My Twitter Feed

20 Μάιος, 2017

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Κινητοποιήσεις εργαζομένων ΟΤΑ -

Σάββατο, 20 Μάιος, 2017

Δράσεις για ιστορικό τουρισμό -

Παρασκευή, 19 Μάιος, 2017

Υπογραφές για Δήμο Γουμένισσας -

Πέμπτη, 18 Μάιος, 2017

Μόνο το ΠΑΜΕ συγκέντρωση -

Τετάρτη, 17 Μάιος, 2017

Διήμερη απεργία της ΠΟΕ-ΟΤΑ -

Τετάρτη, 17 Μάιος, 2017

Τι θέλει η επιχειρηματικότητα -

Τετάρτη, 17 Μάιος, 2017

Διήμερη αποχή των δικηγόροι -

Τετάρτη, 17 Μάιος, 2017

ΕΒΕ: Ημερίδα για εξαγωγές -

Δευτέρα, 15 Μάιος, 2017

Από χρήσιμοι ηλίθιοι,

Pappas Tasos1-001…χρήσιμοι αυτόχειρες.

Του Τάσου Παππά.


Ας προσπαθήσουμε να έρθουμε στη θέση των δανειστών. Εχουν απέναντί τους μια κυβέρνηση που μέχρι τώρα τους έκανε και με το παραπάνω όλα τα χατίρια, όχι βεβαίως με την αποτελεσματικότητα και την ταχύτητα που θα ήθελαν, αλλά τουλάχιστον προσπάθησε να ανασκολοπίσει την ελληνική κοινωνία και το έχει πετύχει σε μεγάλο βαθμό. Τώρα που πλησιάζουμε στο τέλος του προγράμματος πρέπει να δοθεί παράταση ή να καθιερωθεί η πιστοληπτική γραμμή στήριξης, δηλαδή ένα νέο μνημόνιο με διαφορετικό περιτύλιγμα, λίγο πιο ελκυστικό.

Αντιλαμβάνονται όμως ότι αυτό που τους παρουσιάζουν οι συνομιλητές τους ως σταθερό σύστημα εξουσίας δεν είναι και τόσο σταθερό. Μπορεί να βρίσκονται έξω από τη χώρα, μαθαίνουν όμως τι συμβαίνει στο εσωτερικό της και ανησυχούν. Ακούν έναν βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας να καταγγέλλει ότι στο ΠΑΣΟΚ, δηλαδή στο κόμμα-σύμμαχο, υπάρχουν πολλοί κλέφτες. Ακούν τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της Ν.Δ. να κατηγορεί το ΠΑΣΟΚ ότι βάζει συνεχώς εμπόδια στην προώθηση των μεταρρυθμίσεων, για να λάβει την οργισμένη απάντηση από το επίσημο ΠΑΣΟΚ ότι λειτουργεί σαν να είναι εκπρόσωπος δικός τους. Βλέπουν στο κόμμα, του οποίου ο αρχηγός εμφανίζει ως αξιόπιστη δύναμη που εγγυάται τη συνοχή της κυβέρνησης και την πολιτική ομαλότητα, να μαίνεται ο εμφύλιος με πρωταγωνιστές τον τέως και τον νυν αρχηγό του και τους βουλευτές να στοιχίζονται για την τελική εσωκομματική μάχη. Πληροφορούνται από πρώτο χέρι ότι κάποια από τα δυναμικά στηρίγματα του καθεστώτος (μεγάλοι επιχειρηματίες, κεντρικά μέσα ενημέρωσης) αρχίζουν σιγά σιγά να αποσύρουν την εμπιστοσύνη τους από την κυβέρνηση, ανακαλύπτοντας προσόντα διακυβέρνησης στους μέχρι χτες ορκισμένους εχθρούς τους. Μετράνε από δω, μετράνε από κει και διαπιστώνουν ότι η κυβέρνηση δυσκολεύεται να συγκεντρώσει τους 180 που της χρειάζονται για την προεδρική εκλογή, ώστε να παραταθεί ο βίος της. Τέλος, παράγοντες που δεν έχουν κανένα λόγο να τους παραπλανήσουν τους λένε ότι η κατάσταση φαίνεται μη αναστρέψιμη, προσκομίζοντας τα ευρήματα όλων των δημοσκοπήσεων.

