My Twitter Feed

7 Μαΐου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

3,8 εκ. για συντήρηση δρόμων -

Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

Στη Βουλή οι διακοπές σε φ/β -

Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

ΑΔΕΔΥ: Όλοι σε απεργία 1ης Μάη -

Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

Κάλεσμα φορέων για τη 1η Μάη -

Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

ΑΟΚ: Απίστευτη ανατροπή από το ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ -

Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

Βροντερό “παρών” για την Υγεία -

Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Ερώτηση ΚΚΕ για τη Παθολογική -

Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Επισκέψεις ενόψει ευρωεκλογών -

Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Oι «ενέσεις» των εταίρων

EfSyn_ProfileΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ – Κύριο άρθρο 14.12.2012

——————————————————————————————————————————————————————————Οι θριαμβολογίες του πρωθυπουργού για την εκταμίευση δεν ταιριάζουν σε πολιτικό που σέβεται τον λαό του, αλλά και τον εαυτό του, πρωτίστως, και την πολιτική του ακεραιότητα.

Οταν η κυβερνητική πολιτική σου οντότητα εξαρτάται από το εάν και πότε οι εταίροι -και υπό ποίους δυσβάσταχτους όρους- θα αποφασίσουν να σε δανείσουν και την ίδια ώρα η χώρα να βυθίζεται στην ύφεση, τότε κάτι δεν πάει καλά στην κυβερνητική πολιτική.

Οταν η αντιπολίτευση γνωρίζει αλλά και ο ίδιος ο λαός ότι η δόση αυτή προορίζεται (το μεγαλύτερο μέρος της) για τις τράπεζες, οι οποίες μάλιστα βρίσκονται υπό την εποπτεία των εταίρων και δανειστών, είναι ανώφελο να επιδίδεσαι σε μεγαληγορίες και πομπώδεις εξαγγελίες για δήθεν ανάπτυξη.

Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους. Από τα 34,3 δισ. ευρώ που θα χορηγηθούν τις επόμενες μέρες, τα 16 δισ. θα διατεθούν για την ανακεφαλαιοποίηση και αναδιάρθρωση των τραπεζών, τα 7 δισ. για τη χρηματοδότηση των αναγκών του προϋπολογισμού και τα 11,3 δισ. για την κάλυψη του κόστους από ευρωπαϊκά δάνεια.

Από τα 14,6 δισ. που απομένουν για το πρώτο τρίμηνο του 2013, τα 7,2 δισ. αφορούν πάλι την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Ουσιαστικά για τον προϋπολογισμό θα χορηγηθούν 7,6 δισ. σε τρεις μηνιαίες δόσεις, υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα τηρήσει απαρέγκλιτα τις υποχρεώσεις της.

Αρα η χώρα δεν παίρνει ανάσα, όπως ισχυρίζονται ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομικών. Ο βρόχος της εποπτείας και της αξιολόγησης παραμένει. Με βάση αυτές θα χορηγείται η μηνιαία δόση. Εάν δεν γίνει η φορολογική μεταρρύθμιση και δεν καταπολεμηθεί η φοροδιαφυγή, δεν αποκαθίσταται η αξιοπιστία της Ελλάδας, όπως επισήμανε ο Ολι Ρεν, άρα επιπρόσθετα μέτρα δεν αποκλείονται.

Οπως τόνισε το ΚΚΕ «η εκταμίευση της δόσης είναι σε όφελος του κεφαλαίου, στη στήριξη του οποίου κατευθύνονται και τα χρήματα της δόσης και όχι του λαού».

Περιπαικτική ήταν η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ, που λογόπαιξε με το «Περιμένοντας τον Γκοντό», ενώ οι Ανεξάρτητοι Ελληνες καταλόγισαν στον πρωθυπουργό «μανία ψεύδους, προκειμένου να συντηρήσει στη ζωή τη μνημονιακή κυβέρνηση».

Γεγονός είναι ότι με τα ποσά της δόσης δεν γίνονται επενδύσεις ούτε δημιουργούνται θέσεις απασχόλησης, που είναι και το ζητούμενο αυτή τη στιγμή για τη χώρα και, που, πραγματικά θα ήταν μια ανάσα για τους χειμαζόμενους Ελληνες (ανέργους, συνταξιούχους, μικροεπαγγελματίες κ.λπ.).

Οπως ζητούμενο είναι η αναπροσαρμογή της οικονομίας, η σε βάθος χρόνου χάραξη τουριστικής και αγροτικής πολιτικής, η λειτουργία της δημόσιας διοίκησης με βάση τον σεβασμό στους θεσμούς που την απαρτίζουν. Δεν λύνεται το πρόβλημα της χώρας με «ενέσεις» από τους εταίρους, άρα οι δηλώσεις του πρωθυπουργού είναι ρητορική εντυπωσιασμού και για εσωτερική κατανάλωση, μια προσπάθεια αποπροσανατολισμού και σπορά ελπίδων ταυτόχρονα στους ψηφοφόρους του.

Ομως, πλέον, οι ψηφοφόροι δεν εντυπωσιάζονται από παχυλά λόγια. Γνωρίζουν ότι τίποτε δεν θα αλλάξει στην οικονομική ζωή της χώρας.

Σχολιάστε