My Twitter Feed

14 Απριλίου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Το Κιλκίς και η αρχιτεκτονική του -

Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Οι υποσχέσεις καλά κρατούν! -

Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Στις κάλπες για το ψηφοδέλτιο -

Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Επίσκεψη του Γ. Μανιάτη -

Σάββατο, 13 Απριλίου, 2024

Διευρύνουν τη συνεργασία τους -

Παρασκευή, 12 Απριλίου, 2024

Στις κάλπες για τους υποψήφιους -

Παρασκευή, 12 Απριλίου, 2024

Οι δήμαρχοι για το 2ο τμήμα ΑΕΙ -

Πέμπτη, 11 Απριλίου, 2024

“Ζητούμενο το αυτοτελές τμήμα” -

Τρίτη, 9 Απριλίου, 2024

Eπιτελείς και πληροφόρηση

efimerida-syntaktonΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ (Κύριο άρθρο 28.1.2013)

—————————————————————————————————————————————————————————————-Βιάζονται να βγάλουν συμπεράσματα στο Μαξίμου οι επιτελείς του πρωθυπουργού ότι η πυγμή που έδειξαν απέναντι στους απεργούς απέφερε οφέλη, αφού και τα μέσα συγκοινωνίας άρχισαν να κινούνται και οι δημοσκοπήσεις έδειξαν ελαφρό προβάδισμα της Ν.Δ. έναντι του ΣΥΡΙΖΑ. Αποδίδουν το προβάδισμα αυτό στην αδιαλλαξία Σαμαρά, ο οποίος, θεωρούν, θα συνεχίσει την ίδια τακτική και με τους επόμενους απεργούς (ήδη έχουν προαναγγείλει απεργίες οι ναυτεργάτες, οι γιατροί, η ΔΕΗ, οι αγρότες, λεωφορεία, τρόλεϊ).

Ξεχνούν, φαίνεται, οι επιτελείς ότι αυτές οι «νίκες» της κυβέρνησης είναι πύρρειες, ότι δεν ασκείται η διακυβέρνηση με κατασταλτικούς μηχανισμούς ή με δικαστικές αποφάσεις, με ακραίο δηλαδή αυταρχισμό. Μπορεί να δείχνει καλή διαγωγή στις επιταγές της τρόικας, εμφανιζόμενη αποφασισμένη να τηρήσει τις υποσχέσεις-δεσμεύσεις της, χάνει, όμως, το λαϊκό έρεισμα ικανοποιώντας μόνο ένα κομμάτι της κοινωνίας, τους ιδεολογικούς ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας.

Το ίδιο λάθος κάνουν και οι συγκυβερνώντες. Τα οφέλη, που νομίζουν ότι αποκομίζουν στηρίζοντας μια κυβέρνηση που «προσπαθεί» να βγάλει τη χώρα από το οικονομικό αδιέξοδο, είναι πρόσκαιρα. Τα ταμεία του κράτους παραμένουν άδεια, αφού ούτε η είσπραξη φόρων είναι εφικτή ούτε οι αποκρατικοποιήσεις προχωρούν. Υπ” αυτές τις συνθήκες η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να προβεί σε περαιτέρω περικοπές μισθών και συντάξεων και τότε θα “ναι εντελώς διαφορετικά τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων και για τα τρία κόμματα.

Είναι γεγονός ότι η έως τούδε αυταρχική άσκηση εξουσίας έχει αποδώσει, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τη σύγκρουση με τα κοινωνικά στρώματα που αντιδρούν, αυτό όμως δεν αποτελεί κυβερνητικό δεδικασμένο και αυτό είναι το σημείο στο οποίο πάσχει η επιτελική σκέψη της κυβέρνησης. Το υπάρχον πολιτικό σύστημα εξακολουθεί να επικρατεί, όμως τα θεμέλιά του είναι διαβρωμένα, και το ίδιο έχει απαξιωθεί από μεγάλο μέρος του εκλογικού σώματος.

ΥΓ. Η ελληνική κοινωνία βρίσκεται σε αναβρασμό, ουδείς μπορεί να το αμφισβητήσει. Οι τελευταίες απεργίες, όπως και αυτές που έρχονται, είναι αδιάψευστος μάρτυς. Τα κοινωνικά στρώματα προσπαθούν να πιαστούν από κάπου, να βρουν έναν σύμμαχο ώστε να αντιμετωπίσουν τη λαίλαπα των αβάσταχτων μέτρων.

Η «Εφημερίδα των Συντακτών», αφουγκραζόμενη την αγωνία της κοινωνίας και ανταποκρινόμενη στην έκκληση για βοήθεια και συμπαράσταση στον αγώνα της και γνωρίζοντας ότι η πληροφόρηση είναι πολύτιμο αγαθό σ” αυτόν τον αγώνα, προσθέτει ακόμη ένα οχτασέλιδο, με κύριο στόχο τον εμπλουτισμό της πληροφόρησης αλλά και την παραχώρηση βήματος σε όσους έχουν χάσει τη φωνή τους ή η φωνή τους δεν χωρεί στα κυρίαρχα μέσα μαζικής ενημέρωσης ή, τέλος, η φωνή αυτή αλλοιώνεται ή διαστρεβλώνεται από τη σκοπιμότητα των μέσων.

Περισσότερη ύλη, πλούσια ρεπορτάζ, κοινωνικά και πολιτικά άρθρα έξω από τη λογική του συμβιβασμού και της υποτέλειας και κοντά στο συνεταιριστικό πνεύμα θα είναι τα επιπρόσθετα «όπλα» μας στον πόλεμο της ενημέρωσης. Και, βεβαίως, παραμένουν οι 80 σελίδες του φύλλου του Σαββάτου με την πλούσια ύλη που ήδη έχει αγαπηθεί από τους αναγνώστες. Από εσάς. Καλή ανάγνωση.

Σχολιάστε