My Twitter Feed

23 Μαΐου, 2022

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

To κίτρινο Spiegel σε…

kouloglou-007…ειδική αποστολή.

Του Στέλιου Κούλογλου.


Δεν είναι η πρώτη φορά που το κάνει, αλλά αυτή τη φορά το παράκανε. Πριν μερικές μέρες, το Spiegel δημοσίευσε ένα ρεπορτάζ με τίτλο «Ελληνική ρουλέτα: τι θα σήμαινε για την Ευρώπη, μια νίκη του ΣΥΡΙΖΑ». Το φανταστικό -όπως θα δούμε παρακάτω- ρεπορτάζ υπέγραφαν οι κ.κ Manfred Ertel and Christoph Schult που αναζητούνται από τα βραβεία Πούλιτζερ.

Προνομιακός στόχος τους ο Α. Τσίπρας, στον οποίο το άρθρο αποδίδει θέσεις που δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα: «ορισμένες φορές παρουσιάζει τις γειτονικές χώρες της ΕΕ σαν συνεταίρους», γράφει το άρθρο, «αλλά μετά τα αλλάζει και λέει ότι είναι αντίπαλοι, όπως η Ρωσία και οι ΗΠΑ στην διάρκεια του ψυχρού πολέμου». Μέλη της κυβέρνησης παρουσιάζονται στο ρεπορτάζ να σχολιάζουν για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ «ότι Τρίτη, Πέμπτη, Σάββατο θέλει να μείνει στην ευρωζώνη, Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή ότι θέλει να επιστρέψει στη δραχμή και την Κυριακή ότι θέλει δημοψήφισμα».

Αυτό που μου προκάλεσε ιδιαίτερη εντύπωση είναι ότι παρουσίαζε και τον Ηλία Νικολακόπουλο να παρομοιάζει την ψήφο στο ΣΥΡΙΖΑ με ρωσική ρουλέτα: «όταν ο βετεράνος αναλυτής ερωτάται για τα σχέδια του Τσίπρα όταν εκλεγεί ή απλώς πόσο αξιόπιστος είναι», συμπληρώνουν οι ατσίδες του ρεπορτάζ, αυτός απαντάει: «δεν μπορώ να απαντήσω σε αυτό, λέει ο Νικολακόπουλος, χαμογελώντας λίγο ανήμπορα».

Επειδή μου φάνηκαν περίεργα όλα αυτά, τηλεφώνησα στον γνωστό πολιτικό επιστήμονα και εκλογολόγο. Μου είπε ότι είχε πράγματι μια ανεπίσημη συζήτηση-και όχι συνέντευξη- με κάποιον δημοσιογράφο του Spiegel,  δεν είπε τις εκτιμήσεις που του αποδίδονται και-προσοχή- η συνομιλία ήταν τηλεφωνική! Ούτε καν skype! Πως κατάλαβαν οι συντάκτες του γερμανικού περιοδικού ότι χαμογελούσε, και μάλιστα «λίγο ανήμπορα»; Γιατί έβαλαν στον στόμα του Τσίπρα πράγματα που δεν έχει ποτέ δηλώσει;

Αποφασίσαμε στο Tvxs να θέσουμε τα ίδια ερωτήματα στους 2 συντάκτες του ρεπορτάζ καθώς και στην διεύθυνση του Spiegel.  Aρχισυντάκτες, διευθυντές, συνολικά σε έξι άτομα. Μετά από μια εβδομάδα, φωνή βοώντος εν τη ερήμω. Δεν είναι η πρώτη φορά. Σε μια άλλη ανταπόκριση την εποχή των αντιμνημονιακών διαδηλώσεων στην Αθήνα, το Spiegel είχε περιγράψει εικόνες χάους με αφορμή μια τυχαία πυρκαγιά ενός αυτοκίνητου έξω από την αμερικανική πρεσβεία. Αυτή τη φορά, προφανώς σε διατεταγμένη υπηρεσία(ήταν άλλωστε το Spiegel που ξεκίνησε τα περί  Grexit σε συντονισμό με τον κ. Σαμαρά) οι συντάκτες του έβαλαν την φαντασία τους να δουλέψει λίγο περισσότερο.

ΥΓ: Παρακαλώ τους φίλους στην Γερμανία να απευθυνθούν στο Spiegel. Ολόκληρο το άρθρο εδώ.

Άρθρο στο tvxs.gr

Σχολιάστε