My Twitter Feed

19 Απριλίου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Δραματικό SOS της Παθολογικής! -

Τετάρτη, 17 Απριλίου, 2024

Το Κιλκίς και η αρχιτεκτονική του -

Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Οι υποσχέσεις καλά κρατούν! -

Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Στις κάλπες για το ψηφοδέλτιο -

Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Επίσκεψη του Γ. Μανιάτη -

Σάββατο, 13 Απριλίου, 2024

Διευρύνουν τη συνεργασία τους -

Παρασκευή, 12 Απριλίου, 2024

Στις κάλπες για τους υποψήφιους -

Παρασκευή, 12 Απριλίου, 2024

Οι δήμαρχοι για το 2ο τμήμα ΑΕΙ -

Πέμπτη, 11 Απριλίου, 2024

LEGIS: Εθελοντές απ` τη ΠΓΔΜ

Στην ΠΓΔΜ δεν έχουν μόνο τους «Τίγρεις» και τους «Λύκους», άντρες των ειδικών δυνάμεων που βρίσκονται πίσω από τους ξυλοδαρμούς και τη βίαιη ομαδική επαναπροώθηση εκατοντάδων προσφύγων στην Ελλάδα, παραβιάζοντας το διεθνές και το ευρωπαϊκό δίκαιο.

prosfyges-eidomeniΥπάρχουν και οι εθελοντές της Legis, μίας από τις πιο γνωστές ανθρωπιστικές και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις στη γειτονική χώρα, που το τελευταίο διάστημα πέρασαν τα σύνορα για να βρεθούν και στην άλλη πλευρά, προσφέροντας φαγητό, ρούχα και άλλα απαραίτητα είδη επιβίωσης στους απελπισμένους της Ειδομένης.

Διαβάστε το σχετικό ρεπορτάζ του Χρήστου Τελίδη στο ΕΘΝΟΣ:

Η Legis ξεκίνησε το 2009 ως μια πρωτοβουλία έξι φοιτητών στα Σκόπια και σήμερα έχει εξελιχθεί σε μία από τις πιο σημαντικές ανεξάρτητες ανθρωπιστικές οργανώσεις στην ΠΓΔΜ, με πολλούς εθελοντές από όλη τη χώρα και παρουσία σε κρίσιμα σημεία στο εξωτερικό. Τα τελευταία δύο χρόνια έχει βρεθεί στο πλευρό των προσφύγων, πολύ πριν στηθεί επίσημα ο βαλκανικός διάδρομος.

Το προηγούμενο διάστημα οι εθελοντές της Legis δραστηριοποιούνταν κυρίως στο κέντρο προσφύγων του Βίνογιουγκ (Γευγελή), όπου οδηγούνταν όσοι περνούσαν τα σύνορα της Ελλάδας με την ΠΓΔΜ στην Ειδομένη, αλλά και στο κέντρο του Ταμπάνοβσκι, στα σύνορα με τη Σερβία, διανέμοντας καθημερινά περί τα 1.200-1.500 γεύματα, ρούχα κ.ά.

Από τις αρχές Μαρτίου, όταν οι Αρχές της ΠΓΔΜ έκλεισαν το πέρασμα της Ειδομένης – Γευγελής και το κέντρο του Βίνογιουγκ άδειασε από πρόσφυγες, εθελοντές της Legis «έριξαν» τα σύνορα με την Ελλάδα.

Η Legis τα τελευταία δύο χρόνια έχει βρεθεί στο πλευρό των προσφύγων, πολύ πριν στηθεί επίσημα ο βαλκανικός διάδρομος. Πρόσφατα, συνυπέγραψε μαζί με 16 ανθρωπιστικές οργανώσεις της γειτονικής χώρας κείμενο, με το οποίο ζητούσαν από την κυβέρνηση να ανοίξουν τα σύνορα με την Ελλάδα.

Αυτοκίνητα με πινακίδες της ΠΓΔΜ, γεμάτα τρόφιμα και άλλα εφόδια, άρχισαν να έρχονται κάποιες μέρες στην Ειδομένη, όπου εθελοντές της οργάνωσης τα διένειμαν στους πρόσφυγες. Εκείνες τις κρύες και βροχερές νύχτες, μέλη της Legis βρέθηκαν επίσης στον καταυλισμό της Ειδομένης για να μοιράσουν ζεστά ρούχα.

