My Twitter Feed

24 Απριλίου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Ο υφυπουργός ΜΑΘ στο Δημαρχείο Κιλκίς -

Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Σύνδεση τουρισμού και προϊόντων -

Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Τα άλυτα προβλήματα της Παιδείας -

Δευτέρα, 22 Απριλίου, 2024

Το ΠΑΣΟΚ για τη παθολογική ΓΝΚ -

Δευτέρα, 22 Απριλίου, 2024

ΑΟΚ: Ο πρώτος τα παίρνει όλα! -

Δευτέρα, 22 Απριλίου, 2024

Επίσκεψη Βόζενμπεργκ σε Κιλκίς -

Κυριακή, 21 Απριλίου, 2024

“Στο αυλάκι” το αρδευτικό Μουριών -

Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

“Καταρρέει το Νοσοκομείο Κιλκίς” -

Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Tεχνοκράτης αλλά αμετανόητος

Του Στέλιου Κούλογλου.


Μετά το χθεσινό πρωθυπουργικό διάγγελμα, η επικοινωνιακή επιχείρηση damage control (έλεγχος και μείωση της ζημιάς) ολοκληρώθηκε την Τετάρτη το βράδυ, με τη συνέντευξη στον Σκάι του κ. Μητσοτάκη.

Ο τελευταίος έδειξε αμέσως τις προθέσεις του: με 2-3 διαγράμματα στο χέρι για την πορεία της πανδημίας – που δεν φαίνονται στο τηλεοπτικό φακό, αλλά μικρή σημασία έχει – ο πρωθυπουργός προσπάθησε να τονώσει την εικόνα του τεχνοκράτη, που υπέστη σοβαρό πλήγμα από το ικαριώτικο κορονοπάρτι.

Αυτή η «εικόνα που πλήγωσε τους πολίτες και δεν θα επαναληφθεί», ήταν προφανώς η ατάκα που είχε προετοιμάσει το επικοινωνιακό επιτελείο του. Αλλά στη συμπληρωματική ερώτηση του Α. Παπαχελά «αν νιώθετε την ανάγκη να πείτε μια συγγνώμη» στους συμπαθούντες της κυβέρνησης «που είναι θυμωμένοι», ο πρωθυπουργός δεν μπόρεσε να κάνει το βήμα με το οποίο θα κέρδιζε την παρτίδα: η αλαζονεία μετατρέπεται σταδιακά σε αχίλλειο πτέρνα της κυβέρνησης.

Εντάξει, απάντησε, ήταν ένα «φάουλ» αλλά όλη αυτή «η τεράστια βαβούρα» οφείλεται στην ανευθυνότητα και την έλλειψη επιχειρημάτων της αντιπολίτευσης, που καλεί σε διαδηλώσεις, ενώ ο Τσίπρας πάει και αυτός σε μαγαζιά και χωρίς μάσκα. Όταν ο πρωθυπουργός αντιπολιτεύεται την αντιπολίτευση, τα πράγματα αρχίζουν να σκουραίνουν.

Ο κ. Μητσοτάκης «καθάρισε» πιο εύκολα με τους υπουργούς του και την «κακοφωνία» τους, με τους οποίους δεν έκρυψε ότι υπάρχει πρόβλημα. Άλλοι «προκαταλαμβάνουν αποφάσεις» (λέγε με Κικίλια) και άλλοι το παρακάνουν με την τηλεόραση, όπου «όταν βγαίνουμε συνέχεια κάτι μας ξεφεύγει» και για αυτό πρέπει να μιλάμε όταν έχουμε να αναγγείλουμε κάτι. Είναι η δεύτερη φορά που μπαίνει όριο στον κ. Γεωργιάδη για την τηλεοπτική του παρουσία, αυτή τη φορά με «τράβηγμα αυτιού» που όπως εξήγησε έκανε, χωρίς να τον κατονομάσει, αλλά η λογο-τηλέ-διάρροια είναι μια ασθένεια που δύσκολα θεραπεύεται.

Κατά τα άλλα, ο πρωθυπουργός επανέλαβε τη συνηθισμένη προπαγάνδα, από τα χαμηλά επιτόκια δανεισμού της χώρας που δείχνουν εμπιστοσύνη προς την κυβέρνηση (ενώ πρόκειται για εμπιστοσύνη των διεθνών αγορών προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα) μέχρι τον διπλασιασμό των ΜΕΘ.

Για τις τελευταίες στην επαρχία, αμέσως μετά, παραδέχθηκε ότι δεν είναι και πολύ ΜΕΘ, ενώ έδωσε και μία εξήγηση για τα ελλείμματα στην επάνδρωση τους που δεν είχε τολμήσει να δώσει κανείς κυβερνητικός στο παρελθόν: «Δεν μπορούμε να γεννήσουμε πρόσθετους νοσηλευτές, γιατρούς, αναισθησιολόγους, εντατικολόγους πέραν αυτών που έχουμε». Λες και είχε κάποιος αναγκάσει την κυβέρνηση να κάνει προσλήψεις με το σταγονόμετρο στο ΕΣΥ, αλλά 1000 αστυνομικούς στα Πανεπιστήμια.

Δύο είναι τα κρίσιμα θέματα που περιέργως απουσιάσαν πλήρως, από μια συνέντευξη που κράτησε κοντά στα 50 λεπτά. Το ένα ήταν τα κλειδιά των εστιατορίων και η εθνική κινητοποίηση της εστίασης την ίδια μέρα. Και η αυξανόμενη δυσφορία της μεσαίας τάξης δεν διασκεδάζεται με την αναφορά στο ταξίδι στην Ικαρία, «ένα νησί με ιδιαίτερο συμβολισμό, στην οποία ίσως θεωρούσαν κάποιοι ότι δεν θα μπορούσε ποτέ να πάει ένας κεντροδεξιός Πρωθυπουργός».

Και το άλλο θέμα που δεν θίχτηκε καθόλου, είναι το κίνημα του #Μetoo και οι συνεχείς αποκαλύψεις όχι απλά σεξουαλικής παρενόχλησης αλλά βιασμών και εγκλημάτων παιδεραστίας, που οδήγησαν άλλωστε στην παραίτηση του κ. Λιγνάδη, διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου και φίλου του πρωθυπουργού. Το συμπέρασμα είναι ότι το θέμα καίει και – τουλάχιστον – ο κ. Μητσοτάκης θέλησε με κάθε τρόπο να το αποφύγει.

Άρθρο στο tvxs.gr

Σχολιάστε