My Twitter Feed

20 Μάιος, 2017

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Κινητοποιήσεις εργαζομένων ΟΤΑ -

Σάββατο, 20 Μάιος, 2017

Δράσεις για ιστορικό τουρισμό -

Παρασκευή, 19 Μάιος, 2017

Υπογραφές για Δήμο Γουμένισσας -

Πέμπτη, 18 Μάιος, 2017

Μόνο το ΠΑΜΕ συγκέντρωση -

Τετάρτη, 17 Μάιος, 2017

Διήμερη απεργία της ΠΟΕ-ΟΤΑ -

Τετάρτη, 17 Μάιος, 2017

Τι θέλει η επιχειρηματικότητα -

Τετάρτη, 17 Μάιος, 2017

Διήμερη αποχή των δικηγόροι -

Τετάρτη, 17 Μάιος, 2017

ΕΒΕ: Ημερίδα για εξαγωγές -

Δευτέρα, 15 Μάιος, 2017

#Γελάστε

vaxevanis-kostas-002Του Κώστα Βαξεβάνη.


Για να πέσει μια κυβέρνηση, πρέπει οι μεν «από πάνω» να έχουν αδυναμία να κυβερνήσουν, οι δε «από κάτω» να αρνούνται να κυβερνηθούν.

Και προφανώς και οι δύο αυτές λειτουργίες, ή μάλλον δυσλειτουργίες, να αναδεικνύουν μια άλλη δύναμη ως ικανή να αναλάβει τη διακυβέρνηση. Σίγουρα πάντως δεν πέφτουν επειδή ο Χειμωνάς δεν είχε τι να κάνει και έκανε μια ανάρτηση στο facebook, ή επειδή κάποιοι δυστροπούν που δεν έχουν οι ίδιοι την κυβέρνηση αλλά κάποιοι άλλοι.

Οι κινηματικές διαδικασίες και η σύνδεσή τους με την πολιτική, δεν έχει καμιά σχέση με το τσίρκο που θεώρησε πως έκφραση αντιπολίτευσης και δυσαρέσκειας είναι να βγουν στο Σύνταγμα με πλακάτ του έγραφαν «Κάτω η Χούντα των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ» και «Go home Tsipras». Αυτό θα το ήξεραν οι διοργανωτές του «Παραιτηθείτε», αν δεν θεωρούσαν ως πρόσφατα, το Συνταγματικό δικαίωμα της διαμαρτυρίας κάτι σαν ποινικό αδίκημα και διαταραχή της ευζωίας τους.

Οι «Παραιτηθείτε» αν εξαιρέσουμε το πλήθος των selfies και των φωτογραφίσεων με τον Άδωνη, ήταν μια οικτρή αποτυχία. Όπως ακριβώς και ο Άδωνις, οι διοργανωτές πίστεψαν το τεχνητό κλίμα που δημιούργησαν στα social media με ψεύτικα accounts και επαναστατικά trolls. Είναι σα να πίστεψε ο Γεωργιάδης πως οι ρομποτικοί λογαριασμοί του, που αναπαράγουν αυτόματα ότι γράφει στο twitter, είναι απόδειξη της λαοφιλίας του. Έτσι κατέληξαν να είναι τρεις και ο κούκος στο Σύνταγμα ή μάλλον ο κούκος και μερικές κάργιες των πιο σκληρών πολιτικών που γνώρισε η χώρα οι οποίες μεταλλάχθηκαν σε κυνηγημένα σπουργιτάκια επειδή τους αφαίρεσαν την εξουσία.

Έτσι αν παραβλέψουμε τη γραφικότητα του θεάματος και τη γελοιότητα των δικαιολογιών για την αποτυχία (ότι τάχα η περίεργη στάση των εργαζόμενων στο Μετρό ήταν μια μεθόδευση της επαράτου κυβέρνησης) τότε τα πολιτικά συμπεράσματα έχουν ενδιαφέρον

  1. Οι πολιτικοί πάτρωνες της εκδήλωσης, δημιούργησαν υψηλές προσδοκίες και ψευδοεικόνα με αποτέλεσμα να εισπράττουν την αποτυχία τους όπως καταγράφηκε από την ίδια την πραγματικότητα, πολιτικά πλέον. Μπορεί να διατράνωσαν πως πρόκειται περί «αυθορμήτου πρωτοβουλίας» για της οποίας μάλιστα την σύλληψη σφάζονται διάφορες νοικοκυρές και εντερπρένερ στα κανάλια, αλλά όλοι γνωρίζουν πως ήταν μια συντεταγμένη κομματική προσπάθεια που έπιασε πάτο.
  2. Η αποτυχία της συγκέντρωσης, θα κρατήσει τον κόσμο μακριά από το πεδίο των διαδηλώσεων στις οποίες έτσι και αλλιώς (ο συγκεκριμένος κόσμος) δεν είχε ούτε συμπάθεια, ούτε και εμπειρία.
  3. Αποδεικνύεται πως καλώς ή κακώς, η κυβέρνηση δεν απειλείται από την υποτιθέμενη και πολυδιαφημισμένη αγανάκτηση του κόσμου, ο οποίος είτε γιατί έχει μνήμη, είτε γιατί έχει πίστη, είτε απλώς ανοχή, δεν απειλεί την κυβέρνηση
  4. Το κυριότερο όμως είναι, πως η προσπάθεια υποκατάστασης της διάθεσης των πολιτών με βιαστικές κολλαγονούχες διαμαρτυρίες και Τζημερικές βεβαιότητες, δείχνει πως δεν υπάρχει εναλλακτική πολιτική λύση, δηλαδή ισχυρός και ορατός φορέας άλλης διακυβέρνησης, αλλά γραφικοί πολιτικά που προσπαθούν να βγάλουν το άχτι τους με το ΣΥΡΙΖΑ.

Η προσπάθεια αποστασιοποίησης των αφανών πολιτικών πρωταγωνιστών και των media, από την αποτυχία αυτού που ως χθες παρουσίαζαν ως λαϊκή ετυμηγορία και οργή, είναι ένα ακόμη θέμα, που θυμίζει τον γνωστό υποκριτικό τους εαυτό.

Προφανώς το αντιπροσωπευτικό χάσταγκ μετά το #Παραιτηθείτε είναι το #Γελάστε.

Άρθρο στο koutipandoras.gr

Σχολιάστε