«Να πέσει ο φράχτης»

Μετά τα γεγονότα της Καθαράς Δευτέρας, όταν τρεις Αφγανοί μετανάστες πνίγηκαν στα νερά του χειμάρρου Σούβα Ρέκα και παράλληλα 1.000-1.500 πρόσφυγες πέρασαν μαζικά τα σύνορα της ΠΓΔΜ, για να ακολουθήσει η βίαιη επαναπροώθησή τους στην Ελλάδα, η Legis ήταν μία από τις 16 ανθρωπιστικές οργανώσεις της γειτονικής χώρας που υπέγραψαν ένα κείμενο με το οποίο ζητούσαν από την κυβέρνηση να πέσει ο «φράχτης» στη μεθόριο της ΠΓΔΜ με την Ελλάδα και να ανοίξουν τα σύνορα και ο βαλκανικός διάδρομος.

Αν η ανθρωπιστική οργάνωση δείχνει το φιλικό πρόσωπο της ΠΓΔΜ, το άλλο, το αρνητικό, έχει να κάνει με τα «κατορθώματα» των ανδρών των «Τίγρεων» και των «Λύκων». Οι τελευταίοι αποτελούν ένα είδος «πραιτοριανών» του καθεστώτος του Νίκολα Γκρούεφσκι και χρησιμοποιούνται για «ειδικές αποστολές», με πρώτη την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας ? όπου τρομοκρατία στην ΠΓΔΜ θεωρούνται οι ένοπλες ομάδες των Αλβανών κ.λπ. Την Καθαρά Δευτέρα χρησιμοποιήθηκαν για να σταματήσουν τους 1.000-1.500 απελπισμένους πρόσφυγες, οι οποίοι πέρασαν στο έδαφος της ΠΓΔΜ και έφτασαν μέχρι το συνοριακό χωριό Μόιν.

Οι πάνοπλοι άντρες, των δύο αυτών ειδικών μονάδων, ανέλαβαν να ολοκληρώσουν όλη τη «βρώμικη» δουλειά, αφού προηγουμένως είχαν φροντίσει είτε να συλλάβουν είτε να απομακρύνουν δημοσιογράφους, φωτορεπόρτερ και τηλεοπτικά συνεργεία.

Στη συνέχεια επαναπροωθούσαν με τη βία από περάσματα και ανοίγματα του «φράχτη» τους πρόσφυγες στην Ελλάδα. Ανάλογα περιστατικά σημειώθηκαν και το περασμένο Σαββατοκύριακο, όταν προχώρησαν στη βίαιη επαναπροώθηση δύο ομάδων αποτελούμενων από 13 και 33 πρόσφυγες, αρκετοί από τους οποίους έφεραν μώλωπες και τραύματα, αποτέλεσμα ξυλοδαρμών όπως κατήγγειλαν, ενώ κάποιοι χρειάστηκε να μεταφερθούν για νοσηλεία στο νοσοκομείο του Κιλκίς.

Οι «Τίγρεις», που είχαν και τον πρώτο λόγο σε όσα έγιναν στο χωριό Μόιν απέναντι στους απελπισμένους πρόσφυγες, είναι μια ειδική ομάδα που υπάγεται στο υπουργείο Εσωτερικών της ΠΓΔΜ, στο οποίο εντάσσονται επίσης η αστυνομία και οι μυστικές υπηρεσίες.

Πρόκειται για μια στρατιωτικοποιημένη δύναμη της αστυνομίας, που αποτελείται από άντρες οι οποίοι έχουν ολοκληρώσει επταετή θητεία, ενώ τα μοναδικά προσόντα που απαιτούνται για να ενταχθεί κάποιος στο Σώμα είναι να έχουν δίπλωμα οδήγησης και να αντέχουν τα ύψη. Μάλιστα κατηγορείται ότι τα μέλη της στρατολογούνται κυρίως από τους οπαδούς του VMRO-DPMNE.

Η «θολή» δράση της, η οποία αποκαλύφθηκε και μέσα από το πρόσφατο σκάνδαλο των υποκλοπών, έχει προκαλέσει επανειλημμένως σωρεία αντιδράσεων από τα κόμματα της αντιπολίτευσης και άλλους παράγοντες της ΠΓΔΜ, που ζητούν την κατάργησή της. Οι «Λύκοι» είναι ένα τάγμα του στρατού, που κουβαλά τις δικές του «μαύρες σελίδες» από τον εμφύλιο Σλαβομακεδόνων – Αλβανών, ενώ μαζί με τους «Τίγρεις» έχουν βρεθεί συχνά στο στόχαστρο και των Αλβανών γιατί δεν περιλαμβάνουν στις τάξεις τους μάχιμους αλβανικής καταγωγής, για ευνόητους λόγους.

