My Twitter Feed

28 Μαρτίου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Σοκ από το λουκέτο στη SONOCO! -

Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Παιονία: Η ιστορία σε λεύκωμα Χρ. Ίντου -

Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Ο ΣΥΡΙΖΑ για τον αξονικό του ΓΝΚ -

Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Σε καινοτόμο έργο η ALUMIL -

Δευτέρα, 25 Μαρτίου, 2024

“Άδειασμα” από τον Γ. Φλωρίδη -

Σάββατο, 23 Μαρτίου, 2024

Παππάς: Παράνομες οι καταλήψεις -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Δ. Κιλκίς: Στα Λατσιά αντιπροσωπεία του -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Δ. Κιλκίς: Σε δράση τα μηχανήματα -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

TEXNH: Όχι στη κοπή αιωνόβιων δέντρων

Δημοτικός Κήπος ΚιλκίςΜε αφορμή την προγραμματισμένη κοπή 41 αιωνόβιων δέντρων στη περιοχή Κήπου – Πάρκου, η ΤΕΧΝΗ Κιλκίς αναγκάστηκε να κάνει μια απ` τις λίγες παρεμβάσεις της για γενικότερα θέματα της δημόσιας ζωής, δηλώνοντας την αντίθεσή της “στην καταστροφή που πρόκειται να συντελεστεί” και ζητώντας από τους υπευθύνους να αναθεωρήσουν την απόφασή τους.

Υπογραμμίζοντας ότι τα δένδρα αυτά φυτεύτηκαν από κατοίκους της πόλης στην αρχή του 20ού αιώνα, το ΔΣ της ΤΕΧΝΗΣ τονίζει στην σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε, τα εξής:

Γράφτηκε στον τοπικό Τύπο ότι επίκειται κοπή 41 δένδρων στο χώρο του ‘’Κήπου’’ και του ‘’Πάρκου’’, στο πλαίσιο της ανάπλασης και ενοποίησης των δύο χώρων.

Με αυτήν την αφορμή το Δ.Σ. της ΤΕΧΝΗΣ αποφάσισε ομόφωνα να καταθέσει δημόσια την αντίθεσή του στην καταστροφή που πρόκειται να συντελεστεί, να ζητήσει από τους υπευθύνους να αναθεωρήσουν την απόφασή τους αυτή και να ζητηθεί από εμπειρογνώμονες νέα πρόταση που να σέβεται και να προστατεύει τη συγκεκριμένη βλάστηση, γιατί:

α) Η εν λόγω περιοχή είναι η μοναδική ουσιαστική εστία πρασίνου στην καρδιά της πόλης μας.

β) Αυτό θα αποδείξει στην πράξη τι σημαίνει σεβασμός και προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.

γ) Τα δένδρα αυτά σε λίγα χρόνια θα κλείσουν έναν αιώνα ζωής, και θα πρέπει να προβάλλονται ως αξιοθέατα μνημεία Φύσης, όπως γίνεται παντού, και όχι να κόπτονται ως γέρικα ή άχρηστα.

δ) Τα δένδρα αυτά φυτεύτηκαν από κατοίκους της πόλης στην αρχή του 20ού αιώνα, είναι κληροδότημά τους στις επερχόμενες γενεές, χαρίζουν δροσιά, οξυγόνο, ομορφιά και ζωή στους εκάστοτε κατοίκους της πόλης, είναι μάρτυρες ιστορικών γεγονότων, χαρακτηρίζουν την περιοχή και συμβάλλουν στη διαμόρφωση συγκεκριμένης φυσιογνωμίας της πόλης μας.

ε) Τα νέα δενδρύλλια που θα αντικαταστήσουν τα ήδη υπάρχοντα δένδρα θα χρειαστούν άλλον έναν αιώνα για να έχουν την ανάπτυξη των σημερινών.

Ευχόμαστε, λοιπόν, και παρακαλούμε τους καθ΄ ύλην αρμοδίους να αναθεωρήσουν την απόφασή τους για την εκρίζωση των δένδρων αυτών και να αναπλάσουν την περιοχή σεβόμενοι την ύπαρξή τους, και θα τους είμαστε ευγνώμονες εσαεί. Γιατί σεβασμός στο φυσικό περιβάλλον είναι έμπρακτος σεβασμός στη ζωή, είναι πολιτισμός.”

