My Twitter Feed

28 Μαΐου, 2023

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Κιλτίδης: Αρκετά πληρώσαμε -

Παρασκευή, 26 Μαΐου, 2023

H τελετή παράδοσης – παραλαβής -

Παρασκευή, 26 Μαΐου, 2023

Παππάς: SOS για δημόσια Υγεία -

Παρασκευή, 26 Μαΐου, 2023

Να επεκταθούν τα σχολικά γεύματα -

Πέμπτη, 25 Μαΐου, 2023

Εξάγουμε το 50% των ζυμαρικών! -

Τετάρτη, 24 Μαΐου, 2023

Κριτική με αφορμή το αποτέλεσμα -

Τετάρτη, 24 Μαΐου, 2023

Παππάς: Η αποδοχή με γεμίζει συγκίνηση -

Τρίτη, 23 Μαΐου, 2023

Θα συνεχίσω να προσφέρω στο τόπο -

Τρίτη, 23 Μαΐου, 2023

Xωρίς τέλος οι αντιδράσεις για το σχέδιο «Αθηνά»

tei«Το σχέδιο «Αθηνά» είναι ανεπαρκές και πλήττει ευθέως, και ουσιαστικά μονομερώς, την Ανώτατη Τεχνολογική Εκπαίδευση» δηλώνει η Σύνοδος των προέδρων των ΤΕΙ ύστερα από έκτακτη συνεδρίασή της μπαίνοντας και επισήμως στο χορό των αντιδράσεων ο οποίος δεν έχει τέλος.

Την προχειρότητα του σχεδίου διαδέχονται οι αποσπασματικές διορθώσεις που έχουν μετατρέψει την αναδιάρθρωση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης σε φαρσοκωμωδία επεισοδίων. Το καινούργιο επεισόδιο υπογράφει το ΤΕΙ Σερρών, το οποίο με το αρχικό σχέδιο ήταν υπερευνοημένο, ενώ μετά τις αντιδράσεις (κομματικές, τοπικές κ.ά.) διαμαρτύρεται ότι συρρικνώνεται! Συνεχίζονται αμείωτα οι αντιδράσεις σε όλη την υπόλοιπη Ελλάδα, ενώ η Στατιστική Υπηρεσία προσδιορίζει τη συγκυρία της συρρίκνωσης των ΤΕΙ. Οι σπουδαστές τους αυξάνονται, ενώ οι «αιώνιοι» μειώνονται!

«Στις προτεινόμενες μετακινήσεις Τμημάτων, μεγάλος αριθμός φοιτητών των ΤΕΙ δεν θα ολοκληρώσει τις σπουδές του, κάτω από την πίεση της σημερινής οικονομικής συγκυρίας» αναφέρει στην απόφασή της η Σύνοδος των προέδρων των ΤΕΙ, επισημαίνοντας παράλληλα ότι «αποδομούνται προγράμματα σπουδών και επαγγελματικά δικαιώματα που δημιουργήθηκαν σε βάθος χρόνου και με υψηλό κόστος, ενώ οι πολλαπλές συγχωνεύσεις και η φανερή πλέον υποβάθμιση των τίτλων καταδεικνύουν την μονομερή κατεύθυνση του «Σχεδίου Αθηνά»».

Οι πρόεδροι των ΤΕΙ, μεταξύ άλλων, ζητούν: Ολοκλήρωση διαλόγου με θεσμικές διαδικασίες (συμμετοχή ΑΔΙΠ) και Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας), αποσύνδεση της ολοκλήρωσης του σχεδίου από τις εισαγωγικές εξετάσεις του 2013, εφαρμογή κοινά αποδεκτών ακαδημαϊκών και αναπτυξιακών κριτηρίων χωρίς εξαιρέσεις και διακρίσεις κ.ά. Την ίδια στιγμή, το ΤΕΙ Σερρών καταγγέλλει ότι η νέα πρόταση που έλαβε από το υπουργείο Παιδείας, πριν από λίγες ημέρες, εν τέλει το απαξιώνει:

«Το πραγματικό σχέδιο «Αθηνά» οδηγεί σε μία σχολή Διοίκησης- Οικονομίας με 2 τμήματα και ένα ανεξάρτητο τμήμα Πληροφορικής, αποκομμένο από τα υπόλοιπα τμήματα και στερημένο από το μισό του γνωστικό αντικείμενο (των Επικοινωνιών). Η ΣΤΕΦ του ΤΕΙ Σερρών διαλύεται κι όχι η ΣΤΕΦ του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης. Στο ΤΕΙ Σερρών των 7 πλήρως λειτουργούντων τμημάτων απομένουν 3 τμήματα, απαξιώνεται η τεράστια για τα ελληνικά δεδομένα υπερεικοσαετής επένδυση σε εξοπλισμό, κτιριακές εγκαταστάσεις και υλικοτεχνική υποδομή».

Στον Πύργο, οι σπουδαστές των υπό κατάργηση δύο τμημάτων ξεκίνησαν κατάληψη διαρκείας στο δημαρχείο της πόλης, στην Κρήτη οι φοιτητές μετέχουν στα ευρεία μέτωπα αντιδράσεων στις γενικότερες παρεμβάσεις, άλλα ΤΕΙ προσπαθούν μέσω της πολιτικής-κομματικής προσέγγισης να περισώσουν ό,τι μπορούν.

Αύξηση κατά 15% το 2010-2011 σε σχέση με το 2009-2010 (από 97.310 σε 111.909) παρουσίασε ο αριθμός των σπουδαστών στα ΤΕΙ, σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία. Παράλληλα, οι αιώνιοι (χρωστούν μαθήματα) μειώθηκαν κατά 4,5% (110.922 έναντι 116.097 το 2009-2010) με εξαίρεση τα ΤΕΙ Σερρών, Θεσσαλονίκης, Χαλκίδας. Μείωση όμως (μικρότερη) είχαν και οι πτυχιούχοι (3,7% αλλά με εξαιρέσεις), μείωση και στο διδακτικό προσωπικό (9,6%) η οποία, φυσικά, θα διευρυνθεί.

efsyn.gr

Σχολιάστε