Οι «Τίγρεις» έχουν βρεθεί τα τελευταία χρόνια στο μάτι του κυκλώνα ενός μεγάλου πολιτικού σκανδάλου που μεθοδεύτηκε από το ίδιο το πρωθυπουργικό περιβάλλον του Νίκολα Γκρούεφσκι και τη «σιδηρά» υπουργό Εσωτερικών ?επί μία δεκαετία? Γκιορντάνα Γιανκούλοβσκα.

Αντιδράσεις για τη δολοφονία 22χρονου

Τον Ιούνιο του 2011 άντρας της ειδικής δύναμης εν ώρα υπηρεσίας χτύπησε μέχρι θανάτου έναν 22χρονο στο κέντρο των Σκοπίων. Αρχικά η αστυνομία δεν είχε αναφέρει ανάμειξη μέλους του συγκεκριμένου Σώματος, επιχειρώντας να συγκαλύψει το γεγονός. Το γεγονός αυτό προκάλεσε έντονες αντιδράσεις και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας από νεαρούς Σκοπιανούς, υποχρεώνοντας τελικά την αστυνομία να το παραδεχθεί.

Οπως αποκαλύφθηκε από τη δημοσιοποίηση των τηλεφωνικών συνομιλιών, κυβερνητικά στελέχη με επικεφαλής την Γκιορντάνα Γιανκούλοβσκα επιχείρησαν να «πνίξουν» το φονικό και αργότερα «να ρίξουν στα μαλακά» τον δράστη. Ομως αυτή η υπόθεση στάθηκε αφορμή για να ξεκινήσει μια σειρά αποκαλύψεων αναφορικά με τη δράση της ειδικής δύναμης «Τίγρεις» αλλά και να αποτελεί μόνιμο αίτημα της αντιπολίτευσης η διάλυσή της.

Οι «Τίγρεις» βρέθηκαν επίσης στο στόχαστρο για την αιματοβαμμένη επιχείρηση εναντίον ομάδας αλβανόφωνων στο Κουμάνοβο τον Μάιο του περασμένου χρόνου, κατά την οποία βρήκαν τον θάνατο 23 άτομα. Η επιχείρηση θεωρήθηκε ότι στήθηκε από τους Γκρούεφσκι – Γιανκούλοβσκα, σε μια προσπάθεια να κινδυνολογήσουν και να στρέψουν αλλού την κοινή γνώμη, ελπίζοντας να ξεπεραστεί η μεγάλη πολιτική κρίση λόγω του σκανδάλου των υποκλοπών. Τελικά αυτό δεν έγινε και ο Ν. Γκρούεφσκι υποχρεώθηκε να απομακρύνει τη «σιδηρά» υπουργό Εσωτερικών, άλλα κυβερνητικά στελέχη, καθώς και τον αρχηγό των μυστικών υπηρεσιών και… εξάδελφό του.

Την Καθαρά Δευτέρα οι «Τίγρεις» και οι «Λύκοι» ανέλαβαν να φέρουν εις πέρας όλη τη «βρώμικη» δουλειά, σε μια σχεδιασμένη εκ των προτέρων επιχείρηση. Για τα όσα ακολούθησαν μετά τη σύλληψη των εκατοντάδων προσφύγων στο χωριό Μόιν αλλά και σε άλλα σημεία υπάρχουν πολλά ερωτηματικά αλλά και ευθύνες των Αρχών της ΠΓΔΜ, σχετικά με παραβιάσεις του ευρωπαϊκού και του διεθνούς δικαίου από κρατικά όργανα.

Ξεκίνησαν στον εμφύλιο

Τόσο οι «Τίγρεις» όσο και οι «Λύκοι» έχουν να παρουσιάσουν πολλές «μαύρες σελίδες» στην ιστορία τους. Ξεκινούν από τα όσα διέπραξαν το 2001 υπό την καθοδή-γηση του πρώην υπουργού Εσωτερικών του VMRO-DPMNE, Λιούμπε Μπόσκοσκι, στον εμφύλιο πόλεμο κατά των Αλβανών και του UCK, για τα οποία βρέθηκε κατηγορούμενος στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Σχολιάστε