My Twitter Feed

26 Νοέμβριος, 2020

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Ο «Θεός» δεν είναι πια μαζί μας -

Τετάρτη, 25 Νοέμβριος, 2020

Τα κρούσματα πάντα στα ύψη! -

Τετάρτη, 25 Νοέμβριος, 2020

Απεργία για Υγεία και Πρόνοια -

Τετάρτη, 25 Νοέμβριος, 2020

Αντιπλημμυρικά από την ΠΕ Κιλκίς -

Τετάρτη, 25 Νοέμβριος, 2020

Ο Σέλευκος και το «άγνωστο» Κιλκίς -

Τετάρτη, 25 Νοέμβριος, 2020

Δηλώνει εθελοντής για ΚΥ Πολυκάστρου -

Τετάρτη, 25 Νοέμβριος, 2020

Δωρεάν μοριακά τεστ σε Δ. Κιλκίς -

Τρίτη, 24 Νοέμβριος, 2020

Δηλώνει εθελοντής κατά κορονοϊού -

Τρίτη, 24 Νοέμβριος, 2020

Mε απογόνους του Βλαδίμηρου Τριανταφυλλίδη

*Συνάντηση Νίκου Κωνσταντινίδη.

Σε συνέχεια της συγγραφής του βιβλίου αναφορικά με τον Ελληνισμό και τα χωριά του Καρς του εκπαιδευτικού και συγγραφέα Νίκου Κωνσταντινίδη και της κόρης του, Αρχοντούλας Κωνσταντινίδου, φιλολόγου κι εκπαιδεύτριας ποντιακής διαλέκτου, συναντήθηκε ο Νίκος Κωνσταντινίδης με τον Ηλία Τριανταφυλλίδη, συνταξιούχο φιλόλογο και θεολόγο, και τον ανιψιό του Λεωνίδα Τριανταφυλλίδη στη Βέροια την Κυριακή 7/6 για να μιλήσουν για το βίο και το έργο του στρατηγού Βλαδίμηρου Τριανταφυλλίδη, καταγόμενου από το χωριό Μαγαρατσίκ του Καρς.

Για όσους δεν γνωρίζουν περί τίνος πρόκειται επιγραμματικά να πούμε ότι ο Βλαδίμηρος Τριανταφυλλίδης αποτέλεσε εξέχον μέλος του Κόκκινου Στρατού με υψηλόβαθμες σπουδές και κατάρτιση κι έφτασε μέχρι το βαθμό του Υπαρχηγού του Γενικού Επιτελείου Στρατού.

Στις 15 Απριλίου του 1924 διορίστηκε διοικητής του τμήματος της Επιχειρησιακής Διεύθυνσης, τον Σεπτέμβριο του 1925 διοικητής της Επιχειρησιακής Διεύθυνσης και τον Οκτώβριο του 1928 υποδιοικητής του Επιτελείου ΡΚΚΑ (Κόκκινου Στρατού Εργατών και Αγροτών).

Από τον Νοέμβριο του 1929 έως τον Οκτώβριο του 1930 διοικούσε το Β΄ Σώμα πεζικού. Κατόπιν επέστρεψε στη θέση του υποδιοικητή του Επιτελείου του ΡΚΚΑ, όπου συνέχισε τη θητεία του με το βαθμό του στρατηγού, ως τον τραγικό χαμό του σε αεροπορικό δυστύχημα κοντά στη Μόσχα.

Ο Βλαδίμηρος Κ. Τριανταφύλλωφ ερεύνησε τα προβλήματα της τέχνης των επιχειρήσεων, τα νέα δεδομένα για τις επιθετικές και αμυντικές δυνατότητες των μεραρχιών, του σώματος της στρατιάς, της ομάδας στρατών, εξέτασε τα σχετικά ζητήματα με την αντιμετώπιση του πεδίου της μάχης, το εύρος του μετώπου επίθεσης, τις αμυντικές επιχειρήσεις. Οι μελέτες του αυτές ήταν καθοριστικές για την έκβαση του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου. Ο δε στρατάρχης Ζούκωφ τον θεωρούσε δάσκαλό του.

Έγραψε μελέτες για τη σπουδαιότητα των αρμάτων μάχης και για τις πρώτες μηχανοκίνητες μεραρχίες. Όταν ανέπτυξε τις ιδέες αυτές, σ’ ένα ανώτατο στρατιωτικό συμβούλιο, οι περισσότεροι από τους παρόντες τον θεώρησαν «τρελό», αναφέρει ο Ζούκωφ. Λίγοι ήταν εκείνοι που υποστήριξαν τις ιδέες του. Δοκιμάζοντας, όμως, κατόπιν τα τανκς, διαπίστωσαν τη φοβερή για την εποχή εκείνη δύναμή τους. Κατόπιν αυτού υιοθετήθηκε η χρήση τους σ’ όλο τον κόσμο.

Το θέμα που ξεδίπλωσε όλο το στρατιωτικό του ταλέντο ήταν για το πώς πρέπει να τοποθετούνται οι στρατιωτικές μονάδες. Οι στρατιωτικοί του σχεδιασμοί έμοιαζαν με κινήσεις δεινού σκακιστή, έμπειρου στο να μπορεί να διαβλέπει τις κινήσεις του εχθρού, λαμβάνοντας υπόψη τις κλιματολογικές κι εδαφολογικές συνθήκες κι αξιοποιώντας τες αναλόγως, έτσι ώστε να κάμψει την αντίσταση των αντιπάλων δυνάμεων.

Ο Βλαδίμηρος Τριανταφυλλίδης σκοτώθηκε σε ηλικία μόλις 37 χρονών σε ένα αεροπορικό δυστύχημα. Η Σοβιετική Ένωση αναγνωρίζοντας όλα όσα πρόσφερε, τον έθαψε στη νεκρόπολη του Κρεμλίνου, εκεί όπου είναι ενταφιασμένοι μόνον οι ήρωες…

Όσοι ενδιαφέρονται να παράσχουν πληροφορίες για το χωριό καταγωγής των δικών τους ανθρώπων από το Καρς ή της εγκατάστασής τους στην Ελλάδα, μπορούν να τηλεφωνήσουν στο 6983237974 ή στο e-mail nikosxorigi@gmail.com.

Σχολιάστε