Στη διαβούλευση το νέο ΑΕΙ -

Τετάρτη, 13 Φεβρουάριος, 2019

Και σε Κιλκίς τα πλαστά δολάρια -

Τετάρτη, 13 Φεβρουάριος, 2019

Μήνυμα αισιοδοξίας από το ΕΒΕ -

Τετάρτη, 13 Φεβρουάριος, 2019

Πρωτοποριακά σνακ Πολυκάστρου! -

Τρίτη, 12 Φεβρουάριος, 2019

Κι άλλες αποχωρήσεις από ΚΙΝΑΛ -

Τρίτη, 12 Φεβρουάριος, 2019

Προοδευτική Συμμαχία σε Παιονία -

Τρίτη, 12 Φεβρουάριος, 2019

Στήνουν μπλόκο στους Ευζώνους -

Τρίτη, 12 Φεβρουάριος, 2019

Ερώτηση ΚΙΝΑΛ για Νοσοκομείο -

Τρίτη, 12 Φεβρουάριος, 2019

Η offshore της Αυγής και…

georgantas-giorgos…τα δάνεια του ΣΥΡΙΖΑ.

Του Γιώργου Γεωργαντά.


Τα ερωτήματα που προκύπτουν μετά τη χθεσινή κατάθεση του οικονομικού διευθυντή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Δημητρίου Δαρειώτη στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για τα δάνεια των κομμάτων και των Μέσων Ενημέρωσης  είναι αμείλικτα.

Ο κ. Δαρειώτης δεν μπόρεσε να δώσει καμία πειστική απάντηση στις ερωτήσεις που του έγιναν από τα μέλη της Επιτροπής για τα πολύ σοβαρά ευρήματα που έχουν προκύψει για το ζήτημα των δανείων που έχει λάβει ο ΣΥΡΙΖΑ , τις σχέσεις του με την εφημερίδα «ΑΥΓΗ» και το αδιαφανές καθεστώς κτήσης του ακινήτου της Κουμουνδούρου που είχε αγοραστεί το 1990 από την ΕΑΡ και φαίνεται ότι περιήλθε στην κυριότητα του ΣΥΡΙΖΑ το 2016 με αδιαφανή τρόπο.

Πιο συγκεκριμένα από την εξέταση του μάρτυρα αποδείχθηκε ότι «ΑΥΓΗ» και ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα και το αυτό και ότι παρά την πολύ κακή οικονομική κατάσταση της εφημερίδας  εξακολουθεί και λαμβάνει δάνεια με την εγγύηση του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ δεν είπε κουβέντα για την Κυπριακή εταιρία και τον αφανή μέτοχο της ΑΥΓΗΣ, της οποίας δέχθηκε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι βασικός μέτοχος.

Πέρα των παραπάνω προέκυψαν πέραν πάσης αμφισβητήσεως και ουσιαστικά συνομολόγησε ο μάρτυρας  και τα εξής:

  1. Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητούσε με επιστολές του προέδρου του κ. Τσίπρα να λαμβάνει δάνεια «εκτός χρηματοοικονομικών κριτηρίων στο πλαίσιο μιας ευρύτερης θεώρησης». Την πρακτική αυτή την ακολούθησε με διαδοχικές επιστολές.
  2. Έλαβε δάνειο το 2014 με «υπόσχεση εμπράγματης εγγύησης» ένα ακίνητο το οποίο κατά το χρόνο που το δήλωνε είναι βέβαιο ότι δεν το είχε στην κυριότητα του και το οποίο υπό πολύ περίεργες και αδιαφανείς συνθήκες φαίνεται να επιχειρήθηκε να έρθει στην κυριότητά του.
  3. Προέκυψε ότι λίγες ημέρες πριν την ψήφιση του ν. 4304/2014 της Κυβέρνησης Σαμαρά με τον οποίο μειώθηκε κατά 50% το ύψος της κρατικής χρηματοδότησης των κομμάτων και προβλέφθηκε τα δάνεια να μην υπερβαίνουν το ύψος της ετήσιας χρηματοδότησης του, ο ΣΥΡΙΖΑ έλαβε δάνειο με πολύ προνομιακό επιτόκιο και ενώ γνώριζε ότι επρόκειτο να νομοθετηθεί ο περιορισμός καθώς ο σχετικός νόμος είχε ήδη ψηφιστεί στις επιτροπές της Βουλής.
  4. Η σημαντικότερη αποκάλυψη –ομολογία όμως από τη μεριά του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι το δάνειο της Ε.ΑΡ. που είχε συναφθεί για την αγορά του κτιρίου της Κουμουνδούρου ενώ είχε καταγγελθεί και μάλιστα τέλος του 1995 είχε γίνει κατάσχεση από την «Ιονική και Λαϊκή Τράπεζα» έτυχε μιας πρωτοφανούς αναδιάρθρωσης. Συγκεκριμένα ο κ. Δαρειώτης αποκάλυψε ότι το δάνειο της Ε.ΑΡ. που είχε φτάσει το 1998 σε ποσό άνω των 400 εκ. δραχμών  κουρεύτηκε κατά 60%  καθώς κατεβλήθησαν μόνο 175 εκ. δρχ. Το πρωτοφανές αυτό ύψος του «κουρέματος» και ενώ μάλιστα υπήρχε ακίνητο για την ικανοποίηση της απαίτησης καθιστά το ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος σύμφωνα με τον οικονομικό διευθυντή του είναι ο καθολικός διάδοχος της Ε.ΑΡ. το μοναδικό κόμμα που έτυχε μιας τέτοιας ευνοϊκής αντιμετώπισης. Βεβαίως ζητήθηκε να προσκομιστούν στην Επιτροπή τα παραστατικά  καταβολής των μειωμένων  ποσών.

Από σήμερα και μετά ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να είναι κατήγορος.  Για το κτίριο στο οποίο εδρεύει στην Κουμουνδούρου έχει χαριστεί δάνειο ύψους 60% επί του οφειλουμένου ποσού.

Οφείλει να απολογηθεί στους Έλληνες όχι μόνο για τα δεινά που έχει προκαλέσει και τα χιλιάδες ψέματα που είχε πει, αλλά και για τον αδιαφανή τρόπο της οικονομικής λειτουργίας του, τον τρόπο δανειοδότησης του και  την παράβαση των κανόνων χρηματοδότησης μετά από παρεμβάσεις του ίδιου του κ. Τσίπρα.

Σχολιάστε