 

Σχόλια
3 Σχόλια to “TEXNH: Όχι στη κοπή αιωνόβιων δέντρων”
  1. Ο/Η αναπ-οδος λέει:

    Μπράβο στην Τέχνη. Γενιικά πέρα από τα δέντρα θα είναι καλύτερα η αναπλαση να γίνει με σεβασμό στην πόλη και στους κατοίκους της.

  2. Ο/Η ΚΛΕΑΡΧΟΣ λέει:

    Επιτέλους μία ανακοίνωση από έναν επίσημο φορέα. Αν είμαστε δυναμικοί μπορεί να αποτραπεί το έγκλημα-πείραμα.

  3. Ο/Η Λούκυ Λούκ λέει:

    Αυτά τα δέντρα δεν πρέπει να κοπούν. Όχι μόνον για οικολογικούς, αισθητικούς και ηλικιακούς λόγους, αλλά κυρίως για ανθρώπινα συναισθηματικούς. Όσοι αποφάσισαν να τα κόψουν απο ιστορική άγνοια ή απο επιπολαιότητα, ας γνωρίζουν οτι αυτά αποτελούν ένα απο τα λίγα ζωντανά μνημεία της πόλης, με τα οποία συνδέθηκαν γενιές Κιλκισιωτών. Ειδικά την εποχή που λειτουργούσε το αναψυκτήριο-ταβέρνα με το όνομα “Παράδεισος” στον χώρο του “Κήπου” και για πολλά χρόνια, οι μνήμες για πολλούς είναι έντονα νοσταλγικές. Στις δεκαετίες του ’50, ΄60 και ΄70 κάτω απο αυτά τα δέντρα ήταν το σημείο αναφοράς για τον καφέ, την πορτοκαλάδα, τα πα’ι’δάκια, το ουζάκι και την ρετσίνα και πολλά απο τα Σαββατόβραδα είχε ζωντανή μουσική, όπου στην πίστα οι μεγάλοι στροβιλίζονταν στους ρυθμούς του ταγκό, του βάλς, της ρούμπας και του τσα-τσα-τσα και τα πιτσιρίκια τρέχανε γύρω-γύρω. Εκεί κάτω απο τα δέντρα αυτά οι Κιλκισιώτες είδαν για πρώτη φορά στην ζωή τους μέσα απο το γυαλί μιάς ασπρόμαυρης τηλεόρασης παγκόσμιο κύπελλο ποδοσφαίρου, με μπόλικα “χιόνια” βεβαίως γιατί το τηλεοπτικό σήμα ερχόταν απο την Γιουγκοσλαβία. Εκεί ανάμεσα στο Πάρκο και στον Κήπο γινόταν για πολλά χρόνια οι παραλάσεις και ύστερα ο κόσμος έπαιρνε το αναψυκτικό του στη σκιά των δέντρων. Τις δεκαετίες εκείνες λοιπόν εντός της πόλης, ήταν ο μόνος χώρος που συγκέντρωνε τόσα δέντρα και ήταν εκεί τα ζεστά καλοκαίρια η μόνη μεγάλη σκιά της πόλης που σαν μια μεγάλη αγκαλιά μάζευε τους ανθρώπους για να τους δροσίσει και όπου τελικά καθιερώθηκε ως τόπος συνάντησης, ψυχαγωγίας και ηρεμίας και απέναντι στο πάρκο να αποδίδουν τιμές στους πεσόντες για την ελευθερία. Αν αυτοί που σήμερα διοικούν την πόλη πήραν την απόφαση ελαφρά τη καρδία για την κοπή αυτών των δέντρων λόγω άγνοιας όλων αυτών και επειδή δεν τα έζησαν ως Κιλκισιώτες μιάς και κατάγονται απο αλλού, το καταννοώ, αλλά δεν τους επιτρέπω να κόβουν το δικό μου παρελθόν ως γέννημα θρέμα της πόλης του Κιλκίς, με το σήμερα και με το μέλλον.

Σχολιάστε