My Twitter Feed

2 Μάρτιος, 2019

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

«Πράσινο» για νερό από Πάικο -

Σάββατο, 2 Μάρτιος, 2019

Ερώτηση ΚΚΕ για Χειρουργική -

Παρασκευή, 1 Μάρτιος, 2019

ΚΚΕ: Βανδάλισαν τα γραφεία Κιλκίς -

Πέμπτη, 28 Φεβρουάριος, 2019

«Επαναλειτουργεί η Χειρουργική» -

Πέμπτη, 28 Φεβρουάριος, 2019

Επίκαιρη ερώτηση για ΓΝΚ -

Τετάρτη, 27 Φεβρουάριος, 2019

1,7 εκατ. σε αγρότες του Κιλκίς -

Τετάρτη, 27 Φεβρουάριος, 2019

Ο Πιτσόρλας θα έλθει στο Κιλκίς -

Τετάρτη, 27 Φεβρουάριος, 2019

Για τη συνέντευξη τύπου της ΕΝΙΚ -

Τετάρτη, 27 Φεβρουάριος, 2019

Η επιχείρηση ευρωκοινοβούλιο

kouloglou-007…κατέληξε σε φιάσκο.

Του Στέλιου Κούλογλου.


Πλήρης αποτυχία του σχεδίου να συζητηθεί το «ελληνικό ζήτημα» στο Ευρωκοινοβούλιο, ώστε να προκληθεί πολιτικό πρόβλημα στην Αθήνα. Η πλειοψηφία των ομιλητών, όχι μόνο από την ομάδα της αριστεράς, επαίνεσε τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης ενώ ακόμη και η συνήθως επιθετική δεξιά του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, κινήθηκε σε χαμηλούς τόνους.

Το τόνο έδωσε ο Επίτροπος για την Οικονομία Π. Μοσκοβισί, ο οποίος ξεκίνησε με την παραδοχή ότι καμία άλλη χώρα δεν έχει κάνει τόσες μεταρρυθμίσεις όσες η Ελλάδα, για να προσθέσει βέβαια αμέσως μετά ότι καμία χώρα δεν είχε ανάγκη να κάνει τόσες όσο η Ελλάδα.

Λίγο μετά, οι συνάδελφοι του από τη Σοσιαλδημοκρατική Ομάδα ήταν πολύ πιο ενθουσιώδεις: «βλέπουμε φως στην άκρη του τούνελ» και «πρέπει να  αποτίσουμε φόρο τιμής στην ελληνική κυβέρνηση, που έσωσε τη χώρα από την άβυσσο, με σκληρές επιλογές αλλά και με κριτήρια κοινωνικής δικαιοσύνης που έλειπαν από τα προηγούμενα προγράμματα», δήλωσε ο Ρ. Γκουαλτιέρι, πρόεδρος της ισχυρής Οικονομικής και Νομισματικής Επιτροπής του Κοινοβουλίου. «Σήμερα είναι ρεαλιστική η ανάπτυξη», πρόσθεσε, για να συμβουλεύσει στη συνέχεια το ΔΝΤ «να μη ρίχνει λάδι στη φωτιά» στα εργασιακά και την ΕΚΤ να συμπεριλάβει την Ελλάδα στο πρόγραμμα χρηματοδότησης.

«Τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά», θα συμπληρώσει αργότερα η γνωστή Γαλλίδα σοσιαλίστρια Π. Μπερές, «πολύ περισσότερο που η Ελλάδα βρίσκεται στη πρώτη γραμμή του προσφυγικού». Ο Γ. Κύρτσος προσπάθησε να βγάλει από τη δύσκολη θέση τους ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού που ανήκουν στην Σοσιαλδημοκρατική Ομάδα, ενώ ορισμένοι από αυτούς είχαν υποκινήσει και την όλη συζήτηση.  «Η ηγεσία των Σοσιαλδημοκρατών πρέπει να αντικατασταθεί όπως έγινε στο Σοσιαλιστικό Κόμμα της Ισπανίας», πρότεινε ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, εννοώντας δηλαδή ότι πρέπει να υπάρξει μια νέα ηγεσία, εχθρική προς τον ΣΥΡΙΖΑ (όπως έγινε στην Ισπανία απέναντι τους Podemos) και φιλική προς τη δεξιά.

Στο ίδιο θετικό μήκος κύματος κινήθηκαν και οι ομιλητές των Πρασίνων. «Να σεβόμαστε τους Έλληνες για αυτά που έχουν κάνει», είπε ο Σ. Γκίγκολντ, «χαιρετίζω τις προσπάθειες κυβέρνησης να ελαχιστοποιήσει τις επιπτώσεις» πρόσθεσε ο Ε. Ορτανσούν. Οι ευρωβουλευτές των Πρασίνων άσκησαν δριμεία κριτική στις απόπειρες ιδιωτικοποιήσεις ιδίως του νερού, τις οποίες όμως απέδωσαν στους θεσμούς και την Κομισιόν. Ανάλογη ήταν και η στάση των άλλων πολιτικών δυνάμεων που έστρεψαν τα πυρά τους εναντίον του Π. Μοσκοβισί.

Η συζήτηση στην Ολομέλεια, που έγινε σχεδόν σε άδεια έδρανα ενώ οι επικεφαλής των κοινοβουλευτικών ομάδων απέφυγαν να εμφανιστούν και να μιλήσουν, έδειξε ότι το ελληνικό δεν «πουλάει» πλέον ούτε προσφέρεται για δημαγωγία, ενώ όλες οι πλευρές φαίνεται να αναγνωρίζουν ότι κάποιες σοβαρές προσπάθειες γίνονται στην Ελλάδα, υπό το βάρος του προσφυγικού. Υπάρχουν όμως και λιγότερο καλά νέα, καθώς ο Π. Μοσκοβισί αναφέρθηκε εξ απαλών ονύχων στο ζήτημα του χρέους.

Ο Γάλλος επίτροπος είπε μεν ότι κάποια βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος μπορεί να προχωρήσουν μέχρι το τέλος του χρόνου, αλλά απέφυγε να γίνει πιο συγκεκριμένος. Δείχνοντας ότι η Κομισιόν είναι έτοιμη να υποχωρήσει στις απαιτήσεις του Βερολίνου, αναβάλλοντας, παρά τη συμφωνία του Μαΐου, τις όποιες μεσοπρόθεσμες αποφάσεις για μετά τις γερμανικές εκλογές.

Η παρέμβαση του Δημήτρη Παπαδημούλη εδώ

Η παρέμβαση του Στέλιου Κούλογλου εδώ 

Η παρέμβαση του Κώστα Χρυσόγονου εδώ

Άρθρο στο Tvxs 

Σχολιάστε