Υστερα απ’ όλα αυτά καλούνται να αποφασίσουν: Θα εξακολουθήσουν να στηρίζουν μια κυβέρνηση με όλα τα μέσα, ακόμη και με τα πιο βρόμικα σαν κι αυτά που χρησιμοποίησαν στις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις, ή θα συμφιλιωθούν με την ιδέα ότι είναι σφόδρα πιθανόν σε λίγους μήνες να έχουν απέναντί τους μια κυβέρνηση με νωπή λαϊκή εντολή και με στρατηγική τελείως διαφορετική απ’ αυτή των προηγούμενων; Αν καταλήξουν στη δεύτερη εκδοχή, γιατί αυτό επιτάσσει η ρεαλιστική ανάλυση της πραγματικότητας, είναι υποχρεωμένοι να προετοιμαστούν και να καταστρώσουν ένα σχέδιο για να προστατεύσουν τα συμφέροντά τους.

Ας βγούμε τώρα από το κοστούμι των δανειστών και ας επιχειρήσουμε να ανιχνεύσουμε τις προθέσεις τους με βάση τα όσα έγιναν τις προηγούμενες μέρες, αυτά που συνέβησαν στο Παρίσι και τις πληροφορίες που διακινούν κυβερνητικοί παράγοντες. «Νομιμοποιούμαστε» να υποθέσουμε τα εξής: Συμπεριφέρονται σαν να έχουν προεξοφλήσει την ήττα του δικομματικού κυβερνητικού μπλοκ. Ζητούν τα πάντα, ακόμη και πράγματα που ξέρουν πολύ καλά ότι δεν μπορεί να τα σηκώσει το παραπαίον σύστημα εξουσίας, για να στείλουν το μήνυμα στους επόμενους ότι δεν πρόκειται να υποχωρήσουν ούτε ίντσα από τις απόψεις τους, προειδοποιώντας έτσι ότι η σύγκρουση μαζί τους εφ’ όλης της ύλης θα προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στη χώρα. Μ’ άλλα λόγια, θέλουν να κάνουν δύσκολη τη ζωή στους επερχόμενους, αδιαφορώντας για την τύχη των κομμάτων που μέχρι τώρα εκτελούσαν πρόθυμα και χωρίς τύψεις τις εντολές τους. Αν τα πράγματα είναι έτσι, τότε η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει το κύρος να διαπραγματευθεί και πολύ περισσότερο δεν έχει την εξουσιοδότηση να προχωρήσει σε μια συμφωνία που θα δεσμεύει τη χώρα για πολλά χρόνια. Οφείλει λοιπόν να μετακινηθεί από τη θέση του χρήσιμου για τους δανειστές ηλίθιου στη θέση του χρήσιμου για τη χώρα αυτόχειρα. Να πάει σε εκλογές.

Ανάγωγα

«Στο ΠΑΣΟΚ υπάρχουν πολλοί κλέφτες» είπε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Ιορδάνης Τζαμτζής. «Εσύ δεν είσαι κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ., είσαι κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της τρόικας» είπε ο υπεύθυνος του γραφείου Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Δ. Καρύδης, για τον Αδωνη Γεωργιάδη. Μάθαμε λοιπόν ποιοι σώζουν τη χώρα: ένα κόμμα κλεφτών και ένα κόμμα-πρακτορείο της τρόικας. Σε συνεργασία βεβαίως βεβαίως…

Άρθρο στην Εφημερίδα τών Συντακτών

Σχολιάστε